Nisan sayısı: Microsoft

Gökhun Sungurtekin
31-03-2006, 18:00   |  #1  
OP CHIP Editör
Teşekkür Sayısı: 0
136 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2003

Derginin 44. sayfasında, Microsoft Monopol Olarak Kalmalı mı? başlıklı yazıdaki Prof. Christian Rieck'in tezi hakkında ne düşünüyorsunuz?

CU_GS7
31-03-2006, 19:23   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
6,371 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2006

Dergiyi henüz almadım..Malum daha Nisan`a girmedik..Pazartesi dergiyi alacağım..

Öncelikle ben konu başlığının şöyle olması gerektiği düşüncesindeyim:

"Microsoft işletim sistemi konusunda monopol olarak kalmalı mı??"..Çünkü biliyoruz ki,Microsoft işletim sitemi konusunda "rakipsiz"..Ancak diğer sektörlerde,mesela Oyun yapımı,klavye-mouse üretimi,gamepad üretimi vs..Yani diğer sektörlerde bir monopollüğü söz konusu değil..Piyasanın büyük bölümüne hakim olabilir..Ancak monopol değil..!!Çünkü rakipleri var ve onları piyasadan kovacak kadar üstün değil ki o rakipler de üretimlerine devam etmekteler..Yani piysasadan çekilmiş değiller..

Ancak yine de iktisat öğrencisi olarak bir önyorum yapmak gerekirse;

İktisatta bir kavram vardır: "Tam Rekabet Piyasası(TRP)" Bu tip bir piyasa ancak teoride vardır,yani hayal ürünü ve bir ütopyadır..Tam rekabet piyasasının birçok koşulu mevcuttur..Bunlar Atomisite,Mobilite,Homojenllik ve Şeffaflık olarak genellenebilir..TRP`ye en yakın piyasa olarak "dolar piyasası";"hisse senedi piayasası" örnek gösterilir..

Olaya,teknoloji penceresinden bakıldığında;

Bu koşulların sağlanması imkansız gibi gözüküyor..
Karşımızda bir "işletim sistemi piyasası" söz konu gibi..Gibi,çünkü Linux da piyasaya girmek üzere,girer gibi oldu..Tam olarak piyasanın içinde değil..Çünkü henüz bir fiyattan satılmıyor..Ne zaman bir fiyatı olur ve satılmaya başlar..İşte o zaman Microsoft`a "rakip" duruma gelir..Piyasa düopole döner..
Şu anda işletim sistemi piyasasının monopol olduğu kesin..Buna kimse itiraz edemez..Microsoft da bu alandaki monopol gücünü fazlasıyla kullanmakte ve kar üstüne kar etmektedir..

Çünkü, monopolün tüketiciye çok fazla zararı vardır..Hele bir de monopolcü ikamesi zor ve hatta imkansız bir malı üretmekteyse, tüketici adeta bu ihtiyacını elde edebilmesi için sömürülme durumundadır..

Microsoft`un bu alanda rakibi olmadığı için her türlü stratejisini kendi başına,kendi çıkarına göre belirlemektedir..Rakip firma olsa pazar payını ve o firmanın tepkisini de değerlendirmek durumunda kalması kesindir..

Bu mesajlık görüşümü bağlayayım..
MONOPOL hangi alanda olursa olsun TÜKETİCİ AÇISINDAN ZARARLIDIR..Teknolojik bir konuda bir rakibin çıkmasının çok zor olduğu göz önüne alınınca da Microsoft`un bu alandaki monopolcü durumu Linux`tan ciddi bir atak gelmedikçe,bir ikame oluşturmadıkça da devam edecektir..

[Dergideki yazıyı okuduktan sonra daha rahat ve daha net yorumlarda bulunabilirim..(Yalnız Microsoftun işletim sitemi alanındaki monopollüğü hakkında değil,bir de yazı hakkında da..)]

