nasıl ?

crazy_girl230
08-03-2012, 20:21   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
5 mesaj

Şeyy.....
Sizce tırnak yemeyi nasıl bırakabilirim?
Lütfen yardım edin.Lütfenn!  :( ):

Yetenek
08-03-2012, 20:43   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
508 mesaj

Eline oje sürmeyi yada sarmısak sürmeyi dene elin ne zaman ağzına giderse acı bir tat alacaksın ve ısırmak istemeyeceksin... Bunun gibi pratik bir çözüm düşün yada...

Kapalı Hesap (154666)
08-03-2012, 21:00   |  #3  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 16
4,901 mesaj

Eline biber sür.Daha iyi

LENO7
08-03-2012, 21:04   |  #4  
LENO7 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 91
2,019 mesaj

Benim de bir hareketim var. ne zaman bir kızla konuşsam ellerim cebimden çıkmıyor..:)

salihkarakas
08-03-2012, 21:13   |  #5  
Üye
Teşekkür Sayısı: 1
84 mesaj

Bende aynı sorundan muzdarıpdım fakat neler denedim olmuyor. Ne acı oje nede biber hiçbiri bir işe yaramıyor. Bence neden tırnak yiyorsun önce kendini iyice düşün hangi nedenlerden ötürü tırnak yiyorsun önce onu bul sonra onu hallet bak kendiliginden bırakacaksın. Ben sosyal fobi rahatsızlıgım vardı bu yüzden herzaman tırnaklarımı yiyordum fakat 2 senedir psikolog destegi alıyorum ve sorunlarım azda olsa hafifledi ve tırnak yemeyi büyük oranda azalttım. :)

Kapalı Hesap (200174)
08-03-2012, 22:25   |  #6  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 9
3,759 mesaj

Diğer yorumları okuyunca gülme krizine girmemek elde değil
Tırnak yemeyi basit bir sorun olarak görebilirsiniz ama öyle değil...
Bir zamanlar tırnaklarını kemiren kardeşimden biliyorum tedavisi mevcut

TIRNAK YEMEK...
Tırnak yeme;tırnağı,tırnak etini diş ile koparma kemirme eylemidir.Çocuklar genelde kopardığı tırnağı yemezler..
Tırnak yeme davranışı genelde 6-7 yaşlarında iken görülmeye başlar.
Tırnak yeme çocuklar arasında özellikle ergenliğe geçişte çok sık görülen bir davranış bozukluğudur.Araştırmalar 100 çocuktan 35'inde,yüz ergenin ise 45`inde tırnak yeme davranışının görüldüğünü ortaya koymaktadır.Bu alışkanlığın bazı insanlar da ileriki yaş dönemlerinde de devam ettiği görülmektedir...
Tırnak yeme hayatın hangi döneminde ortaya çıkarsa çıksın bir uyum ve davranış sorunu olarak düşünülmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır...

TIRNAK YEME NEDENLERİ
Herhangi bir nedenden dolayı çocuğun yaşadığı üzüntü,sıkıntı,korku ve öfke duygularını bu davranışla dışa vurması..
Çocuğun yaşadığı gerilim ve kaygılar...
Çocuğun kendisine duyduğu güvensizliği bu şekilde belirtmesi
Aile içinde aşırı baskıcı ve otoriter bir eğitim uygulanması
Çocuğun cezalandırılmaktan veya eleştirilmekten dolayı duyduğu kaygı
Aile içinde veya çevresinde tırnak yiyen bir modelin varlığı
Çocuğun kendisini aile içinde değersiz hissetmesi
Çocuğun saldırganlık dürtülerini tırnak yiyerek dışa vurması
Yeni bir kardeşin doğumu yada anne babanın çocuklar arasında ayrım yapması sonucu çocuğun yaşadığı kıskançlık duyguları
Çocuğun anne babadan yeterli ilgi ve sevgi görememesi
Anne babanın boşanması,sevilen birinin hastaklanması yada ölümü gibi stres yaratan durumlar
Aile içi huzursuzluklar ve iletişim problemleri..

TIRNAK YEMEYE KARŞI ÖNERİLER
Davranış iyice kalıplaşmadan,erken dönemde kalıcı bir çözüm bulunmalı ve davranış ortadan kaldırılmalıdır..
En kalıcı çözüm davranışı ortaya çıkartan sebebleri bulup onları ortadan kaldırmaktır..
Tırnak yeme davranışının altında yatan psikolojik nedenleri ve nasıl çözülebileceğini öğrenmek için Okul psikolojik danışmanından,Rehberlik ve Araştırma merkezlerinden veya psikologlardan yardım alınabilir.
ÇOCUĞUN TIRNAĞINA ACI BİBER,OJE,UHU,vb.maddeler sürme,çocuğu bu davranışından dolayı azarlamak,eleştirmek,,korkutmak,cezalandırmak,doğru bir çözüm yolu değildir.Bunlar çocukta bu davranışının pekişmesine yol açabilirve bu dahada kötü sonuçlara yol açabilir.
7-8 yaşına kadar görülen tırnak yeme davranışını anne babalar görmezden gelebilirler.8 yaşından sonra da devam etmesi durumunda önlem alınmalıdır.
Kız çocuklarına düzgün ve bakımlı tırnakların onu nasıl güzel,erkek çocuklara ise yakışıklı göstereceği söylenebilir.
Çocuk bu davranışı ilgi çekmek için yapıyorsa tırnak yediği zamanlarda anne baba  çocukla ilgilenmelidir.
Çocuk tırnak yediği zaman ilgisi başka tarafa çekilebilir.Oyamak istediği bir oyun,izlemek istediği çizgi film,yapmakistediği bir etkinlik işe yarayabilir.

