Geçtiğimiz sonbahar NVIDIA bizi düş kırıklığına uğratmıştı. Kağıt üzerinde çok iyi özelliklere ve tasarıma sahip görünen Athlon64'e uygun nForce3 150, yarıştaki rakibi olan VIA'nın K8T800'ünün gerisinde -az da olsa- kalıyordu.
Yakına kadar söylentilerin konusunu, HyperTransport (Yüksekİletim) anayol (bus) genişliğini 8bit 600MHz'den, daha uygun olan 16bit 800MHz'e çıkaracağı umulan "nForce3 250" oluşturuyordu. Söylence gerçek oldu, nForce3 250 Gb şimdi 1GHz işlem hızıyla donandı, yeni soket 939 ile birlikte birkaç hafta içinde gerçekliğe kavuşacak.
Athlon64'ün mimarisi, yonga üreticilerinin ürün başarımını geliştirmelerini veya ürüne katma değerini artırmalarını zorlaştırıyor. Yonga seti düzeyindeki başarım artışları çoğunlukla bellek denetleyicinin ince ayarıyla elde ediliyor. Eğer bellek denetleyicide (A64 için yonga setinin parçası değil) ince ayarlar yapamazsanız, diğer üreticilerle fark yaratan bir başarım elde edemezsiniz. Yani ürününüze değer katabilmek için yapabileceğiniz tek şey daha çok özellik sunmak. Bununla beraber NVIDIA, yonga setine eklediği ethernet iletişimi ve donanımsal ateş duvarı ile bu tıkanıklığı bir şekilde atlatmış.
İlk olarak NVIDIA, yeni Seri ATA arayüzün bu yıl çok istek göreceğini düşünerek yongasına iki adet eklemiş. Artı olarak NVIDIA, nForce3'üyle gigabit ağ denetleyicisini bütünleştirmiş ve ikramiye olarak da donanımsal ateş duvarını koymuş.
Bu yıl için AMD iki işlemci soketiyle çalışacak. Bunlardan birisi yaza doğru gelecek bir 2.4Ghz Athlon64 3700+ (Newcastle) ve olasılıkla sonraki daha hızlı bir işlemci için olan Soket 754. Yazın sonuna doğru AthlonXP ailesi Soket A'dan, Soket 754'e geçecek. Bu 64bit eklentileri olmayan bir Athlon64 (Paris takma adlı) anlamına geliyor. İyi bilinen AthlonXP'nin Soket A'sının 2005 yılında pazardaki yerinin cep yakmayan işlemciler düzeyine kayacak olmasının yanında, A64'ün 2800+, 3000+ ve 3200+'ları halen ortalarda geziyor.
Teknoloji dikkate alındığında AMD, "yeni" AthlonXP ve Athlon64 arasında yeterince uzaklık bırakmak için, Düzey 2 zulayı (L2 cache) 256KB'a kadar düşürmeye devam edecek. Bu zaten AMD'nin üretim giderlerini düşürmesi için gerekli, çünkü Intel'in Prescott'ları 300mm dilimlerle (wafer) 90nm süreç ile üretilirken, AMD üretimlerini sadece 200mm dilim (wafer) kullanarak 130nm süreçle yapıyor.
İkinci soket ise, Mayıs ayında Soket 940'ın yerini alacak olan Soket 939. Yaz aylarında çıkacak, AMD'nin 90nm biçimini temel alacak yeni Athlon64 işlemciler, çift yollu DDR (iki kat veri hızı) denetleyici ile beraber gelecek.
Adlandırmaları ise Winchester takma adıyla Athlon64 3800+ ve San Diegond takma adıyla Athlon64 FX 55 olacak. İkisininde 1GHz soket 939 yapısı olacak ve SSE3 yönerge takımı uzantıları (instruction set extensions) bulunacak. 4200+ çıkışı için 2005'in ilk çeyreğini umabiliriz.
Bu yıl AMD, Soket 754'e artarak yükleniyor, çünkü buna dayanan ürün takımı çok çekici fiyata sahip ve buna bağlı olarak yonga üreticisi de giderek artan satış sayıları umuyor: Tek kanal DDR bellek, AthlonXP ile 64bit işlemciye yükseltme seçeneği, ısı yitimini ve soğutma gereğini azaltan Cool and Quiet (Serin ve sessiz), NX bit (non execute - duraksama) ile yastık taşma (buffer overflow) saldırılarının engellenmesi ve diğer özellikler.
AMD, Soket 754'ü tümüyle 32bit bir altyapıya indirmek isterken, 2005 için başarı umutları Toledo 90nm yonga ve Soket 939'a kalıyor. Eğer işlemci DDR2 bellek arabirimini içerecek olsaydı, yeniden başka bir soketin sunulmasını beklemeliydik. DDR2-DIMM'ler 184 yerine 240 dokunaçlı (contact) olduğundan, Soket 939'a takılı DDR2 bir Athlon64'ün, alışılagelmiş 32bit DDR2 DIMM'leri kullanması olanaksız olacaktı. Bunun tek çözümü ise 64bit birimler olabilirdi.
nForce3 250 Gb önceliyle iğne-uyumlu, yani anakart üreticileri düşük bedelle yeni yonga setli üretim yapabilecekler. Bunun yanında, önceki modelde de Seri ATA denetleyicinin bulunması gerekir, çünkü yeni eklenmiş olsaydı, iğne yapısının değişmiş olması gerekirdi.
