slm arkadaşlar. bende şu an ezik diye nitelendirebileceğiniz 3 tane pc var. 3 üde benim. ama evde ortak kullanıyoruz. tabii doal olarak en performanslı olan pc benim. daha doğrusu alırken 3pc de aynıydı ama ben upgrade yapmıştım. neyse...
başlangıçta hepsi e2140, asus p5smxse 1gb ddr2 667mhz soğutuculu ram ob ekran kartı ob ses kartı 17" samsung syncmaster monitör a4tech desktop set ve sbs ezik 1+1 hoparlör dü.
ben e2140 ımı e6300le deiştirdim ve ob ekran kartımı hd3650 ddr2 le deiştirdim. ses sistemini de yazim bari sbs330 aldım.
ram değiştirmedim ve winxp kullanıyodum winvista ya geçtim ekran kartı ve işlemci alınca
biraz hızlanma oldu açık sölim ama öyle bambaşka süper bi pc oldu da denemez(eskisine göre bile)
elimdeki pc nin bileşenleri ile de upgrade yapsam da pek fazla verimli olacağını sanmıyorum. o yüzden yeni pc almaya karar verdim.
kafamda belirledim hemen hemen her şeyi ve size sadece uyumlumu önerirmisiniz bi de performans artışı kaç olur die soracağım.
q6700 işlemci. 2.66ghz 4x2mb l2 caache 1066mhz fsb
işlemciyi 4 çekirdek seçtim. pc yi her türlü mm olarak kullanacağım. oyun tasarım program grafik müzik resim vs. vs. ayrıca işlemciyi termalthake ya da zalman fan takarak 3.8ghz gibi bi değerde çalıştıracağım. eğer stok fan 3.6 ya falan rahat izin veriyosa fan almayabilirim.
ram olarak 2 adet
2x2gb ddr2 1066mhz cl5 5-5-5-15 soğutuculu ram almayı planlıyorum. marka olarak bi şey düşünmedim. 2 tane 2x2 toplamda 8gb ram im olacak.2 tane dual channel ddr2 olacak yani quad channel olacak. çok fazla performans almak için böyle bi seçim yaptım. ayrıca her bi ram in boyutunu da devasa uygulamalarda bil. zorlanmasın diye 2gb seçtim.
harddisk olarak 2 tane sata2 3gb/s 7200.11rpm 32mb 500gb lık model alacağım. amacım raid yapıp hdd performansını arttırmak. 32mb önbellekli seçtim çünkü caache hdd hızına direk etki ediyor. büyük dosyaları okuma/kopyalama işinde oldukça iş görür gibi.
optik okuyucu olarak dvd yazıcı alacağım. 2 tane. sata2 bağlantı arayüzüne sahip olacak. 16x 20x 22x hızında olabilir. dvd +/-rw özelliği ve dvd üzerine resim çizebilme özelliği olan bi model tercih edeceğim.
1 tane ön panel alacağım. maksat kasa içinde ne olup bittiğini öğrenebilmek ve kasaönünden rahat çıkışlar elde etmek.
sonra bi tane ses kartı alacağım extradan. üstün performanslı uzaktan kumandalı ve ön paneli bulunan bi creative ürününü seçeceğim. oyunlardaki ses kalitesini en yükseğe alınca(ör: hl2, crysis) ob ses kartları oldukça zorlanıyor ve işlemciye çok fazla yük bindiriyıor. ve video-ses dönüşümünde(malum mm pc ile herşeyi yapacaımdan performanslı olmasını istiyorum) extradan üstün kaliteli bi ses kartının faydasını aşırı derecede hissedeceimi düşünüyorum.
psu da marka karar vermesem de termalthake tagan ya da ocz nin kaliteli ve gerçek güç sağlayan 500-600watt lık tak çıkar kablolu güç kaynağını seçeceğim.
böyle bi sisteme de ups almak şart. ferrarimin kapısını kapatmadan çarşıya park edip gitmem yeni.
psu mun 2 katı yani 1200VA civarı bi şey almayı düşünüyorum.
açıkcası ups ler hakkında fazla bi bilgim yok.
kasa olarak termalthake gibi kaliteli bi markanın(zaten o kalitede pek fazla ürün yok) bi kasa almayı düşünüyorum. havadar olacak kasa içindeki hava akımı düzgün olacak. geniş olacak ve göze hoş görünecek bi kasa almayı planlıyorum.
4 tane 5buçuk(2x dvdrw 1x ön panel 1x de ses kartı paneli) ve 2 tanede 3buçuk imc(1x kart okuyucu 1x disket okuyucu) yuvaları olan ve kullanımı kolay bi kasa almayı düşünüyorum.
klavye fare olarak logitech lx700 ya da m500 mü mx 500 mü 300 mi ne siyah ve lcd ekranı olan şık bi model var. onu almayı düşünüyorum. ses sistemi olarak kaliteli bi creative ses kartına yakışan 5+1 ya da 7+1(yine creative) ses sistemi almayı düşünüyorum.
thx eax dolbydigital 24bit felan her türlü özelliğin olduğu oldukça kaliteli ve aşırı fiyata kaömayan bi ses sistemi düşünüyorum.
webcam olarakta a4tech microsoft logitech tarzı tanınmış firmaların kaliteli webcam larından bi tane alacaım.
2mb felan yeter. ya da 1.3mp de 30fps video felan çeksin. kaliteli bi ürün istiyorum. bi de alakası varmıdır bilmem 6-7 kişiye cam açtığım zaman kafayı yemesin yani.
eminim ki farkındasınız ekran kartı olarak bi şey yazmadım.
çünkü çok kararsızım
kullanacağım işletim sistemi winxp64bit winvista 64bit ve windows 2000 2003 ya da 2005 server edition 64 bit.
bu üçünden birisi ikisi ya da üçü.
muhtemelen winxppro64bit ve winvistahomepre64bit kullanacaım. ama yinede önerilerinize açığım.
ekran kartı olarak x1950pro gddr3 x1950xt gddr4 hd3850gddr3 hd3870gddr4 hd4670gddr3 hd4850 hd4870gddr5 8800gt 9800gt 9800gtx 9600gt 9800gx2 ya da bu tarz modeller arasında kararsızım. anakart olarak sa ekran kartı ve ram i rahat oc edebiileceğim stabil ve kaliteli bi anakart olması lazm.
bi de ekran kartını sadece oyun oynamak için almıyacaım. tasarım yapacaım. mesela hl2 nin source motoruyla yeni tasarmlar yparak oyun yapma gibi. ya da şöyle siteler projesi yapmak gibi. 3b tasarım işte.
sanırım monitör yazmadım. 19" ya da 22" 5ms fp si yüksek olan kaliteli bi monitör almayı düşünüyorum.
sanırım eksik kalmadı. her türlü extra falan felanı da yazdım.
görüşlerinizi önerilerinizi herşeyinizi vs.vs.vs. bekliyor ve şimdiden teşekkür ediyorum