Netbook işletim sistemi savaşını kim kazandı?

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
CHIP Online
08-04-2009, 14:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj

Mini-PC'ler Linux'la doğdu; ardından devreye Windows girdi. Peki ama hangisi daha çok tercih edildi?

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Netb ... -kazandi_12006.html

İlk netbook'lar sadece Linux için düşünülmüş olsa da bir sene içerisinde Windows, netbook'larda en çok kullanılan işletim sistemi olmayı başardı. Bu sonuca ulaşan ise Amerikan pazar araştırmaları enstitüsü NPD.

Microsoft çalışanı Brandon LeBlanc'ın firma blog'unda yazdığına göre NPD, dünya çapında ekran büyüklüğü 10,2 inç ve fiyatı 500 doların altında olan netbook'larda hangi işletim sisteminin kullanıldığına dair bir araştırma yaptı. NPD analizine göre 2008'in başında netbook'ların sadece yüzde 10'unda Windows kullanılıyordu. 2009 Şubat ayına gelindiğinde ise bu oran yüzde 96'ya yükseldi.

LeBlanc geçen süre zarfında sadece Windows ön yüklü netbook'larda bir artış olmadığını, aynı zamanda Linux-netbook satın alanların büyük oranda Windows'a geçiş yaptığını söyledi. Pazar araştırmasına göre İngiliz elektronik firmaları Linux-netbook'ların yüzde 20'sinin iade edildiğini bildirdi.

Tüm konu: Netbook işletim sistemi savaşını kim kazandı?

İzleyin: Asus EEE PC1002HS

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Bir netbook alacak olsanız seçiminiz Windows'tan mı yoksa Linux'tan mı yana olur?

uGuR.uK
08-04-2009, 14:32   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
8,316 mesaj

Windows.

Toxic
08-04-2009, 15:35   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3,600 mesaj

stabilite ve kullanım alışkanlığı olarak windows

Banned
08-04-2009, 18:14   |  #4  
Banlandı
232 mesaj

açık kaynağı severim bazen de az miktarda kullanırım ama hiç kusura bakmasınlar sene 2009 dünya hızla değişip gelişiyor bu durumda kimse benden terminalle şeyle uğraşmamı beklemesin...insanlar birşey biliyor da ms kullanıyor...ms dokunmatik ekranlara geçti linux hala olduğu yerde/başladığı yerde sayıyor...tamam anladık bilgisayarlar kelimeleri/sayıları daha hızlı işliyor daha az kaynak tüketiyor(kaynak tüketimi de az değil ki meretin) ama bu 2009 senesinde sitelere google kullanarak değil de rakamlardan oluşan(eskiler bilir) ip numaraları ile girmek gibi bir manasızlık...bunca şeye rağmen hızlı olsa yine üzülmeyeceğim ama performans denen şey de yok ki...sanal makinede 128 mb ram verdiğim xp canavar gibi çalışırken ubuntu 512mb ram ile öööyle bekliyor...işlemci kullanımı da ayrı dert..yani şurası açık ki linuxu yazan tipler hala karanlık ve rutubetli merdiven altlarında yaşayan güneşle pek az karşılaşmış/karşılaşmamış  ve insanlıkla alakaları olmayan klavyeyle bütünleşmiş ram ve işlemci sıkıntısı olmayan ama hala disket sürücüsü kullanan(artık ne kullanıyorlarsa nasıl bir işse) garip tipler...oysa bir sokağa çıksalar acep bu insan denen canlı ne menem bişidir deseler bir kaç kişiyle konuşup bir kız arkadaş falan edinseler(impossible is nothing belki) internet cafelere falan gitseler herkesin geek ve nerd olmadığını öğrenseler ne iyi olacak...neymiş efenim bişi olsa bizi terminal kurtaracakmış(dünyayı kurtarıyo sanki) seni kim kurtaracak ey linuxçu onu bilmem ki...sanki bugün windows çökse hemen elimizde winpe dir hiren dir bir sürü çare yok...açıkçası xp çökse en ufak bir kaygı korku duymam çünkü verilerimi çok rahatlıkla güvenle kurtarabilirim ama linuxa bişi oldu mu forumlarda bir sürü kütükle artık türkçe ingilizce almanca linuxça terminalce derken bi sürü dilde atışıp sinir krizi geçiririm...neymiş virüs girmezmiş...arkadaşım virüs zaten bu linuxçuların tipini görse arkasına bile bakmadan kaçar bi daha da gelmez zaten ne lüzumu var...bırak 50 tane virüs birden atlasın sisteme ama beni linuxa bulaştırmayın..bırak istemez terminalini de synaptic paket bilmemnesini de gitsin...şimdi diyecekler kullanamıyorsun sen diye...kullanıyorum ama en ufak şeyde synaptic kullacacaksa benim zaten 3 kuruşluk kotayı har vurup harman savuracaksa bir kendinden kurulumlu paketi açamayacaksa masaüstündeki tek paketi terminal olacak kütüğe göstermek için destan yazacaksam sonra öyle bir paket yok diyecekse kazma gibi ekran temalarına 512 ram yetmez baby daha yolla diyecekse bir virüsten korunmak için her işte deveye hendek atlatacaksak bi flv videoyu çalmak için işlemci grafiğini winrarın efektleri gibi kullacaksa bizim kurduğumuz partitionları takmayıp keyfine göre uçacaksa ayrıdan gurub denilen zımbırtı hakkında bu kadar başa iş açacaksa aman beni rahat bıraksın diyeceğim....ha beğenmiyorsan kullanma diyecekler kullanmıyorum zaten alın zımbırtınızı da ne terminaliniz varsa şeyedin işte küfür etmediğime şüksedin....

