::::NCQ:::RAİD::::SATA HDD:::::

onskyy
06-09-2008, 04:43   |  #1  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
57 mesaj

Arkadaşlar ben yeni bir hdd almak istiyorum fakat internette elektronik magzalarını dolaşırken hddlerin üstünde bazı anlamını bilmediğim yazılar gördüm bunların ne anlama geldiğini öğrenmek istiyorum.
öncelikle sata hdd almak istiyorum ve pc'im destekliyo.
hddlerin özelliklerinde yazan ncq nedir??..
raid ne demektir??..
bu özellikler olur veya olmassa ne kazanırım ne kaybederim bana bu konuda yardımcı olurmusunuz???...

sah1n
06-09-2008, 09:04   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,757 mesaj

Anakartının modelini söyle bana o özelliklerin senin işine yarayıp yaramadığını söyleyim.

PcMaKeR
06-09-2008, 10:01   |  #3  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj

raid en az iki hdd nin birleşimi ile oluşan bir platformdur.

ncq ise şöyle bir örnek vereyim:

Mesela Windows harddiske bir komut gönderiyor şu şu verileri oku diye verilerimiz şunlşar olsun:

A B C D

Şimdi disk kafası veriyi okumak için başlıyor;

A yı okudu a dan sonra B yi okucak ama A ile B bilgisinin arasında C verisi var. NCQ Açık ise A verisini okuyor C Verisini okuyor, B verisini okuyor son olarak ta D Verisini okuyup tek bir bütün haline getiriyor.

Yani tek bir kafa hareketi ile bütün verilere hızlı erişim yapıyor.

Ama ncq suz sistemler ise a b c d okuyacam diye birden fazla kafa hareketi yapıyor. zaman kaybı. (ms ler ama dosya boyutu ve parçası çoksa işte o zaman anlaşılıyor performası.)

Şu resimde daha rahat anlatıyor.

AHCI Modu desteklemeli ama Anakartın.

Raid'e gelelim.

NCQ nun tam zıttıdır.(bana göre)

Raid in birden fazla sürümü mevcuttur.

Raid 0: en az iki hdd kullanılır. Harddisk ler eşit boyutta olmalı. 160 GB +160 GB= 320 GB. Tek bir hdd gibi görüyor Windows.
Not: Hızlıdır ama güvenlik sıfıra yakındır. sebebi ise harddisk in birinde bir arıza oluşursa bütün bilgiler gider.

Raid 1: en az 2 hdd kullanılır. Harddiskler yine eşit boyutta olmalıdır. 160 gb + 160 gb = 160 gb. Kayıp % 50 dir.
Güvenlik en üst seviyededir. çünkü harddiskin birine yazılan veri ikinci diske de yazılır. (Aynalama sistem) ama yavaştır. Devir sayısı yüksek harddiskin varsa hiç çekinmeden öneririm.

Raid 10: en az 4 harddisk olmalı:

{-------------Raid 10---------------}
---------------Raid0-----------------
-----:Raid1:-------------:Raid1:-----
{160 gb + 160gb } + {160 gb + 160gb }
---------------320 GB----------------

bu modda ise veriler hem hızlı yazılır hem güvenlidir. Boyut kayıbı % 50 dir. raid 1 deki gibi.

Resimler Alıntıdır Arkadaşlar. Google dan direk resim armadan buldum.
Son Düzenleme: PcMaKeR ~ 06 Eylül 2008 15:48
ENZYME
06-09-2008, 12:00   |  #4  
Yeni Üye
46 mesaj
PcMaKeR
raid en az iki hdd nin birleşimi ile uolşan bir platformdur.

Mesela Windows harddiske bir komut gönderiyor şu şu verileri oku diye verilerimiz şunlşar olsun:

A B C D

A yı okudu a dan sonra B yi okucak ama A ile B bilgisinin arasında C verisi var. NCQ Açık ise A verisini okuyor C Verisini okuyor, B verisini okuyor on,,son olarak ta D Verisini okuyup tek bir bütün haline getiriyor.

Ama ncq suz sistemler ise a b c d okuyacam diye birden fazla kafa hareketi yapıyor. zaman kaybı. (ms ler ama dosya boyutu ve parçası çoksa işte o zaman anlaşılıyor performası.)

