NTFS den FAT32 ye Dönüş

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
semerci
25-02-2004, 10:20   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2004

İyi Günler Ben Yeni aldığım bilgisayarın 80 Gb harddiski ntfs olarak biçimlendirilmiş ve C ve D olarak iki bölüme ayrılmış. XP Home edition kurulu. Mesleğim icabı Win98  ve Fat32 (yetkili fat32 olması gerekiyor dedi) ile çalışan bir program kullanıyorum. Öğrenmek istediğim ise Bu harddiski (Yedekleyeceğim bilgim yok) nasıl olurda Yeniden Biçimlendirebilirim. Harddiski FAT32 ye nasıl döndürebilirim. Elimde Win2000  ve Win98 lisansı mevcut. Bu hd iki bölüm olarak bulunuyor zaten bunun bir bölümüne NTFS diğer bölümüne FAT32  tanımlanabilirmi. Bunun dezavantajları nelerdir.
Sonuçta HD en pratik ve masrafsız olarak NTFS den FAT32 ye nasıl dönüştürülür.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

gunaysay
25-02-2004, 22:16   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
716 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2004

sanırım fdısk yapmaktan başka çaren yok fdıskten bütün dos olmayan bölümleri kaldır yeniden oluştur

hasanyasin
25-02-2004, 22:45   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,100 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Sevgili semerci arkadaşım,
Harddiskinizi 5 kuruş harcamadan güzelcene düzenleyebilirsiniz. Eğer sisteminizde windows XP yüklü olarak kalacak ise, oradan boş olan bölümü yeniden biçimlendirebilirsiniz. Eğer sisteminizde windows yüklü değilse o zaman işiniz gene çok kolay. Bir de, Windows XP ya da 2000 varken, fdisk zımbırtısıyla uğraşmayın...

Harddiskinizin bir bölümünün fat32, diğerinin ntfs olmasının bir dezavantajı yok. Tek sorun fat32 dosya sisteminin, büyük disklerdeki performans düşüklüğü; fakat bu ntfs bölümü hiç etkilemez.

Şimdi siz bana sistemi tamamen yeniden mi kurmak istiyorsunuz, hangi işletim sistemleri olmasını istiyorsunuz, windows XP'den memnun musunuz yoksa kaldırmak mı istiyorsunuz söyleyin, ben de size neler yapmanız gerektiğini adım adım anlatayım.

Bir de unutmadan, bu fat32'yi zorunlu kılan program nedir ki öyle? Win98'de mi çalışıyor sadece? Belki xp ya da 2000'de de çalıştırabiliriz ve siz de ilkel 98'e muhtaç kalmazsınız. Ne dersiniz..? Gülümseme

sisteminiz hakkında, ne istiyorsunuz onu söyleyin sadece. Kaç bölüm oluşturmak istersiniz, ne kurmak istersiniz? Aynı anda istediğiniz kadar işletim sistemi kurabilir, istediğiniz kadar bölüm oluşturup, istediğiniz sayıda farklı dosya sistemi kullanabilirsiniz... Gülümseme

semerci
26-02-2004, 16:59   |  #4  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2004

sayın hasanyasin
ilginize teşekkür ederim.
Ben ne istediğimi sırayla size anlatmaya çalışayım.
-Sistemimde şu anda lisanslı olarak kurulu gelen xp home edition mevcut.
- C sürücüsünde (40 gb) NTFS sistemi kalsın isitiyorum.
- D sürücüsünde ise FAT32 sistemini ve win98 kurlumu istiyorum. Bu D sürücüne bu Win98 ve FAT32 yada 16 sistemine muhtaç olan LİNK ve ETA dos versiyonlarını kurmak istiyorm.(Bu arada bu programların xp altında çalışması için benim baya bir para harcamam gerekiyor)
- Ayrıca MSDOS eğitimli bir insanım. Windows ile aramın pek iyi olmadığını burada belirtmek isterim.
- Ayrıca İşyerimdeki bilgisayarda xp den sonra win98 kurulumu yaptığımda xp yi görmemeye başladı. xp yi onaraım yoluyla yeniden kurmak zorunda kaldım. Şu anda sorunsuz çif işletim sistemi var. Ama işyerimde HD Fat32 zaten.
- Benim Tam olarak Yapmak istediğim Şu anda HD zarar vermeden Bu iki bölüme ayrılmış HD C sürücüsünü NTFS de bırakıp D sürücüsü olan bölümünü FAT32 ye çevirmek ve Bu D sürücüsüne WİN98 kurmak. TAbi 98 kurulumundan sonra XP yi tekrar kurmak gerekiyormu bilemiyorum.

semerci
26-02-2004, 17:06   |  #5  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2004

sayın hasanyasin
Şunuda eklemeliyim;
Sistemimde hiç bir bilgi mevcut olmadığı için sistemi tamamen baştan da kurabilirim. Ama bununla uğraşmak istediğimi söylersem yalan olur doğrusu.
Anlayacağınız Ben şu anda sadece D sürücüsüne NTFS den FAT32 ye dönüş ve Bu sürücüye Win98 işletim sistemi kurulumu istiyorum. Bu arada mümkünmü bilmiyorum ama bu işlemlerin xp ye zarar vermemesini istiyorum. Yani bilgisayarım yine xp ile açılsın istiyorum.
İstekler çok ve anlatım uzun oldu dert anlatmak için konuya tam vakıf olmak gerekiyor. Anlatmak kullanmaktan daha zor yaniGülümseme
İlginize teşekkür eder ve başarılar dilerim.

hasanyasin
26-02-2004, 18:47   |  #6  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,100 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Sorununuzla ilgili açık davranarak beni memnun ettiniz, teşekkür ederim.

