Mustafa Kemal ATAÜRK'ün sözü üzerine...

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
emrah33
21-08-2009, 14:45   |  #1  
emrah33 avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
802 mesaj

"Türkiye Cumhuriyetinin, özellikle bugünkü gençliğine ve yetişmekte olan çocuklarına hitap ediyorum: Batı senden, Türk'ten çok geriydi. Manada, fikirde, tarihte bu böyleydi. Eğer bugün batı teknikte bir üstünlük gösteriyorsa, ey Türk Çocuğu, o kabahat da senin değil, senden öncekilerin affedilmez ihmalinin bir sonucudur. Şunu da söyleyeyim ki, çok zekisin! .. Bu belli. Fakat zekânı unut! .. Daima çalışkan ol..."
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

Mustafa Kemal ATATÜRK'ün,bu sözüne göre sizce ne olduda,batı bizden gerideyken,biz batının gerisine düştük ? Geçmişte yapılan ihmaller neler olabilir ?

Son Düzenleme: emrah33 ~ 21 Ağustos 2009 14:45
Kapalı Hesap (130880)
21-08-2009, 15:08   |  #2  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 0
1,418 mesaj

çünkü türkiyede geleneksel bir eğitim sistemi vardı bu sisteme göre yaratıcı düşünemeyen ezberci çoktan seçmeli bir nesil yetişiyordu ayrıca öğretmen merkezli bir eğitim söz konusuydu bu da konuşamayan pasif bir nesil yetişmesine sebep oldu ama 3 yıl önce yapılandırmacılık yaklaşımına geçildi bütün bunlar aşılacak İNŞALLAH çünkü bu yaklaşım öğrenci merkezli ve yaratıcı düşünmeyi esas alıyor dersler artık 5E modeline göre işleniyor akparti nin yaptığı en güzel işlerden birisi bu bence...

Usbehci
21-08-2009, 15:17   |  #3  
Usbehci avatarı
Yıllanmış Üye
331 mesaj

Ben başlıca iki neden görüyorum.Birincisi Osmanlı Devleti ndeki kadıların,sadrazamların,padişahların ''dinimize göre caiz değildir'' düşüncesi.İkincisi ise batılı devletlerin uyguladığı sömürgecilik politikası.Bugün ise yolsuzluklar,beyin göçü,diğer devletlerin içişlerimize karışmaları,yönetimin uyguladığı yanlış politikalar.....Sıralarsak sebepler böyle uzayıp gider.
Bazen o kadar umutsuzluğa kapılıyorum ki, bir çıkış yolu göremiyorum.

emrah33
21-08-2009, 16:11   |  #4  
emrah33 avatarı
OP Yıllanmış Üye
802 mesaj

Bence de Türkiyedeki beyin göçü engelenmeli ve bilim insanlarımıza daha bir önem verilmeli. Özel araştırma laboratuarları kurulmalı. Finansman sağlanmalı,gençlere yönelik yararlı neler gerekiyorsa yapılmalı

Toxic
21-08-2009, 16:37   |  #5  
Yıllanmış Üye
3,600 mesaj
Alıntı: Usbehci  
Ben başlıca iki neden görüyorum.Birincisi Osmanlı Devleti ndeki kadıların,sadrazamların,padişahların ''dinimize göre caiz değildir'' düşüncesi.İkincisi ise batılı devletlerin uyguladığı sömürgecilik politikası.Bugün ise yolsuzluklar,beyin göçü,diğer devletlerin içişlerimize karışmaları,yönetimin uyguladığı yanlış politikalar.....Sıralarsak sebepler böyle uzayıp gider.
katılıyorumEmin değil

Son Düzenleme: Toxic ~ 21 Ağustos 2009 16:38
bir dost
21-08-2009, 19:33   |  #6  
Yıllanmış Üye
1,174 mesaj

osmanlıyı bırak . o neyse de alman 1. dünya savaşında tamamen yok oldu .2. dünya savasına kadar yeniden kendini toparladı dünyaya meydan okuyacak hale geldi. 2. dünya savasından sonra taş üstünde taş kalmadı şimdi yine bizden bilmemne kadar önde.
peki sebep : sebebi biz günü kurtarmaya bakıyoruz işten kaytarmak için ne gerekiyorsa yapıyoruz. adamlar yıllar sonrasını düşünerek çalışıyor. çalışıyor....
önce millet olarak zihniyetimizi değiştirmemiz lazım.

