Gigabyte GA-G31M-ES2L (2 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 2 DDR2 DIMM, Audio, Video, Gigabit LAN)
MARKA ANAKARTIM VAR İŞLEMCİM İSE
DualCore Intel Core 2 Duo E7300, 2666 MHz (10 x 266)
ŞİMDİ BEN ÇARPANALRI DEĞİŞTİRİM 10*315 YAPIYORUM 3150 MHZ DE SORUNSUZ OLARAK ÇALIŞIYOR AMA 320 VE ÜZERİNE ÇIKTIĞIM ZAMAN F10 YAPIP KAYDEDİYORUM AÇILIRKEN Bİ DAHA RES ATIYO SONRA HİÇ OVERCLOCK YAPILMAMIŞ GİBİ AÇILIYO ASLINDA Bİ BAKIMA BÖYLE YAPMASI DAHA İİ BİOS PİLİNİ ÇIKARTMAK ZORUNDA KALMIYORUM :=) ŞUNA DİKKAT ETTİM ÇARPANLARI 10*320 YAPINCA RAM MHZ LERİDE 900 ÜZTÜNE FIRLIYO RAMLARDAN BİRİSİ 1GB 667 MHZ DİĞERİ 800 MHZ 2GB 315 TE İKEN İKİSİNİDE 800 MHZ DE ÇALITIRIYORUM RAHATLIKLA AMA A YÜKSELTİNCE OLMUYO MANUEL OLARAK AYARLAMAYA ÇALIŞIYORUM MHZ OLAYINI AMA 3 SEÇENEK VAR 2,00 ,2,50,3,50 HANGİSİNİ SEÇERSEM SEÇEYİM PC O.C OLMAMIŞ GİBİ AÇILIYO PC NİN PERFORMANSINDAN GAYET MEMNUNUM AMA 3150 MHZ DEN FAZLA O.C YAPAMAYACAKMIYIM BEN ŞİMDİ HEEE ISI SORUNU DERSİNİZ BELKİ ISIYI KONTROL EDİYORUM YÜK ALTINDA 32-33 Ü GEÇMİYO GAYET STABİL NORMAL KULLANIMDA İSE 17-18 DERECE SICKLIĞI VAR YARDIMLARINIZI BEKLİYORUM ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM İLGİLENEN HERKESE
O.C İÇİN YARDIM
öncelikle soğutma iyi olduğu sürece işlemci 320'ye dayanır, ancak anakartın ve ram'lerin o frekanstaki fsb'yle uyumlu olmasıda lazım. büyük ihtimal anakartında da bir sorun yoktur, ram'lere gelince. bende ilk başta o sorunu yaşamıştım ama o oc bölümünde(mib, anakarttaki adıyla) o ram'ler için frekans ayarları vardır(senin bahsettiğin 2.00, 2.50 ve 3,50 gibi). onların yanlarında birde harfler olur; B, C, D vs... şimdi olay burda çıkıyor işte; ordaki 2, 2,50 gibi sayılar frekansların çalışma değerlerini belirler; örneğin sen 2 değerinde 800mhz'de çalıştırıyorsan 2,50'de o 876mhz olur(bu sayı uydurma, misal olsun diye yazdım). ama bu sayıları kafana göre değil yanındaki harflere göre seçiceksin ki o harflerde standart frekanslara göre seçilmelidir; örneğin 800mhz ve üstü ram'in varsa "D" harfi ile biten frekansları kullanmalısın, 667'ler için C, daha altı için diğer harfler işte(sağ taraftaki bilgi kısmında yazar zaten detaylar). sende bir 667'lik bir tanede 800'lük ram olduğuna göre düşük olana göre işlemini yapıcaksınki buda C harfi ile biten 2.00 değerine ayarlaman gerekir. bu sayede ram'lerine en uygun ve hafif oc değer çalışma frekansına uygun şekilde atanır. intel temelli GIGABYTE anakartlarda durum böyle. ama yinede o hataları yaşayabilirsin çünkü ram'lerin frekansları birbirilye uyumlu değil; eğer anakartın müsade ediyorsa her slottaki ram'e farklı OC ayarlarıyla durumu eşitleyebilirsin(800'ü sabitleyip 667'yi onun ayarına çıkarırsın, sonraki cpu oc'lerin ile fsb artışı iki ram'ide eşit etkiler).
İLGİLENDİĞİN İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM KARDEŞİM ŞİMDİ İŞ YERİNDEYİM EVE GİİTĞİMDE DENİYCEM 320 DE DEĞİLDE 319 FSB DE SORUNSUZ ÇALIŞIYOR :=) OLMADI 319 DA BIRAKIRIM RAMLAR O ZAMAN 798 MHZ DE ÇALIŞIYOR YARDIMLARIN İÇİNTEŞEKKÜR EDERİM
serkan143İLGİLENDİĞİN İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM KARDEŞİM ŞİMDİ İŞ YERİNDEYİM EVE GİİTĞİMDE DENİYCEM 320 DE DEĞİLDE 319 FSB DE SORUNSUZ ÇALIŞIYOR :=) OLMADI 319 DA BIRAKIRIM RAMLAR O ZAMAN 798 MHZ DE ÇALIŞIYOR YARDIMLARIN İÇİNTEŞEKKÜRrica ederim. bu arada OC ile ilgili detaylı birde makale var chip online'da, onada bakabilirsin: