nedir bu yongaseti

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
herakles
28-07-2005, 18:55   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
8 mesaj

valla uzun zamandır bilgisayar almak istiyordum ama intel mi amd mi karar veremedim. bir yakınımın tavsiyesi ile p4 3.2 almaya karaR verdim.(80 gb samsung-128mb asus9250 ekran kartı 512 kingston RAM)
bunlar tamam ama bu anakarta bi türlü kara veremedim hızlı bişey yapmam için anakartında iyi olması gerektiğini biliyorum onada asus dedim ama bu 915-925 yongasetinimi almalı 945mi almalı yoksa i865 ile  idaremi etmeliyim???
bi bunların ne işe yaradığını anlayamadım.
sizce hangisini tercih etmeliyim???
param KISITLI ve bu alet uzun vadede gerekli bana

Recep Baltaş
28-07-2005, 19:45   |  #2  
Recep Baltaş avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 8
9,635 mesaj

öncelikle yakınının tavsiyesinin yanlış olduğunu belirtmeliyim.

Şimdi yakınına şu soruları teker teker sormanı istiyorum;

1-Pek yakında Windows vista çıkacak ve bu sistem 64 bit tercih eden bir sistem buna rağmen neden 32 bit bir p4 alayım.

2-Forumlarda herkes p4 ler çok ısınıyo derken sen neden bana p4 al diyorsun.

3-İleride işlemciler çift çekirdekli olacaklar ben niye tek çekirdek destekli bir p4 anakrt alayım...

ben illada p4 alacam dersen yada akraban derse...

915 yada 925 yongasetli bir kart almalısın çünkü bu yongasetli kartlar daha gelişmiş ve geleceğe dönük bunlardan bir kaçı:

PCIExpress arabirimi: Yeni ekran kartları için gerekli
SATA I ve SATA II:Yeni çıkacak Hard Diskler için gerekli...
HD Audio:en kaliteli ses için 8 kanal ses 7+1
DDR2:en son ve hızlı bellekler için gerkli...
SLI:Aynı anda iki ekran kartını takarak roket etkisi yaratma...

bu özelliklerden sadece ddr 2 amd de yok..o da çok önemli değil...

jaina
31-07-2005, 00:13   |  #3  
Yıllanmış Üye
1,406 mesaj

Recep kardeş sana konunun genel hatlarını belirtmiş.

Ancak burayı okuyan arkadaşlar lütfen dikkat edin
Bir sistem tavsiyesi istediğiniz aman benim bütçem ŞU KADAR deyin, bizde ona göre konuşalım.

Şimdi eğer bir defa bütçen kısıtlı ise ne Recepin aslında söylemek istediği Nforce4 Chipset li ( Amd 64 939 socket işlemcileri ile çalışan) bir sistemi, ya da orada yazdığın 955 chipset alabilirsin. Bunlar pahalı.

Ancak biraz daha az paraya, Amd tarafında Amd64 754 socket ve Intel dede söylediğin 865 chipset alabilirsin.
Şimdi sana bunların arasındaki farkı söyleyelim.

İlk olarak socket 754 bir işlemcinni altındaki pin sayısını betimler. Yani bu işlemci socket 939 bir işlemci ile aynı anakartda ÇALIŞMAZ. Çünkü işlemci altındaki pin sayısı farklıdır.

Socket 754 de Amd64 bir işlemcidir. Kullandığı Yongaseti yani anakartın üstünde gelişmişlik açısından parçalar NFORCE 3 tür.
Nforce 3 ün özellikleri
Socket 754 işlemci
ddr ram teknolojisi
agp ekran kartı
sata 1
5+1/7+1 ses kartı
raid
....
Bu böyle gider.
Şimdi sana bu kartan sonra çıkan SOCKET 939 işlemcilerin farkını söyleyelim.
Bu işlemcilerin çalıştığı anakartlar ise NFORCE 4 denilen, isminden anlayabileceğin gibi Nforce 3 den daha gelişmiş bir teknoloji kullanır.
Farkları
İşlemci 754 değilde 939 olunca özellikleride değişti. Artık Ramlarin DUAL olarak yani, iki tane 256 ya da iki tane 512 lik rami, DUal kulllanabilirsin, ve yüzde 30 lara varan performans avantajın olur. Bu SOcket 754 İŞLEMCİLERDE yoktu.
DDR kullanır genede. Ancak şu an için Ddr 1 ile ddr2 arasında performans farkı pek yok.
Ekran kartı olarak AGP yerine PCI Express denilen daha yeni ve çok daha geniş bir bant erişimine sahip bir girişin olur anakartta
Sata 2
7+1 ses desteği, Bunun dışında istersen Nforce 4 de SLİ denilen, iki tane ekran kartını kullanmana destek veren br sistem vardır.