Adanalı.
21-08-2009, 19:57   |  #7  
Yıllanmış Üye
2,336 mesaj

Bırak Avrupa'yı Avrupa'dan bize ne biz onların teknolojilerini kendimize uygun hale getirelim onlar eşşşek gibi çalışsın bize hizmet etsinler :)))

murderer09
22-08-2009, 01:13   |  #8  
Yıllanmış Üye
452 mesaj
Ben başlıca iki neden görüyorum.Birincisi Osmanlı Devleti ndeki kadıların,sadrazamların,padişahların ''dinimize göre caiz değildir'' düşüncesi.
Burada  demek istediğinle  osmanlı bilimi kabul etmemiştir, yanlış bulmuştur dersen  yanılırsın osmanlı tam tersine bilime ve bilim adamlarına değer vermiş gelişmesini sağlamıştır.

Morse'un mekanik araştırmalara merakı genç yaşlarında başlamıştır. 1832 senesinde yaptığı okyanus seyahatinde, Charles Thomas Jackson'un elektrikle ilgili son gelişmeleri anlatması üzerine, New York Üniversitesinde elektromanyetik konularında öğrendikleri konular, kafasında elektrikli telgraf fikrini doğurdu. Morse'un elektrikli telgrafı, bir elektrik devresinde bobinin bir kolu çekmesi ile rulo kağıdı üzerine izler bırakması esasına dayanıyordu. Kısa ve uzun çekmeler, kısa ve uzun izler bırakıyordu. 1835 senesinde başlayan bu çalışmalarına destek bulmak için Avrupa devletlerine başvurularda bulundu. Ancak bir netice elde edemedi. Bunun üzerine arkadaşı Chamberlain'i İstanbul'a gönderdi. Onlar ilme ve ilim adamlarına fevkalade destek veren Osmanlı ülkesinden çok ümitliydiler. Nitekim Chamberlain İstanbul'da büyük bir ilgi ve destek gördü. Fakat elindeki alet henüz pek ilkel bir vaziyetteydi. Bu sebeple aleti Viyana'da iyi bir işçilikle tekrar yapmak ve ondan sonra padişaha takdim etmek üzere geri döndü. Ancak Tuna Nehri yoluyla Viyana'ya hareket eden Chamberlain'in gemisi yolda batarak beş arkadaşı ile birlikte öldü. Böylece Osmanlı Devletinde telgraf kurulması için yapılmak istenen birinci teşebbüs sonuçsuz kalırdı.

bu yazı bir zamanlar Vikipedi'de de vardı ne hikmetse kaldırılmış

Selçuk İslamoğlu
22-08-2009, 01:39   |  #9  
Selçuk İslamoğlu avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 73
4,133 mesaj

Malesef bu sözü Türkler unutmuş, Japonlar kullanmıştır....

Zeki olabilirsin ama çalışmazsan bu zeka ya kötüye kullanılır, ya da boşa gider diyerek özetlemiş kısacası...

melen
23-08-2009, 12:48   |  #10  
melen avatarı
Yıllanmış Üye
3,638 mesaj
Alıntı: Herrscher  
Bırak Avrupa'yı Avrupa'dan bize ne biz onların teknolojilerini kendimize uygun hale getirelim onlar eşşşek gibi çalışsın bize hizmet etsinler :)))

