Öncelikli eliniz hangisi?

CHIP Online
02-10-2010, 20:45   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj

Sağlaklar solak, solaklar ise sağlak olabilir mi? İşte bilim dünyasının imza attığı yenilik...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/oncelikli-eliniz-hangisi_22748.html

Resimlerle: Bilimin çaresiz kaldığı an!

İnsanlar ağırlıklı olarak beyinlerinin sağ ya da sol yarılarını kullanırlar. Beynin ağırlıklı olarak kullanılan yarısı ise hakim olan eli belirler. Solaklar beyinlerinin sağ kısmını, sağ elini ağırlıklı olanlar ise sol kısmını ağırlıklı olarak kullanırlar.

Şimdi bunu değiştirmenin bir yolu ortaya çıktı. Bir sağlak solak olabiliyor ya da bir sağlak, solağa dönüşebiliyor. Transcranial Magnetic Simulation adı verilen yeni bir yöntem özellikle sağ elini kullananlar üzerinde etkili olmak üzere hazırlanmış. Çalışma prensibi ise oldukça ilginç: Mıknatıslar beyinde belirli böylelere manyetik alan uyguluyor ve bu da durumu değiştiriyor. Kalifroniya'da yer alan Berkeley Üniversitesi'nden araştırmacılar, manyetik alanların Parietal Cortex bölgesine uygulandığında amaçlarına ulaştıklarını görmüşler. Bu bölge fiziksel hareketlerin planlanmasından sorumlu olan beyin bölgesi.

Uygulamadan geçen insanlar sol elleriyle yazmaya başlamadı ancak farkında olmadan eşyaları sağ elleri yerine sol elleriyle almaya ve örneğin asansör düğmelerine sol elleriyle basmaya başladılar. Bu araştırmanın devamında daha neler yapılabileceği merak ediliyor. Örneğin insanlar yağlı yiyecekler yerine sağlıklı yiyecekleri içgüdüsel olarak yeğleyecek şekilde değiştirilebilir mi? İşte bu sorular araştırma devam ettikçe yanıt bulacak.

Tüm konu: Öncelikli eliniz hangisi?

Resimlerle: Bilimin çaresiz kaldığı an!

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Kullandığınız eli değiştirmek ister miydiniz?

Fattur
02-10-2010, 21:22   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
5,768 mesaj

Ben ikisinide kullanıyorum zaten...

CarlJohnson
02-10-2010, 23:23   |  #3  
CarlJohnson avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,081 mesaj

bilim her zaman iyidir :)) acıkcası insan evrimi cok enteresan imkansız denen cogu seye ulastık bundan sonrada ne tür degisiklikler + manyaklıklar olur Allah bilir :) 
@Fattur  hocam ikisinide birbirine yakın oranda kullnabiliyorsan süper :) benim sağ el %100 solun genel kullanımı %50 60 anca..klavyeden yazı olsun bişiler yapmak olsun sıkıntım yok tabi de genel olarak ışık açma cart curt full sağ el ..denicem bende solla açmayı :D

Atilla Sarıtaş
02-10-2010, 23:33   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
5,871 mesaj

Başlık sakat. Emin değil

İmkanıma göre değişir. Ağırlıklı sağ el eğer sol kullanmam gerekiyorsa o an her işimi görebilirim.
Ayak aynı şekilde futbol'da dahil her iki ayağımıda kullanabilirim ağırlıkli yine sağ ayak eğer pozisyon müsait değilse sol ayakla her yere vurabilirim :)
Bi ara bunun için sırf antrenman yapmıştım günlerce ;) 

Son Düzenleme: Atilla Sarıtaş ~ 02 Ekim 2010 23:34