osmanlı imparatorluğu ABD yi vergiye bağlamış...

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
Banned
14-02-2006, 23:59   |  #1  
OP Banlandı
Teşekkür Sayısı: 0
1,148 mesaj

Star gazetesinden Halit kakınç'ın yazısı

Osmanlı, ABD'yi vergiye bağlamış

Kurtlar Vadisi Irak, neden bu kadar çok ilgi görüyor? Basit, çünkü toplum olarak üstüste gelen hakaretámiz davranışlar karşısında, bir şekilde özgüvenimizi sağlamaya ihtiyacımız var. Burgazadalı bir dosttan tam da bu sıkıntımızı gidermemize yardımcı olabilecek bir e-mail aldım.

Doğrusu ben bilmiyordum, öğrendim. Film ile yetinmeyin. Bu olağanüstü öyküyü siz de okuyun ki, keyfiniz tam olsun:

Yıllardan 1783, yani bundan tam 223 yıl öncesindan söz ediyorum. O günün Avrupa standartlarına göre her ne kadar mütevazı da olsa, yeni bir denizci devlet olan ABD, denizlerde de yelken vurmaya ve sancak gezdirmeye başlıyor.

Bu tarihen sadece 2 yıl kadar sonra, 25 Temmuz 1785’te, bu yeni sancağı taşıyan bir gemi, Atlantik Okyanusu’nda Cezayir sahillerinde Cadiz açıklarında Osmanlı gemileri tarafından ele geçiriliyor.

İşkembeyi kübradan sallamıyorum. Geminin adı sanı, her şeyi belli: Boston Limanı’na kayıtlı. Kaptanı İsaak Stevens adlı bir denizci. Adı da az ve öz: Maria.

Bugünkü Amerikalılar’ın ataları da olaylardan pek ders almıyor olmalılar ki, aynı sancağı taşıyan ikinci bir gemi daha Osmanlı’nın eline düşüyor. Philadelphia Limanı’na bağlı, Kaptan O’Brien komutasındaki Dauphin de Osmanlı gemilerine teslim olmak zorunda kalıyor.

Durun hele, dahası da var... 1793 yılının Ekim ve Kasım aylarında, 11 Amerikan gemisi daha Osmanlı donanmasının muhtelif gemilerine havlu atarak teslim oluyor.

ABD Kongresi, 27 Mart 1794 tarihinde, Osmanlı Deniz Kuvvetleri’ne karşı koyabilecek güçte savaş gemileri inşa edilmesi için Başkan George Washington’a 700 bin altın harcama yetkisi veriyor.

Dile kolay... Tehdit Osmanlı... Ve bugünün süper gücü ABD, bu tehdit karşısında donanmasının temellerini oluşturuyor. 5 Eylül 1795 tarihinde, ABD, Osmanlı ile bir antlaşma yapmayı kabul ediyor. Bu anlaşmaya göre Cezayir’deki esirlerin iadesi ve gerek Atlantik Okyanusu ve gerekse Akdeniz’de ABD sancağı taşıyan gemilere dokunulmaması karşılığında bir sefere mahsus 642 bin altın ve yılda 12 bin Osmanlı altını (216 bin Dolar) ödemeyi kabul ediyor.

Dili Türkçe olan ve 22 maddeden oluşan antlaşmaya, Başkan George Washington ve Cezayir Beylerbeyi Hasan Dayı imza koyuyorlar. Böylece ABD yıllık vergiye bağlanmış oluyor. Bu, ABD’nin iki yüz yılı aşkın bir süre için yabancı bir dille imzalanan tek anlaşma olduğu gibi, yabancı bir devlete vergi ödenmesi kabul edilmiş olan tek Amerikan belgesi.

Yabancı dilde tek antlaşma

Dahası, ABD tarihinde kendi dilinde olmayan tek uluslararası antlaşma, Türkçe. Ve ABD’nin tarihinde vergi vermeyi kabul ettiği tek ülke de Osmanlı İmparatorluğu.

İşin hoş tarafı, ABD Başkanı George Wasington, Osmanlı Padişahı tarafından muhatap olarak kabul edilmiyor ve antlaşma, Cezayir Beylerbeyi tarafından imzalanıyor.

İnanmayanlar olabilir. Kolayı var - Yale Üniversitesi tarafından yayınlanan Türkçe Antlaşma’nın İngilizce örneği için aşağıdaki adrese tıklamaları yeter:

alıntıdır....
saygılar...

Son Düzenleme: Banned ~ 15 Şubat 2006 00:05
Banned
15-02-2006, 00:23   |  #2  
Banlandı
621 mesaj

şimdiyi konuş. tek cümle söylüyorum. Türkiyenin bütçesi coca colanın bütçesinin %70 kadardır.

make-believe
19-02-2006, 21:20   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,836 mesaj

Ah Osmanlı imparatorluğu... Tüylerim diken diken oldu bu alıntınızı okuyunca. Ne imparatorlukmuşuz ya Rab...