Son Düzenleme: CU_GS7 ~ 31 Mart 2006 19:27
Cem Şancı
03-04-2006, 16:45   |  #3  
Cem Şancı avatarı
CHIP Editör
Teşekkür Sayısı: 0
35 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2005

Makale, yazılım endüstrisinde monopolleşmenin maliyetleri düşüreceğini ve kullanıcıya ucuz yazılım ulaştırmanın anahtarı olacağı tezini ortaya atıyor. Dolayısıyla tüketicinin bütçesine yararı olacağını da iddia ediyor. Profesör tezini savunmak için örnekler de vermiş.

CU_GS7
03-04-2006, 17:35   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
6,371 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2006

Evet,dergiyi bu sabah aldım..Vapurda açık kısımda,püfür püfür eserken,Eminönü`ne geçerken
keyifle dergiye şöyle bir göz attım..
Murat Karslıoğlu`nun ilk sayfa yazısını okudutan hemen sonra,Microsoft ile ilgili olan makaleyi okumaya koyuldum..

Prof. Dr. Rieck`in tezi gerçekten çok aykırı ve marjinal olmuş..
Çünkü monopolleşmenin tüketiciye yararı olacağı üzerinde tez yazmış..
Ancak bize üniversitede hep monopolleşmenin ne kadar kötü olduğu ve tüketiciye hep kötülüğü olduğu üzerinde duruldu..Gerçekten de ilk mantıklı gelen bu düşünce..

Rieck`in bazı tespitleri şu yönden mantıklı geliyor:
Diyor ki, monopol firma yeri gelir iyi bir hizmeti düşük fiyattan da verebilir..Neden bunu yapar?Çünkü diğer rakip olabilecek firmayı piyasada dışarıda bırakmak için..

Ancak ben yine de,daha çok,haber müdürü Cem Şancı`nın düşüncesi tarafındayım..
Yani rekabetin olması,piyasada 1`den fazla etkili firmanın olması tüketici açısından çok daha avantajlı olur..
Yani Rieck`in "ağ etkisi"nden ziyade piyasada daha çok firma bulunması tüketicinin daha çok yararına olur..
Neden mi?Monopoldeki gibi firmalar daha rahat davranamazlar..Hem ürün çeşidi,ürün özelliği,ürün gelişimi,ürün fiyatı konusunda hep rakipleri kollarlar..Tüketiciye farklı görünebilmek için kendilerini geliştirme eğilimide olurlar..
Bütün bunlar da "ağ etkisi"nden daha fazla tüketicinin yararına olur..

Selçuk İslamoğlu
03-04-2006, 18:46   |  #5  
Selçuk İslamoğlu avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 73
4,133 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2003

Sizce Microsoft "monopol" mü?

Yaygın kullanımından dolayı bir firma ürünü "monopol" olabilir mi? Örneğin, başka firmalar olsa dahi, yaygın hizmetten dolayı ürünü tüketiciler tarafından tercih edilen bir beyazeşya firması, monopol olarak tanımlanabilir mi?

Kısacası yasalarla değil, ama tüketicinin tercihiyle oluşan görüntüde Monopollük firmayı gerçekten suçlu duruma düşürebilir mi?

Keza Microsoft'un monopol olmasına karşı en büyük davalar özellikle Internet Explorer ve Media Player üzerineydi. Ki, monopol olarak tanımlanacak bu davranış, aslında biraz da Tüketicinin yararına değil mi? (Zaten almış olduğunuz işletim sistemine, ücretsiz browser örneğin, veya medya oynatıcısı)

