Neye Bakıyorsunuz?
Japon bilim insanları, amacı insanların baktıkları şeyleri beyinlerindeki aktiviteleri analiz ederek yeniden oluşturmak olan bir çalışmalarının sonuçlarını açıkladılar.
“Karşımızdakine bir mesaj iletmek istediğimizde zorunlu olarak vücudumuzu hareket ettiririz: Diyafram, dil ve dudaklarımızı oynatarak konuşuruz ya da ellerimizi ve kollarımızı kullanarak bir şeyler yazarız. Karşımızdakinin beyninden bilgiyi direkt olarak alabilseydik vücudumuzu hareket ettirmemiz gerekmezdi, anlatmak istediğiniz şeyi zihnimizde canlandırmamız iletişim kurmamız için yeterli olurdu.” diyor araştırma grubunun lideri. Araştırmacılar çalışmalarının konuşma güçlüğü çeken insanlara ve zihinsel hastalıkların tedavisinde çalışan doktorlara yardımcı olacağını düşünüyorlar.
“Görme” işinde, gözümüze düşen ışık gözün arka tarafında elektrik sinyallerine çevrilir ve beynimizin görme merkezi tarafından işlenir.
Japon bilim insanları, beynin görme merkezini (hastanelerde de kullanılan) bir tarayıcıyla tarayarak etkinlik desenlerini çıkarmışlar. Sonrasında araştırmacılar beyin aktivite desenlerini resimlere çevirecek bir yazılım programı üreterek iki gönüllüyle aracılığıyla deney yapmışlar. Bu iki kişiye siyah, beyaz ve gri tonlarında, 400’den fazla ve birbirinde farklı resim gösterirken beyinlerini taramışlar ve bunu yazılım programlarını kalibre etmek için kullanmışlar. Sonrasında gönüllülere siyah-beyaz geometrik şekiller ve harfler gösterilerek deneyler yapılmış. Grubun yazılım programı, gönüllülerin beyin aktivitelerini gösteren desenlerden yola çıkarak neye baktıklarını ortaya çıkarmış -orijinal görüntülere göre oldukça bulanık olsalar da.
Araştırmacılar bir sonraki hedeflerini “Kişinin beyninde bir resimi nasıl canlandırılabileceği, nasıl gözünün önüne getirtilebileceğinin incelenmesi” olarak açıkladılar.
kaynak:tübitak