NATO ülkeleri siber savaşa böyle hazırlanıyor

CHIP Online
24-04-2009, 14:45   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj

Artık savaş demek sadece top tüfek demek değil: NATO ülkeleri siber savaşa bakın nasıl hazırlanıyor.

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/NATO ... rlaniyor_12262.html

Resimlerle: Tüm zamanların en ünlü 10 hacker'ı

Artık herkes, gelecekteki savaşların sadece tankla, tüfekle veya nükleer silahlarla yapılmayacağını biliyor. Gelecekte (hatta bugün bile) savaşların önemli kısmı artık siber dünyada gerçekleşecek. Peki bilginin her şey demek olduğunu günümüzde dünya ülkeleri sanal savaşa ne kadar hazırlıklı?

Tek tek her ülkenin bu konuda çalışmaları var ama görünüşe göre sanal savaşa en hazır olanlar NATO birlikleri. K5 adlı çok özel bir sanal savaş birimine sahip olan NATO, konularında engin bilgi birikimine sahip bilgisayar ve güvenlik uzmanları, araştırmacılar ile akademik personel ile birlikte çalışıyor.

Nükleer silahların çok ciddi hasarlara yol açabileceğine şüphe yok. Fakat ufacık bir siber saldırının dünya çapında çok önemli etkilerinin de olabileceği bir gerçek. Bu yüzden siber saldırıların etkisi çok büyük olabilir. Üstelik saldırganların bu saldırıyı yapmak için, hedeflerine fiziksel olarak yakın olma zorunlulukları bile yok. Dünyanın farklı yerlerine konuşlanmış 25 bin bilgisayar kullanıcısının, aynı anda aynı hedefe sanal bir saldırı yapmasının doğurabileceği sonuçlar, nükleer bir saldırıdan farksız olabilir.

Tüm konu: NATO ülkeleri siber savaşa böyle hazırlanıyor

Resimlerle: Tüm zamanların en ünlü 10 hacker'ı

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Sizce siber savaşa karşı Türkiye'nin hazırlıkları ne durumda?

ahmeta03
24-04-2009, 14:51   |  #2  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
89 mesaj

Bence Türkiye her sıralamada olduğu ilk 10 içinde ama bu savaşa asla hazır değil. Daha Türk malı klavye yok adam gibi; bırak chip üretimini ...

Ahmet Ertuğrul
24-04-2009, 16:10   |  #3  
Ahmet Ertuğrul avatarı
Yıllanmış Üye
3,651 mesaj

Ya biz de Nato ülkesi değil miyiz? Gerekli desteği alırız oradan. Yani öyle düşünüyorum.

Banned
24-04-2009, 17:12   |  #4  
Banlandı
41 mesaj

bizdekiler hala blog yüzünden google kapatıyor nerede siber savaş nerede biz...millet daha 50 yıl önceden uzayı fethetmeye başladı bizimkiler hala......

virusizmir
24-04-2009, 20:34   |  #5  
Yeni Üye
21 mesaj

Bağımsız gruplarımızın icraatlarını sürekli görüyoruz. Binlerce siteyi hack'lediklerini söyleyip reklam yapıyorlar ve ben bu gruplara güvenen birisiyim. Ancak resmi olarak bir örgütlenmemiz yok sanırım. Yıllardır dendiği gibi, artık klişe oldu ama, bir Bilişim Bakanlığı şart. İnternet ağımız Allah'a emanet. Daha sonrada bu bakanlık bünyesinde resmi bir grup oluşturulabilir diye düşünüyorum.

emrah33
24-04-2009, 20:42   |  #6  
emrah33 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
802 mesaj

Arkadaşın dediği gibi türkiyede bir bilişim bakanlığı acilen kurulmalı

Son Düzenleme: emrah33 ~ 24 Nisan 2009 20:49
Banned
24-04-2009, 21:46   |  #7  
Banlandı
41 mesaj
emrah33
Arkadaşın dediği gibi türkiyede bir bilişim bakanlığı acilen kurulmalı
bu da türkiyede moda oldu "bakanlık kuralım"...arkadaşım bakan ne anlar bilişimden onların işi oturduğu yerden yönetimdir oysa bilişim saha işi, öğreneceksin kendini geliştireceksin, kendin gibilerle takım oluşturacaksın...öyle "tiz kellesini vurun" demekle olmuyor bu işler dünya her gün daha da profesyonel oluyor bu işe ne büyük yatırımlar yapıyor ama bizimkiler hala "word", "excel"...siz gidin youtube'u yasaklayın adamların üstündeki trafiği hafifletin size yeter o...