cursed
03-04-2006, 19:02   |  #6  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,123 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2005
Selçuk İslamoğlu
, aslında biraz da Tüketicinin yararına değil mi? (Zaten almış olduğunuz işletim sistemine, ücretsiz browser örneğin, veya medya oynatıcısı)
Bu konuda size katılıyorum selçuk abi , fakat benim katılmadığım nokta... bunun sadece bu tür bi kaç yazılımın bize getireceği faydasından ziyade, bill gates'in türkiye ziyaretinde açıkladığı ucuz pc kavramındaki windows starter edition gibi; benim şahsi fikrim sadece onların yarattığı güzel pasta nın güzel bir dilimi sadece... Nedenine gelince insanlara ucuz pc sayesinde bilgisayarla tanıştırmak.. böyle kısıtlı bir alet i kim nedne alsın ki ? bunu alan ve kullanan bir insanoğlu bununla sınırlı kalmak istemiyecek.. e ne olucak donanım alacak .. e ne olucak bunu geliştirmek içni işletim sistemini değiştirip başka bir windows yazılımını alıcak.. yani bir nevi bunları yaparak ilerde de sürekli olarak kendi ürününü satmasını sağlıyacak ... Bu sadece microsoft un bu konudaki tekelinde değişik bir stratejisinin bir parçası bence ... konuyada dönecek olursak
benim bundan çıkarıdğım sonuç microsfot un tekelinin devamlılığını sağlamaktan başka bir şey değil...

Selçuk İslamoğlu
03-04-2006, 19:27   |  #7  
Selçuk İslamoğlu avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 73
4,133 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2003

Her firma kendi devamlılığını ve kârını sağlamak zorundadır. Sonuçta bu tüm işletmelerin ortak amacıdır. Ama monopolleşmek nasıl olabilir?

Sonuçta Microsoft, gidip Linux'u, Winamp'ı vs. satın almıyor. Yani piyasada her zaman değişik işletim sistemleri veya rekabet edebilecek firmalar var (her ne kadar ufak çaplı olsa da, yok denemez) ama tüketici yine Microsoft'u seçiyorsa, bu firmayı monopol haline getirir mi?

CU_GS7
03-04-2006, 19:28   |  #8  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
6,371 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2006
Selçuk İslamoğlu
Sizce Microsoft "monopol" mü?

Yaygın kullanımından dolayı bir firma ürünü "monopol" olabilir mi?
Yasalarla değil, ama tüketicinin tercihiyle oluşan görüntüde Monopollük firmayı gerçekten suçlu duruma düşürebilir mi?

Microsoft "işletim sistemi" alanında monopoldür..Sencesi bencesi tatışılmaz..:))

Bir firmanın ürününün yaygın kullanımı sonucunda,bu firma monopol olabilir..Monopolün en kabaca tanımı tek satıcı karşısında "n" tane alıcının bulunmasıdır..

Monopolün birçok çeşidi vardır..Yalnızca yasal olarak oluşmaz..
Bunlar,doğal monopol,yasal monopol, akdi monopol,bir hammadeyi işleme hakkından doğan monopol şeklinde gruplanabilir..

Sonuçta,tüketici tercihleri sonucunda oluşmuş bir monopollükte firmanın hiçbir suçu yoktur..Ayrıca,demek ki o kadar güzel hizmet vermiştir ki,bu sayede,diğer rakip firmalardan ayrılmış,onlardan farklılaşmış,onları piyasadan dışlar duruma gelmiş ve tüketici gözünde büyümüştür..
Tüketicilerin monopol durumuna getirdiği bir firma sözkonusuysa,ayrıca,demek ki, tüketicinin de bu durumdan bir çıkarı ve beklentisi olmuştur..Tüketicinin zararı yok denecek durumdadır ki diğer firmaları tercih etmemekte ve bir firma üzerinde yoğunlaşmaktadır..

Son Düzenleme: CU_GS7 ~ 03 Nisan 2006 19:30
yas
05-04-2006, 15:55   |  #9  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
592 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2004

Son zamanlarda okuduğum en orjinal fikirlerden birisi doğrusu ancak aklımda cevapsız kalan birkaç soru var.