Şimdi sisteminizde mis gibi çalışan XP'niz var ve D sürücüsünü Fat32 yapmak işten bile değil. İki dakikalık mesele...

Denetim Masası [Control Panel], Yönetimsel Araçlar [Administrative Toos] bölümünden, Bilgisayar Yönetimi [Computer Management] simgesine çift tıklamamızla açılan pencereden, soldaki ağaca dikkatle bakın. Depolama [Storage] altındaki Disk Yönetimi [Disc Management] öğesini seçin. Sağ tarafta disk bölümlerinizi göreceksiniz. Sağ tıklayıp Biçimlendir [Format] deyin ve Dosya Sistemi [File System] olarak, FAT32'yi seçin.

Bu işlem tamamlandığında, FAT32 formatlı bir disk bölümünüz olacak. Gülümseme

Tabii işin kötü tarafı, XP'ye zarar vermeden 98 kurma meselesi. Normalde 98'in önce kurulması ve XP'nin üzerine kurulması tavsiye edilir. Zira 98, XP'yi tanıyamadığı için, cahilce ve saygısızca MBR'ye yerleşip XP'nin başlamasını engeller. Halbuki XP büyüklüğünü gösterir ve 98 yüklü bir sisteme kurduğumuz zaman, sistem açılışında 98'i de seçebilmemizi sağlayan bir menü oluşturur otomatik olarak.

İşin kötü tarafı, 98'i sürekli yeniden yüklemek gerekmesi ve bunu yapabilmek için insanların XP'yi de gözden çıkarmaları. Bunun için "98 Kurdum XP Gitti" başlıklı konuda yazdıklarımı dikkatle okuyun ve not edin. Orada yazılanlarla, XP üzerine nasıl 98 kurabileceğinizi de öğrenebilirsiniz.

Umarım yardımcı olabilmişimdir...
Eğer işiniz hallolursa, imzamda yazılanlara da dikkatle bakabilir misiniz? Gülümseme

semerci
27-02-2004, 01:06   |  #7  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2004

sayın hasanyasin, öncelikle imzanda bulunan konuya destek verdiğimi belirtmek isterim. Ama konunun sadece giriş bölümüne kadar okuma vaktim olduğunu belirteyim. Bu konunun gerçekten büyük bir sorun olduğunu kabul ediyor ve bu konu hakkında birşeyler yapılmasına destek verdiğimi belirtmek istiyorum.
-Benim konuma gelecek olursak yazdığın şekilde ilgili bölüme girdim ama maalesef ilgili bölümde d sürücüsü için sadece NTFS olarak biçimlendirme seçeneği çıkıyor. başka bir seçenek seçme şansı yok ne yazıkki.
Ben kendi planımı anlşatayım en azından size. bunun sakıncası vermı yokmu onu siz bildiriseniz memnun olurum.
1-Bilgisayarı Win98 açılış diski ile cd rom desteksiz başlatacağım.
2-Fdisk komutunu çalıştırarak tüm bölümleri sileceğim ve yeniden formatlayacağım.
3-Bu Biçimlendirmeyi FAT32 olarak yapacağım. Sonra D sürücüsüne Win98 kuracağım.
4-Bundan sonra XP yi C sürücüsüne kurarken sürücüyü NTFS olarak biçimlendireceğim.
5-XP kurulduktan sonra. Elimde XP ve 98 ile çalışan bir tercihli sistem olmuş olacak. Ayrıca Hen NTFS Hemde FAT32 olan iki HD bölümüm olacak.
6-Tabiki bunlar benin okuduklarımdan çıkardıklarım ve planladıklarım. Bunun böyle olmaması halinde HD e birşey olup olmayacağı hakkında pek bir fikrim yok açıkcası.

Ayrıca şunu düşünebilirsin. "Kardeşim neden 30-40 $ vererek bir bilgisayarcıya yaptırmıyorsun"
Evet bunu ben işyerimde çok yaptırdım. ama şöyle bir sorun var. mesela teknik destek çağırıyorsun. Adam sistem bakımı yapıyor. Diyorsunki kardeşim bu sistemi yeniden kurmanı istiyorum. Tamam diyor. nakıyorum adam ekle kaldırdan bilgisayarı temizlemiş ve çekmiş gitmiş. Vatandaş işletim sistemi yüklüyor. Ama Windowsun VArsayılan konfigurasyonla kurduğu bilgisayarı adam orjinal sürücüleriyle değiştirmeden bırakıp gidiyor.
-En son HP bir yazıcımı vatandaş standart HP yazıcısı olarak kurup gitmiş. Ancak kartuş normalden 2 ay önce bitince anlayabildim başka bir yazıcı kurduğunu.
Yani hakedeni bulabileceğimi bilsen yaptırım da nerede?

