nokia c6 ile türkiye serbest piyasasını imtihanı

foton
05-08-2010, 12:56   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3 mesaj

"merhaba sayın nokia yöneticileri,

uzun süredir beklediğim nokia c6 nihayet internet satış siteleri üzerinde gözükmeye başladı yani türkiye için demek istiyorum. şimdi bir konuda şikayetim var daha doğrusu şirket politikası yönünden şikayetim var.

nokia c6 avrupa genelinde 260-320 euro fiyat aralığında vergiler dahil olarak satılmaktadır ortalama 2 lira olarak kuru dikkate alırsak 520-640 tl arasında satışı yapılıyor daha önceki c5 fiyatları avrupa ile hemen hemen paralel iken şimdi yeni çıkan ve güya uygun fiyatıyla pazarda kendine yer edinecek c serisinden c6 türkiye internet  site mağazalarında (büroteknik, kolayeşyam, sanalreyonum, alalimbakalim siteleri) 470-478 euro yani 919-940 türk lirası gibi afaki bir fiyatlandırmayla satılmaya başlamış.
    bilmiyorum zincir mağazalarda durum nasıl olacak, herhalde c5 gibi sanal market fiyatları uygulanacak. şimdi bu noktada nokia destek hattını arayınca aldığım cevap serbest piyasa koşullarında bunlar olabilir. şimdi bu nasıl politika, uygun fiyat bol özellikli seri çıkarttık diyor ondan sonra türkiyedeki insanları serbest saflar piyasası olarak değerlendiriyorsunuz.YANİ SERBEST PİYASA KARDEŞİM NE YAPALIM AVRUPADAN 150-200 EURO FAZLA VERECEK KADAR ZENGİNDİR TÜRKLER,  DİYORSUNUZ.
   açıkçası çok güvendiğim bir firmanın fiyatlama politikası olmadığına inanmak çok zor. takip ettiğim kadarıyla zaten c serileri hep hint piyasasında çıkıp dünyaya yayılıyor hadi orada avrupaya göre neredeyse %30 luk ucuza satmanızı anladık amma avrupaya gelincemi işler serbest piyasa oluyor.

bu konuda kesinlikle şikayetçiyim. lütfen bu adaletsiz fiyatlandırma politikasına son verin veya serbest piyasa biz ne yapalım uydurmacasıyla bizi uyuttuğunuzu sanmayın... bu konuyuda üye olduğum tüm forumlarda dile getireceğimi bilin."

Bu metni aynen nokiyaya gönderdim, artık global dedikleri dünyada yerel yutulmaya son arkadaşlar hakkımızı aramalıyız, daha önce canon'un bir kamerası ile ilgili çabalarımla sonuç almıştım, şimdi neden sonuç almayalım. bizi resmen enayi durumuna sokan firmalara kendilerine gelmeleri hususunda hadlerini bildirmeli, yüklendikleri ürünleri dünya piyasa fiyatlarına inmedikçe almamalıyız bence.  fikirlerinizi paylaşmak isterim.

Son Düzenleme: foton ~ 05 Ağustos 2010 14:48
layra41
05-08-2010, 13:52   |  #2  
Yıllanmış Üye
725 mesaj

nokianın eski modeleri güzel yeni alacaksan apple

NoteBook
05-08-2010, 14:52   |  #3  
NoteBook avatarı
Yıllanmış Üye
658 mesaj

Bundan tam 11 yıl önce yani 1999 yılında Nokia 3210 isimli bir telefon çıktığında , o zamanlar Motorola Starter marka telefon kullanan arkadaşıma şöyle bir şey söylemiştim :

'10 yıl içerisinde Motorola Starter telefonu arayacağız görürsün!'