KatılıyorumGülümseme

eezgi
23-08-2009, 15:53   |  #11  
Üye
54 mesaj
Bu fikirlere kesinlikle katılıyorum. Artı birşey söylemem gerekirse en başta hiç şüphesiz yanlış politika gelicektir. Mustafa Kemal Atatatürk' ümüzün kurmuş olduğu Cumhuriyet rejimi çeşitli yanlış ataklar ve düşünceler sonucu sarsılma aşamasındadır ki bu bizim yani ülkemizin diğer devletlerden gerek ekonomik gerek eğitim gerekse ilim açısından pasif kalmasını sağlamaktadır.
Ülkemde eğitimin, bilimin konuşulması gerekirken din ve benzeri konular ile gündemi dolduran gereksiz yaklaşımlar ikinci sırada kalmamıza neden olmaktadır.
Öncelikle millet olarak zihniyetimizi değiştirmemiz gerekiyor ki bu da ancak daha çok çalışmakla, Atam' ızın değerlerine, düşüncelerine, inkılâplarına ve en önemlisi onun kurmuş olduğu Lâik ve Demokratik Cumhuriyet anlayışına sahip çıkarak olacaktır.

emrah33
23-08-2009, 18:25   |  #12  
emrah33 avatarı
OP Yıllanmış Üye
802 mesaj
Alıntı: eezgi  
Bu fikirlere kesinlikle katılıyorum. Artı birşey söylemem gerekirse en başta hiç şüphesiz yanlış politika gelicektir. Mustafa Kemal Atatatürk' ümüzün kurmuş olduğu Cumhuriyet rejimi çeşitli yanlış ataklar ve düşünceler sonucu sarsılma aşamasındadır ki bu bizim yani ülkemizin diğer devletlerden gerek ekonomik gerek eğitim gerekse ilim açısından pasif kalmasını sağlamaktadır.
Ülkemde eğitimin, bilimin konuşulması gerekirken din ve benzeri konular ile gündemi dolduran gereksiz yaklaşımlar ikinci sırada kalmamıza neden olmaktadır.
Öncelikle millet olarak zihniyetimizi değiştirmemiz gerekiyor ki bu da ancak daha çok çalışmakla, Atam' ızın değerlerine, düşüncelerine, inkılâplarına ve en önemlisi onun kurmuş olduğu Lâik ve Demokratik Cumhuriyet anlayışına sahip çıkarak olacaktır.
Evet haklısınız ve ülkemiz senelerdir şu sorunu,bu sorunu diye olmayan şeylerle meşgul edilmektedir.Halbuki Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün izinden gidilmiş olunsaydı şimdi halimiz böyle olmazdı,ne terör olurdu ne siyasi kavgalar ne de ekonomik buhranlar.Arkadaşlar ülkemizin sorunlarını ancak biz gençler çözeriz,Atamızın izinden gidersek herşeyi aşarız. Ama msn'nin başında saatler geçiren bir gençlik bu ülkeye yararlı birşeyler yapamaz...

mustafa2526
23-08-2009, 18:45   |  #13  
mustafa2526 avatarı
Yıllanmış Üye
709 mesaj

arkadaşlar suç bizde geliştiremiyoz ve sahip çıkmıyoz halbuki herşeyin ilk adımını osmanlı devrinde osmanlı bilim adamları tarafından bulundu ama sonra gelan nesil yani biz tembellik yaptık ve tılan bu temeli ilerletmedik bu yüzden icat edilen herşey dış ülkelein oldu mesela camın ilk temellerini türkler atmasa ampul olurmu yada ince tel olmasa telefon olurmuydu

bileniniz varmı bilmiyorum ama size birşey anlatayım osmanlı zamanında bir kütüphane varmış ve osmanlının en büyük kütüphanesiymiş bütün osmanlının bulduğu şeyler oraya kaydedilirmiş sonra o kütüphane yanmış yanınca o bulduğumuz şeylerin bize ait olduğunu gösteren bütün belgeler yanmış ve daha sonra onların bizim bulduğumuzu dış ülkeler kabulettirememiş ve sonra o bulduğumuş şeyleri başka ülkeler sahip çıkmış

ama o kütüphane tabiki bilebile başkaları yakmış

eezgi
23-08-2009, 18:56   |  #14  
Üye
54 mesaj

Bunu msn olarak kısıtlamamalıyız aslında tek sorun o da değil ben 16 yaşındaym lise 3 e gidiyorum benimde hoşuma gidiyor netin başında zaman geçirmek sorun aslında şu; atalet ve azimsizlik !

