Herkese İyi geceler.
Şunu merak ediyorum.
Linux tabanlı işletim sistemlerini yapanlar Açık kaynak kodlu yazılımları piyasaya sürenler.
Kısacası özgür yazılımcı felsefesi ile Yazılımcılar Nasıl Para Kazanıyor?
Bir bilen var mı?
Linux tabanlı işletim sistemleri için genelde teknik destek isteyen şirketlerden belli ücretler alınıyor. Her türlü teknik desteği de sağlıyorlar, donanım yazılım olsun. Örnek: Canonical, Novell.
Mesela Mozilla tişört, etiket vb. ürünler satıyor. Türkiye'de satıcısı var mı araştırmadım hiç ama bi mağazada lisanslı ürün diye görsem seve seve alır kullanırdım ki böyle yapan insanlar mevcut dünyada.
Ayrıca özgür yazılım ve açık kaynak kodluluğu seven kitlenin bağışları. Hem sana bir yazılım sunuyor hem de muhteşem bir bilgi kaynağı proje. Birazcık da olsun yardımı hak etmiyor mu?
Herkese İyi geceler.Önce en önemli noktayı söyleyeyim; özgür yazılımın esas amacı para kazanmak değildir.
Şunu merak ediyorum.
Linux tabanlı işletim sistemlerini yapanlar Açık kaynak kodlu yazılımları piyasaya sürenler.Kısacası özgür yazılımcı felsefesi ile Yazılımcılar Nasıl Para Kazanıyor?
Bir bilen var mı?
"Şu anda neredeyse tüm üniversite bilgi işlem merkezleri, bunların yanında Google, NASA, IBM, Canonical, Yahoo, HP, Boeing, HSBC, CitiBank, Red Hat SonyEricsson, Nokia, Siemens, Samsung, General Motors, Hyun, Oracle, EToys, Tübitak, Troll Tech ve Novell gibi birçok büyük kuruluş Linux kullanmakta ve bir şekilde özgür yazılımlara destek olmaktadırlar" Alıntıdır...
Yukarıda yazdığım alıntı sanırım merak ettiğiniz soruyu cevaplıyor...
Linux dediğimiz şey sadece işletim sisteminin çekirdeğidir. Onun etrafında diğer tüm açık kaynak yazılımlar birleşerek GNU/Linux işletim sistemini oluşturur. Bakınız: GNU hakkında... Buraya ve buraya da bakın...
Açık kaynak yazılımlar kamu malı niteliğindedir, ticari şirketler sahiplenemez... Ancak Apple'ın yaptığı gibi farklı bir arayüz ekleyerek satıp köşeyi dönebilirler...
Microsoft'un bile Linux için kod yazarak destek olduğunu duymuşsunuzdur... Bazı yazılımlar da askeri amaçlar için geliştirilip halka açılıyor, örneğin; Mozilla Thunderbird posta istemcisi (Microsoft-Mozilla savaşında gerçek bir ordu) ve selinux linux güvenlik sistemi gibi... Tübitak'ın bütçe ayırarak Linux'a destek olduğunu ve Pardus'u zaten biliyorsunuz...
Sonuç olarak; GNU/Linux açık kaynak sistemler küresel projelerdir, çeşitli ticari şirketler ve askeri uygulamalardan tutun üniversitelere kadar binlerce belkide milyonlarca kişi tarafından geliştirilir ve desteklenir.
Eğer Linux'un bir ücreti olsaydı ve para ile satılsaydı bunun bedelini, harcanan emeği ödeyemezdik!
Son Düzenleme: Nicoll ~ 18 Ağustos 2010 13:53
http://www.kliknete.com/10-adimd ... ara-kazanirlar.html
burayı inceleyebilirsiniz.