Nokia X6 incelemem

Karub
15-05-2010, 23:15   |  #1  
Karub avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,652 mesaj

Yeni telefon alacaklar için belki faydalı olur diye düşündüm. Bugün Media Markt'da Nokia x6 16GB (black - siyah ) modelini inceledim. Çünkü Türkiye'ye yeni geldi ve iyi kötü yanlarından bahsetmek istedim. 

Öncelikle dış tasarımından bahsetmek istiyorum... (Resimleri internetten buldum. Kendim çekecektim fakat açıkcası orada her kezin için resim çekmeye utandım :D ) 

Evet Nokia X6 sol tarafta gördüğünüz gibi :) Telefon insan eline çok güzel oturuyor ama uzaylı eline nasıl oturur bilmem Kahkaha Kasası çok sıkı, ekranına var gücümle bastırdım ekran yerinden bile oynamıyor ve iç ekrana baskı hiç gelmedi. Kasası çok sağlam. Ama hasar almaya yatkın gibi geldi bana.. Neden derseniz; Telefon 5800, 5530 gibi modellere oranla biraz daha köşegen... Buda telefonun hasar almasını kolaylaştırıyor. Köşegen yerler ufak bir hasar ile yamulup, ezilebiliyorlar.. Ayrıca resimlerden menü, evet ve hayır tuşları dokunmatik gibi görünüyor ama değil. Bütün bir tuş.. Telefonun yine sağ tarafında tuş kiliti bulunmakta ve telefonun ekranının kasasıyla eşit olduğu için tozlanma fazla görünmez. Telefon 5800'a göre biraz küçük 5530'a göre biraz büyük.. Yani arada bir durum söz konusu oluyor. Ekranına çok az dokununca hemen algılıyor. 5800 ve x6'yı iki elime aldım. Telefon kısmından kendi numaramı çevirdim ve işte o zaman " Keşke bu telefonu bekleseydim ! " dedim.. Son pişmanlık fayda etmez ama telefon alacakların işini yardımcı olur diye bu incelemeyi paylaşıyorum :) Birazda telefonun menüsüne gelelim..

Telefonun ev ekranı 5800 v40, v50 sürümleri ile aynı.. Alışık olduğumuz meşhur rehber çubuğu,  kısayollar, e-mail, radyo, mp3 çalar vb.. 

Menü'ye girdiğimizde yine s605th lerde bulunan menü karşılıyor ve gayet hızlı.. (telefon tamamen boş olduğu için olabilir ) Temaları olsun, diğer kişiselleştirme özellikleri olsun tamamıyla 5800 ile aynı özellikleri barındırıyor. Menülerde gezinirken parmağım çok rahattı. Ekranın küçük olmasına rağmen Nokia, çok iyi bir iş başarmış..

Bu telefonun kötü bir yanı ise, 16GB hafızasının gömülü olması.. Telefonu kullandıktan sonra gözüme çarpan ve beni etkileyen özelliklerini anlattım. Telefonun birazda özelliklerinden bahsedelim. Özelliklerini ve iyi-kötü yanlarını tablo halinde yaptım. Umarım faydalı olmuşumdur :)

ÖZELLİKLERİ:

Ebat

• Biçim: Dokunmatik ekranlı kullanıcı arayüzlü klasik
  • Boyutlar: 111,0 x 51,0 x 13,8 mm
  • Ağırlık: 122 gr

Ekran ve 3D
  • Kapasitif dokunmatik ekran
  • Ebat: 3.2"
  • Çözünürlük: 640 x 360 piksel (nHD)
  • 16,7 milyon renge kadar
  • Ekran yönlendirmesi için otomatik yön sensörü (İvme ölçer)
  • 16:9 geniş ekran en/boy oranı

Tuşlar ve giriş yöntemi
  • Metin girişi ve kullanıcı arayüzü kumandası için parmakla çalışan dokunmatik ekran (ekranın döndürülmesi ile otomatik olarak değişen alfanümerik tuş takımı ve Qwerty klavye, Çin dili için tam ekran el yazısı desteği)
  • Müziğe, galeriye, çevrimiçi paylaşmaya, Video Merkezine ve web tarayıcıya erişim için özel Medya Çubuğu dokunma tuşu
  • Sesli komutlar
  • Uygulama başlatma (menü tuşu), çağrı yanıtlama ve bitirme, güç, kamera, kilit, ses yükseltme/azaltma için fiziksel tuşlar
  • Rehbere, yayınlara ve durum güncellemelerine doğrudan erişim için özel, kişisel Kartvizit Çubuğu dokunma tuşu