Son Düzenleme: PIRANHA_ ~ 08 Nisan 2009 18:16
Ahmet Ertuğrul
08-04-2009, 19:44   |  #5  
Ahmet Ertuğrul avatarı
Yıllanmış Üye
3,651 mesaj

PIRANHA_, bilgilendirici bir yazı olmuş, en azından benim için, teşekkürler.

Toxic
08-04-2009, 22:01   |  #6  
Yıllanmış Üye
3,600 mesaj
PIRANHA_
açık kaynağı severim bazen de az miktarda kullanırım ama hiç kusura bakmasınlar sene 2009 dünya hızla değişip gelişiyor bu durumda kimse benden terminalle şeyle uğraşmamı beklemesin...insanlar birşey biliyor da ms kullanıyor...ms dokunmatik ekranlara geçti linux hala olduğu yerde/başladığı yerde sayıyor...tamam anladık bilgisayarlar kelimeleri/sayıları daha hızlı işliyor daha az kaynak tüketiyor(kaynak tüketimi de az değil ki meretin) ama bu 2009 senesinde sitelere google kullanarak değil de rakamlardan oluşan(eskiler bilir) ip numaraları ile girmek gibi bir manasızlık...bunca şeye rağmen hızlı olsa yine üzülmeyeceğim ama performans denen şey de yok ki...sanal makinede 128 mb ram verdiğim xp canavar gibi çalışırken ubuntu 512mb ram ile öööyle bekliyor...işlemci kullanımı da ayrı dert..yani şurası açık ki linuxu yazan tipler hala karanlık ve rutubetli merdiven altlarında yaşayan güneşle pek az karşılaşmış/karşılaşmamış  ve insanlıkla alakaları olmayan klavyeyle bütünleşmiş ram ve işlemci sıkıntısı olmayan ama hala disket sürücüsü kullanan(artık ne kullanıyorlarsa nasıl bir işse) garip tipler...oysa bir sokağa çıksalar acep bu insan denen canlı ne menem bişidir deseler bir kaç kişiyle konuşup bir kız arkadaş falan edinseler(impossible is nothing belki) internet cafelere falan gitseler herkesin geek ve nerd olmadığını öğrenseler ne iyi olacak...neymiş efenim bişi olsa bizi terminal kurtaracakmış(dünyayı kurtarıyo sanki) seni kim kurtaracak ey linuxçu onu bilmem ki...sanki bugün windows çökse hemen elimizde winpe dir hiren dir bir sürü çare yok...açıkçası xp çökse en ufak bir kaygı korku duymam çünkü verilerimi çok rahatlıkla güvenle kurtarabilirim ama linuxa bişi oldu mu forumlarda bir sürü kütükle artık türkçe ingilizce almanca linuxça terminalce derken bi sürü dilde atışıp sinir krizi geçiririm...neymiş virüs girmezmiş...arkadaşım virüs zaten bu linuxçuların tipini görse arkasına bile bakmadan kaçar bi daha da gelmez zaten ne lüzumu var...bırak 50 tane virüs birden atlasın sisteme ama beni linuxa bulaştırmayın..bırak istemez terminalini de synaptic paket bilmemnesini de gitsin...şimdi diyecekler kullanamıyorsun sen diye...kullanıyorum ama en ufak şeyde synaptic kullacacaksa benim zaten 3 kuruşluk kotayı har vurup harman savuracaksa bir kendinden kurulumlu paketi açamayacaksa masaüstündeki tek paketi terminal olacak kütüğe göstermek için destan yazacaksam sonra öyle bir paket yok diyecekse kazma gibi ekran temalarına 512 ram yetmez baby daha yolla diyecekse bir virüsten korunmak için her işte deveye hendek atlatacaksak bi flv videoyu çalmak için işlemci grafiğini winrarın efektleri gibi kullacaksa bizim kurduğumuz partitionları takmayıp keyfine göre uçacaksa ayrıdan gurub denilen zımbırtı hakkında bu kadar başa iş açacaksa aman beni rahat bıraksın diyeceğim....ha beğenmiyorsan kullanma diyecekler kullanmıyorum zaten alın zımbırtınızı da ne terminaliniz varsa şeyedin işte küfür etmediğime şüksedin....
AlkışAlkışbu yorumu ayakta alkışlarım işteAşık olduAşık oldu