emrah33
24-04-2009, 21:53   |  #8  
emrah33 avatarı
Yıllanmış Üye
802 mesaj
cruzer16
bu da türkiyede moda oldu "bakanlık kuralım"...arkadaşım bakan ne anlar bilişimden onların işi oturduğu yerden yönetimdir oysa bilişim saha işi, öğreneceksin kendini geliştireceksin, kendin gibilerle takım oluşturacaksın...öyle "tiz kellesini vurun" demekle olmuyor bu işler dünya her gün daha da profesyonel oluyor bu işe ne büyük yatırımlar yapıyor ama bizimkiler hala "word", "excel"...siz gidin youtube'u yasaklayın adamların üstündeki trafiği hafifletin size yeter o...
Bakanlık olmazsa bizi kim temsil edecek? Pardus'a kim sahip çıkacak? Kendi çabaları ile program geliştirenlere ve maddi olanaksızlıklar yüzünden projelerini yarıda bırakanlara kim destek olacak?

virusizmir
24-04-2009, 22:00   |  #9  
Yeni Üye
21 mesaj

O Youtube yasaklama olayı işte tamda bu yüzden oluyor. Eğer bu konuda bilgili bir Bilişim Bakanı'mız olsaydı konuyla ilgili bilgisiz kişiler bu işlere karışmazdı ve böyle lüzumsuz şeyler olmazdı. Ayrıca bakan ne anlar bu işten diyorsun ama onlarda insan, kendilerini bu konuda geliştirebilirler. Şu an İngiltere, Norveç, İtalya, Danimarka vb. Avrupa ülkelerinde hatta bırakın bunları bizim geri kalmış diye nitelendirdiğimiz Pakistan, Hindistan, Mısır gibi ülkelerde bile bu konuyla ilgili bakanlıklar mevcut. Emin ol önüne gelen herşeye bakanlık açılan ülkemizde bu bakanlığın açılması çok büyük sorun yaratmayacaktır.

Ahmet Ertuğrul
24-04-2009, 22:05   |  #10  
Ahmet Ertuğrul avatarı
Yıllanmış Üye
3,651 mesaj

Arkadaşım bütün bakanlar bakanı olduğu konu hakkında uzman mı sanıyorsun? Hepsinin danışmanları var.

Banned
24-04-2009, 22:32   |  #11  
Banlandı
41 mesaj

ortada saha adamı olmadıktan sonra istediğiniz kadar bakan tutun bir işe yaramaz...bu millete ne oldu zaten bilmem ki her şeyi bakanlar müdürler başkanlar halleder oldu bırakın kimin işi ise o ilgilensin, hastalık çıkar bakan açıklama yapar doktorlar dururken, sitelerle ilgili sorun olur o kadar üniversite varken bilişimci varken ülkeler arası hatır varken site kapatılır....yabancı ülkelerde bu bilişim konusu aynı ordu gibi ayrı bir konu öyle bakanla şeyle olacak kadar basit birşey değil ne sandınız siz bu işi ağaçtan elma mı topluyorsunuz matematikçiler, bilişimciler, protokollerle uğraşacak sayısız adamınız nerede...bu işin öneminin farkına varılmadıkça adım ilerlenmez aman bana ne bu benim sorunum değil sadece problemin büyüklüğünü gösteriyorum size eskiden millet oklarla baltalarla savaşa giderken topun tüfeğin bulunması ateşli silahların öneminin kavranması nasıl bir devrim oldu ise şimdi de bilişim ve bilim aynen öyle öneme sahip hatta daha bile önemli...japonya gelişsin siz de "adamlar yapıyor abi" demeye devam edin siz haftasonu ödevinden bahsetmiyoruz burada bilimden bahsediyoruz bunu da unutmayın...