Bir ürünü tek bir firmanın üretmesinin, birden çok firmanın üretmesine kıyasla ar-ge gibi ilk yatırım maliyetleri açısından tasarruf sağladığını, firmalardan birinin zaten zaman için de sivrileceğini, diğerlerinin kaybolacağını, bu süreçte de yapılan yatırımların boşa gitmiş olacağını belirtmiş.

Tekellerin diğer firmaların piyasaya girişini engellemek için rekabet imkanı bırakmayacak kadar düşük fiyatlar kullanabileceklerinden, bunun da son kullanıcılar için bir avantaj olduğundan, bunu gerekçe göstererek gizli rekabetin yaşandığı Tekelli piyasaların en iyi çözüm olduğundan bahsetmiş.

Önceki satırlarda da Tekellerin doğru adımları atmadığı takdirde piyasada bırakacağı boşlukların diğer firmalar tarafından doldurulacağını, bunların küçük bir alanda etkili olacağını, tekelin de bundan rahatsız olarak fiyat kırmaya gideceğini söylemiş.

Yani Microsoft doğru adımları attığı takdirde mesela teknolojik gelişmeleri, yenilikleri tam manasıyla yerine getirirken fiyat politikasında da doğru adımlar attığı takdirde yeni firmalara ihtiyaç kalmayacak, tüketiciler beklentilerini uygun fiyatlarla karşılayabilecekler. Doğru adımları atmazsa diğer firmalara boy gösterecek, bunlar Microsoft'u kamçılayacak ve Microsoft doğru adımları atmaya zorlanarak olması gereken ideal duruma gelinecek. Hatta bu kamçılama sırasında ciddi fiyat indirimleri ile tüketicinin bayram etmesi bile söz konusu olabilecek. Benim anladığım bu.

Çok güzel bir düşünce ama tam rekabet piyasası kadar komik. Hocalarımızın anlattığı gibi; "Çocuklar, Tam Rekabet Piyasasında malın fiyatını arz ve talep belirler. Şşşt! KONUŞMA EVLADIM!... Nerede kalmıştık, evet bir mala talep çok olursa fiyatı yükselir, fiyatı yükselirse arz artar, arz talebi geçince fiyatlar düşer, fiyat düşerse talep yeniden artar ve bu böyle gider. Arz ve talebin kesiştiği yerde fiyat oluşur" diye uzun uzun anlattıktan sonra "Hiç bir piyasada tam rekabet yoktur." diyerek yaşayan dünyanın kağıt üstündeki fikirlerden ne kadar uzak olabileceğini itiraf etmişti.

Lafı iyice uzattım kusura bakmayın. Eleştirilerim şöyle:

1) Yazılım piyasasındaki ilk yatırım maliyetlerinin demiryolu, boru döşeme gibi işlerdekiler gibi fazla olacağı görüşüne katılmıyorum. "Tekerleği yeniden icat etmeyin" prensibince zaten ulaşılmış teknoloji firmalar için zemin oluşturmaz mı? Yani hiç bir firmanın bir program yazarken sıfırdan başladığını sanmıyorum. Microsoft yazılım dünyasının bu özelliğini en iyi kullanan firma zaten. "Kopyala veya Satın Al" taktiği ile üretilen programların maliyetlerinin aynı yere iki demiryolu döşeme maliyetlerinin yanında kaale alınmayacak kadar önemsiz kalacağını düşünüyorum.

2) Benzer ürünler üreten firmalardan birisi zaten tekel olacak, diğerleri kaybolacak, bu olana kadar geçen sürede yapılan masraflarda haybeye yapılmış olacak iddiasını Tekelli piyasa içinde söyleyebiliriz. Şöyle ki; Tekel firmanın doğru adımları atmadığı anlaşılıp, diğer firmaların ortaya çıkıp, tekel'i zorlayacak kadar gelişip(Linux kaç yıldır piyasada ama hala etki gücü tartışılır seviyede değil mi?), tekel'i doğru adımlar atmaya zorlayıp, tekel'in doğru adımları atmasını sağlamasına kadar geçen süreçte Tekel'in fiyatlarda istediği gibi at koşturacağı gerçeğini de gözönüne almalıyız. Bu durum, benzer ürünler üreten birden fazla firmanın dahi aralarındaki rekabetten dolayı tekel gibi fahiş fiyatlandırma yapamayacağı anlamına gelemez mi?(İlk yatırım maliyetlerini daha önce açıklamıştım.)