Fattur
08-04-2009, 22:13   |  #7  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
5,768 mesaj

piranha güzel gitmişsin ne diyeyim.Ama bu linux içinde birtek backtrack ve pardusu kullanırım(oda kullanırsam Kahkaha)
Arkadaşla 1 program kuralım dedik 2 saat uğraştık.Resmen deveye hendek atlattık.".run" dosyası.Madem Run yani çalıştır dosyası niye çift tıklayınca çalışmıyorda 2 saat terminalden açmak zorundayım??

caglarersoz
08-04-2009, 22:57   |  #8  
Taze Üye
3 mesaj

Öncelikle herkese selam. Piranha_ kullanıcı adlı arkadaşa söylemem gerekenler olduğu için buraya üye olduğum bariz bir gerçektir.
Ben Dos6 dan sonra Windows3.1 ile bilgisayarıma yeni bir anlam geldiğini görenlerdenim. Evime mouse bile sonradan girdi yani inanın sizden çok Windows'u övebilir ya da yerebilirim.
Tarafsız yaklaşıyorum 7-8 aylık Linux kullanıcısıyım. Hiç bir şey için 40 takla atmadım çünkü Linux kullanmanız için Windows'da ustalaşmış olmanız yetiyor. Altını çiziyorum ustalaşmış. (Burada ki sözü de tamir edecek kadar değil, onu anlayacak kadar olarak algılamanız gerekiyor.)
.run dosyasına basarsanız çalışır. Ama bunun için başta ayarlamanız gerekir tıpkı Windows'da .xxx soyadlı bir dosyayı ilk açtığınızda ayarladığınız gibi. Synaptic rahatlıktır sadece isterseniz aynı Exe dosyası gibi Deb paketlerini Ubuntu'nuza ya da diğer dağıtımlar için olan .rpm, .tar.gz dosyalarını seçip bulup indirebilirsiniz. Ya da o sayfa senin bu sayfa benim gezene kadar Synaptic kullanırsınız. Linux codeclerini kendisi bulur. Linux her türlü Windows'dan hızlı açılır. (Ayarlarınızı doğru yaptığınızdan emin olun.) Linux özgürdür öncelikle öyle a'sını b'sini değil kendisini kökten bile değiştirebilirsiniz.
Son olarak Linux kullanıyorum, sevgilim var, asosyal değilim ve kendimi bırakın Windows'a hiç bir işletim sistemine bu kadar bağlamayacak zekaya sahibim. İşime ne gelirse onu kullanırım ve kimseye de kullandıkları yüzünden yorum yapmam. İyi akşamlar.
Çağlar Ersöz

caglarersoz
08-04-2009, 23:03   |  #9  
Taze Üye
3 mesaj

Ayrıca eksik kalanları da tamamlayayım Linux çökmez ki kurtarmaya uğraşıyorsunuz. Windows mu bu. Benim dosyalarım daha güvende ReiserFS kullanıyorum sizin kullandığınız NTFS ile arasında uçurum olduğunu da kullanmadan anlamanız zor.
Ve hani demişsiniz ya İnternet kafede herkesin geek olmadığını görseler falan. Tabii ki bunun farkındayız geek dedikleriniz linux kullananlarsa herkes mükemmel olamaz.

musakoc
08-04-2009, 23:07   |  #10  
Taze Üye
2 mesaj

PIRANHA_   MS dokunmatik ekrana win7 ile geçecek oysa linux dünyası bunu 3-4 yıldır sorunsuz destekliyor, internetten araştırıp bulabilirsin.
Senin kurduğun xp belki 256 ramda çalışıyor ama linux dünyasında damnsmall gibi 25 ram ile çalışan işletim sistemleri mevcut. Sen Ubuntuyu açıyorsun ama Ubuntu ile winxp yi veya win7 veya vistayı karşılaştırma bile! Ubuntu gerçek bir işletim sistemidir. Herhalde biraxcık daha ağır çalışır. Unutma boş bidonu taşımak herşeyden kolaydır...
Linux kullanaları niye dışarıya çıkmamış, birşey görmemiş insnalar olarak nitelendiriyorsun ki? Zavallı sen henüz daha google de "berly","compiz", "linux masaüstü ekran görüntüleri" aratıp şok olmamış insan sana sesleniyorum; dışarıya çık tüm boş insanlara sor hangi işletim sistemi yüklü sende? Ya sana "o ne ?" diye cevap verir yada Win der. Git programcılara sor hangi işletim sistemini kullanıyorsunuz? sana ne diyeceklerini dinle ... Ama şunu söyliyim onlarda da win yüklü dür.. Neden diyeceksin onu ben sana söyliyim: Çünkü linuxun üzerine özel olarak yazılmamış kendisinin kullanmak zorunda olduğu programları açabilmek için win kulanıyordur. Sonuçta pazar payı dünyada %90 le in zirvede. Hangi firma olursa olsun ilk win üzerine program yazar...