Neden böyle dediğimi anlamamıştı arkadaşım ve açıklama yapmıştım :

Nokia şirketi ürettiği ürünlerin kalitesini 3210 marka telefonu ile düşürmeye başladı.Bunun nedeni ise ; 3210 ile büyük bir atağa geçmesi ve o dönemlerde yavaş yavaş rakipsiz kalmaya başlamasıydı.Şunu biliyordu Nokia ; nasıl bir telefon yaparsa yapsın ve malzeme kalitesi ne olursa olsun insanlar Nokia alacaklardı.Çünkü o dönemde piyasadaki en yakın rakibi Panasonic'di.Ama Panasonic telefonlar Nokia'ya göre daha pahalı ve daha zor bir kullanıma sahipti.Ve Nokia bu durumu çok iyi kullandı.3310,5110,6110,8310 gibi telefonlarla satış patlaması yaşarken 7650 ile ilk Nokia kameralı telefonunu çıkarıp insanları ihya etti.

Ama insanların unuttukları bir şey vardı.Kalite!.Ellerine aldıkları telefonun dış kapağını istedikleri gibi değiştiriyorlardı ama bu kapağın neyden yapıldığını ve kalitesinin ne olduğunu kimse düşünmüyordu.Önemli olan o günki ve ya o anlardaki ruh halini insanlara bu kapak ile yansıtabiliyor olmalarıydı.Ve 7650 ile , hem telefon hem fotoğraf makinesini bir arada bulundurmanın derin sevincini yaşıyorlardı.Bundan sonrası teferruattı.8850 marka telefona 2001 yılında 1.250.000.000 ( eski para ile ) / 1.250 TL verirken kimse düşünmüyordu 8850 marka telefonun yapımında kullanılan malzemenin kalitesini.Çünkü önemli olan telefonu masaya koyduğunuzda insanların size bakış açısının iyi olmasıydı.

Peki Nokia nasıl bu kadar satış patlaması yaşayabildi o yıllarda ve halen devam edebiliyor..Aslında Nokia'nın bu kadar çok satmasının ön büyük nedeni diğer markaların uyguladıkları politikalar.Samsung,Siemens,Motorola ve Panasonic başta olmak üzere diğer markalar Ericsoon ve Nokia 'ya kafa tutmak yerine sürekli onlardan daha iyi bir telefon yapma arzusuna girerek programsal alanda ivme kazanmayı tercih ettiler.Wap özelliğine sahip Motorola telefonun yüzüne kimse bakmazken titreşim özelliğine sahip Ericsoon T10  isimli telefon kapış kapış satıldı.Ya da , beyaz ekrana sahip göz yormayan bir ışık süzmesi ile insanlara sunulan Panasonic G93 'ün yüzüne kimse bakmadı ama VGA kameralı Nokia7650 satış rekorları kırdı.Sadece Snake isimli oyun için en azından 500.000 adet Nokia 5110 telefon satıldığını söylüyor uluslararası kaynaklar.Düşünün Snake oyununun ortaya çıktığı yıllarda Samsung marka telefonlarda ne vardı.Hiç bir şey.Ama aslında çok şey vardı.Kulağı rahatsız etmeden konuşma özelliğine sahip ilk telefonunu yaptığında Samsung, Panasonic marka müzik setlerinde kullanılan Surround sistemine benzeyen bir sistemi küçücük cep telefonuna sığdırmıştı.Ama kimsenin bu konuda bilgisi yoktu.Çünkü Samsung'da Snake oyunu yoktu.

Sadece Türkiye için değil bütün dünya genelinde olmak üzere , insanlara eğer bir şey satmak istiyorsanız o insanları öncelikle bilgilendirmelisiniz.Eğer elinizdeki Wap özelliği olan bir telefonu satmak istediğiniz insan Wap'ın ne olduğunu bilmiyorsa o kişiye o telefonu satma şansınız %10 'u geçmez.Ama aynı insana bak bu telefonda oyun oynama özelliği var derseniz satış şansınız birden bire %90'ı bulur.Söylemek istediğim şey şudur : 1999 lu yıllarda Nokia marka telefonların şatışlarının artmasında en büyük faktör reklamdı.8210 'un reklamında kullanılan dans eden iki insanın yaptığı kapoera dansa hayran insanların sırf bu dans yüzünden Nokia 8210 marka telefona o yıllarda bugünün parası ile 400 TL verip satın aldıklarını biliyoruz.Nokia bunu yaparken Samsung ne yaptı mesela.Bilmiyoruz.Çünkü reklamını bile hatırlamıyoruz.Nokia'ya reklam olarak en ciddi rakip Panasonic olmuştur o günlerde.İlk titreşimli cep telefonu olan G30'u Cem Yılmaz ile tanıtarak önemli bir satış oranı yakalamıştır.Ama sonrası yine fiyasko.Çünkü Nokia yine belden alta vurmuş ve kameralı telefon, hafıza kartlı telefon ,  kapakları değiştirilebilir telefon vs vs.. derken bütün rakiplerini yine geride bırakmıştır.