Prof. Dr. Christian Rieck'ten bir soru geldi: "Bu durumda tekel firma doğru adımları atana kadar alternatif firma ürünleri tercih edilir. Bu da tekel firmanın tepki vermesini hızlandırır, süreç gayet kısa atlatılabilir."

Cevap: "Hayır, alternatifler kullanılmaz."

Rieck: "Yapma ya, niyeymiş o?"

Cevap: "İki kelime profesör, Ağ Etkisi!"

3) Tekel firmanın kendisini rahatsız eden firmaya eksiklerini kapatarak cevap vereceğini nereden çıktı. Lobi denen bir şey var. Intel'in anakart üreticilerine baskı yapması gibi mesela. Piyasadaki hakimiyeti kullanarak fiyatları maliyet altına bile çekip rakiplerin girmesini engelleyebilir de. Bu tüketici için faydadır ama nereye kadar?

Sonuç: Hiç bir piyasada Tam Rekabet yoktur!

Oysa bir umuttu hep,
Gönlü besleyen,
Dayan yüreğim diyeeen... :)

muammerturkmen
06-04-2006, 19:12   |  #10  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
359 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2006

tek cümleyle özetlemek gerekirse  MONOPOLLLLLLLLLLLLLL

AydınSymn
09-04-2006, 22:44   |  #11  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2006

Ben Uludağ üniversitesi işletme fakültesi 2. öğrencisim . Öncelikle Prof Dr. Christian Rieck e bir bakıma katılmıyorum. Basit bir örnek vermek gerekirse EA sports'un Fİfa serisini monopol olarak ele alabiliriz.Bundan 3 yıl öncesine kadar piyasada başka bir futbol oyunu yoktu ve Fifa seriside tam bir fiyaskoydu.Ama piyasada başka bir oyun olmadığı için herkes Fifa serisini oynamak zorunda kaldı.Birkaç yıl Fifa'nın üzerine oyun tanımadık ve oynamaya devam ettik. Daha sonra piyasaya PES serisi çıktı ve bu seri Fifaya göre kat kat daha kaliteli ve gerçekçiydi. Bir anda insanlar PES serisine kaymaya başladılar. Geçiş süresi çabuk olmasada en sonunda Fİfa serisi egemenliğini kaybetti. Hal böyle oluncada EA çalışanları oyunu daha güzel hale getirmek ve rekabet edebilmek için daha güzel çalışmalar ortaya koymaya başladılar. Sonuçta kazanan biz olduk .Bana göre monopol maliyeti düşük olsada kaliteyi düşürüyor.

Kadir Tuztaş
09-04-2006, 23:40   |  #12  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
26 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2005

Microsoft'u monopol olduğu için suçlamak çok kolay. Bence asıl Microsoft'un monopol olmasına neden olan rakiplerini sorgulamak gerek. MS-DOS, dünyadaki ilk metin bazlı işletim sistemi mi? Hayır! Windows 95 (Windows 3.1 ailesi işletim sistemi değil sadece grafiksel arayüzdür), dünyadaki ilk grafik bazlı işletim sistemi miydi? Hayır? Peki Microsoft, ürünlerini bir şeyden esinlenmeden tamamen kendi fikirlerini ortaya koyarak mı hazırlıyor? Hayır!