Şimdi gelelim Intel tarafına. parayı en sonunda konuşacağız.
Intelde Yongasetleri 865/875 incelersek.
İşlemci olarak socket 478 kullanırlar. Yani 64 bit desteği ve dual core şansı yok bunlarda.
DDR2 teknolojii yok ve en yüksek ddr400 hızı var iken, artık yeni sistemlerde ddr 2 ler 800 lere kadar çıkacak.( ancak şu an piyasada gördüğün ddr2 533 ler ile ddr400 ler arasında göze batan bir fark yok. Ama mimari olarak ddr den daha iyi olduğu için gelecekde çıkacak.)
Ekran kartı olarak AGP destekliyor ve PCİ Express yok.
Gördüğün gibi socket 754 ile sokcet 478 yani Nforce 3 ile Intel 865/875 birbirine çok benziyor.
Bana birisi ikisi arasında tercih yap dese, ben Intel alırdım çünkü, Intel işlemcilerin bulunduğu anakartlar 754 socket den çok daha iyi ramleri kullanıyor. Ancak yeni sistemlerde bu değişti.

Ancak Intelde nasıl amd 754-->939 oldu 478-->775 oldu. Yani socket 775, LGA 775 deniyor bunlara.
Bu işlemcilerinde pinleri farklı olduğu için 865 anakartlarda çalışmıyor ve 9xx ile başlayan anakartlar üretiliyor.
Şimdi bu anakartların farkları; ben sana en son çıkan 955 chipseti söyleyeceğim ki son teknloljiyi anla.

İşlemciler artık 64 bit destekli ve anakartlarda Dual Core kullanabilirsin.
Ddr2 da artık 667 hatta 800 e kadar çıkabileceksin.
Ekran kartı PCİ Express
Sata 1-2
Raid
7+1 ve gerisi nforce 4 ile aynı. Tek farkı bu anakartlarda SLİ desteği yok.

Gördüğün gibi sistemlerin özellikleri farklı.

Bir özet yapacak olursak
amd tarafında --> socket 754 ya da socket 939
Intel tarafında --> socket 478 ya da socket 775 alacaksın.

Şimdi özellik olarak değerlendirirsek, socket 754 ile socket 478 arasında öyle bir performans farkı bulamazsın. O yüzden her ikisinide tercih edebilirsin. Bana kalırsa her ikiside olabilir, amd daha az ısınıyor, Intel ramleri daha iyi kullanıyor, OC açısında socket 754 öyle iyi felande değil.
Her ikisindede ortalama bir sistem MONİTÖR üde katmazsan 700 doları bulur.

Ancak eğer üst kademe yani Socket 939 --> Nforce 4 ya da Socket 775 -->Intel 955 alırsan da, performans olarak kullanacağın alana göre değişir. Eğer oyun ağılrlık olacaksa AMD, yani 939, İş ağırlıklı olacaksa intel almalısın.
Eğer her ikiside ortaksa bence bir fark olmaz arada. SLiyi ortaya koymuyorum çünkü fiyatı biraz yükselten bir teknloji
Eğer bu segmente bir sistem kurarsanda MONİTÖR dahi DEĞİL 1400 doları bulur. Çünkü herşeyi son model olacak.

Kararını sen ver. umarım yeterince aydınlatıcı olabilmişimdir.

Son Düzenleme: jaina ~ 31 Temmuz 2005 17:35
aslancimbomum
31-07-2005, 14:48   |  #4  
Yıllanmış Üye
287 mesaj

p4 için önerilenler hoş güzel de
intel için socket 775 dururken neden 955 denildi onu anlamadım????????
955 işlemci socket sayısı veya yapısını belirtmiyor bildiğim kadarı ile.
kısaca 955 diye anılan rakam intelin yeni p4 d serisi 64 bit çift çekirdekli(4 işlemci destekli)---(socket 775) işlemcileri için hazırlanmış sli desteği de sunan
harika bir anakartının kodu. aynı i865 ve i875(socket 478)
i915, i925, i955(socket 775) gibi......
bunları karıştırmayalım lütfen........
attention simufle.....

