Merhaba. Aslında bunu size danışmayı daha önce istemiştim fakat normaldir diyip geçtim. TTNet ADSL abonesiyim ve kablolu modem kullanıyorum. Bilgisayarımda güvenlik yazılımları yüklü (Internet security ve bunun yanında Spybot) bunu dışında bir yazılım kullanmıyorum. Genel olarak MSN'ye giriyorum. Facebook, Chip gibi internet sitelerine bakınıyorum o kadar. Ancak daha 10 gün olmasına rağmen (yeni aboneyim) kota 3.5GB oldu. Bir şey indirmeden bu rakama nasıl gelindiğini anlamadım? Şimdi kısaca neler indirdiğimi belirteceğim ve tarayıcımın özelliklerinin buna etki edip etmediğini merak ediyorum?
1. Windows güncelleştirmelerini yükledim.
2. Spybot, Messenger, Avira, DirectX SDK Ağustos 2009 (350MB), Command & Conquer 95 (1.2GB) Google Chrome ve Warcraft 3 Resmi müzikleri (80MB) dışında hiç bir şey indirmedim. Yani toplasanız 2GB ya olur ya da olmaz.
3. Google Chrome kullanıyorum, tarayıcımın otomatik olarak çerezleri silme diye bir özelliği yok. Bu yüzden her kapatıp açışımda tarayıcının geçmişini ve çerezlerini siliyorum.
4. Sürekli bilgisayarımdan dışarı gönderilen bağlantıları kontrol ediyorum.
Kısacası böyle, bunlar dışında aktivitelerim olmadığı halde benim kota ay ortasında 4GB'a dayandı. Bilgisayarımda virüs olduğunu zannetmiyorum çünkü haftada bir virüs programım ile tarama yaptırırım ve Görev Yöneticisi'ni takip ederim. Şimdi benim anlamadığım ben pek fazla bir şey yapmadığım halde bu kota neden bu kadar yüksek? Benim tarayıcıda yapmış olduğum her seferinde geçmişi ve çerezleri silmek kotanın yükselmesinde bir etken mi? Facebook ve onun gibi Java ile dolu internet sitelerinin çok fazla içeriye sahip olması mı? Bunun sebebi nedir? 2GB indirmem olmuş ama kota 4GB'ın kapısına dayanmışım. Artık arkadaşlarıma hak vereceğim galiba TTNet gerçekten kotalı kullanıcıların verileri ile oynuyor.
Bunları merak ediyorum, yardımcı olabilirseniz sevinirim.