Raid'e gelelim.

Raid 0: en az iki hdd kullanılır. Harddisk ler eşit boyutta olmalı. 160 GB +160 GB= 320 GB. Tek bir hdd gibi görüyor Windows.
Not: Hızlıdır ama güvenlik sıfıra yakındır. sebebi ise harddisk in birinde bir arıza oluşursa bütün bilgiler gider.

Raid 1: en az 2 hdd kullanılır. Harddiskler yine eşit boyutta olmalıdır. 160 gb + 160 gb = 160 gb. Kayıp % 50 dir.
Güvenlik en üst seviyededir. çünkü harddiskin birine yazılan veri ikinci diske de yazılır. (Aynalama sistem) ama yavaştır. Devir sayısı yüksek harddiskin varsa hiç çekinmeden öneririm.

-----:Raid1:----    -----:Raid1:-----

bu modda ise veriler hem hızlı yazılır hem güvenlidir. Boyut kayıbı % 50 dir. raid 1 deki gibi.

BeğendimAlkışAlkış gayet güzel bir anlatım denilecek söz bırakmamışsın eline sağlık

PcMaKeR
06-09-2008, 15:47   |  #5  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj
ENZYME
BeğendimAlkışAlkış gayet güzel bir anlatım denilecek söz bırakmamışsın eline sağlı
Teşekkür Ederim ENZYME.

Resimleri google dan buldum. Alıntı yazmayı unuttum yazayım hemen. Saygı.

onskyy
08-09-2008, 23:44   |  #6  
OP Üye
57 mesaj
PcMaKeR
raid en az iki hdd nin birleşimi ile oluşan bir platformdur.

A B C D

A yı okudu a dan sonra B yi okucak ama A ile B bilgisinin arasında C verisi var. NCQ Açık ise A verisini okuyor C Verisini okuyor, B verisini okuyor son olarak ta D Verisini okuyup tek bir bütün haline getiriyor.

Raid'e gelelim.

-----:Raid1:-------------:Raid1:-----

şu anda evde değilim kemerdeyim 2 gün sonra eve gidince anakartımın modelini yazarım gerçekten süper bir açıklama olmuş cok teşekkür ederim.gittiğim zamanda ona göre hdd alırım.bende şu anda 120 gb lık var da yetmiyo o yüzden 320 gb lık almak istedim raid yapmasakta olur fakat nqc güzel bir yöntemmiş.

hamann7725
11-09-2008, 05:58   |  #7  
hamann7725 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
1,837 mesaj

arkadaşım sana zahmet şu AHCI kafama takıldı acaba benim anakartımda var mı?

Biostar TA780G

adenis
11-09-2008, 20:28   |  #8  
Yeni Üye
24 mesaj

ncq intel 915p cipset ve sonrası destekler. amd cipsetleri iblemicem viarıda arştırmdım ama lması lazım.

ncq da disk kafası disk üstünde balerin gibi hareket eder amaç gürültüyü ve  erişim süresini kısmaktı ve başarılıdır. butun 8mb cachel isata disklerde ncq vardır.

ta     780g   ahcı var. achi windowsun ramde bir bios kopyası tutmasını saglar. yani bios rame girmiş gibi çalısır.

ahhh raid aha gelelim raide cetrefili bi iş. en az 2 hard diski tek diskmiş gibi çalıstıran bi teknoloji. sata 2 d ucusa yakın disk ferformansı vericegini tahmin ediyorum.

sonucta bunlar yeni zırvalr değil bütün anakrtlard var gibi bişi

adenis
26-03-2009, 18:28   |  #9  
Yeni Üye
24 mesaj
hamann7725
arkadaşım sana zahmet şu AHCI kafama takıldı acaba benim anakartımda var mı?

Biostar

varr

adenis
26-03-2009, 18:30   |  #10  
Yeni Üye
24 mesaj

ncq yu her anakrta destkelmez intelde 915 cipset ve sonrası amd de 740 cipset ve sonrası destekler.

ncq olmayan disk tekerlekli patenle asfalta gider.. ncq olan disk buz pateni yapr farki budur.