Recep Baltaş
31-07-2005, 15:18   |  #5  
Recep Baltaş avatarı
CHIP Online
9,635 mesaj

Bir yanlış anlma var.i955 bir chipset tir ama 939 ise amd nin en son işlemcilerinin pin sayısı...

safri
31-07-2005, 16:20   |  #6  
Yıllanmış Üye
278 mesaj
alıntı:
Gönderen : aslancimbomum

p4 için önerilenler hoş güzel de
intel için socket 775 dururken neden 955 denildi onu anlamadım????????
955 işlemci socket sayısı veya yapısını belirtmiyor bildiğim kadarı ile.
kısaca 955 diye anılan rakam intelin yeni p4 d serisi 64 bit çift çekirdekli(4 işlemci destekli)---(socket 775) işlemcileri için hazırlanmış sli desteği de sunan
harika bir anakartının kodu. aynı i865 ve i875(socket 478)
i915, i925, i955(socket 775) gibi......
bunları karıştırmayalım lütfen........
attention simufle.....

bende düzeltiyim bari o fransızca bir kelime silvouble diye yazılıyor ve lütfen manasında e söylemesem çatlardım.Kahkaha.Ayrıca o harika anakart dediğin var ya aslancimbom kardeş 925x anakartların yeni varisi, 925x kartlarda çift çekirdek çalışmayacak evet intel kazıklamaya devam ediyor yani görücem şimdi 945 p ler 955 x lerin miyadı ne zaman dolacak fazla sürmez yani...Kızgın

jaina
31-07-2005, 17:39   |  #7  
Yıllanmış Üye
1,406 mesaj

pardon hızlı yazmaktan 775 yazacağıma 955 yazdım. Benim bir hatam. Yazı biraz uzayınca birde gece 1 de attığım için orada socket 775 yazacağıma 955 demişim.
Herkezden hata için özür dilerim.

Onun dışında Intelin evet yaptığı en büyük hatalardan biri oldu çünkü güven sarsıntısı yarattı. Çünkü socket 939 yerine Lga775 seçenler kaybetti. Onlara dual core bu anakartlar da bios update ile çalışılacak denildi ancak intel bunu yapamadı ve yeni yongaseti çıkarmak zorunda kaldı. 925 alanlar aslında bir nevi ellerinde dual core özelliğini kullanamayacak olan anakartlar patladı. Ancak geçiş dönemleri hep sancılı olmuştur, nelerin olacağını bekleyip göreceğiz.

safri
01-08-2005, 11:50   |  #8  
Yıllanmış Üye
278 mesaj

<blockquote id="quote"><font style="font-size: 9px;" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">alıntı:<hr height="1" noshade id="quote">Gönderen : jaina

pardon hızlı yazmaktan 775 yazacağıma 955 yazdım. Benim bir hatam. Yazı biraz uzayınca birde gece 1 de attığım için orada socket 775 yazacağıma 955 demişim.
Herkezden hata için özür dilerim.

Onun dışında Intelin evet yaptığı en büyük hatalardan biri oldu çünkü güven sarsıntısı yarattı. Çünkü socket 939 yerine Lga775 seçenler kaybetti. Onlara dual core bu anakartlar da bios update ile çalışılacak denildi ancak intel bunu yapamadı ve yeni yongaseti çıkarmak zorunda kaldı. 925 alanlar aslında bir nevi ellerinde dual core özelliğini kullanamayacak olan anakartlar patladı. Ancak geçiş dönemleri hep sancılı olmuştur, nelerin olacağını bekleyip göreceğiz.
[/alinti]

+++++11111 ah ah jaina sen nedersen doğru diyorsun bu arada bir ara bilgi veriyim ; benim gibi 925 x anakart mağdurlarına teselli olsun.Belki dual core kullanamayacağız ama 64 bit intel kullanılacak bios update vasıtasıyla.Sanırım 64 bit celeron adıyla lanse ediliyor intelde.Biraz param olsa acaba bir daha içinde intel yazan t-shirt bile alırmıyım aslaaaaSinsi