eezgi
23-08-2009, 18:59   |  #15  
Üye
54 mesaj
Alıntı: mustafa2526  
arkadaşlar suç bizde geliştiremiyoz ve sahip çıkmıyoz halbuki herşeyin ilk adımını osmanlı devrinde osmanlı bilim adamları tarafından bulundu ama sonra gelan nesil yani biz tembellik yaptık ve tılan bu temeli ilerletmedik bu yüzden icat edilen herşey dış ülkelein oldu mesela camın ilk temellerini türkler atmasa ampul olurmu yada ince tel olmasa telefon olurmuydu

bileniniz varmı bilmiyorum ama size birşey anlatayım osmanlı zamanında bir kütüphane varmış ve osmanlının en büyük kütüphanesiymiş bütün osmanlının bulduğu şeyler oraya kaydedilirmiş sonra o kütüphane yanmış yanınca o bulduğumuz şeylerin bize ait olduğunu gösteren bütün belgeler yanmış ve daha sonra onların bizim bulduğumuzu dış ülkeler kabulettirememiş ve sonra o bulduğumuş şeyleri başka ülkeler sahip çıkmış

ama o kütüphane tabiki bilebile başkaları yakmış

Doğrudur. Ancak bu olayı sadece bilim açısından kavrarsak çok dar bir görüş ve yorum açımız olur.

emrah33
23-08-2009, 21:21   |  #16  
emrah33 avatarı
OP Yıllanmış Üye
802 mesaj

Tamam,her msn başında zamanını geçiren,duyarsız değil,sizin gibi bilinçli insanlarda var.Benim sözüm şuursuzca,umursamazca hareket edenlere. Osmanlı Devleti'nin yanan veya yakılan bilgi hazinesinde de arkadaşın söylediği gibi ne önemli şeyler varmış. Tamam artık herşeyi geçtik,bizler önümüze bakalım. Tübitak Pardus için gecesini gündüzüne katarak çalışıyor ve inanıyorum ileride Pardus kullanıcıları bir hayli artacak. Türk işletim sistemi bu,bence Devlet dairelerinde de kullanılmalı diye düşünüyorum.

Adanalı.
23-08-2009, 22:57   |  #17  
Yıllanmış Üye
2,336 mesaj

Türk milletinin kalkınması ile Pardus'un ne alakası var? Hem bu sene Pardus'u batırmışlar geçen sene daha güzeldi.

emrah33
24-08-2009, 12:30   |  #18  
emrah33 avatarı
OP Yıllanmış Üye
802 mesaj
Alıntı: Herrscher  
Türk milletinin kalkınması ile Pardus'un ne alakası var? Hem bu sene Pardus'u batırmışlar geçen sene daha güzeldi.
emeklemeden yürünmez,ilk adımlar böyle atılır. Teknolojik kalkınma dediğimiz zaman,Pardus sadece bir örnek...

PcMaKeR
24-08-2009, 13:11   |  #19  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj

Okula öğretim sistemine vb yerlere çamur atmayalım!

MEB de ne değerli öğretmenler var.

Burda bu söz öğretim sistemine söylenmemiş: Bizlere söylenmiş. sorunu kendimizde arayalım.

En basitinden girelim: Zeki insanda merak çok olur herşeyi araştırır. Durmaz usanmaz çabalar.

bizim gençlerimizde şu var: Birisi yaptıysa tamamdır yada neden araştırayım bir yere sorarım cevap verirler.

Bu mantıkla düşünen çok. Gençlerimiz zeki ama içine hazırcılık oturmuş. Şurda anket yapsak;
Hiç ansiklopedi okudunuz mu?
Hiç interneti amacına uygun kullandınız mı(öğrenmek için diyelim)?
Hiç başkalarından yardım almadan kendiniz çözmeye çalıştınız mı karşılaştığınız sorunları?
Hiç birşeyler geliştirmeye çalıştınız mı?
Hiç bu nasıl çalışır acaba diye düşünüp bir nesneyi kurcaladınız, bozdunuz mu?