Microsoft adında bir şirketin ismi bile dünyada yokken işletim sistemleri çıkartan ve hatta bunları hazır PC'ler ile satan firmaların isimlerini neden bu alanda söz sahibi olarak görmediğimizi ve hatta daha da acısı bu firmaların neden Microsoft'u monopol olmaya çalışmakla suçladığı sorularının cevabını ise yine en iyi bu şirketler ve bunların yöneticileri verebilir herhalde...

yas
10-04-2006, 21:06   |  #13  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
592 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2004
CU_GS7
İktisatta bir kavram vardır: "Tam Rekabet Piyasası(TRP)" Bu tip bir piyasa ancak teoride vardır,yani hayal ürünü ve bir ütopyadır..Tam rekabet piyasasının birçok koşulu mevcuttur..Bunlar Atomisite,Mobilite,Homojenllik ve Şeffaflık olarak genellenebilir..TRP`ye en yakın piyasa olarak "dolar piyasası";"hisse senedi piayasası" örnek gösterilir..
Şimdi fark ettim CU_GS7 de  tam rekabet piyasasıyla ilişkilendirmiş, ee aklın yolu bir Kahkaha

destkop
10-04-2006, 22:14   |  #14  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
558 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2005

dergiyi daha almadım ama monopol ne?...:)))))::):):):)::))::):):):):):):):)

CU_GS7
11-04-2006, 12:45   |  #15  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
6,371 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2006

desktop;
Önceki yazıları okuman bile seni bir fikir sahibi yapar monopolün ne olabliceği konusunda..

destkop
13-04-2006, 11:23   |  #16  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
558 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2005

ok.soruyu yazdıktan sonra anladım:):):):)::):))))))

Mdg
15-04-2006, 03:52   |  #17  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
258 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2006

Microsoft Monopol'mü Değilmi Bilmem Ama Kullanıcının isteklerini göz önünde  bulundurmadan bile bugünlere geldi.
birde bizi  dinlese alır başını  gider

FeRTeKuS
17-04-2006, 19:26   |  #18  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2006

bencede konuya Microsoft değilde Windows olarak ele almak daha doğru olur . Windows kullananların bir çoğu hazır sistem alanlar ki en kısa örnekte dell ,hp ,casper  gibi bilgisayar satan firmalardan aldığımızda elimizin altında ek olarak bir windows gelmekte şu konuda hala hazır sistemler çok büyük bir pazar payına sahip ve bu paketin içinde bir de windowsun olması pazara hakim olmasına yardımcı oluyor ikinci konu ise oyun pazarı şuan sırf oyun için microsoft kullanan tanıdığım insanlar var linux veya mac 'e geçmeyi düşünüpte sırf bu oyun piyasası ve yazılım sorunlarından dolayı geçemeyen insanlar hala windowsun bu halinde bile kullanmayı tercih ediyor ben bile bu yüden kullananlardan biriyim kullanım kolaylığı derseniz mac daha iyi hemde kararlı bedava ve kararlı bir yazılım sunan linux alternatifleri mevcut ama windowsun en kararlı sürümü halen 98 diyebilirim ki xp atışları devam etmekte vista daha çıkmadan yolunu gözlenen bir yazılım oldu daha boynuzluyken bile takip ediliyordu eğer tüm yazılım ve oyunlar bütün platformlarda kullanılacak halde sürmleri çıkarmaya başlanır ve hazır bilgisayarlarda alternatif işletim sistemleri surnamaya başlanırsa windows tercih edilen bir şletim sistemi olarak karşımıza çıkacağını sanmıyorum ve buda biraz imkansıza yakın bir konu

CU_GS7
17-04-2006, 21:34   |  #19  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
6,371 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2006

Linux`ta bütün oyunlar sorunsuz çalışsa, hiçbir driver sorunu olmazsa;Bill Gates`in elinde sakladığı bir kozu bulunmuyorsa Windows`un sonu olur..
(Bunu yazmaya bile gerek yok aslında..Ancak bu şekilde tartışma yön değiştirip hareketlenebilir..)

