Mükemmel Windows 7?

Digauss
05-04-2013, 17:59   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2013

Bu sayfada öneri değil, soru bulacaksınız

Arkadaşlar merhaba. Internet'te çok araştırma yaptım fakat malum, bir sitede gördüğümüz 10 tanesinde daha karşımıza çıkıyor. Kopyala/Yapıştırlar havada uçuşuyor. CHIP Forumu'ndaki üyelerle kafa kafaya verip ona göre adım atayım isteyim.

Mükemmel bir Windows 7 oluşturmak için neler yapılabilir? Aşağıdaki maddeleri okursanız eğer, tam olarak nelerden bahsettiğimi anlayacaksınız:


  1. Bilgisayarım Windows Başlatılıyor ekranına 15-20 saniyede gelmesine rağmen tamamen açılıp kullanılabilir hâle gelmesi 1 dakika 45 saniye.
  2. Quick Boot'um da açık. Bu iki durum, Windows 7'nin sıkıntılı başladığını gösteriyor.
  3. Bana öyle programlar önerin ki; güvenlik, güncellik, optimizasyon konusunda tüm ihtiyaçlarımı karşılasın.
  4. Bilgisayarıma kurduğum Apache Server, SQL Server gibi sunucu yazılımları, hizmetlerini otomatik başlatıyor ve işlemler menüm aşırı doluyor. Yığınla işlem var listede ve bir çoğunun adında da "Microsoft" görüyorum. Bu durumdan kurtulmak için bana ne önerebilirsiniz? Bu hizmetlerden gereksiz olanları bulup getirecek, ben bu programları açtığım zaman ya da bu hizmeti almak istediğim zaman açabilmemi -kısaca manuel kontrolü- sağlayacak yazılım önerilerinizi bekliyorum.
  5. 2 farklı kullanıcı hesabı oluşturup, bir tanesine bu tarz (SQL Server, Apache Server) programları kursam, diğer hesabımın açılması ve yüklenmesi hızlanır mı?
  6. Disk birleştirme için Piriform Defragger kullanıyorum. Yorum/öneri bekliyorum.
  7. Sistem temizliği için Piriform CCleaner kullanıyorum. Yorum/öneri bekliyorum.
  8. Auslogics BoostSpeed programı ile kayıt defteri düzenleme-birleştirme vb. işlemler yapıyorum. Yorum/öneri bekliyorum.
  9. Uniblue DriveScanner ile sürücülerimi güncel tutmaya çalışıyorum. Yorum/öneri bekliyorum.
  10. msconfig'den yapılabilecek en hızlı açılış için ayarlar nelerdir? (GUI'yi kapatmalar vs işe yarar mı?)
  11. Açılış süresini minimuma indirmek için neler yapabilirim?
  12. Gereksiz Windows hizmetleri nelerdir? Hangilerinden kurtulayım?
  13. Bilgisayarımı ayakta tutmak için günlük, haftalık, aylık neler önerirsiniz? (CHKDSK vs gibi)
  14. Windows aracıyla imaj alıp geri yükleme konusunda sıkıntı çekeniniz var mı? Bunu önerir misiniz?
  15. Bilgisayarımın açılışı esnasında hard diskimin kırmızı ledi uzun süre yanık kalıyor. Ki büyük ihtimalle geç açılma sorunun tek sebebi bu. Bu durumu düzeltmenin yolu var mıdır?
  16. Hard diskimin uzun süre dayanması, temizliği ve bakımı için hangi yazılımları önerirsiniz?

Eğer buraya kadar zahmet edip okuduysanız, kesinlikle bildiğiniz bir şeyler vardır ve katkınız olabilir. Cevaplarınızı bekliyorum. İyi çalışmalar.

murat5038
05-04-2013, 19:06   |  #2  
murat5038 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 681
6,682 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2012

:) çok uzun olmuş yazı ve istekler :D Hepsinin çözümü var ancak hepsini burda yazamam Sadece Genel bir Derleme yapıp öneri sunacağım .

İlk önce o kullandığın tüm programları kaldır(ccleaner hariç) driverlerini kendin bul program kullanma.Temizlik aracı sadece ccleaner normal bir kullanıcı için yeterli(kullanabilene),Ek olarak başka tür işlerimi de görsün istersen (temizlik için sadece kullan) Tune up utulity kullan ve işin bitince servislerden servisini kapat.