Bu tür anket yapılsa yerlerde sürünür!

Ama şunları sorsak kesin tavan yapar anketler!

Facebooktan kız arkadaşı aradınız mı?
Hazır yapılmış varken başka birşeyle uğraşmaya ne gerek var?

Bu tür araştırmalar yapsak tavandır.

İşte Atatürk'ün sözü bunlar yüzünden tutmamış. Bu gidişle tutmaz da.

PcMaKeR
24-08-2009, 13:23   |  #20  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
8,935 mesaj
Alıntı: eezgi  
Bunu msn olarak kısıtlamamalıyız aslında tek sorun o da değil ben 16 yaşındaym lise 3 e gidiyorum benimde hoşuma gidiyor netin başında zaman geçirmek sorun aslında şu; atalet ve azimsizlik !
Eğer o atalet kelimesini adalet olarak vurgulamaya çalıştıysan daha yazmasını bilmiyorsun neyi vurgulamaya çalışıyorsun!

Adaletten kastın okullarda eksik ilgi,bilgi vb şeylerse yada okullarda önünüz açık değilse o adalet değil başka birşey. Ben köy çocuğuyum. Sizin zamanınızdaki avantajlar bizde yoktu! okulumuz 5 köyün toplam öğrencilerinin birleşip okuduğu merkez okuldu.

okul dört dörtlüktü. Herşey vardı. Yanlız öğretmenlerinin yarısı ilgisizdi! Matematikten hayatım boyunca zevk alamadım! Üniversiteye kadar matematik kötü bir ders oldu benim için. İlk okuldaki öğretmenlerim ya matematikte ceza verirdi yada anlatamazlardı. Bu bende derse karşı kötü iz bıraktı.

Neyse. Şimdi 21 yaşındayım. Köyümün okuluna klimalar geldi. Bilgisayar lab. kuruldu 30 a yakın bilgisayar geldi. ADSL hattı vb herşey geldi! Ama kullanan yok. o fırsatlar zamanında bize verilseydi...

Şimdiki nesile veriliyor olay şu: Facebook, MSN, cart curt. Sonrada adaletten bahsediliyor. Eğitim kötü deniliyor.

Dua edin böyle eğitim gördüğünüze. Size verilenlerin yarısı doğu şehirlerinde yok. hatta çoğu yok. Ama ordaki öğrenciler sizden daha azimli daha zeki emin olun. Üniversitede hep doğulu arkadaşlarım oldu zehir gibilerdi. Şimdi çoğu işini buldu, öğretmen oldu mühendis oldu. Herbirimizin sağlam işi oldu.

Ama nedense elinde hazır aracı gereci bulunan öğrenciler öss sınavında takılıyor, Üniversiteyi 4 senede bitireceğine 6 senede bitiriyor. 2 yıllığı bir fakülte gibi 4 senede bitiriyor. 8 senede meslek yüksek bitiren adam gördüm ben.

Endüstri meslekte okurken bir yalaka öğrencimiz vardı bilgili görünüyordu. ÖSS de takıldı meslek yükseğe girdi. 4 senede bitirdi... Elinde bütün imkanlar vardı. o imkanları ihtiyaçları olanlara versek bak o zaman bu ülke nasıl başarılı insanlarla doluyor.

Adaleti burda gör!

Elinizdekini değerlendirin kardeşim. Yada okumayacaksanız bırakın başkası yararlansın.

eezgi
24-08-2009, 13:43   |  #21  
Üye
54 mesaj
Alıntı: PcMaKeR  
Eğer o atalet kelimesini adalet olarak vurgulamaya çalıştıysan daha yazmasını bilmiyorsun neyi vurgulamaya çalışıyorsun!