Son Düzenleme: safri ~ 01 Ağustos 2005 11:52
jaina
01-08-2005, 20:08   |  #9  
Yıllanmış Üye
1,406 mesaj

Kardeş vallahi Intel ciddi anlamda bizi "kandırdı". Ancak bunu bu sefer onlarda istemiyordu.
Çünkü 9xx chipsetleri çok büyük reklamlarla ve afişlerle duyurdular.
925x ide öyle. Ben vallahi 955 in doğru düzgün reklamını göremedim? Neden acaba!!!
Intelde bu sefer insanlar ciddi anlam sinirlendiklerini anladı. Zaten çok fazla para verip yeni sistem alanların birde dual core teknolojisini kullanamyacak olmaları çok kötü.

Ancak 939 socket yani Nforce 4 e geçenler dual core kullanabilecekler ki bu çok büyük bir artı.
Ama 955 chipset oturunca Intel D işlemcilerinde amd x2 lere göre ucuz olması nedeni ile bir avantaj elde edecek.

Kolay Gelsin.

Recep Baltaş
02-08-2005, 11:41   |  #10  
Recep Baltaş avatarı
CHIP Online
9,635 mesaj

inşallah ucuz olurda...karlı çıkarsınız yoksa haliniz vasta olur...

safri
02-08-2005, 13:20   |  #11  
Yıllanmış Üye
278 mesaj

ucuz etin yahnisi jaina şu kadarını sölemek istiyorum insanlarla dalga geçiyorlar bir günde sadece işlemciyi değiştirp bir üst teknolojiye terfi etsem dişimi kırıcam yaw.İlla anakart ekran kartı hard disk zart zurt değiştiricez yani..Neyse kolay gelsin herkese...

herakles
02-08-2005, 18:49   |  #12  
OP Taze Üye
8 mesaj

valla moderatör ve jaina konuyu güzelce açıklamış herkese teşekkürler ancak ben bu söylemlerinizle yeniden AMDye dönmüş durumdayım ama arkadaşlar bu işe ayıracağım en yüksek meblağ 900-1000 $ olabilir tamam amd3000+ 64 bit işlemciyi koydum sepetebirde ona uygun anakart almak gerekir
1)sizce ne olmalı bu anakart(gerisi önceki söylediklerimle aynı olacak)
2)p4 ler ısınıyoda amd ninde yakılabilineceğini unutmamak lazım fanlarlamı doldurmalı içini???
3)amd3000+ p43.2 kadar hızlımıdır?
not bu bilgisayar oyun makinesi deilde okul programlarım ve artı bitakım işlerim için UZUN vadede gerekli bunu belirtiyim.TAMAM oynarımda okadar deil yani.
herkese şimdiden teşekkürler...

effsane
02-08-2005, 19:24   |  #13  
Yeni Üye
26 mesaj

mesala abitin fatal1ty nf4 ultra kullanabilir. gelececeğe dönük bir model değilmi sizce amd fx*2 destekli. hem oyunlar için harika bir anakart.bence yeni çıkacak çift işlemci desteği ve şu an yeni çıkan pcı expres teknolojisini desteklediği için en az seni 4-5 yıl götürür. ilerde terfilerle tabi..

jaina
03-08-2005, 21:46   |  #14  
Yıllanmış Üye
1,406 mesaj

Madem Overclock olayın karışmayacaksın alacağın anakart NForce 4 olacak ve Abit almak zorunda değilsin.

Şahsen oc yapmayacka biri için Msi Platinium Nforce 4 ( tercihe bağlı sli ve sli yok) tercih ederdim.

sliz  olan. Bu kadar oyun oynamıyorsan sli gereksiz.

Amd64 işlemcilerde tabii ki ısınır ancak stock fan ve 2 tane kasa fanı ( in/out take için) yeterli olacaktır. Ama Intelller yüklenildiğinde soğutucu sağlam değilse 60 hatta 70 lere varırken amd ile 50 üstünü görmen zor. genelde 45 civarı.

Amd64 3000+ 939 socket, P4 3.2 ghz kadar hızlıdır, hiç bir sorunun olmasın.