ALpAsya
09-04-2009, 00:39   |  #11  
Taze Üye
3 mesaj

Ben yıllarca çok cahildim. XP kullanıyordum ve her 6 ayda küfrederek formatlıyordum ama vazgeçemiyordum, çünkü PİRHANA_ gibi cahildim korkuyordum sistem değiştirmekten.

4 ay önce internetten indirdiğim bir program yüzünden, kasılıp kalan hiç açılmayan Orjinal korsan olmayan SP3 olan her şeyi tastamam en kaliteli virüs programmı olan XP çakıldı. Kahretsin yine format yine format yine format hiç işim gücüm yokmuş gibi evde çocuklamı ilgileneyim, hanımlamı ilgileneyim, yoksa durmadan format mı çekeyim.

Allah'tan kızımın okul arkadaşının babası BİLGİSAYAR MÜHENDİSİ (kenar mahalle çocuğu değil), gittim ona derdimi anlattım. Dedi sen dünyanın en büyük VİRÜSÜNÜ yüklemişsin, dedim ne?, dedi WİNDOWS. Bana bir Ubuntu CD'si verdi git bunu dene dedi.

Ogün kurdum bugün halan kullanıyorum. İnternette istediğim gibi dolaşıyorum bilgisayarım kasmıyor. Rüyanızda göremediğiniz görselliğin tadını çıkartıyorum. Donuk mat iğrenç bir masaüstüm yok artık Allah'ıma Şükürler olsun.

Bazı azüller gibi (azül Almanya'da çalışmayıp evde oturup işsizlik maaşı alana denir) 24 saat oyun manyağı olmadığım için eğer kafama eserse çift işletim sistemine sahip olan leptopum da Windowsu açar oyun oynarım. Oda ayda yılda bir kere aklıma eserse dediğim gibi.

Linux kullanmamak cahilliktir, araştırmadan yazmaksa palavracılıktır.

Banned
09-04-2009, 01:30   |  #12  
Banlandı
232 mesaj

caglarersoz bütün windowsu anladıysan kaynak kodlarını ver de biz de anlayalım ayrıca ntfs'ye kurban ol sen

musakoç dokunmatik ekrana geçmek için önce paraya kıyıp dokunmatik ekran almak lazım sana zahmet  masrafları karşılayıver ayrıca çok meraklıysan sen çek damnsmall'ın nazını, masaüstü istiyorsan da git vistada bol bol var.

TBCMagic router/serverların pek çoğu linux ve az nanay olmadılar

son olarak ta ALpAsya sen cahildim diyorsun ama hala cahilsin "PİRHANA_" değil "PIRANHA_" doğrusu elaleme hakaret edeceğine okuma yazma öğren sen bu kafayla terminalde sudo yazıp root bile olamazsın ki ubuntu kullanacaksın...

iste millet görüyorsunuz linuxçuları bir de forumlarda bunlara işiniz düştüğünü hayal edin işiniz zor artık havalarını çekmediğiniz mi kalır hakaret işitmediğiniz mi yalan yanlış yönlendirilmediğiniz mi(neyseki onlardan hiç yardım istemedim daha önce işi düşen başkalarının yazılarını okudum)...ama millet cevaplarını vermiş bile ne gerek var işte buyrun "NPD analizine göre 2008'in başında netbook'ların sadece yüzde 10'unda Windows kullanılıyordu. 2009 Şubat ayına gelindiğinde ise bu oran yüzde 96'ya yükseldi."demek ki neymiş kullanıcıları memnun edecekmişiz etmezsek kullanıcı cevabı suratına yapıştırırmış bir anda...şimdi kıştan çıkmaya başladığımız şu zamanlarda birileri yarın erkenden uyansın şöyle bir gezmeye çıksınlar insanlarla konuşsunlar ne bileyim biraz yürüyüş yapsınlar açılırlar belki...

musakoc
09-04-2009, 09:22   |  #13  
Taze Üye
2 mesaj

PIRANHA_ ntfs e kurban ol demişsin. Daha hiçbir şey bilmediğin buradan belli. İstediğin programcıyla konuş ntfs ile özgür işletim sistemlerinde bulunan dosya sistemlerini karşılaştırsın. Ben sana burdan yazarsam bitmez çünkü.....

Vista ve win7 de görünüm iyi doğru diyorsun. Ama malesef zevkiniz bu kadar işte sen ne kadar çok kişiselleştirebiliyorsun masasüünü? Özgür dünyamızda kesinlikle hiçbir kısıtlama yok ve program yüklemeksizin çok çok daha iyi ve çok çok daha iyi efeklerleri çok çok daha kötü bir bilgisyarda yapabilirsin. Arada çok büyük görüntü farkları var.

