Nvidia GeForce ekran kartı aşırı ısınma lütfen bak

leventuyuq
19-06-2013, 17:05   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
6 mesaj

Herkese merhaba.Lütfen Yazım uzun diye bakıp geçmeyin okuyun. Palit Nvidia GeForce 9500 gt 1 gb lik 128 bitlik bir ekran kartım var.uzun zamandır ekran kartımın fanı bozuktu bende 12 voltluk bir fan koydum onla idare ediyordum.Ve iki gün önce need for speed world oynarken warning high temprature uyarısı verdi vtune den baktım 106 derece yazıyodu ondan sonra ekran yeşil oldu sonra ekran siyah oldu bilgisayarı yine açtım windows açılıyor yazdı ondan sonra ekran karardı ve windowsun açılma sesini duymadım.Virüstendir deyip format attım fakat bi yararı olmadı hala aynı bu arada ekran kartını çok iyi soğutuyorum ama aşırı derecede tekrar ısınıyor ne yaparsam yapayım ısınıyor ve kapanıyor bilgisayar lütfen yardım edin arkadaşlar

xDeXteRx
19-06-2013, 17:29   |  #2  
xDeXteRx avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 24
123 mesaj

ekran kartınızın maksimum ısı değeri 105 derece olmalı.baya bir üst seviyede ısınma oluşmuş.fan uyumsuz olabilir.40-50w arasında da bir psu kullanımına ihtiyaç duyar.bence fanı değiştirmeyi,iyi bir termal macun kullanmayı,imkan var,şartlar elveriyor ise ek fan takmayı,driverleri güncel tutmayı,hatta gpu update etmeyi,biosunuzu güncellemeyi deneyebilirsiniz.

overclock yapıyor iseniz biosu normal değerlere getirip test etmenizide önerebilirim.

xDeXteRx bu faydalı yanıtı için aşağıdaki 1 kişiden teşekkür aldı... [ Göster ]
muratcetiner
19-06-2013, 17:43   |  #3  
muratcetiner avatarı
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 4
44 mesaj

Donanımsal bir problem olduğunu zannediyorum.Chip altında fazla ısınmadan dolayı,lehim topları zarar görmüş yada çatlaklar oluşmuş olabilir.Buda elle müdahale ile imkansız.BGA makinesiyle yada sıcak hava tabancası ile yüzeysel müdahale gerekiyor.Olmadı lehim topları değişcek.

muratcetiner bu faydalı yanıtı için aşağıdaki 1 kişiden teşekkür aldı... [ Göster ]
leventuyuq
20-06-2013, 12:54   |  #4  
OP Taze Üye
6 mesaj

@Dexter dostum format attıktan sonra bu sorunla karşılaştım.Ayrıca biosumu güncellemeyi deneyip dediklerini uygulayacağım şunu belirtmek istiyorum hiçbir şekilde o.c yapmadım bilgisayarıma.

@muratcetiner acaba ekran kartımı fırınlasam bir işe yarar mı? veya (garantisi yok) servise falan göndersem ne kadara patlar?

muratcetiner
20-06-2013, 12:58   |  #5  
muratcetiner avatarı
Yeni Üye
44 mesaj

Fırınlasam derken nasıl bir fırınlama.Bildiğin evlerimizde kullandığımız fırınlardan bahsetmiyorsundur umarım :)

leventuyuq
20-06-2013, 13:11   |  #6  
OP Taze Üye
6 mesaj

Evet ilk gördüğümde bende şaşırmıştım delilik bu demiştim ama elimdeki çarelerden biriside o olduğu için seçtim. internette gördüğüm gibi evde fırınlama 200 santigrat derecede 8 dakika falan bekletin diyolar ama onlardaki sorun görüntünün bozuk olması bendeki sorun ısınma sorunu :) fırın olmazsa fön makinesiylede uzun bir süre yapabilirim o işlemi çakmakta olur :)  

Bu arada acaba anakartım falan ısınmasını tetikliyor olabilir mi? Başka bir bilgisayarda denemekte fayda var mı?

Son Düzenleme: leventuyuq ~ 20 Haziran 2013 13:12
muratcetiner
20-06-2013, 13:15   |  #7  
muratcetiner avatarı
Yeni Üye
44 mesaj

Olmaz kardeşim,olur mu yahu. Bi vga chipseti 270 dereceden aşağıya ısınmaz.Isınsada lehim topları erimez.Bi chip altında minimum 150 adet ball grid yani lehim topu vardır.Her lehim topuna aynı anda aynı ısı verilmesi gerek.Bunun için BGA Rework makinası kullanılır. Senin yapcağın işlem lehim toplarını birleştirir,chip altında kısa devre oluşturup diğer parçalarına da zarar verir.Tehlikeli yani Levent'cim.

muratcetiner bu faydalı yanıtı için aşağıdaki 1 kişiden teşekkür aldı... [ Göster ]
leventuyuq
20-06-2013, 13:29   |  #8  
OP Taze Üye
6 mesaj

Teşekkürler bilgilendirme için ne yapmamı önerirsiniz?

muratcetiner
20-06-2013, 13:43   |  #9  
muratcetiner avatarı
Yeni Üye
44 mesaj

Chip zemin tamirleri 75 TL altında yapan olmaz.Chip değişimi 120 TL den başlar.Buda yeni bir vga demek.On-Board varsa bir süre ordan idare edin.İşinin erbabı bir yere götürüp fiyat almanızı öneririm.

Son Düzenleme: muratcetiner ~ 20 Haziran 2013 13:44