Bilgisayarını her pcyi kapatmadan önce ccleanerle temizle ve sonra çık.Bilgisayarını açtığında da aynı şekilde ccleanerle temizle ve sonrasında kullan pcyi (Bunu arada sırada yap) :)

Tune updan Disable startup programs,TuneUp Program Deactivator,TuneUp Registry Cleaner

ve Bunu kullan diğerlerini karıştırma.Resimde gördüğün open'leri açıp sil.

Sql server gibi server ve programlama programları kullandığın için hem yanlış bir kurulumda hemde çalışırken sistemin yetersiz ise kasacakdır.Ek bir kullanıcı açabilirsin.

Bunları yaptıkdan sonra Gerekirse Temiz önyükleme yapabilir ve msconfigdeki Önyükleme bölümündeki zaman aşımı yazanı 30 dan 20 ye düşürebilirsin eğer sistemin çok iyi ise yani güncel bir sistem ise 10 yapabilirsin.(kritik bir işlemdir dediklerimi dikkate alıp yap)

Harici HDD için çoğunlukla pc nin yavaş olduğunu söylemişsin kısmi olarak evet harici hdd lerin çoğu 5400rpm ve düşük cacgeli olduklarından pc nin yavaş açılmasına etkisi vardır hele ki sistem üzerine kurulu ise.Hariciyi de pc den sürekli takıp çıkarılmamasına dikkat edin hem sistem için hem hdd sağlığı için önemli bir konudur.HDD yi çoğunlukla pc açmadan önce pcye takmanız daha iyi olcakdır ancak hdd hızı yavaş olduğundan haliyle yavaş başlayacakdır (ancak en sağlıklısı bu şekildedir).

Raminiz günümüz şartlarında en az 6 GB ve üstü olması gerekli ve Programlama işleri ile uğraşanlar için bu ram 8gb dan başlaması daha iyi olur eğer bu rakamlardan düşük ise ram takviyesi uygulayın.

Disk birleştirme işlemini sürekli yapmayın yararlı bir durumdur ancak fazlası herşey gibi zararlıdır ve Disk birleştirme için harici bir program kullanmayın kullacaksanız O&O Defrag yazılımlarını kullanın(çok gerekmedikçe kurmanız ve kullanmanızı tavsiye etmem)

Digauss
05-04-2013, 19:52   |  #3  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2013

Yanıtınız için teşekkürler. Tune up'ı kurdum fakat kendisi de sürekli işlemlerde. Bilgisayar açıldığı andan itibaren yerleşiyor tepsiye ya da işlemlere, canımı sıkıyor. Tune-up'la bu gibi sıkıntılar yaşamamak için neler önerirsiniz?

Düzenleme: İşin bitince servislerden servisi kapat demişsiniz. Tune-up üzerinden mi yapayım yoksa farklı bir yöntemle mi?

Temiz Önyükleme'yi biraz daha açar mısınız? 

Disk birleştirme için Windows aracı yeterli midir?

Bir şey daha, windows özelliklerini kapat kısmında (Tune-Up programında) "hazırda beklet" modunun kapladığı alanı silme gibi bir işlem var. Bu, sadece önceki hazırda bekletme oturumunu mu siler, yoksa hazırda bekletme fonksiyonunun kullanımını mı engeller?

Son Düzenleme: Digauss ~ 05 Nisan 2013 19:54
murat5038
06-04-2013, 02:35   |  #4  
murat5038 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 681
6,682 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2012

Servislerden işin bitince kapatırsın demişdim :) BU dediğim Windows servisi tuneupdan kapatamazsın zaten.

Temiz önyüklemeyi nette yazıp microsoft sitesinde resimli görebilirsin.

Disk birleştirme araçları yazdığım gibi hariic program kullanmak çoğu zaman iyi değil ve sık yapılması iyi değil.Windows programı normal kullanıcı için yeterli.

Hazırda beklet dediğin ise şu olsa gerek :)

Burdaki hibernateyi kapatmakda bir sıkıntı yok sadece uyku ve hazırda bekletmek için kullanılan alanı kapatır ve uyku ve hazırda bekletme modlarının bazılarını eleyebilir.
Fazla kurcalama dediğim gibi programı dediklerim yeterli sistem için.