TIRNAK YEME ALIŞKANLIĞINI TERSİNE ÇEVİRME AŞAMALARI..
Çocuğun isteği ve katılımıyla uygulanabilir.6 yaş ve üstü çocuklarla uygulanabilir.
(1)Rahatsızlığın Gözden Geçirilmesi;Çocukla birlikte bu alışkanlık nelere yol açtığını,neden bu alışkanlığı bırakmak istediği saptanır..

(2)Farkındalık Eğitimi-Ortaya Çıktığı Durumları Saptama;Siz ve çocuğunuz ayrı ayrı bu alışkanlığın ne zaman ortaya çıktığını kaydedin.Bir hafta sonra yazdıklarınızı karşılaştırın.

(3) Alternatif Tepki;Alışkanlığıönlemek için alışkanlık yapan davranış yerine insanlara garip gelmeyecek ve çocuğu engellemeyecek bir davranış konulur.Örneğin tırnak yeme yerine elleri ile yapacağı bir görev vermek..

(4)Düzeltici ve Önleyici Tepki;Tırnak yeme yerine kullanılacak davranışı bu davranışın ortaya çıkmasını önlemek için kullanma..

(5)Bağlantılı DAvranış;Tırnak yemeden önce nasıl davrandığını gözlemleyin be tırnak yeme yerine koyduğunuz davranışı bu tırnak yeme davranışı öncesi sergilediği davranışı durdurmak için kullanmasını sağlamak.

(6)Gevşeme Çalışmas;Bedensel ve Psikolojik açıdan çocuğu rahatlatmak için gevşeme egzersizleri yapılabilir.

(7)Toplumsal DEstek;Çocuğun davranışı değiştirmeyle ilgili girişimleri ve çabaları desteklenmeli.

(8)Deneme;Çocuğun alışkanlık haline getirdiği davranış yerine belirlenen yeni davranışı uygulamasını sağlama..

(9)Kayıt;İlerleme olup olmadığını görmek için alışkanlığı görülme sıklığının günlük olarak kaydedilmesi...

Alıntı;doktorsitesi.com

Şimdi üste yazdıklarım bu rahatsızlığın basit bir rahatsızlık olmadığını göstermek içindi
Kız kardeşim 3 yıl önce 12 yaşında bu rahatsızlıkla uraşıyordu kendini alamıyordu uzmandan destek aldık üste yazdıklarımı aynen söledi bize bende bayan kuaförü olduğum için onu okullar tatil olduğunda işyerine götürüyordum orda parmaklarına bakım yapıp ne kadar güzel olduğunu sölerdim ona tırnaklarını yiyince yaptığım herşeyin bozulacağını sölerdim oda tutardı kendini...
Eline bi tane bayan peruğu verip fön vs çektirir bakım yaptırtırdım ona elleri meşgul olunca o alışkanlığı ortaya çıkmıyordu 44 gün sonra o artık tırnaklarını ağzına getirmiyordu...
20 yaşına gittiğinizde o alışkanlığınız devam ediyorsa siz tabi 20 yaşında bir bayan haline gelecksiniz o yaşta tırnaklarınızı yemeniz hoş karşılanmaz insanlar sizle dalga geçebilir Bizim ülkemizde insanlar insanların zaafları ile dalga geçmeyi bi halt sanıyor...  (Bayan Erkek farketmez tırnak yemek ellerinizdeki mikropların midenize inmesinede yardımcı oluyor... 
İnşallah kurtulursun...
SAygılaR

Son Düzenleme: Kapalı Hesap (224837) ~ 08 Mart 2012 22:31
Kapalı Hesap (154666)
08-03-2012, 23:49   |  #7  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 16
4,901 mesaj

Kesko iyi yazmış. Onu ısırdım.
Tırnak yeme fıkrası.
Annesi oğluna tembihliyordu.
Oğlum sakın tırnaklarını yeme yoksa karnın şişer.
Birgün yolda giderken bir hamile bayana rastlarlar ve çocuk şöyle der.
YAZIK ANNESİ HİÇ TEMBİHLEMEMİŞ

Kapalı Hesap (200174)
08-03-2012, 23:54   |  #8  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 9
3,759 mesaj
Alıntı: Mr_YAMYAM  
Kesko iyi yazmış. Onu ısırdım.
Tırnak yeme fıkrası.
Annesi oğluna tembihliyordu.
Oğlum sakın tırnaklarını yeme yoksa karnın şişer.
Birgün yolda giderken bir hamile bayana rastlarlar ve çocuk şöyle der.
YAZIK ANNESİ HİÇ TEMBİHLEMEMİŞ
yazık annesi hiç tembihlememiş Kahkaha

LENO7
09-03-2012, 10:05   |  #9  
LENO7 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 91
2,019 mesaj

Bence tırnaklarını yemek istemiyorsan eldiven giy...