Renkler ve kapaklar
  • Mevcut renkler:
    - Beyaz/Sarı
    - Siyah/Siyah
    - Beyaz/Pembe

Konnektörler
  • USB 2.0'dan bilgisayara yüksek hız için, Mikro USB konnektör
  • Ses ve TV çıkışı için 3,5 mm Nokia AV konnektörü
  • Küçük DC jakı

Hafıza
  • 16 GB dahili hafıza

Güç
  • BL-5J 1320 mAh Li-Ion standart batarya
  • Konuşma süresi (maksimum):
    - GSM 11 sa 30 dk
    - WCDMA 6 sa
  • Bekleme süresi (maksimum):br /> - GSM 420 sa
    - WCDMA 450 sa
  • Video oynatma süresi (maksimum):4 sa 36 dakikaya kadar 25 fps H51nHD
  • Video kayıt süresi (maksimum): 2 s 40 dk
  • Görüntülü arama süresi (maksimum): 3 saat
  • Müzik çalma süresi (maksimum): 35 saat

Çevresel özellikler
  • Enerji verimliliği: Güç Tasarrufu modu, ortam ışığı sensörü, şarj cihazını prizden çekin uyarısı, Yüksek Verimli Şarj Cihazı AC-8
  • Eko içerik ve hizmetler: İndir!/Ovi Mağazası ile eko bölge, içerik ve kişiselleştirme, güzergah optimizasyonu ve yaya navigasyonuna yönelik haritalar
  • Malzemeler: PVC içermez
  • Geri dönüşüm: Cihaz %80'e kadar geri dönüştürülebilirdir
  • Ambalaj: %60'a kadar geri dönüştürülmüş malzemeden, %100 geri dönüştürülebilir
  • Nokia Eko Bildirim

İletişim ve navigasyon
İletişim ve navigasyon
Çalışma frekansı
  • WCDMA 900/1900/2100, GSM/EDGE 850/900/1800/1900
  • GSM bantları arasında otomatik geçiş
  • Uçuş modu

Veri ağı
  • CSD
  • HSCSD
  • GPRS/EDGE A sınıfı, çoklu yuvar sınıfı 11, eş zamanlı ses ve paket veri modu desteği ile birlikte
  • GPRS B sınıfı, çoklu yuva sınıfı 32
  • WCDMA 2100/1900, eş zamanlı ses ve paket veri modu desteği ile birlikte
  • HSDPA kategori 6, maksimum hız 3,6 Mbps (DL)
  • WLAN IEEE 802.11 b/g
  • TCP/IP desteği

Yerel bağlantı ve senkronizasyon
  • Gelişmiş Veri Hızlı Bluetooth 2.0 sürümü
  • MTP (Mobil Aktarma Protokolü) desteği
  • TV çıkışı (PAL)
  • Nokia Ovi Suite ile PC senkronizasyon desteği

Çağrı özellikleri
  • Entegre handsfree telefon hoparlörü
  • Mesajlaşma ve çağrılar için numara filtreleme
  • Kulaklık veya araba kitiyle otomatik yanıtlama
  • Herhangi bir tuşla yanıtlama
  • Çağrı bekletme, çağrı tutma, çağrı yönlendirme
  • Çağrı sayacı
  • Aranan, arayan numaraları ve cevapsız çağrıları kaydetme
  • Otomatik yeniden arama
  • Hızlı arama
  • Hoparlörden bağımsız isim arama (SIND)
  • Sabit numara arama desteği
  • Titreşimli uyarı (dahili)
  • Yan ses ayar tuşları
  • Ses kapatma/açma
  • 20 kartvizit için, görüntülü ve iletişim geçmişli kartvizit çubuğu (SMS, Anında Mesajlaşma, e-posta, web yayınları)
  • Sözlü zil sesleri
  • 6 katılımcıya kadar konferans çağrısı
  • Görüntülü arama: 176 x 144 piksele kadar, düşükte 5 fps'a kadar, normalde 10 kare/saniyeye kadar, hızlıda 15 fps'a kadar

