Ekran kartım Ati Radeon HD4850. Geçenlerde XP işletim sistemi üzerine Ati resmi sitesinden aşağıdaki sürücüleri indirerek kurdum (tümü Windows XP içindir, sürücülerin türkçe isimlerini ben yazdım):
Ati Catalyst Sadece Sürücü v10.12
Ati Multimedia Center Paket 3 de 1 v9.16
Ati Multimedia Center Paket 3 de 2 v9.16
Ati Multimedia Center Paket 3 de 3 v9.16
Ati Raden HDMI Ses Sürücüsü v10.12
Avivo Pakedi v10.12
Catalyst Control Center Türkçe v10.12
OpenCL Driver v10.12
Bu kurulumlardan sonra bütün oyunlar çok ciddi bir şekilde kasmaya başladı. Bende virüs bulaşmıştır, ya da sistemde oluşan bir hatadır diye Windows 7 Ultimate 32 bit kurdum. Windows 7 üzerine de aşağıdaki sürücüleri kurdum (tümü Windows 7 32 bit içindir):
AMD Media Codec v11.1
Ati Catalyst Sadece Sürücü v11.1
Catalyst Control Center Türkçe v11.1
OpenCL Driver v11.1
Aynı sorun Windows 7 de de oluştu. Öyle tahmin ediyorum ki OpenCL sürücüsünden dolayı kasmalar oluşmaktadır. Araştırmalarım sonucu OpenCL sürücüsünün özelliğinin "işlemcinin birden çok işi karşılayamadığı durumlarda ekran kartının kullanılmasını sağlayarak bu işleri devam ettirir" olduğunu öğrendim. Normalde işlemcimin zayıf olduğunu düşünürsek, kasmaların tam aksine azalması gerekirken böyle bir sorun oluyor.
Az bi araştırma daha yaptım ve OpenCL sürücüsünün Ati HD4000 serisinde etkisinin fazla olamadığını, donanımın bu özelliği tam olarak karşılayamadığı öğrendim. Yeni nesil HD5000 ve üstü serilende bu özellik tamamen etkin olabilmektedir.
Bunların sonucunda kurduğum sürücülerin arasında "eskiden kurmadığım tek sürücü olan" OpenCL sürücüsünün kasmalara neden olduğunu düşünüyorum. Sizce bu sürücüyü kullanmamak mı gerekiyor? Ayrıca GPU-Z üzerinden ekran kartı bilgilerine baktığımda, önceden işaretsiz olan OpenCL kutucuğu şimdi işaretli. Bence, işlemcinin üzerinde yükü hafiflettiği için kasmaların azalması gerekiyordu, sizce de böyle olması gerekmiyor mu?