İlginize teşekkürler.

hasanyasin
27-02-2004, 02:16   |  #8  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,100 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Foruma şöyle bir göz atarsanız, başta ben olmak üzere hiç kimsenin, götür 30-40 dolar ver demeyeceğini görürsünüz. Böyle bir şey aklımdan bile geçmediği gibi windows kurulumundan para kazanan insanlara da hiç hoş bakmıyorum doğrusu.

Böyle bir işin düzgün yapılmasını da beklemeyin; düzgün iş yapacak insanlar olsa, düzgün işlerle uğraşırlardı... Gülümseme

Bilgisayarınızı XP dışından başlatıp, bir şekilde tüm diskleri bölüp parçalayabilir, istediğiniz bölüme, istediğiniz gibi format atabilirsiniz. Size tavsiyem, FDisk'le uğraşmamanız. Şimdi bence şöyle bir şey yapın, önceki mesajımda söylediklerim aynen geçerli olarak kalsın. Karşınıza çıkan tek sorunu aşmak için de, sağ tıklayıp biçimlendir dediğiniz disk bölümünü, biçimlendirme yapmadan önce, silip yeniden oluşturun. Sağ tıklamayla açılan menüden, mantıksal sürücüyü sil [Delete Logical Drive] seçeneğiyle bunu yapabilirsiniz. Sonra boş kalan bölüme gene sağ tıklayarak yeni bölüm ya da bölümler oluşturabilirsiniz.

Bana sorarsanız, 40GB 98'e biraz fazla gelir. Siz en fazla 5-10GB'lık bir sürücü oluşturun ve onu FAT32 yapın. Sonra kalan disk bölümüne işletim sistemi kurmayın ve orayı yedekleriniz veya mp3'leriniz için kullanın.

Her şey bu kadar kolayken, disketle sistem başlatıp, fdisk gibi bir şeyle uğraşmanıza hiç gerek yok. Eğer ille de fdisk diyorsanız, o zaman şunu unutmayın: Fdisk yaptıktan sonra, programdan çıkıp, tekrar komut satırına dönün ve ctrl+alt+del yaparak sistemi yeniden başlatın. Fdisk harddiskinizin bölüm tablosunu değiştirir ve bu değişikliğin kullanıma geçmesi için sistemi restart etmeniz gerekir.

Eğer XP üstüne 98 kurup sonra da XP'yi geri getirmekle uğraşacağıma, yeniden kurarum diyorsanız, o zaman da fdisk yerine XP kurulum programını kullanın. CD'yle başlatın sistemi ve disk bölümlemeye sıra gelince disk bölümlerini rahatça oluşturabilirsiniz buradan. Sonra da kur programından çıkar ve sistemi 98 disketiyle başlatıp, sadece 98 kuracağınız bölüme format atarsınız. 98 kurduktan sonra da, aynen planladığınız şekilde diğer bölüme de xp kurarsınız.

Planınızda hiçbir sakınca yok. Aynen uygulayabilirsiniz. Benim tavsiyem, 98 için daha küçük bir bölüm ayırarak, diskinizi 2'ye değil 3'e bölmeniz yönünde. XP kurulum programı ya da Fdisk'le bunu rahatça yapabilirsiniz.

Baştan da dediğim gibi, daha önceki mesajımda yazdıklarımı da uygulamanız mümkün. Tek yapmanız gereken bölümü formatlamadan önce silip yeniden oluşturmak...

siirlerefendisi
09-03-2004, 01:02   |  #9  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
153 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2004

Kur bilgisayarına Partition Magic 8.0 rahat et istediğin dosya sistemini istediğin dosya sistemine çevir kafana göre takıl fdiskmiş formatmış hiç gereği yok en iyisidr.
40 mb olması lazım yollamk isterdim ama büyük :)

LaMbaCiNi
03-04-2004, 17:27   |  #10  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
52 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2004

siirlerefendisi bitanesin yaw :-)  kur partition magic paşa paşa biçimlendir.hiç bişeyden anlamiyosan tak windows xp cd sini açılışta d:sürücüsünü seç kurmadan önceki menude hardiski fat32 olarak biçimlendiri seç.aha sana fat32 :-)biçimlendirme bittikten sonra kurulumu durdur.daha sonra tak windows 98 cd sini açılşta ms-dos kipinde aç.
fdisk /mbr yaz bitti :-) fdisk /mbr nin sebebi kuru iptal ettiğinde yeniden başlarken iki işletim sistemi seçeneği çıkacaktır...ondan dolayı:-)