Bu arada windowsun pazar payının yüksek olmasının sebebini yanlış biliyorsun. Bunun sebebi windowsun iyi olması değil, neredeyse tüm programların windows üzerine yazılmış olmasıdır. Benim arkadaşlarımın %95 inden fazlası Ubuntuda exeyi açamadığı zaman hemen sisteminden kaldırdı. Bırak kendi linuxun kendi formatını exe dosyasını açamadı diye kaldırdırlar :) Sen nasıl Linux pazar payının artmasını bekliyorsun ? :)Onu söyle, değerlendirelim...

arda001
09-04-2009, 09:29   |  #14  
Yıllanmış Üye
190 mesaj

windows xp proyu yükleyip işadamlarına dağıt. memnun kalmazlarsa eee diye ayağında salla .

isrn
09-04-2009, 09:32   |  #15  
Yeni Üye
45 mesaj

Tabikide LİNUX özgür yazılım özgür dünya
Kimse bilime çalamaz sende
Seni kullanan bilir elbet
Orada olanlar aramızda fark var görmesende
Herkez parmakla gösterir açık kod diyince

Buda edebi kısmı.

Techno_maynaQ
09-04-2009, 10:50   |  #16  
Yıllanmış Üye
165 mesaj
PIRANHA_
caglarersoz bütün windowsu anladıysan kaynak kodlarını ver de biz de anlayalım ayrıca ntfs'ye kurban ol sen

musakoç dokunmatik ekrana geçmek için önce paraya kıyıp dokunmatik ekran almak lazım sana zahmet  masrafları karşılayıver ayrıca çok meraklıysan sen çek damnsmall'ın nazını, masaüstü istiyorsan da git vistada bol bol var.

TBCMagic router/serverların pek çoğu linux ve az nanay olmadılar

son olarak ta ALpAsya sen cahildim diyorsun ama hala cahilsin "PİRHANA_" değil "PIRANHA_" doğrusu elaleme hakaret edeceğine okuma yazma öğren sen bu kafayla terminalde sudo yazıp root bile olamazsın ki ubuntu kullanacaksın...

iste millet görüyorsunuz linuxçuları bir de forumlarda bunlara işiniz düştüğünü hayal edin işiniz zor artık havalarını çekmediğiniz mi kalır hakaret işitmediğiniz mi yalan yanlış yönlendirilmediğiniz mi(neyseki onlardan hiç yardım istemedim daha önce işi düşen başkalarının yazılarını okudum)...ama millet cevaplarını vermiş bile ne gerek var işte buyrun "NPD analizine göre 2008'in başında netbook'ların sadece yüzde 10'unda Windows kullanılıyordu. 2009 Şubat ayına gelindiğinde ise bu oran yüzde 96'ya yükseldi."demek ki neymiş kullanıcıları memnun edecekmişiz etmezsek kullanıcı cevabı suratına yapıştırırmış bir anda...şimdi kıştan çıkmaya başladığımız şu zamanlarda birileri yarın erkenden uyansın şöyle bir gezmeye çıksınlar insanlarla konuşsunlar ne bileyim biraz yürüyüş yapsınlar açılırlar belki...

Kardeşim sana ilk yazında ve yorumunda kesinlikle katılıyorum. Neden mi? Açıklayayım:

1) Arkadaşlar demişler ki git hangi programcıya sorarsan sor Linux der. Tamam da kardeşim madem bütün programcılar Linux kullanıyor neden işletim sistemlerinden ve birkaç sistem yazılımlarından başka açık kaynak kodlu program yok. Bunu cevaben de demişler ki çünkü kolayına gelen Windows kullanıyor (bir nevi virüs yüklüyor). Peki sorarım size eğer bir programlama tekniği/dili her ne diyorsanız sadece seçkin bir zümre içerisinde kullanılıyorsa bu nasıl bir açık kaynak anlayışıdır ve kullanıcıya hitap etmiyorsa bu nasıl bir üründür.

2) Arkadaşlar demişler ki ayarlarını yaparsan Linux gayet hızlı çalışır ve çökmez. Biz bunları MacOs'dan da duyduk. Zaten Linux de MacOs da Unix tabanlı. Piyasaya baktığımızda Windows'ta sistem çökmelerinin %90'ının virüs, yasal olmayan program kullanımı gibi kullanıcı taraflı sebeplerden olduğunu görüyoruz. %10'luk kısımda kodlamadaki eksiklikler/aksaklıklar ve donanım kaynaklı.Ama tabi MAcOS da olsun Linux da olsun sadece kendi istediği donanımları desteklediği veya kendi sürücüsünü kullanabildiği için tabi ki sistemde çökme meydana gelmiyor (bunu Windows ta yapmaya kalkışsalar millet galeyana gelip windows CDlerini bile yakar). Şimdi bu Linux'ün ve MacOS'un yaptığı sadece benim dediğim mantığıyla gidersen (benim belirlediğim donanım, benim belirlediğim sürücü gibi) tabii ki sistemde bozulma olmaz. Windows seçimi kullanıcıya bıraktığı için kullanıcı ne yüklerse o çalışır. O da çalışırsa çalışır çalışmazsa hata verir. Bu arada bilmeyen arkadaşlar için belirteyim x64 sınıfında Windows internetten her türlü sürücüyü indirip yükleyebiliyor.