Tek bir işlemci bileşeni içine sığdırılmış yonga setinin özellikleri:
1GHz'e kadar yukarı ve aşağı akım veri akışı için, 16 bit ve 800MHz HyperTransport (YüksekAktarım) arayüzü;
AGP 8X;
32 bit PCI, en çok 6 adet anayol denetlemeli yuva (bus master slot) (PCI 2.3);
USB 2.0 denetleyici, en çok 6 giriş;
802.3 Ethernet MAC, 10, 100 veya 1.000 Mbit/sn için;
Çift UltraATA/133 denetleyici;
İki Seri ATA giriş;
AC97 ses arabirimi Sürüm 2.1.
HyperTransport üzerinden bağlantıya teşekkürler, yonga seti Soket 754, 940 ve 939'un hepsine birden uygun.
RAID Desteği
NVIDIA bir çok Seri ATA RAID biçimini destekliyor. Sadece iki SATA giriş kullanıldığında, sadece iki sürücü içeren RAID 0 veya RAID 1 diziler (arrays) olanaklı. İlginç olan ise, iki UltraATA/133 girişin aynı anda kullanılmasıyla RAID 0+1 ve üstü diziler oluşturulabiliyor. İki RAID dizisi birbirinden ayrı çalıştırılabiliyor. Tüm olasılıkları değerlendirmek isteyen kişiler altı adet sabit diski (2 SATA + 4 UltraATA), dizi olarak veya ayrı ayrı kullanabilir.
NVIDIA ek olarak, RAID dizisinde blok büyüklüğünün ayarlanabilmesine olanak vermiş. Kullanıcı 4 KB ve 128 KB arasında kımıldanacak yer buluyor. Küçük bloklar sık ve rasgele erişimde bellek kullanım verimini artırırken, daha fazla "kayıp" yaratan büyük bloklar yüksek hızlı sıralı (sequential) okumalar için kullanılıyor. Blok büyüklüğü, bir dosyanın sabit disk üzerinde kaplayabildiği en küçük bellek sığasına (capacity) deniyor. Bundan küçük her veri en az bu kadar yer kaplıyor.
Başarım açısından NVIDIA diğerleri tarafından yakalanmış, hepsi bu. Bellek denetleyicinin ince ayarlanabilmesi gitmiş, çünkü Athlon64 için bu işlev işlemci çekirdeğine birleştirilmiş. Ama neden sonuçlar bu kadar dalgalanıyor?
İki etkenin hesaba katılması lazım: Bir yandan nForce3 150 yavaş HyperTransport yüzünden geride kalıyor, diğer yandan VIA sistemi ise, diğer deney sistemlerinin 9MHz hız üstünlüğüyle başlamasından acı çekiyor.
Günümüzdeki çoğunluk anakart üreticilerinin, biraz fazla işlemci hızıyla sonuçlanan 0,5 MHz ile 1.0MHz dolayında hız aşırtımını (overclock) sistemlerine uygulamaları nedeniyle, bu tür bir yonga seti karşılaştırması bazı açılardan aslında adaletsiz oluyor.
Çirkin bir konu da, bugünlerde tam 2.000GHz elde etmek teknolojik açıdan sorun olmasa da, neredeyse herkes bu durum açısından bir o kadar düşüncesiz davranıyor. Geriye kalan ise, yonga seti mimarisi ve geliştiricilerin çalışma duyarlılığında yarattıkları ayrımlar.
Bunları da dikkate alarak, nForce3 250 Gb'nin az bir farkla birinciliği aldığı, SiS 755 ve VIA K8T800 tarafından da yakından takip edildiği söylenebilir. Bunun yanında NVIDIA'nın başarımını, yongasının belirlediğini söylemek zor - 30 ölçme deneyinden yalnız 18'ini önde tamamlayabildi. Katma değeri ise, büyük oranda Gigabit ağ denetleyicisinden ve donanımsal ateş duvarından geliyor.
Bunun yanı sıra, Üfürük Joe isimli kullanıcının çok sayıda seçenek karşısında ezilerek, internet erişimini engelleme sorunuyla karşılaşabileceğini de gördük. Örneğin yanlış bir güvenlik tanımın seçilmesi, uygun olmayan veya ateş duvarının üstünlüklerinden tam yararlanmayı engelleyen bir sonuç doğurabilir. Bunun yanında NVIDIA ateş duvarı, iş alanındaki kullanıcılar ve meraklılar için değerli bir eklenti. Ev kullanıcısı için ise internet güvenliği, ister yazılım ister donanım çözümlü olsun, hala para harcamayla eşdeğer - .
Bunun yanı sıra, NVIDIA'nın ilerleyen taşınabilir tasarım geliştirmeleri artık belirgin ve yeni GeForce 6800 Ultra ile de kuşkuya yer bırakmayacak kadar açık. Birkaç hafta içerisindeki deneyler, nForce3 250Gb'nin bu küçük başarım üstünlüğünün Soket 939 için de genişletilip genişletilmeyeceğini gösterecek.