Son Düzenleme: CU_GS7 ~ 17 Nisan 2006 21:39
Mdg
18-04-2006, 03:34   |  #20  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
258 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2006

valla işin aslı microsoft bütün dünyadaki sağlam yazılımcı vs.... km varsa  topluyor özelliklere yeni beyinlerii topluyor bunlarda  boş durmuyor
haliyle  bu adamları zorlasa  ister istemez bişeyler çıkar ortaya
ama tarihte  commodore  gerçeği vardır  bunuda unutmamak lazım

lazrailefsanesi
18-04-2006, 16:20   |  #21  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,393 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2005

Konuyu dagıtmadan bi dip not gecmek istiyom Linux'un her sürümünde emulator programlarıyla dx gerektiren tüm oyunlar oynanabiliyor.

turabk1989
10-05-2006, 16:11   |  #22  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
29 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2005

Gerçi biraz geç oldu ama ben ginede bu konu hakkında ki yorumumu yazayım.Aslına bakılırsa Prof. Christian Rieck'e bir yandan katılıyorum bir yandan da katılmıyorum.

Katılmamın nedeni;monopolcülük iyi birşey aslında piyasanın tek bir firmaya ayit olması tüketiciyi fiyatlar ve kalite bakımından olumlu yönde etkiler.Fakat bu firma sahibinin vicdanına kalmış bir şey.

Katılmamamın sebebine gelince (ki daha çok bu yönü savunuyorum);bize lisede monopol rekabetin nekadar kötü ve tüketiciyi fiyatlar konusunda olumsuz yönde etkilediği öğretildi.Bir düşünün piyasada sadece siz varsınız,sadece sizin malınız satılacak.Bu duruma göre fiyatı ve kaliteyi istediğiniz gibi belirleyebilirsiniz.Bu gerek milleti kazıklamak gerekirse de rahatlatmak olsun bu tamamiyle firma sahibine kalmış.Fakat günümüzde üreticiler "Nasıl olsa bu insanlar benden mal alacak,benden başka üreticide yok.O zaman ben mallarımı istediğim fiyattan istediğim kalitede satarım." diyorlar.Malın kalitesini düşürerek hem malın maliyetinden tasarruf yapıyor hemde yüksek fiyatta mal satıyorlar.Tabii bu kime dokunuyor tüketiciye.Ülkemizdeki en güzel örnek ise herkesin tahmin edebileceği gibi TürkTelekom...Kaliteyi düşürdi fiyatları yükseletti.Sağolsun monopol rekabetde sanki bize çok yaradı...

Saygılarla Tarık Turalp KILIÇ

Son Düzenleme: turabk1989 ~ 10 Mayıs 2006 16:17
muammerturkmen
11-05-2006, 17:25   |  #23  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
359 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2006

O Kendine göre kurallar koymuş inatla "değişmem de değişmem" diyor.Kendi hallerine zamanında bırakmasaydık(duyarlı tüketici olsaydık) böyle olmazdı.

nmu
27-05-2006, 14:28   |  #24  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2006

Microsoft artık bıraksın bu işi Gates de hayır yok kendisinden en fazla katılımı alan ülkeden Türkiye'den çeşitli nedenlerden dolayı 25 dava açan bir Firmadan hayır gelmez bana göre Microsoft un marka niteliği kalmadı
saygılar...

batasoy
16-06-2006, 04:38   |  #25  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
28 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2006
Selçuk İslamoğlu
Her firma kendi devamlılığını ve kârını sağlamak zorundadır. Sonuçta bu tüm işletmelerin ortak amacıdır. Ama monopolleşmek nasıl olabilir?

Sonuçta Microsoft, gidip Linux'u, Winamp'ı vs. satın almıyor. Yani piyasada her zaman değişik işletim sistemleri veya rekabet edebilecek firmalar var (her ne kadar ufak çaplı olsa da, yok denemez) ama tüketici yine Microsoft'u seçiyorsa, bu firmayı monopol haline getirir mi?