3) Bir arkadaş 6 ay da bir format atıyordum demiş. Eğer Windows'u gerçekten kullanmış olsaydı piyasada yeterince yedekleme programı ile sistemin 3 dk. içerisinde yedeklenen son haline getireilebileceğini bilirdi. Bu sınıf dahilinde açık kaynak kodlu programlar da mevcut. Adamlar çökemyen sisteme tutmuş yedekleme programı yazmışlar ne mantıksa (?)

4) Bir arkadaş da NTFS dezavantajlı demiş ama bir sistemin avantajlı olması için standart olması gerekir. Linux dosya sistemleri bazen kendi içerisinde dahi çakışabiliyor. Ayrıca NTFS'in başarısız olduğunu herkes kabu ediyor ki yeni dosya sistemi için Microsoft çalışıyor. Tabii bunu kimse yazmaz ne de olsa maksat KaKa Windows'u anlatmak değil mi?

Son olarak belirtmek istediğim: ben de birçok linux dağıtımını denedim, bazılarını uzun süreli de kullandım. Açık kaynağın destekçilerindenim. Ama benim zoruma giden bilişim teknolojilerini bugünkü konumuna iteleyen sadece Microsoft, Apple firmaları iken diğer alternatiflerin bu firmaları kötülemesi ve kendini haklı çıkarmaya çalışması. Eğer Microsoft olmasaydı Pc kavramı bile bugün hala lüx tüketimde kullanılacaktı. MacOS olmasaydı hala paintte pixel pixel RGB çalışılıyor olacaktı belki de

man on the moon
09-04-2009, 11:15   |  #17  
man on the moon avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
2,151 mesaj

GNU is Not

Techno_maynaQ
Zaten Linux de MacOs da Unix tabanlı.
Techno_maynaQ
09-04-2009, 11:44   |  #18  
Yıllanmış Üye
165 mesaj
e-eyup
GNU is Not
En temeline indiğinde ikisi de Unix'dir. Kelime oyunlarını bir kenara bırakalım ona kalırsa Vista da dos kullanmıyor :D

JAWS_
09-04-2009, 13:02   |  #19  
Taze Üye
2 mesaj

kapalı kaynağı severim bazen de az miktarda kullanırım ama hiç kusura bakmasınlar sene 2009 dünya hızla değişip gelişiyor bu durumda kimse benden demoyla,antivirusle,spyware, doktorla şeyle uğraşmamı beklemesin...insanlar birşey biliyor da linux kullanıyor...linux dokunmatik ekranlara geçti windows hala olduğu yerde/başladığı yerde sayıyor...tamam anladık bilgisayarlar kelimeleri/sayıları daha hızlı işliyor daha az kaynak tüketiyor(kaynak tüketimi de az değil ki meretin) ama bu 2009 senesinde sitelere google kullanarak değil de rakamlardan oluşan(eskiler bilir) ip numaraları ile girmek gibi bir manasızlık...bunca şeye rağmen hızlı olsa yine üzülmeyeceğim ama performans denen şey de yok ki...sanal makinede 128 mb ram verdiğim linux canavar gibi çalışırken vista 512mb ram ile öööyle bekliyor...işlemci kullanımı da ayrı dert..yani şurası açık ki windowsu yazan tipler hala karanlık ve rutubetli merdiven altlarında yaşayan güneşle pek az karşılaşmış/karşılaşmamış ve insanlıkla alakaları olmayan klavyeyle bütünleşmiş ram ve işlemci sıkıntısı olmayan ama hala disket sürücüsü kullanan(artık ne kullanıyorlarsa nasıl bir işse) garip tipler...oysa bir sokağa çıksalar acep bu insan denen canlı ne menem bişidir deseler bir kaç kişiyle konuşup bir kız arkadaş falan edinseler(impossible is nothing belki) sosyal etkinliklere  falan gitseler herkesin "illa rep rep"ve "emeğe saygı" ve "zuhhazuaahaa" olmadığını öğrenseler ne iyi olacak...neymiş efenim bişi olsa bizi antivirus yazılımlar,service packlar kurtaracakmış(dünyayı kurtarıyo sanki) seni kim kurtaracak ey windowscu onu bilmem ki...sanki bugün windows çökse hemen elimizde winpe dir hiren dir bir sürü çare yok...açıkçası linux çökse en ufak bir kaygı korku duymam çünkü verilerimi çok rahatlıkla güvenle kurtarabilirim ama windowsa bişi oldu mu forumlarda bir sürü kütükle artık türkçe ingilizce almanca windowsca geri yükleme noktaları antivirusle derken bi sürü dilde atışıp sinir krizi geçiririm...neymiş yamalarsan virüs girmezmiş...arkadaşım virüs zaten bu windowscuların tipini görse arkasına bile bakmadan kaçar bi daha da gelmez zaten ne lüzumu var...bırak 50 tane virüs birden atlasın sisteme ama beni windowsa bulaştırmayın..bırak istemez geri yukleme noktasını demo veya lisanslı antiviruslerle de format çare paketleri bilmemnesini de gitsin...şimdi diyecekler kullanamıyorsun sen diye...kullanıyorum ama en ufak şeyde doğrulama anahtarı,mavi ekran kullacacaksa benim zaten 3 kuruşluk kotayı har vurup harman savuracaksa bir kendinden kurulumlu paketi açamayacaksa masaüstündeki tek paketi antivirus olacak kütüğe göstermek için destan yazacaksam sonra windows doğrulamasından geçmedi  diyecekse kazma gibi ekran temalarına 512 ram yetmez baby daha yolla diyecekse bir virüsten korunmak için her işte deveye hendek atlatacaksak bi flv videoyu çalmak için işlemci grafiğini amarok efektleri gibi kullacaksa bizim kurduğumuz C,D,F leri takmayıp keyfine göre uçacaksa ayrıdan mbr denilen zımbırtı hakkında bu kadar başa iş açacaksa aman beni rahat bıraksın diyeceğim....ha beğenmiyorsan kullanma diyecekler kullanmıyorum zaten alın zımbırtınızı da ne kadar demolarınız demosuz olmayınız,mavi ekran,lisansınız,uzak desteğiniz yamalarınız varsa şeyedin işte küfür etmediğime şüksedin....