Ahmet Ertuğrul
24-04-2009, 22:47   |  #12  
Ahmet Ertuğrul avatarı
Yıllanmış Üye
3,651 mesaj

Saçmalama arkadaşım, nasıl saha adamı yok ya. O kadar hacker var onlar da danışman olur işte.

emrah33
24-04-2009, 23:01   |  #13  
emrah33 avatarı
Yıllanmış Üye
802 mesaj
ahmeyt05
Saçmalama arkadaşım, nasıl saha adamı yok ya. O kadar hacker var onlar da danışman olur işte.
süper bir fikirAğzı kulaklarına varıyorBeğendim

virusizmir
24-04-2009, 23:44   |  #14  
Yeni Üye
21 mesaj

Haftasonu ödevinizi bakanlara yaptırıyorsanız bilemem ancak bahsettiğiniz şeyler gökten zembille inmez herhalde. Hiç bir adım atmadan biz çok geride kaldık demek kolay. İşte bizde geride kalmayalım diye bir adım atılmalı ve bu işe bakanlıkla başlanmalı diyoruz. Kimin işiyse o halletsin diyorsunuz ancak ülkemizde bilişim kimsenin işi değil ki? yetkilisi kim bu işin. Türkümsü Telekom mu? Benim bildiğim bir yetkili yok ve oluşturulmalı diyorum. Bakanlık açılması sadece bir adım açınca tüm sorunlar biter demiyoruz. Kötü bir yanını göremiyorum varsa bilgilendirirseniz sevinirim. Ya da başka çözümünüz varsa merak ediyorum?

Ayrıca bu konuda çok bilgili insanlarımız var. Danışman gerekiyorsa yeterli kişilere sahibiz sanırım. Hacklerları hapise atıp ceza vermek yerine devlet adına yetiştirebiliriz.

Son Düzenleme: virusizmir ~ 24 Nisan 2009 23:46
hkcmd
25-04-2009, 00:59   |  #15  
Üye
62 mesaj

arjkadaşlar bence türkiye çok yetersiz bu konuda.. bir gurup bmühensi sevayre toplayıp bir kurum kurulması gerekli ama heralde yönetim (!) başına gelince anlayacak...

Banned
25-04-2009, 04:44   |  #16  
Banlandı
41 mesaj
ahmeyt05
msn hackleme ile sanal ordunun arasındaki farkı kelimelerle nasıl açıklayabilirim sana...senin için bu işlerin anlamı nedir söyler misin 3-5 oyun hilesi bilen birkaç adamı bir odaya kapatıp ellerine bir core-i7 verip hadi çalışın mı diyeceksin...şu an bir sinekle godzillayı karşılaştırıyoruz resmen ne savaşı...bak ne diyor wiki
"60'lı yıllarda savunma bakanlığının isteği üzerine olası felaket senaryolarının (doğal afet, nükleer saldırı) ardından dahi işlevselliğini koruyabilecek bir iletişim sistemi yaratmak amacı ile ARPANET adı altında başlatılan askeri bir projedir." sene 1960....

ECHELON_
25-04-2009, 04:59   |  #17  
Yıllanmış Üye
1,644 mesaj

türkiyedeki hackerların çoğu alaylı hazırcı
yani bana öyle geliyor
okullu hacker olacak en ince ayrıntısına dek bilcek hazır script lerle olmaz bu işler

Techno_maynaQ
25-04-2009, 10:52   |  #18  
Yıllanmış Üye
165 mesaj

Türkiye'de hackerların bilgi seviyesi bence de bir mualla. Sonuçta yaptıkları işler sadece site hacklemek, kırık programlar gibi başlangıç seviyesi işler. Ülkede adam gibi bir kurum olmadığı için bilgi yok. Bilgi olmadıkça da gelişişm olmaz tabii. Bir arkadaşın da belirttiği gibi bu iş sadece birkaç tane bilgisayar mühandisi ile de olmaz. Bu iş için üretimden tüketime her safhada yerli iş gücü sağlanması gerekir. İlk olarak yapılacak işlerden birisi de kapalı kod bir yerli işletim sistemidir. Çünkü açık kaynak sistemler yaygın olduğu için ne kadar iyi yazarsan yaz çözülmesi daha kolay. Bakanlık konusuna gelince ben de bir bakanlık şart diyorum ancak bu bakanlık boş oturmayıp aktif çalışacak bir bakanlık olmalı. Yoksa Türk Telekom gibi sadece kendi çaıkarına iş yapsa bizim ne işimize yarar.

