Msnden Dosya Şüphesi
Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.iyiki kabul etmemişsin kimseden dosya alma büyük ihtimalle sana gönderdiği dosya fake seni kandırmak için
adam size olta sallamış gelir belki diye
Herkesden dosya alma alacağın dosyalar ve kişileri sınırlı tutmaya bak.
Casus yazılımlar artık yapay zekayla donatıldı.Msn kişi listesinden bir arkadaş çok macera yaşamış ve çok dolaşmış.Biryerlerden peşine virüs takılıp onun msn şifresini eline geçirmiş.Akıllı dedikya arkadaş online değilken bu virüs ona ait hesabı çevrimiçi yapıyor.Kişi listesindekiler çevrimiçi görünce hemen bir merhaba diyelim diyorlar ve akıllı casus hemen oltayı atıyor.Bir link veriyor ve ''bak burdan sana şu kadar kontör veya şuraya tıkla seni engelleyeni gör'' gibisinden de yem takıyor oltaya.Şimdi olayın farkında olmayan ve net ortamındaki cambazlıktan haberi olmayan vatandaş hemen oltaya geliyor.Hadaa şimdide onun şifre casusun eline geçti ve bu şekilde hızla yayılıyor.Sonrasında oltaya gelen vatandaş olayın farkına varıyor ve hemen arkadaşına basıyor fırçayı''Bana niye virüs gönderdin'' diye,ama o vatandaş ''ben sana bişey göndermedim'' şeklinde savunma yapıyor.Aslında doğru söylüyor ama virüsün yapay zekası karşıya okadar inandırıcı şeyler söylüyorki arkadaş,''Hayır sen gönderdin''demekte ısrar ediyor ve araları açılıyor vs..
Yapılacaklar:
1-Gelen link vs.içeren mesajı iyice incelemek ve karşıya birkaç mantıklı soru sormak.
2-Karşı soruya cevap vermek yerine ard arda linkmi gönderiyor.Bu bir oltadır deyip pencereyi kapatalım ardından arkadaşa bir şekilde ulaşıp hemen msn şifresini değiştirmesini ve bütün listedeki kişilere uyarı e-maili göndermesini söyleyelim.
Bu anlattıklarım benim ve şirket müdürünün başından geçtiği için yazma gereği duydum.
HTM dosyasını al..
Bilgisayarında aç..
Senden şifre isteyecektir..O şifre bölümüne ne yazarsan yaz karşı tarafa gidecektir.Yani ister küfür et, ister şifreni yaz, istersende
neden bana böyle birşey yapıyorsun , ne yaptım sana v.s. diye sor :)
resimde gördük kankanmış gönderen
bu bir daha ispatlandı "kanka ayağı ... ayağı"
"Kanka" bayılıyorum bu lafa :D Çok "kanka"m var sanal alemde :D
Html dosyası olarak göndermesi link göndermesinden daha güvenli. Diyelim antivirüs programın görmedi... Onu indirmekle üzerine tıklayıp çalıştırmadığın sürece virüs bulaştırmış olmazsın... Virustotalal.com'da taratıp temiz çıkarsa çalıştırırdın...
Bence bunda bir art niyet yok, diyolok içinde olduğun arkadaşın sana link yerine doğrudan dosyanın kendisini göndermiş ki bu linkten daha güvenli. Ha uzak bilgisayarda çalıştırmışsın ha kendi bilgisayarında ne fark eder ki...