ELEŞTİRİ 1:
Chip dergisinin CİDDİ anlamda baskı sıkıntıları vardır, elime geçen dergilerde sürekli olarak fotoğrafların renkleri oturmamakta, ekran görüntüleri okunamamkatadır.
ÖNERİ 1: Bu konuda matbaa'nız ile ciddi bir çalışma/uyarı/değişim yapmanız gerekmekte.
ELEŞTİRİ 2: Dergi GÖRSEL olarak artık ESKİMİŞTİR. Piyasadaki dergilerle karşılaştırdığımda Chip dergisindeki HER ZAMANKİ templatelerin kullanılması BANA GÖRE hiç hoş olmuyor.
ÖNERİ 2: Grafik tasarımcılarınızın, sayfa dizayno konusunda yenilikler yapması BENCE gerekmekte. Bir dergi iki de bir sayfa tasarımını değiştirmez, ama çok uzun süredir sürekli aynı şeyler var. Nasıl web siteleri kendilerini GÖRSEL açıdan yenileyebiliyorsa dergilerin de bunu yapması gerekmekte.
ELEŞTİRİ 3: Her ne kadar reklam sizin ANA gelir kaynaklarınızdan biri olsa da, dergiede her sol sayfada yazı, hemen sağında reklam olması insanı çileden çıkartmakta.
ÖNERİ 3: Bu konuda maliyet hesaplarının yapılarak DAHA farklı bir REKLAM DİZGİSİNE gidilmesi gerekmekte. Çünkü ben bir OKUR olarak sıkıntı çekiyorum bu reklamlardan.
ELEŞTİRİ 4: Chip dergisindeki e-mail adreslerine İLGİLİ bir konuda mesaj attığımızda KESİNLİKLE cevap verilmemekte / çok geç cevap verilmekte.
ÖNERİ 4: Günde yüzlerce e-mail alabilirsiniz, özellikle yardım@chip kutusuna, ama bunu yanıtlamayacaksınız ya çıkarın ya da bir kaç kişi daha çalıştırarak maillere cevap vermeye çalışın. Türkiyede e-mail adresini web sayfasına verenlerin takribi %20-25'i cevap atıyor. Bu oran şu aralar yükselse de hala diğer ülkelerdeki cevap atmaya göre düşük.
ELEŞTİRİ 5: Okur yorumlarına madem cevap verilmiyor, ki özellikle dergide severek okuduğum bir köşe, kaldırın o zaman.
ÖNERİ 5: Bir derginin daha iyi olması için OKURLARININ yapıcı eleştirileri ÇOK ÖNEMLİDİR. O sebeple her okurun olmasa da, bir çok eleştiriyi gruplandırarak, belki 1 sayfa daha ekleyerek bu yorumları/eleştirileri cevaplamanız BENCE okura verdiğiniz saygıyı gösterir.
ELEŞTİRİ 6: Forum komediye döndü. Herkes kafasına göre yorumlarda bulunuyor, kafasına göre laf atıyor.
ÖNERİ 6: Özellikle forumları kontrol altına almanız, moderatörleri seçmeniz, ve bu moderatörlerin SADECE FORUMDAN sorumlu olmasını sağlamanız, ve ciddi bir denetim ve ceza sistemi ile bu tür mesajların önüne geçmenizi sağlayabilir.
ELEŞTİRİ 7: Chip CD'niz artık çok zayıf kalmakta. Bunda broadband bağlantının yaygınlaşması ve p2p yazılımlarının fazlasıyla kullanılması bir faktör olabilir.
ÖNERİ 7: BU konuda bir şey diyemiyorum, Türkiye tam bir warez cenneti. Ama öneri 8 de açıklama yapacağım.
ELEŞTİRİ 8: Dergide bazı istekler göz ardı ediliyor.
ÖNERİ 8: Herkesin her istediği olamaz, olmamalı ama dergide basılamayan konuları CD'de yer ayırarak PDF formatında sunabilirsiniz.Ayrıca eski sayıları PDF olarak çıkarabilirsiniz. Örneğin 2004 sayılarınızı bu sene içinde PDF olarak bir CD de vermek bence harika olur.Dergileri uzun süre tutamıyoruz, kağıt doğal olarak tozu çekiyor. Bir de yer kaplaması sorun olabiliyor.
ELEŞTİRİ 9: Dergi eskiden (sanırım 1 yıl kadar oldu) ayın 30 ya da 31 olunca hemen bayilere gelirdi. Ankara gibibir başkentte dergiyi ayın 7 yada 8 'inde almak hiç güzel bir şey değil.
ÖNERİ 9: ÖNERİ 1'dekilerle beraber dağıtımdaki problemlerin çözümüne bizler değil sizlerin gitmesi gerekmekte.
NETİCE İTİBARİYLE:
Chip dergisinin, BENCE, yenilenmesi, yeniden tasarlanması, ve eskisi gibi farklı konular, doyurucu içerik ile yeniden okuyucuya sunulması gerekmektedir.
Basım hatalarının giderilerek, okuyucu eleştirileri göz önüne alınarak OKUYUCUYA saygı gösterilmesi gerekmez mi?
Bir dergi ancak ve ancak OKUYUCUSU ile varolabilir.
Saygılarımla