Ahmet Ertuğrul
25-04-2009, 13:16   |  #19  
Ahmet Ertuğrul avatarı
Yıllanmış Üye
3,651 mesaj
cruzer16
msn hackleme ile sanal ordunun arasındaki farkı kelimelerle nasıl açıklayabilirim sana...senin için bu işlerin anlamı nedir söyler misin 3-5 oyun hilesi bilen birkaç adamı bir odaya kapatıp ellerine bir core-i7 verip hadi çalışın mı diyeceksin...şu an bir sinekle godzillayı karşılaştırıyoruz resmen ne savaşı...bak ne diyor wiki
"60'lı yıllarda savunma bakanlığının isteği üzerine olası felaket senaryolarının (doğal afet, nükleer saldırı) ardından dahi işlevselliğini koruyabilecek bir iletişim sistemi yaratmak amacı ile ARPANET adı altında başlatılan askeri bir projedir." sene 1960....
Ne bileyim, ben kaliteli hackerlar var sanırdım Türkiye'de. Sen nerden biliyorsun ki hem olmadığını?

Turkish Developer
25-04-2009, 14:19   |  #20  
Turkish Developer avatarı
Yıllanmış Üye
671 mesaj

Öncelikle NATO da Bulunan Siber Birim in Destek Ünitesi Farklı Ülkelerde Bulunan ve Ulusal Sistem Güvenliklerini Koruyan Çeşitli Özelliklerdeki Kişilerdir.

Her Ne Kadar İllegal Olsada , Bir Çok Devlet Bilgili Kullanıcıları Ulusal Sistem Güvenlikleri İçin Kullanır. Bunların Kim veya Kim Oldukları Bilinmez ve Açıklanmaz.

Ülkemizde Böyle Bir Birim ve Destek '' Yok ! '' Demek Yanlış , Var Demek te Yetersiz Olur.

Her Ülke İçinde Bu Böyle SınırlandırılmaKTADIR.Ayrıca; NATO Bir Devlet Değildir . Bu Yüzden NATO Üzerinden Kıyaslama Yapılmaz.

Diğer Ülkelere Kıyaslama Yapılırsa, Olası Bir Siber Savaş Tehtidinde Türkiyenin Bu Alandaki Gücü Tartışmasız Büyüktür.

Dünya Sıralaması ve En Büyük Mirror Siteleri zone-h de Türk Gruplarının İlk 50 de Çokça Fazla Olduğu, ve Açık Ara Farkla Her Alanda Birinciliklere Sahip Olduğumuzu Hatırlamamız Gerekir.

Tabiki, Böyle Bir Siber Soğuk Savaşın Meydana Gelmesi Büyük Bir Tehlikeye Dönüşür , Umarız Olmaz. Her Ne Kadar İllegalite Olsada Bazan Tepki Kaçınılmaz Olabiliyor.

Günümüzde Bir Korsan Askerin Komşu Ülkenin Sınırı Geçmesinden ise, Bir Bilgisayar Korsanınız Oturduğu Yerden Bir Başka Ülkenin Sistemlerine Girmesi Daha Tehlikelidir.

Unutmayın ; Bir Zehiri Yok Etmek İçin , Zehir Kullanmanız Gerekir. = Panzehir :)

Herkese Sevgiler :)

Ahmet Ertuğrul
25-04-2009, 14:32   |  #21  
Ahmet Ertuğrul avatarı
Yıllanmış Üye
3,651 mesaj

Parmağına sağlık Turkish Developer.

emrah33
25-04-2009, 14:50   |  #22  
emrah33 avatarı
Yıllanmış Üye
802 mesaj

Microsoft bile hacker çalıştıyor bünyesinde. "Beyaz Şapkalılar" dedikleri insanlar. Türkiyede 3-5 çapulcu ile bakanlık kurulmaz zaten. Hiçmi yoktur arkadaşlar Microsoft'da çalışan elemanlar gibi Türkiyede. Yok derseniz yanlışa düşersiniz. Ever Ddos saldırıları yapan "çocuklar" çok ülkemizde. Onları kastetmedik biz zaten

Turkish Developer
25-04-2009, 15:25   |  #23  
Turkish Developer avatarı
Yıllanmış Üye
671 mesaj
emrah33
......Onları kastetmedik biz zaten
''Biz '' DerkenSoru

Banned
25-04-2009, 18:24   |  #24  
Banlandı
41 mesaj

savaş mavaş olursa kendiliğinden anlaşılır zaten...