Ne kadar Özgürüz?

OBA
23-09-2007, 20:29   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3,757 mesaj

Sizce özgürlüğümüzü kısıtlayan faktörler nelerdir? Sansürler, yasaklar... Hep bunlar tartışılıyor ama nette okuduğum bir yorum daha farklı düşünmemi sağladı. işte yorum

Bizim gibi tüketici bilinci gelişmemiş ülkeler için hazırlanmış sanki.

Genelde durum şu...

Müşteri sorar: Apple nasıl bilgisayar.

Satıcı: Ne için kullanacaksınız bilgisayarı?

m: valla işte msn de çet yapıyorum, internete giriyorum. İşte wordde birşeyler yazıyorum....

"zaten satıcı eski müşterisi olduğu için ne yaptığını veya ne yapacağını bilir. Müşteri ekstra bir talep belirtmemiştir. Müşteri bilgisayarı evinde kullanacaktır ve hiç bir profesyonel donanımı yoktur."

s:Tamam problem yok ama biraz pahalı makinelerdir.
Fakat mükemmel bilgisayarlardır. Oyun bulamazsınız Türkiye'de ama dışardan getirtiriz istediğiniz oyun macosx için varsa. Fakat kişisel kullanım için en düşük modeli bile sizi en az 5 sene çok rahat götürür.

m:Oyun oynamayı sevmem zaten. Ama benim eniştem diyoki o sadece grafik işleri içinmiş onlar.

s: Hayır öyle bir şey yok. Hem multimedya hemde sizin yapacağınız işler için fazlasıyla uygundur. Eğer özel bir yazılım kullanacaksanız bakarız macosx için varmı diye. Ayrıca apple lara linux ta yükleyebiliriz.

m: Ama eniştem diyoki uyumsuzmuş o makineler.

s: Neyle uyumsuz hanımefendi?

m: işte windowsla uyumsuzmuş. windows programları çalışmıyomuş.

"Burda ilginç bir nokta satıcı müşteriye daha evvel bunu 3 kere belirtmiştir.müşteri sanki win den başka bir işletim sistemi olduğuna inanamamaktadır."

s:Evet çünkü apple bilgisayarların kendi işletim sistemi var. Windows programlarını özel durumlar haricinde kullanamazsınız. Apple machintosh bilgisayarlarda çalışan macosx işletim sistemi var. Bu işletim sistemi için yazılmış programlar vardır.

m: Photoshopta uyumsuzmuş diyo eniştem.

s: Enişteniz herhangi bir apple bilgisayar kullandımı?

m: Hayır.

s: Photoshop appleda var. Hatta testlerde daha hızlı çalıştığı gözüküyor hatta daha uyumlu. Henüz windowsta tam bir renk kalibrasyonu dahi oturtulabilmiş değil. Zaten çok basit işler için Photoshop almanızı tavsiye etmem.

m:Kadıköyde var canım ne olucak.

s: e tabi.

m: Bide niye tek tuş var o bilgisayarın mousunda?.

s: Valla tek tuşla bütün komutları verebiliyorsunuz,
ikinci tuşa gerek duymamışlar heralde.

s: Enişteniz hangi makineyi öneriyor?

m: Bilmem!..

s: O zaman benim size önerim eniştenizi dinleyin...

Bu diyalog 2 gün önce tamı tamına gerçekleşmiştir. Son satır ise pazartesi günü, bu kadar müşteri becerici firma varken dürüst olmaya çalışan satıcının sabrını zorladığı için gerçekleşecektir.

Müşteri ne isterse onu almakta özgür. Fakat özgürlük biraz da bilgili olmayı ve her an kolayca ulaşabileceği bilgi kaynaklarından doğrulamasını da
gerektirmiyormu?

Kulaktan dolmacı zihniyetle her tür bağımlılığa köle olmak mümkündür maalesef. İster bilgisayar olsun ister ideoloji olsun farketmez....

------------------------------

Özgürlük kısıtlamasında hep başkalarını suçlarız ama ya kendi zihnimiz bizi ne kadar kısıtlıyor ?