Kanuni'nin FRANSA KRALINA Mektubu
Dans Avrupa'da ilk olarak Fransa'da ortaya çıkmıştır...O zamanlar Osmanlı'nın sınırları Avrupa'nın ortalarında idi ve Fransa'ya dayanıyordu...
Dansın Fransa'da yapılmaya başlandığını duyan Kanuni,Fransa Kralına aynen şu mektubu yazmıştır ;
EY Fransa Kralı FRANSUVA !
Sefirim Kebirimden Aldığım Mazhara Göre Malumatım Olduki,Memleketinde Dans Namında Ala Mele-innas Fuhşiyyat ve Lubiyat Yapıyormuşsun...
İş Bu Name-i Humayunumun Eline Vusulünden İtibaren Bu Mel'anet Rezalete Son Vermediğin Taktirde , Ordu-yu Humayunumla Gelip Seni Kahretmeye Muktedir Olurum.
KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN
Kanuni'nin bu mektubundan sonra Fransa'da 100 yıl Dans yapılmamıştır.
İtalya Seferi
Fatih Sultan Mehmed, "Dünya Hakimiyeti" fikrini benimsemiştir. Bunun için Tuna'nın güneyinde ve Fırat-Toroslar sınırının batısında, Osmanlı Devleti'ne katılmayan hiç bir yer bırakmamak, Karadeniz ve Ege Denizi'ni birer Türk gölü yapmak, Venedik donanmasını geçerek, deniz kuvvetlerini de kara kuvvetleri gibi dünyanın birinci kuvveti haline getirmek ve bu işleri tamamen bitirdikten sonra, İtalya'yı fethetmek istiyordu. Bu projesini bütün dünyada bilmeyen kalmamıştı.
Fatih Mayıs 1481'de yeni bir sefer hazırlığında iken Gebze'de vefat etti. Fatih'in ölüm haberi Roma'ya ulaşınca, İtalya'da toplar atılıp, günlerce şenlikler yapılmıştır. Papa, bütün Avrupa kiliselerinde üç gün çanlar çaldırıp, şükür ayini yapılmasını emretmiştir. Eğer Fatih bir müddet daha yaşasaydı belki dünya tarihini akışı, bugünkü coğrafyası değişecekti.
Almanya Seferi
Roma-Germen İmparatoru Şarlkent'in ve kardeşi Avusturya-Bohemya Kralı Ferdinand'ın Macaristan'ın içişlerine karışması üzerine Kral Yanoş, Sultan Süleyman Han'dan yardım istedi. Padişah, 25 Nisan 1532'de Alman Seferi'ne çıkıp 120.000 mevcutlu ordusuyla Avusturya'yı işgal etti. Şarlkent 250.000 kişiden fazla Hıristiyan ordusuyla Osmanlıların karşısına çıkmaya cesaret edemedi. Sultan Süleyman Han'ın, Alman Seferi nedeniyle Orta Avrupa'da bulunmasından korkup, savaştan kaçan Şarlkent, Sultan Süleyman Han'dan anlaşma istedi. Sultan Süleyman Han anlaşmayı kabul etti. Şarlkent 22 Haziran 1533 tarihli İstanbul Antlaşması'yla Osmanlı İmparatorluğu'nun ve Büyük Hükümdar'ın üstünlüğünü kabul etti.
Eğer Kanuni Sultan Süleyman Han, Alman Seferi'nde Avrupa içlerine kadar ilerlemiş iken, Şarlkent'in anlaşma isteğini kabul ederek seferden dönmemiş ve Almanya'yı ele geçirmiş olsaydı, Osmanlı İmparatorluğu değil Viyana'ya, bütün Avrupa'ya sahip olabilirdi.
Sözüne Sadık Ol
Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlu İkinci Selim "Kıbrıs'ı alırsam bir camii yaptıracağım." dedikten sonra vaadini unutmuş, fakat bir gece rüyasında Hz. Muhammed Efendimiz:
"Ey Selim, sözüne sadık ol, vaat ettiğin camiyi buraya yaptıracaksın" diye parmağı ile Edirne'yi göstermiş. İşte bu sebepten Selimiye Camii serhat şehrinde yapılmış. Altı senede tamamlanarak 1575'te ibadete açılan bu caminin üç şerefesi, dört minaresi ve 999 penceresi vardır.
Caminin arsası rivayete göre eskiden lale bahçesiymiş. Bu arsanın sahibi olan yaşlı dede lalelerine kıyamadığı için cami yapılmasına gönlü razı olmamış. Sonunda ikna olunca bahçesinin devamlı sembolize edilmesi için caminin ortasındaki şadırvana lale motifinin yapılmasını şart koşmuş. Koca Mimar Sinan da ters lale motifi işlemiş. Bu motif burada bir lale bahçesi olduğunu, ters yapılışı ise sahibinin tersliğini simgelemektedir.