Microsoft zaten "Linux'u satın alamaz". Bunun hukuki nedeni son derece açık:GNU GPL kaynak kodlu bir yazılımı satamazsınız. Yani Linux kimsenin malı değildir. Bu durumda Microsoft, Linux'u nasıl satın alabilir? Hem zaten bedava; çok istese "Microsoft Linux","Microsoft BSD",hatta "Microsoft Solaris" çıkarırdı!

Winamp konusuna gelince..500 dolara satsalar ben bile almazdım. Çünkü bir teknolojileri yok. Teknolojisi olmayan, müşteri portfoyü olmayan bir firmayı neden,kim satın alır?
Microsoft Winamp'e "rakip" olmak isterse, çok daha iyisini yapabilir.

Microsoft monopol müdür? Evet; çok açık şekilde. Zaman zaman yasal engellere takılıyorlar. Zaman zaman da takılmıyorlar; çünkü Microsoft monopolü bazı kesimlerin işine gelen bir durum. Monopol olması, küçük ve ileri teknoloji geliştiren firmaları yutmasından ileri geliyor. "Serbest piyasa" deyip geçiliyor ama böyle bir teklifle karşı karşıya gelen firmalar, teslim olmak durumunda kalıyorlar. Çünkü tehdit söz konusu. ABD'de mahkemelik olmak inanılmaz pahalıya patlıyor ve doğal olarak, küçük bir ülkenin nüfusu kadar avukatı olan MS gibi, Oracle gibi firmalara kimse bulaşmak istemiyor. Üstelik, küçük firmaları iyi fiyatlara satıyorlar. Zaten IT sektöründe yıllardır amaç, bir firma kurup, biraz geliştirip 1 sene içinde satmak.

Ama bu durum, dünya için iyi değil. Bilginin tehlikeli biçimde merkezileşmesine yol açıyor.

Aslında tartışılması gereken Microsoft değil, temsil ettiği kapitalist anlayış..

Bu Alman profesörü ciddiye almamak gerek. Dünyada bu akademik titre sahip onbinlerce, belki yüzbinlerce insan var. Böyle saçmasapan birşeyler yazmış olmasının 4 nedeni olabilir:1-para almıştır,2-akli dengesi yerinde değildir, 3-anarko kapitalizmi gündeme getirmeye çalşıyordur, 4-dikkat  çekmeye çalışıyordur

Bir de "linux şunu yapsa çok tutar" konusu var.

Linux yapacağını yaptı ve yeni bir felsefe ortaya koydu GNU ile birlikte..

Linux'un amacı size Windows oyunu oynatmak değil.

Elbette, bu güzel olurdu. Konuya neden özgürlük açısından değil de, hep "bedava" diye bakıyorsunuz?

Yazılımların lisans sözleşmelerini okudunuzmu?HİÇBİRİNİN GARANTİSİ YOK!

Bugün, Windowsta çok büyük bir güvenlik açığı çıksa ve Microsoft güncelleme çıkarmasa -ki müşterilerle iyi ilişki kurmak adına çıkarılıyor bu yamalar- HİÇBİR YASAL HAKKINIZ YOK!

Şimdi diyeceksiniz ki "e linuxtada yok!" ..Evet..yok.

Ama şu var: birincisi,para ödemiyorsunuz. İkincisi,kaynak kodu açık. Yapabiliyorsanız, kendiniz düzeltin sorunu, yapamıyorsanız para verin bir uzmana, o yapsın..

Soruyu şöyle soralım: Sizce İngiliz sömürgesi olsak, bugünkü kadar fakir olur muyduk? Hiç sanmam. Ama ne mutlu ki, bağımsız bir ülkeyiz. Fakir olsak da..

Son Düzenleme: batasoy ~ 16 Haziran 2006 04:45