Mesajlaşma
  • Uzun mesajlar için sıralı SMS destekli SMS
  • Birden fazla SMS'i silme
  • MMS sürümü 13, mesaj boyutu 600 kb'a kadar
  • MMS için görüntüleri otomatik yeniden boyutlandırma
  • Nokia Xpress sesli mesajlaşma
  • SMS ve MMS mesajları için ortak gelen kutusu
  • Mesajlaşma için numara filtreleme
  • Mesajlaşma için dağıtım listeleri
  • Anında mesajlaşma istemcisi
  • Hücre yayını

E-posta
  • Desteklenen protokoller: IMAP, POP, SMTP
  • E-posta eklenti desteği
  • OMA e-posta bildirim desteği
  • Nokia E-posta
  • Mail for Exchange*
    * Bazı servisler sadece indirme ya da yükseltme ile kullanılabilir hale gelir. Sadece, uyumlu multimedya mesaj ya da e-posta özellikleri sunan cihazlar multimedya mesajlar alabilir ve gösterebilir. İçeriğin görünümü değişiklik gösterebilir. Bazı görüntüler ve zil sesleri başkalarına iletilemez.

Web tarama
  • Desteklenen işaretleme dilleri: HTML, XHTML, WML
  • Desteklenen protokoller: HTTP, WAP, JavaScript
  • TCP/IP desteği
  • OSS web tarayıcı
  • Nokia Mobil Arama

GPS ve navigasyon
  • Entegre A-GPS
  • Ovi Haritalar 3.0

Görüntü ve ses
Görüntü ve ses
Fotoğraf
  • 5.0 megapiksel AF kamera (2592 x 1944 piksel)
  • Görüntü formatları: JPEG/EXIF
  • Carl Zeiss lens
  • 4x dijital yakınlaştırma
  • Otomatik odaklama
  • Çift LED flaş
  • Flaş modları: Açık, kapalı, otomatik, kırmızı göz giderme
  • Beyaz denge modları: otomatik, güneşli, bulutlu, akkor lamba, floresan
  • Merkez ağırlıklı otomatik metrajlama; poz dengeleme: 0,5 derecede +2 ~ -2EV
  • Çekim modları: hareketsiz, sekans, otomatik çekim, video
  • Sahne modları: otomatik, elle, dikey, yatay, gece, gece dikey
  • Renk tonu modları: normal, sepya, siyah ve beyaz, parlak, negatif
  • Özel kamera tuşu
  • Yatay düzen
  • Cihaz üzerinde görüntü düzenleyicisi
  • Uyumlu resim yazıcılarına doğrudan yazdırma
  • TV çıkışı (PAL)

Video
  • Ana kamera
    - Video kaydetme: 640 x 480 piksele ve 30 fps'a kadar (TV kalitesi), 640 x 352 piksele ve 30 fps'a kadar (geniş ekran kalitesi), 320 x 240 piksele ve 30/15 fps'a kadar (e-posta yüksek/normal kalite), 176 x 144 piksele ve 15 fps'a kadar (paylaşma kalitesi)
    - 4x'e kadar dijital video yakınlaştırma
  • Ön kamera
    - Video kaydetme: 176 x 144 piksele kadar, düşükte 5 fps'a kadar, normalde 10 5 fps'a kadar, hızlıda 15 5 fps'a kadar
  • Video kayıt dosyası formatları: MP4, 3GP
  • Ses kayıt formatları: WAV (normal), AMR (MMS), AAC/MP4 (yüksek kalite)
  • Video beyaz denge modları: otomatik, güneşli, bulutlu, akkor lamba, floresan
  • Sahne modları: otomatik, gece
  • Renk tonu modları: normal, sepya, siyah ve beyaz, parlak, negatif
  • Klip uzunluğu (maksimum): 1 sa 30 dak (yüksek veya normal kalite). Kullanılabilir hafızaya bağlıdır.
  • RealPlayer
  • Video oynatma dosya formatları: MPEG4-SP oynatma 30 fps VGA, MPEG4-AVC oynatma 30 fps QVGA, WMV9 oynatma 30 fps QVGA, MPEG4-SP oynatma 30 fps nHD
  • Video akıtma: 3GPP, CIF
  • Yatay modda video oynatma
  • Görüntülü arama: 176 x 144 piksele kadar, düşükte 5 fps'a kadar, normalde 10 fps'a kadar, hızlıda 15 fps'a kadar
  • TV çıkışı (PAL)
  • Cihaz üzerinde video düzenleyicisi
  • Video Merkezi servisi desteklenir: video içeriğini indirin ve akıtın, WMV desteği, video yayınları

