MTS - Her türlü işareti taşıyabilen Gigabit sistem

saityildiz
15-05-2009, 17:50   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
12 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2009

MTS (Multi-service Transport System); IP tabanlı, fiber optik, gigabit ethernet, dual ring olarak çalışan, günümüzdeki en gelişmiş çoklu servis platformudur. Akıllı Transport sistemi diye de bilinir. Üzerinde bulunan çok çeşitli interface ler sayesinde, video, Ethernet, seri data, kablosuz sinyal, telefon, gibi sayısız servisi Add / Drop edebilme imkanı verir. Ring üzerindeki herhangi bir noktadan servisinizi add eder ve yine istediğiniz noktadan drop edebilirsiniz. IP tabanlı çalışan bu topoloji, tamamen Gigabit Ethernet Dual Ring dir. Dolayısıyla Klasik SONET / SDH (OTN : Optical Transport Network) ‘e göre birçok avantajı bulunmaktadır :
•        SDH/OTN ringleri TDM tabanlı çalıştığı için, istenen servis için tanımlanan cross connection orada çakılı kalır. Yani devre kullanılsın ya da kullanılmasın tahsis edilen band başka devreler tarafından kullanılamaz. Bu da ringin band kapasitesini verimsiz olarak kullanmak demektir.
MTS ring ise IP tabanlı (ethernet) çalışır. Dolayısıyla dinamik band kullanımı söz konusudur. Tanımlanan CoS parametreleri ile trafik kontrol edilir.
•        MTS cihazlarının maliyeti, SDH/OTN cihazlarının maliyetlerine oranla çok düşüktür.

MTS Ring topolojisinin en göze çarpan özelliği RPR (Resilient Packet Ring) dir. RPR yani IEEE 802.17 olarak bilinen standart, çift ringli fiber optik networklerde trafiği koruma amaçlı geliştirilmiş bir protokoldür. Yol boyunca bir noktada fiber kırılırsa trafiğin akışı otomatik olarak diğer ringden ve diğer yöne doğru sağlanır. Ringler arasındaki switch etme (anahtarlama) süresi ise 50ms’nin altındadır.

Kampüs ağları, Tren yolu veya Metro istasyonu ağları, havaalanları, Trafik kontrol sistemleri gibi akla gelebilecek birçok alanda kullanılabilir.

Bu sistemle ilgili daha detaylı bilgiye http://www.gym-tech.net/docs/mts.pdf linkindeki katalogdan ve çözümün sahibi olan GYM Teknloji http://www.gym-tech.net firması yetkililerinden ulaşabilirsiniz.

Son Düzenleme: saityildiz ~ 15 Mayıs 2009 17:52