Ama sonuç yine aynıdır aslında : Samsung GDH'a zamanında bugünün parası ile 1500 TL para veren kişi o telefonu hala kullanıyordur.Bundan eminim.Ama aynı dönemlerde çıkan Nokia 3210 ne kadar kullanılabilir tartışılır.Buradaki en büyük fark kalitedir.Ama bu kalite farkını insanlar görememiştir.

Nokia şirketi her zaman önce insan diyor.Ama bu 'önce insan' politikasının altında aslında dürüstlük yok.Çünkü önce bizim cebimizden ne kadar para alabileceğini düşünüyor Nokia.Düşünün ortalığı kasıp kavuran Nokia 5800 XpressMusic ile bütün özelliklerine tam olarak sahip olan HTC marka bir telefonun arasındaki farkları.Yan yana koyduğunuzda dışarıdan bile görünen farklar var kalite olarak.Chip forum sayfalarını biraz kurcaladığınızda görüyorsunuz Nokia 5800 XM için yapılan yorumları.Evet programsal olarak çok iyi özelliklere sahip bir telefon.Her yönü ile.Ama!! Evet Ama..Nokia 5800 XM'i elinize aldığınızda plastikten başka bir şey görmüyorsunuz.Yani fiziki kalite sıfır.Ama bir HTC ya da Iphone'u elinize aldığınızda tamamen kalite görüyorsunuz.Evet bazı durumlarda dış görünüş önemli değildir ki yukarıda oldukça fazla yer verdik buna, ama eğer bir telefona 500 TL veriyorsanız biraz durup düşünmeniz gerekir.Bu foruma takılan kişilerden hiç birinin trilyoner olduğunu sanmıyorum ki olsa burda işi olmaz 500 TL'lik Nokia 5800 XM'i alayım mı diye günlerce burada yorum okumaz.Her birimiz kısıtlı gelirlere sahip olan ve bir telefonu ancak bir kez alabilecek güce sahibiz.O nedenle aldığımız telefonun hem fiziki hem de programsal özelliklerinin çok iyi olmasını bekliyoruz.

Bu gün HTC HD2 marka telefonun kalitesine Nokia ne zaman ulaşır bilemeyiz ama ulaşsa da eminim ki HTC alıp başını gidecektir.

Bir de toplum yapısı.Evet Nokia her ülkenin toplum yapısına göre telefon üretiyor yıllardır.Türkiye 'de olmayan ama yurt dışında olan çok telefon var.Ya da tam tersi.Çünkü Nokia insanları derinden etkilemeyi çok iyi biliyor.Fransa 'da siz kolay kolay sadece oyun özelliği var diye telefon satamazsınız.Ya da İngilteredeki kullanıcı sadece Wifi için telefon almaz.(Genel olarak).Çünkü o insanlar için önemli olan iletişimin kalitesidir.Yani telefonu kulaklarına dayayıp saatlerce konuştuktan sonra telefonu kulaklarından çektiklerinde kulaklarının ağırmamasıdır önemli olan.