Adaletten kastın okullarda eksik ilgi,bilgi vb şeylerse yada okullarda önünüz açık değilse o adalet değil başka birşey. Ben köy çocuğuyum. Sizin zamanınızdaki avantajlar bizde yoktu! okulumuz 5 köyün toplam öğrencilerinin birleşip okuduğu merkez okuldu.

okul dört dörtlüktü. Herşey vardı. Yanlız öğretmenlerinin yarısı ilgisizdi! Matematikten hayatım boyunca zevk alamadım! Üniversiteye kadar matematik kötü bir ders oldu benim için. İlk okuldaki öğretmenlerim ya matematikte ceza verirdi yada anlatamazlardı. Bu bende derse karşı kötü iz bıraktı.

Neyse. Şimdi 21 yaşındayım. Köyümün okuluna klimalar geldi. Bilgisayar lab. kuruldu 30 a yakın bilgisayar geldi. ADSL hattı vb herşey geldi! Ama kullanan yok. o fırsatlar zamanında bize verilseydi...

Şimdiki nesile veriliyor olay şu: Facebook, MSN, cart curt. Sonrada adaletten bahsediliyor. Eğitim kötü deniliyor.

Dua edin böyle eğitim gördüğünüze. Size verilenlerin yarısı doğu şehirlerinde yok. hatta çoğu yok. Ama ordaki öğrenciler sizden daha azimli daha zeki emin olun. Üniversitede hep doğulu arkadaşlarım oldu zehir gibilerdi. Şimdi çoğu işini buldu, öğretmen oldu mühendis oldu. Herbirimizin sağlam işi oldu.

Ama nedense elinde hazır aracı gereci bulunan öğrenciler öss sınavında takılıyor, Üniversiteyi 4 senede bitireceğine 6 senede bitiriyor. 2 yıllığı bir fakülte gibi 4 senede bitiriyor. 8 senede meslek yüksek bitiren adam gördüm ben.

Endüstri meslekte okurken bir yalaka öğrencimiz vardı bilgili görünüyordu. ÖSS de takıldı meslek yükseğe girdi. 4 senede bitirdi... Elinde bütün imkanlar vardı. o imkanları ihtiyaçları olanlara versek bak o zaman bu ülke nasıl başarılı insanlarla doluyor.

Adaleti burda gör!

Elinizdekini değerlendirin kardeşim. Yada okumayacaksanız bırakın başkası yararlansın.

eezgi
24-08-2009, 13:46   |  #22  
Üye
54 mesaj

Büyüklerim gibi konuştunuz. Hayır ben ne yazdığımı biliyorum. Atalet. Atalet bir şeyi yaptığımızda bize ne kadar iyi sonuçlar getireceğini bildiğimiz halde yapmamamızdır. Adalet demek istemedim ben. Haklısınız doğuda ki birçok insan imkanları kısıtlı ya da olmadığı halde çok üst seviyelere gelebiliyorlar. Taktir edilecek birşey bu. Benim ataletten kastım imkanlarımız olduğu halde elimizden gelenin en iyisini yapmamamızdır. Sizinle aynı görüşteyim bu konuda...

PcMaKeR
24-08-2009, 13:51   |  #23  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
8,935 mesaj

hım sen şöyle düşündün.
Kafayı ota,b.ka yoran bir yapı anlamına getirdin. Gereksiz kullanım tamam o zaman bir sözüm yok ona doğru yerden vurmuşsun :)

TuncaBozkurt
25-08-2009, 19:24   |  #24  
Yıllanmış Üye
4,805 mesaj
Alıntı: bir dost  
osmanlıyı bırak . o neyse de alman 1. dünya savaşında tamamen yok oldu .2. dünya savasına kadar yeniden kendini toparladı dünyaya meydan okuyacak hale geldi. 2. dünya savasından sonra taş üstünde taş kalmadı şimdi yine bizden bilmemne kadar önde.
peki sebep : sebebi biz günü kurtarmaya bakıyoruz işten kaytarmak için ne gerekiyorsa yapıyoruz. adamlar yıllar sonrasını düşünerek çalışıyor. çalışıyor....
önce millet olarak zihniyetimizi değiştirmemiz lazım.
Onda en büyük iki etki şu: 1. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Marshall Planı'yla ABD Avrupa ülkelerine(ve Türkiye'ye tabii ki) kendi yanına çekmek üzere para dağıttı. Not olarak şunu ekleyeyim, bu para SSCBve onun uydularına da açıktı. Ama doğal olarak Doğu Bloğu bunu kabul etmedi.
2. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra da Almanya çok uzun süre kendi ordusunu kuramadı. Küçük bir ordusu vardı bildiğim kadarıyla. Onun için savunma sanayiine harcayacağı parayı teknolojiye, gelişmeye harcadı.Ama şimdi Almanya dünyanın en güçlü ordularından birine sahip.