Müzik ve ses çalma
  • Nokia Nseries dijital müzik çalar
    - Çalma listeleri
    - 8-bant grafik ekolayzır
    - Sanatçıya, albüme ve tarza göre seçim
    - Albüm grafik gösterimi
    - Bass güçlendirme, stereo genişletme, ses yüksekliği
  • Müzik çalma dosya formatları: mp3, SPMidi, AAC, AAC+, eAAC+, WMA
  • Özel ses düzeyi tuşları ve Medya Çubuğu'ndan Müzik Çalar'a anında erişim
  • Stereo FM radyo
  • 3,5 mm Nokia AV konnektör
  • Nokia Ovi Player
  • Nokia Podcasting desteği
  • Zil sesleri: 3D stereo zil sesleri, 64-notalı polifonik, mp3 & video zil sesleri (3 video ve 9 mp3 şarkı birlikte gelir)
  • Entegre 3D ses efektli stereo hoparlörler (besberrak hi-fi kalitesinde ses için özel ses yongası)

Ses ve ses kaydetme
  • Sesli komutlar
  • Hoparlörden bağımsız isim arama (SIND)
  • Ses kaydedici
  • Ses kayıt formatları: AMR, NB-AMR, FR, EFR
  • Dijital stereo mikrofon

Kişiselleştirme: profiller, temalar, zil sesleri
  • Uyarlanabilir profiller
  • Zil sesleri: 3D stereo zil sesleri, 64-notalı polifonik, mp3 & video zil sesleri

Yazılım
Yazılım
Yazılım platformu ve kullanıcı arayüzü
  • S60 5th Edition
  • Symbian İşletim Sistemi sürümü 9,4
  • Aktif bekleme
  • Medya Çubuğu
  • Kartvizit çubuğu

Kişisel bilgiler yönetimi (PIM): rehber, saat, takvim vs.
  • Kişilere resim atama desteği
  • Rehber grupları desteği
  • Saat: analog, dijital, dünya saati
  • Çalar saat
  • Hatırlatmalar
  • Hesap makinesi
  • Hafta ve ayları gösteren takvim
  • Dönüştürücü
  • Notlar
  • Yapılacaklar listesi

Uygulamalar
  • Java™ MIDP 2.0
  • Flash Lite 3.0
  • Ovi Rehber
  • OSS web tarayıcı
  • Switch
  • Playlist DJ
  • Ovi Haritalar 3.0
  • Harita Yükleyicisi
  • Nokia Ovi Suite
  • İndir!
  • Ayarlar Sihirbazı
  • Görüntü düzenleyicisi
  • Video düzenleyicisi
  • Nokia Video Merkezi
  • Ovi Üzerinde Paylaş
  • Daha fazla uygulama ekleme:
    - Ağ üzerinden (OTA) dosya indirmeler

Oyun
  • Dahili oyunlar:
    - Spore
    - D Mix Tour
    - Asphalt4

Satış paketi içeriği
Satış paketi içeriği
  • Nokia X6
  • Nokia Batarya (BL-5J)
  • Nokia Yüksek Verimli Şarj Cihazı (AC-8)
  • Nokia Bağlantı Kablosu (CA-101D)
  • Nokia Stereo Kulaklık (WH-701)
  • Kullanım Kılavuzu

NOT: Özellikleri, Nokia'nın sitesinden alınmıştır...

KISACASI DURUM:

Bu özelliklerin yanında bence bu telefon iPhone ile kıyaslanmalı.. Ekranı ve özellikleri olsun Apple iPhone'u asla aratmaz.. Dokunmatiğini epeyce geliştirmiş. Eeee.. Teknoloji bu !.. Asla yetişilmiyor :)

Alacak olanlar veya merak edenler için umarım faydalı olmuşumdur. Bu arada fiyatı internette 1.065 lira ama MediamArkt'da 967lira...

Son Düzenleme: Karub ~ 15 Mayıs 2010 23:18
_hEro
15-05-2010, 23:30   |  #2  
_hEro avatarı
Yıllanmış Üye
3,428 mesaj

Sağol Karub. Nokia için 5800 da bu telefonda birer basamak bana göre.Nokia'nın biraz daha yol katetmesi gerek dokunmatikte.
Sende sıkma canını, bunun sonu yok :) x6 gider x7 gelir...Ozamanda keşke x7 bekleseydim denir.
5800'ınla bak keyfine keza hemen hemen her özelliği aynı.Yeni model her elektronik alet cezbedici gelir, albenisi yüksek olur.
Bakalım, telefon daha yeni çıktı, kullanıcı yorum ve şikayetlerini merak ediyorum.Yakında kokusu çıkar.