Ya bizde! Biz bir telefona 2000 TL para verip kontör olmadığı için çaldırıp kapatan insanlarız.Bu bir gerçek.Sadece birilerine hava atmak için milyonlarca lira para verip kontör almaya paramınız kalmaması sanırım Nokia şirketi çalışanlarını oldukca güldürüyordur.Neden peki böyle? Çünkü telefon konusunda bilgisisiz.Eğer interneti çok kullanan biri isek internet özelliği çok iyi olan bir telefon almamız gerektiğini düşünmüyoruz.Ya da müzik dinlemeye bayılıyorsak müzik özellikleri çok iyi olan bir telefon araştırmıyoruz.Bu güne kadar M-Cüzdan özelliğinin ne olduğunu bilmeyen kaç tane tane Nokia 3230 kullanıcısı vardır bilinmez.Ama M-Cüzdan özelliğinin ne olduğunu telefon kullanıcılarının %80 'inin bilmediğinden eminiz.Ama Avrupa'da bu durum farklıdır.Bir kişi Almanya'da M-Cüzdan özelliğine sahip bir telefon aldığında öncelikle m-cüzdan ayarını yapıyor.Ama biz telefonu ilk elimize aldığımızda ekranına hangi resmimizi koysak ya da müzik olarak ne çalsa diye düşünüyoruz.Tabi ki bunları da düşüneceğiz.Zevkler ve renkler asla tartışılmaz.Ama söylemek istediğim Nokia 7610 marka bir telefona zamanında bugünün fiyatı ile 750 TL verip satın alan kişi eğer bu telefonun bir smartphone telefon olduğunu bilmiyor ve bankacılık işlemlerini bu telefondan hic yapmıyorsa verilen o para yazıktır diyorum.Sadece şekli için 1500 TL para verip Iphone alıp kontörü kalmadığı için kimseyi arayamayan bir kişi bu telefona verdiği paraya yazık etmiştir diyorum.

Evet Nokia işte bunları çok iyi kullanıyor.

Peki ne yapmalıyız? Aldığınız telefonu ihtiyacınıza göre almalısınız.Eğer telefonu sadece konuşmak için alıyorsanız kamerası olmasına gerek yok.Ya da internet için alıyorsanız müzik özelliği çok iyi olmasına gerek yok.Bu durumda bir telefona 1500 TL vermenize gerek yok.Ve de Nokia..

Ben Nokia kullanıcısıyım.İşim gereği 2 tane telefon kullanıyorum.Ve ikisi de Nokia.Nokia 5800 XM aldım.Çünkü işim ile ilgili maillerimi sürekli takip etmem gerekiyor nerede olursam olayım.Ve Wifi özelliğine sahip bir telefon almam gerekti.Araştırdım.İşime yarayan telefonlardan Sony Ericssoon 1250 Tl , Iphone 1400 Tl, HTC 1850 TL vs vs..Nokia 5800 XM 530 TL.Evet işimi görüyor ve aldım.Keşke HTC 'de 500 Tl olsaydı ve onu alsaydım.İkinci telefonum Nokia 5320 XM.İş yerinde işim gereği sürekli telefon ile konuşuyorum ve şarzı uzun giden ve kulağı yormayan bir telefon almam gerekti.Araştırdım.İşime yarayan telefonlardan , Samsung 900 TL, Iphone 1300 Tl , HTC 980 TL vs vs.. Nokia 5320 390 TL..Evet işimi görüyor ve aldım.Keşke Samsung da 390 Tl olsaydı ve onu alsaydım.

Buradan diğe markalara sesleniyoruz !! Bir telefon yaptığınızda illa ki Nokia'ya taklit etmenize gerek yok.İnsanların kullanım özelliklerini iyi düşünün.Nokia 5800 XM 'nin bütün özelliklerine sahip bir telefon üretip kalkıp bunu 1500 TL ye satarsanız kimse sizin telefonunuzu almaz.işletim sistemi muhabbetini bırakın bir kenara.Kimsenin umrunda değil işletim sistemi.Ürettiğiniz telefon 1500 Tl olduktan sonra işletim sistemi Symbian da olsa Android de olsa kimsenin umrunda olmaz.Cep telefonu dükkanlarına Iphone almaya girip Nokia 5800 XM alan insanları düşünün biraz.Arada 3 kat fark var.Ve kalkıp da insanlara bizim nokia'dan farkımız var masallarını anlatmaya devam etmeyin.

Saygılarımla...

Son Düzenleme: NoteBook ~ 05 Ağustos 2010 15:01