Şu bizim gelişmememiz konusuna gelince, açıkçası 600 küsür yıllık Osmanlı dönemi Türkler açısından bana bir kara lekeden başka pek bir şey ifade etmiyor. Başları falan tamam da, ortalarda ve sonlara doğru bilmi reddeden, her ne kadar Arap toprakları sadece Osmanlı'nın bir parçası olmasına karşın Türk kültürünü Arap kültürüne yenik düşüren, sonlarına doğru doğru düzgün gelişemeyip hemen hemen her şeyi ithal etmeye başlayan, tüm dünyaya Türklerin sadece savaşçı yönünü anlatıp Türklerin yabancılar gözünde "barbar"dan başka bir şey ifade etmemesine neden olan bir dönemdi. Ayrıca da reddedilmesine karşın bence Osmanlı son zamanlarında bir sömürge imparatorluğuydu. Milliyetçilik akımı falan hikaye. Osmanlı'nın parçalanması da, diğer büyük sömürge imparatorluklarının Osmanlı gibi bir sömürge imparatorluğu istememeleriydi. Kimi yanlışlar olabilir belki ama büyük ölçüde doğru olduğunu düşünüyorum bunların.

600 küsür yıllık "kara leke"den sonra sadece 10-15 yıllık bir devrim süreci bu durumu tamamen düzelemez. Ama bu 10-15 yılda yapılabilecek en iyisi yapıldı diyebilirim. O devrim zamanlarından sonra da Türkiye ilerleyemedi. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da toprak reformu yapılıp topraksız insan bırakmadıkça, doğru düzgün bir anayasa yapılmadıkça, doğru düzgün ekonomi politikaları uygulanmadıkça, köy enstitülerine benzer bir sistem yeniden getirilmedikçe, doğru düzgün eğitim verilmedikçe bu ülke gelişemez. "Kütüphanelere gitmiyor insanlar" falan yalan. Doğru düzgün internet kullanmayı öğretirsen insanlara zaten insanlar interneti kütüphanelerden daha verimli olarak kullanırlar. Yani şu çağda illa kütüphaneye yönlendirmek gerekmiyor insanları. Kütüphanedeki her şeyin çok daha kapsamlısı internette halihazırda var. AB de hayal zaten. Ben olsam, ben de Türkiye gibi bir ülkeyle, AB gibi geniş kapsamlı bir birlikte beraber olarak yer almak istemem. Gelişmişlik yok, demokrasi yok, demokrasi bilinci zaten yok, halk eğitimsiz, insanlar fakir, gelir dengesizliği var(Türkiye'nin G20'de yer alması insanların zengin olduğunu göstermiyor. Sözde 10,000 dolarlık kişi başına düşen milli gelir var. 4 kişilik bir aile olsun, yıllık gelir 40,000 dolar. Aya bölünce 3333 dolar. Yani yaklaşık 5000 TL. Kaç tane insan 5000 lira kazanıyor ayda. Devlette çalışan mühendis bile ondan düşük alıyor. Tamam hemen hemen hiçbir ülkede insanların hepsi milli gelir kadar kazanmıyor. Ama asgari ücret milli gelirin 20 küsür katı olunca saçma oluyor.)

world_pc
01-09-2009, 11:17   |  #25  
world_pc avatarı
Yıllanmış Üye
3,357 mesaj

Atam doğru sözün ehlidir.