Bazı arkadaşların yönlendirmelerine çok şaşırıyorum. Herkes kendi kulandığının dünyanın en iyisi olduğunu zannediyor. Hatta ücretsizleri ücretlilere karşı önerenlere hepten gülüyorum. Öncelikle virüs programları nasıl ve neleri önleri iyi analiz etmelisiniz. Elinde bir tane bilgisayar olan arkadaşlar ne kadar gerçekci öneri verebilirki. Mesela localde nasıl davranır. Keyloger tanırmı, Sezgisel buluşu varmı ve en önemlisi anlık tararmı gibi soruları sorarak değerlendirme yapmak lazım.
En dikkatimi çekende tutturmuşlar bir kasperski başka bir şey bilmiyorlar. Hep kulakdan dolma. Ama alsın o arkadaşlar kasperski olan bir sisteme meşhur keyloggerleri (Örnek Actmon, Starr) kursunlar umurunda bile olmadan çalışmaya devam eder (İnternet security hariç tabiki).
Şimdi sen ne diyorsun diyenlere özetle:
Ücretsizler sizi sıradan bir şekilde korur yani koruma oranı ancak % 30-40 olabilir. Neden: Anlık korumaları yoktur veya çok kısıtlıdır. Trojanların çoğu geçer. Ayrıca detay ayarlar yapmanız gerekir aksi takdirde basit koruma yapar. Avast anlık koruma yapmaz ancak siz bilgisayarı taratınca virüslerin bir kısmını bulur. Tabi bu arada atı alan gider. Antivir daha başarılıdır.Ancak detay ayarlarına girip tüm dosyaları takip et tara seçeneğini aktif etmelisiniz.
Ücretlilerden Kasperski antivirüse para vermeyin sakın. Virüs dışında bir şey tanımıyor çünkü. İnanmayanlar yukarıda dediğimi yapsınlar.
Kaspersky internet security: gayet güzel ve başarılı ancak fiyatı iki virüs programı kadardır.
Norton 2008 : İlk önerimdir. Sebebi antivirüs parasına hem antivirs hem trojanlardan korunuyorsunuz. Size kolay kolay soru sormadan virüs ve diğer zararlıların gözünün yaşına bakmaz. Ayrıca sistem yöneticileri için çok iyidir çünkü geri dönüş ve detaylı takip olanakları çok geniş. Unutmadan sezgisel buluşu gayet başarılı. Zaten symantec bu konuda liderdir.Teknik servis hizmeti var-yok. Cevap verecek adam bulamazsınız ama zaten ihtiyacınız olmaz.
Ayrıca sistem yetkilisi bilgisayarı "user" olarak ayarladıysa Norton sorunsuzca kendini günceller.
Panda : Başta cezbediyor ancak kurulum lisans prosedürü ve user kullanıcılarda yaşanılan sorunlar can sıkıcı. Tarayıcı özelliği fena değil ama tercih etmem.
Nod32 : Az kullandım ve trojanlarda başarılı göremedim ama hızlı.
Fsecure : Norton ve Kaspersky internet security ile kıyaslanamaz.
Diğerlerini kullanmadım yorum yapamam ama sonuç olarak 30-34 dolara Norton 2008 antivirüs işinizi son derece başarılı yaparak koruma sağlar. Ama param var diyorsanız Kaspersky internet security iyi bir seçim. Ben o kadar para vereceksem Symantec Antibot ve Norton2008'i aynı anda kullanırım ve kullanıyorumda. Antibot yeni bir program yapsı ne işe yaradığını chip de arama yaparak bulabilirsiniz. O zaman ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.