Karub
15-05-2010, 23:36   |  #3  
Karub avatarı
OP Yıllanmış Üye
2,652 mesaj

Evet henüz çok az kişide x6 var. Bir, iki aya kullanıcı yorumları düşer internete... Ama 5800'ın biraz değişmiş hali.. Nokia varolan özellikleri geliştirmiş sadece ama ekranı çok hoşuma gitti :)

_hEro
17-05-2010, 22:18   |  #4  
_hEro avatarı
Yıllanmış Üye
3,428 mesaj

Bu arada x6 nın ekran kapasitifmiş.O yüzden o kadar hassas olsa gerek.

Karub
24-05-2010, 10:05   |  #5  
Karub avatarı
OP Yıllanmış Üye
2,652 mesaj

Evet kapasitif olduğu için o kadar hassas olabilir.

NoteBook
25-05-2010, 23:36   |  #6  
NoteBook avatarı
Yıllanmış Üye
658 mesaj

_hEro 'nun yorumuna katılmakla birlikte artı olarak ;
Nokia 'nın sevmediğim bir özelliği var.Güzel telefonlar yapıyorlar ama her telefonda mutlaka bir şeyi insanın kursağında bırakıyorlar.Adamlar yıllar önce harici antensiz telefon yapıp 3210 'u çıkardılar ve mükemmel satış grafiği yakaladılar.Ama telefona 5110 'daki bazı özellikleri eklemediler.insanlar harici anteni olmadığı için 3210 'u aldılar ama gözleri 3210'da akılları 5110 'da kaldı.
Yine başka bir örnek ,
Carl Zeiss optik kamera yaptılar.5800 'a 3.2 Carl Zeiss optik kamera koydular ama 5320'deki 2 mp kamera ondan daha iyi görüntü yakalayabiliyor.
X6 'yı yaptılar ama harici hafıza kartı yok.Tamam 16 gb dahili hafıza da yeter artar diyebiliriz ama bizim gibi adamlar sürekli versiyon güncelleme format vs.. ile uğraşıyoruz.Düşün 16 gb lik hafızayı tamamen doldurdun ve önemli şeyler var içinde.Yedeklemeyi unuttun.Bir format attın.Bay bay.hepsi gitti. Harici hafıza kartındakileri kurtarma şansın var en azından.
Yani demek istediğim , X6 gerçekten mükemmel bir tasarım.Ama Nokia işini işi biliyor.Düşün şimdi X6'ya harici hafıza kartı koymak Nokia için çok mu zor.Değil.Ama demek istediğim adamlar öyle bir iş yapıyor ki sana bir cihazı satıyor ama aklını başka birinde bırakıyor.
_hEro'nun dediği gibi , X6 'yı aldırır sana Nokia, 2 ay sonra X7'yi çıkarır.Bize de buruda bunu tartıştırır.
:)

Karub
26-05-2010, 08:27   |  #7  
Karub avatarı
OP Yıllanmış Üye
2,652 mesaj

Evet bana kalırsa hafıza kartı olmaması ve nedense Symbian^3 boy gösterirken neden x6'nın göstermemesi..

Nickotin
28-05-2010, 00:31   |  #8  
Yıllanmış Üye
290 mesaj

bende bugün nokia'nın kapasitif ekranda nasıl bir başarı sağladığını görmek için x6'yı denemeye gittim.
 Dokunmatiğinde iphone'dan hiçbir farkı yok aynı ama her zamanki gibi mazeme kalitesi berbat arka kısmındaki o plastik kaplama gerçekden çok kötü ve çoğu kullanıcının şikayet ettiği tek dokunma ile bazı şeyleri açmama durumu devam ediyor
Bu arada incelemen güzel olmuş...

blackofday
14-06-2010, 04:09   |  #9  
Taze Üye
6 mesaj

İnceleme güzel olmuş ellerine sağlık ama yapılacak en son şey bu telefonu iphone ile karşılaştırmak.Kendince başarılı bir telefon olabilir ama iphone ile kıyaslamak komik oluyo biraz.N8 desen belki derdim.