Herkese merhabalar.Arkadaşlar ben 10 yıllık bilgisayar hayatım boyunca hep intel tabanlı bilgisayarlar kullandım.Ve şimdi toplamak istediğim bilgisayarda AMD işlemci kullanmak istiyorum.Fakat aklıma takılan bazı konular var.Öncelikle toplamayı düşündüğüm sistemi yazayım.
1-AM3 tabanlı fiyatı 200-220 tl yi aşmayacak bir anakart.(DDR2 veya DDR3 ram konusunda kararsızım)
2-AMD Phenom ii X4 955 veya X3 720 işlemci.
3-1 gb ATI HD 4850 ekran kartı.
4-Herhangi bir 4 gb DDR2 veya DDR3 Ram.
Toplamak istediğim sistem aşağı yukarı bu şekilde.Şimdi sorularıma geçeyim.
1.Üstte yazdığım AMD işlemciler ile topladığım bir bilgisayar ne derece verimli olur? (photoshop, oyun ve hd video izlemek dışında yapacağım pek birşey yok.)
2.Anakart konusunda biraz kararsız kaldım.Crossfire kullanmayacağım için AMD770 chipli bir anakart işimi görür diye düşünüyorum.Fikriniz nedir?
3.Yazdığım 1gb ATI 4850 ekran kartı hakkındaki görüşleriniz nelerdir?
4.Bu tür bir işlemci toplarsam buna uygun ve sorun çıkarmayacak bir RAM almak istiyorum(tercihen 1333 veya daha düşük mhz).Tavsiye edeceğiniz markalar nelerdir?DDR konusuna gelince, okuduğum bazı yabancı forumlarda DDR3 ün fiyatlarının henüz pahallı olduğu ve bunun yerine aslında DDR2 ram kullanmanın bir sorun teşkil etmeyeceği, ve arada çok da performans farkı da olmayacağını yazanlar var.Dolayısıyla kafam karıştı.Bu konudaki fikirlerinizi de almak isterim.
Şimdiden teşekkürler.
Sorularınıza gelecek olursak kapsamlı olarak yanıt verme çabası içerisinde olacağım:
1-Dediğiniz 3x720 ve 955 AMD işlermcilerinden çok daha performanslı ve inanılmaz kuvvetli AMD nin işlemci çıkarttığına tanık oluyoruz özellikle Phenom 6x1055 T fiyat/performans açıısndan inanılmaz bir seviyede şu anda, bu işlemci tercih edilmeli.
2-anakart konusuna gelice artık 770 çip anakartlar neredeyse üretimi bitti bunu yerine 790,880,890 gibi son seviye anakartlar üretilmeye başlandı bu anakartlarda oldukça perfromanslı ve gerçekten aramadıgınız her özellik var fiyatlarıda o kadar abartılı değil burada sizin bütçenize uygun olarak
GIGABYTE 880GA-UD3H AM3 AMD 880G almanızı öneriyorum,özelikle AMD nin tüm işlemci türlerini desteklemesi ve yeni nesil olması tatminkar bir nitelik taşıyor.
3-4850 konusundaki görüşlerim pek parlak değil hani fırından yeni çıkmış olan dx11 li kartlar varken eskiye yatırım yapmak gerçekten iyi olmaz sizin açısınız onun yerine ondan çok dahah iyi bir kart olan ve sadece 50 lira daha fazla olan 5750 almanızı öneriyorum(bütçe çerçevesinde 5770 de alınabilir fakat 5750 hem az güç tüketimi,hemde sesiz çalışması sebebi ile yapılması gereken bir seçim)
4-Ram konusuna gelice DDR2 ve DDR3 arasında gerçek manada göze çarpan önemli farklar bulunuyor.
DDDR3 Hızları, Band Genişlikleri, Kullanım Amaçları,daha az ısınması,daha az güç tüketimi gibi etkenler dolayısı ile DDR2 den çok daha iyi diyebiliriz.
Fiyat konusunda ise evet pahalı denebilir ama zaten her ürün ilk çıktıgında pahalıdır onun için DDR3 destekleyen bir anakart aldıgımız zaman DDR3 ram almak farz olur atık,bu durumuda bu çervede değerlendirerek DDR3 ram almak daha mantıklı olacaktır.
Kasa önerim ise aşağıdaki şekildedir alırsanız fiyat/perfromans tatmin edici olcaktır.
Anakart:253 Lira.GIGABYTE 880GA-UD3H AM3 AMD 880G / SB850 DDR3 1866MHz (O/C) DVI&HDMI Anakartİşlemci:399 Lira.AMD Phenom II X6 1055T 2.8GHz / 3.3GHz Turbo Core 9MB Cache İşlemciRam:298 Lira.GSKILL 4GB (2x2GB) Ripjaws DDR3-1600Mhz CL7 1,65V Voltaj DUAL RamEkran Kartı:276 Lira.HIS HD5750 IceQ GDDR5 1GB 128Bit ATI DX11 Ekran KartıPsu:178 Lira.THERMALTAKE 600 WATT TOUGHPOWER GÜÇ KAYNAĞIHdd:108 Lira.WD 3.5" 500GB 32MB SATA2 7200 Rpm Caviar Black Harddiskbu şekilde
1508 lira tutar bu bütçe için performansı gerçekten çok üst düzey bir pc olur.
Yok eğer bu bana çok pahalı geldi derseniz aşağıdaki anakart ve ram ve işlemciyi değişirseniz aşağıdaki şekilde alın.
Anakart:211 Lira.GIGABYTE MA790X-UD3P AM2+ 790X SB750 DDR2 1066MHz AnakartRaM:211 Lira.PATRIOT 4GB (2*2GB) Viper DDR2 1066MHz CL5 Dual Kit Ramİşlemci:275 Lira.AMD Phenom II X4 945 AM3 3.0GHz 8MB Cache 45nm İşlemcibu şekildede
1259 lira tutuyor.
Son olarak 2. sistemde iyi fakat 1.önerdiğim sistemi almanız çok iyi olacaktır hem ilerisi için hem performans açısından sıkabildiğiniz kadar sıkın diyorum bütçenizi ,sonradan parça değiştirmek gibi bir sıkıntınız olmaz.