JAWS_
09-04-2009, 13:05   |  #20  
Taze Üye
2 mesaj

http://www.youtube.com/watch?v=Yx9FgLr9oTk
Ahanda dokunmatik ekranında Linux kullanan bir vatandaş.Sene 2006 yazıyor.

caglarersoz
09-04-2009, 13:06   |  #21  
Taze Üye
3 mesaj
Techno_maynaQ
4) Bir arkadaş da NTFS dezavantajlı demiş ama bir sistemin avantajlı olması için standart olması gerekir. Linux dosya sistemleri bazen kendi içerisinde dahi çakışabiliyor. Ayrıca NTFS'in başarısız olduğunu herkes kabu ediyor ki yeni dosya sistemi için Microsoft çalışıyor. Tabii bunu kimse yazmaz ne de olsa maksat KaKa Windows'u anlatmak değil mi?
Bunu söyleyen bendim ki şu anda cevap hakkım olduğunu düşünüyorum. Bunu söylememdeki sebep dosyalarım linuxda olduğundan daha güvende diyen mantığa cevaptır. Ben daha görmedim ki Reiser, Ext ile çakışsın. Yani amaç kaka Windows değil, amaç Windows dönerse Linux iskenderdir demek.

Süleyman.
09-04-2009, 13:18   |  #22  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
16,587 mesaj

Lüzumsuz bir tartışma. Birgün Linux kullanıcıya Windows'dan daha fazlasını vaad ederse, insanlar da Linux kullanmaya başlayabilir. Bir kere Windows söz konusu olduğunda karşınızda bir kurum, muhatap var. Gerekirse telefon edersiniz, servisi var teknik desteği var. Linux kullananına göre iyi gelebilir, de, bu Windows kötü mü demek? Windows gayet güzel, kullanıyoruz işte, şimdi siz buna berbattır derseniz size kimse inanmaz. Ben bilgisayarımda görsellik de olsun isterim. Neden istemeyeyim? Araba alırken kötü görünüşlü bir şeyi tercih ediyor musunuz? Windows'un görselliği bir artıdır, eksi değil. Şimdi Linux veya başka Windows harici sistemde açık yok demesin kimse, küçücük programlarda bile yığınla açık, kod hatası vesaire bulunuyor. Windows harici sistemlerdeki açığı kullanan yok. Her neyse, bu bitmeyecek bir tartışma, da, şunu söyleyeyim: Linux kullanmam için daha çoook şeylerin değişmesi lazım Linux cephesinde...

Son Düzenleme: Süleyman. ~ 09 Nisan 2009 13:42
Selçuk İslamoğlu
09-04-2009, 13:34   |  #23  
Selçuk İslamoğlu avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 73
4,133 mesaj

Bu başlığa katılan herkese söylüyorum:

LÜTFEN ÜSLUBA DİKKAT!

Ayrıca herkesin fikrine saygılı olalım.

