arkadaşlar bir şey sormak istiyorum
bu 45-90-55-nm teknolojisi falan tam olarak ne işe yarıyor
beni bilgilendirirseniz sevinirim
yanıtlarınız için şimdiden çok teşekkür ediyorum
Nm Teknolojisi
İşlemcinin içerisindeki transistörler arası boşluktur o nm. ile ifade edilen. Ne kadar küçük olursa o kadar fazla transistör ve o kadar fazla performans ama o kadar az güç tüketimi ve maliyet demektir.
Acaba öyle mi her zaman?üniversitede öğrendiğimiz öyle :) entegre devrelerde ki en büyük sorun teknolojik gelişmeyle birlikte güç tüketiminde artması.hatta çok ilginç dökümanlarda var bu konuda, müsait bir zamanda onları koyayım buraya şimdi hem zamanım kısıtlı hem de döküman benim pc de değil..
üniversitede öğrendiğimiz öyle :) entegre devrelerde ki en büyük sorun teknolojik gelişmeyle birlikte güç tüketiminde artması.Transistörler arası mesafe (nm.) aynı kalır da transistör sayısı artarsa evet, güç tüketimi artıyor. Ama nm. küçülünce hem transistör sayısı artıyor hem de güç tüketimi azalıyor. Örneklere bakabilirsiniz.hatta çok ilginç dökümanlarda var bu konuda, müsait bir zamanda onları koyayım buraya şimdi hem zamanım kısıtlı hem de döküman benim pc de değil..
nm. şuan en fazla 32nm indi sanırsam. doğru değilmi ?
çıkacak diyolardı nese.
40nm ozaman.
ama kafamda bi soru oluştu. 32nm-20nm-10nm-0nm ....
0nm olunca transistor arasında boşluk kalmaz. 1 transistör gibi bişey olur.
Transistörler arası mesafe (nm.) aynı kalır da transistör sayısı artarsa evet, güç tüketimi artıyor. Ama nm. küçülünce hem transistör sayısı artıyor hem de güç tüketimi azalıyor. Örneklere bakabilirsiniz.
nm transistorler arası boşluk mu yoksa transistörde ki channellar arası boşluk mu ilk önce bunu sorgulamak lazım? ben nm leri bir mos transistör de bulunan channel mesafesi olarak biliyorum..
10 yıldan önce 10 nm'nin altına kolay kolay düşmez
:D
o nm olmaz 1 fm olur daha da küçülmüş olur mesafe.
n = 10 üssü -9
f = 10 üssü -15
fm mi ?
nm teknolojisi ekran kartlarındaki ısılarlada alakalı heralde.
Evet, nm. küçüldükçe ısılar da düşer...
sildim mesajı zaten. yanlış olduğunu anlayınca.
:Dalien_fx komiksin..
o nm olmaz 1 fm olur daha da küçülmüş olur mesafe.
n = 10 üssü -9
f = 10 üssü -15
fm mi ?n nano demek.
f yide sen araştır bilgiyi verdim..
ülen bişey bilmiyosun bilenle niye bilgin olmadan dalga geçmeye kalkıyosun :)
neyse onu da ben söyleyeyim. fm femto metre demek...
gerçi fm de football manager gibi durmuş :)