Netten müzik indirenler ortaya çıkıyor!

CHIP Online
30-09-2009, 10:30   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Beklenen oldu; netten müzik indiren 100 bin kullanıcının IP'si ele geçirildi. Peki ya sonrası...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/nett ... -cikiyor_15535.html

Resimlerle: Saç baş yolduran telif davaları

İngiltere'de müzik endüstrisinin haklarını korumakla görevli olan British Recorded Music Industry ya da kısa adıyla BPI'nın elinde tam 100 bin kişinin IP adresi var. Bunların hepsi internet üzerinden yasa dışı yöntemlerle şarkı indiren İngiliz kullanıcılar. Üstelik BPI bu IP adreslerine ta Şubat ayından beri sahip. Fakat bu 100 bin kişiden biri bile bu konuyla ilgili hiçbir işlem görmedi.

İşte BPI'nin son dönem en büyük sıkıntısı bu. Onlara göre onlar ellerinden geleni yaptılar ve savunucusu oldukları sektöre zarar verdiklerini söyledikleri tam 100 bin kişiyi tespit ettiler. Ardından da bu kişileri IP adreslerini internet servis sağlayıcılarına (İSS) dağıttılar. İSS'ları ise bu konuda herhangi bir işlem yapmıyorlar. Bunun sebebi ise yapılan hesaplara göre korsanlara karşı başlatılacak bir savaşın İSS'larına bir yılda tam 365 milyon Sterlin, yani yaklaşık 867 milyon TL. Diğer yandan BPI yasa dışı müzik paylaşımının müzik endüstrisine bir yılda 200 milyon sterlin zarar verdiğini açıklamıştı. Bu hesaba göre İSS'ların zararı müzik endüstrisinin neredeyse 2 katı olacak. BPI bu konuda artık devletin ciddi yaptırımlarda bulunmasını bekliyor.


Tüm konu: Netten müzik indirenler ortaya çıkıyor!

Resimlerle: Saç baş yolduran telif davaları

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Sizce devletler bu konuda nasıl bir yol izlemeli?

NaMa
30-09-2009, 11:01   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
188 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009

bırak ala sen konserlerden tv radyo yayınlarından aldıkları telifler neyine yetmiyo yurusun gitsinler muzik dinlemiyoz varmı :D bide bizim için yapılıyo şarkılar hea bizim için sen gez yatlarda bin jiplere ben esota binem bizim için herşey yok korsana karşıyız hakkımız yeniyo yuruyın gidin lean!

alpbilgekagan
30-09-2009, 11:20   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
111 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2007

Ya bu kapitalizm iyice çıldırdı. Müzik dinlemeyi bile yasaklıyorlar. Komünistleri özler olduk. Aslında şu para denilen şeytanı ortadan kaldırmak lazım. O zaman bütün dünya rahat eder. Herkes sevdiği işi ya da devletin kendine gösterdiği işi yapsın. al gülüm ver gülüm. Şaka bir yana 500 lira maaş alan bir adam müzik dinlemeyecek mi yani?

tenten
30-09-2009, 12:41   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
183 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009

olan herzaman fakire oluyor zaten dünyanın kanunu olmuş bu paraları öbür tarafada götürcekler sanki

posicor
30-09-2009, 14:23   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
358 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009

Hesapları çok saçma, hem BSA hem de bu vatandaşlar zararı şöyle hesaplıyor :

1 rezil, aşağılık, çocuk katili korsan download'cı günde ortalama 5,5 mp3 indiriyorsa, bu rezil yaratıklardan toplam 100.000 kişi varsa, toplam yılda 200.000.000 şarkı eder, biz bunlara bu şarkıları 1 paunddan kakalasaydık 200.000.000 paund ederdi, vah anam vah

İyi güzel de bu beğenmediğiniz vatandaşlar siz silah zoruyla yasal kullan diyince yine gidip aynı miktarda şarkı mı alacak? Bütçesi olmayan radyoya dönecek, bütçesi olan da oldukça seçici davranacak.Bu sefer şarkıları bilinmediği için yok olan şarkıcıların sayısı artacak, konser gelirleri inanılmaz düşecek,vs.

Yazılımcılar bu konuda biraz daha akıllı.Tamam o salak zarar hesabını onlar da aynen bu şekilde yapıyorlar ama mümkün olduğunca bireysel kullanıcılara, öğrencilere vs. karışmıyorlar, hatta okulların çoğuna neredeyse bedava yazılım veriyorlar.

Netice itibarı ile yazılımlarını kaçak kullananlar olmazsa yasal kullananların sayısı da inanılmaz azalır.Örneğin bir Microsoft istese çok rahat kaçağı sıfıra indirebilir.Ama kaçağı sıfıra indirirse çok önemli bir kullanıcı kesmini (bizim gibi gelişmekte olan ülkeler ve 3. dünya ülkeleri ev kullanıcıları) linux'a kaptırır.E sonra evde linux kullanmaya alışan kullanıcı işte de linux kullanmak isteyebilir, falan filan işte :)

Müzik dünyasının yazılım dünyasından feyz alması ve benzer tedbirler uygulaması şart.Örneğin yan getiriler olabilir (mesela 10 şarkı satın alana konser bileti, fan kulüp üyelikleri gibi) ya da geçmişte kısıtlı da olsa denedikleri bundle servisleri olabilir (ipod-U2 ikilisi veya nokianın müzik dolu telefonu gibi) Bunlar korsanı engelleyecek tedbirler değil ama daha fazla gelir gelmesini sağlayacak tedbirler.

Bir de şu insanlara korsan, hırsız vs. gibi aşağılayıcı sıfatlar yapıştırmayı bıraksınlar.Bu firmalarda çalışanlar gençliklerinde hiç mi kaset doldurtmamış veya VHS ile film kaydetmemiş.