Kanımca, son kullanıcı için açık kaynak veya kapalı kaynağın hiç bir farkı olmadığını düşünüyorum. Yani örneğin Firefox kullanan oranı olan ortalama yüzde 25'in yüzde 24.9%'unun bir kere bile açıp, bunun kaynağında ne var diye baktığını düşünmüyorum. Keza "Linux" son kullanıcılarının da bir çoğunun programların kodlarına bakmadığına eminim. Açık kaynak programcılar ve o program üzerinde çalışmak isteyen azınlık harici geri kalan insanlık için çok da bir şey ifade etmiyor. Ayrıca Linux hiç bir zaman For Dummies bir sistem olmadı, olamadı veya olmak istemedi. Dolayısıyla bu hem yaygınlaşmasına engel oldu, hem de bu yüzde 99%'luk çoğunluğun ilgisini hiç bir zaman çekemedi. Yani bir diğer deyişle, Linux'un veya Linux severlerin, Windows'un pazar hakimiyetine laf atmalarını biraz da komik buluyorum, keza aslında Linux'un en büyük düşmanı, yine kendisi ve bu da "kemikleşmiş" ve benim "hardcore" diye tabir ettiğim kullanıcıları. Çünkü onlar bu sistemin hiç bir zaman daha basitleştirilmesini ve halka inmesini savunmadılar, savunmayacaklar da... "Ben halka inmem, halk bana gelsin" anlayışındaki bu insanların Linux'a ettiği kötülük hani tabiri caizse "Priceless"

Öte yandan, 80'lerin sonlarında, fiyatı 10,000 dolara yakın UNIX sistemlere baktığımızda, Windows NT'nin de aslında UNIX tabanlı bir sistem olduğunu görürürüz.

Virüs ve açıklar seviyesinde bakarsak; Popülarite'nin bunları beraberinde getirdiği Firefox sayesinde ispatlanmış oldu. Firefox "güvenli", "virüs yemez" browser diye lanse edildi. Ama popülaritesi arttıkça aslında bunun hiç de böyle olmadığını, saldırıların artık "ona da" yapılmaya başlandığı ve çıkan kritik hata sayısının kat ve kat fazla olduğunu da hepimiz gördük. Ayrıca herhangi son sürüm bir Linux dağıtımını da yükleseniz, ilk gün güncellemeleriniz ve yamalarınız yine Windows kadar kabarık olacaktır. Bu da hiç bir sistemin mükemmel olmadığını ve her işletim sistemi için de çalışan insanların bu işi ciddiye aldığını gösteriyor. Linux konusunda da durum aynı. Popülaritesinin yüksek olduğu SUNUCU alanında da durum Windows sunuculardan hiç de farklı değil güvenlik açısından.

Fark şurada ortaya çıkıyor: Windows'da bir hata çıktığı zaman bu 100 kişiden 99'unu ilgilendirdiği için ortaya çıkan kargaşa ve gürültü, Linux dağıtımlarında çıkabilecek çok daha ciddi hata çıksa da, yüz kişiden bir kişinin gürültüsünden kat kat fazla oluyor.

Kurumların neden Linux'a geçmediği ise aşikar: Linux yazılım olarak ücretsiz bir yazılımı olsa da, tahmin edersiniz ki bu geliştiriciler ekmek elden, su gölden yaşamıyorlar. Linux ve UNIX sistemlerin EN BÜYÜK para kaynağı teknik destektir ve bu bir Windows teknik destek sağlayıcıdan ÇOK ÇOK DAHA yüksek meblağlar. O yüzden kurumların da neden soğuk baktığını bir kez daha gösteriyor.

Dipnot: MacOS X, BSD tabanlıdır.

Bu uzun yazı için özür dilerim. Lütfen herkes "benim dediğim doğrudur"dan öte karşındakilerinin de haklı olabileceğini unutmasınlar. İdalizm ve Fanatizm'den biraz daha gerçekçiliğe dönelim. Ancak böyle gelişir herşey.

Dipnot 2: Linux'ta her programın tam sürüm olduğunu, demo veya kısıtlı/deneme sürümü olmadığını düşünen arkadaşın açıkçası Linux kullandığından şüphelerim var.

Techno_maynaQ
09-04-2009, 14:46   |  #24  
Yıllanmış Üye
165 mesaj

Öncelikle eltahir arkadaşımıza katıldığımı belirtiyorum. Linux'un neden az kullanıldığı konusunda da Selçuk İslamoğlu'na. Yalnız BSD dediğimiz sistemler Unix tabanlıdır. Bu durumda tavşanın suyunun suyu gibi bir mantıkla MacOS da Unix tabanlıdır. Linux Windows karşılaştırmalarındaki fanatizm bence de mantıksız ve bizi çözümden uzaklaştırıyor. Ben her ne kadar bir Windows sever olsam da Türkiye'nin bilişim dünyasındaki yerini ancak açık kaynak kodlu yazılımlarla sağlamlaştıracağı düşüncesindeyim. Sürçü lisan ettikse affola ancak bazı zaman barışı sağlamak için savaşmak gerekebilir.

cenkog
09-04-2009, 15:06   |  #25  
Üye
66 mesaj

Fiyat farkı çok azsa ve Linux'la uğraşmaya değmezse Windows... Zeten Linux da alsam sonra XP yüklerim..