Bir de şimdiki halimize bakıyorumda...Söylenecek çok söz var.

make-believe
19-02-2006, 21:25   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,836 mesaj

siteye girdim baktım. Doğru.

berkbabadogan
06-03-2006, 10:37   |  #5  
Yeni Üye
36 mesaj

Türkçesini nereden bulabilirim arkadaşlar?

Banned
06-03-2006, 18:32   |  #6  
OP Banlandı
1,148 mesaj

"biz geçmişi hayal kurmak için değil, onun hatalarından ders, ihtişamından hız ve ilham alarak geleceği kurmak için anıyoruz.
Ve bu yüzden Osmanlı yı çok özlüyoruz"
Yavuz Bahadıroğlu
saygılar
....

Son Düzenleme: byzihh ~ 06 Mart 2006 18:34
diamondmonster
07-03-2006, 01:55   |  #7  
Yıllanmış Üye
148 mesaj

Yapılan olay bizim açımızdan gerçekten güzel.
Fakat burada asıl önemli olan geçmişteki bu başarıların fazla abartılıp şu anki zamanda yaşanan olayları gölgelemesidir.
Her zaman anlatırız.Kurtuluş Savaşında böyle yaptık Çanakkale'yi böyle savunduk tamam yaptıklarımız gerçekten gurur verici ama mazide İngiltere, ABD gibi devletlere yaptıklarımızın acısını şu anda fazlasıyla çıkartıyorlar.Bunu gerek Avrupa Birliği şartlarından gerekse de ABD'nin Irak politikasından rahatlıkla görebiliriz.
Umarım geçmişteki bu başarıları sadece anlatmakla kalmayız ve günümüzde de bunun gibi kahramanlıklara imza atabiliriz

Banned
07-03-2006, 13:18   |  #8  
OP Banlandı
1,148 mesaj

inşaallah arkadaşım dualarımız ve özlemimiz bu yönde ....
saygılar...

senyerm
07-03-2006, 13:47   |  #9  
Taze Üye
2 mesaj

inşallah bu günleri bidaha görürüz...

Der Rote BaroN
09-03-2006, 00:28   |  #10  
Der Rote BaroN avatarı
Yıllanmış Üye
1,531 mesaj

Evet geçen gün bir tarih programında okumuştum (program yani exe ;) ) Amerika'yı vergiye bağlayan tek milletiz.

riquelme33
26-03-2006, 08:53   |  #11  
Taze Üye
1 mesaj

BİZ CEDDİMİZ OSMANLI TORUNLARIYIZ.ONLAR CEDDİMİZ GEÇMİŞİMİZ DENMEMESİ LAZIM ONLAR HALA VAR YANI RAHAT OLUN SİZ BİZ TÜRKÜZ ÖVÜNÜN ÖVUNMUYORSAN KARDESIM SENI TUTAN YOK GİDERSİN YANİ.KIMSEDE TINLAMAZ BİR TÜRK DÜNYAYA BEDELDİR HANGİ İNSAN EVLADI KARADAN GEMILERI CEKMIS ASLANIM BANA BUNUN CEVABINI VERIN SONRA KONUSUN.BİZ TÜRKÜZ HALA DA HEPSİ BİZE MUHTAC HEPSİ BİZE MUHTAC 3 KURUSLUK KOPEKLER 3 KURUSLUK.BİZ TÜRKÜZ BİR TÜRK BİR.VARLIK DA BİZDE İLİMDE GÜÇDE HERSEYDE BİZDE BİZ TÜRKÜZ TÜRK BİR ONLARIN HEPSİ BİZE MUHTAC 3 KURUSLUK KOPEKLER.AVUNMAYA İHTUYACI OLANLAR ACİZDİR ÖLE BİŞEY HİSSEDEN ZATEN TÜRK OLAMAZ ONLARIN HAYALLERININ ULASAMADIGI YERLERE BİZİM ELLERIMIZ ULASDI BU LAFI UNUTMAYIN FATİH SULTAN MEHMET CEDDİMİZ SÖLEDİ.BUNU BİLİN ONA GÖRE YASAYIN.BİZ CEDDİMİZ OSMANLI TORUNUYUZ ESKİ GÜNLERDEKİ GİBİ İNANDIK CEDDİMİZ OSMANLI GİBİ TÜRK GİBİ İNANDIK ESKİ GÜNLERDEKİ GİBİ HERSEY ESKİ VE NEŞELİ GÜNLERİNE DÖNDÜ RAHAT OLUN CEDDİMİZ OSMANLI TORUNUYUZ HERKEZ HADDINİ BİLECEK MÜHÜRDE BİZDE SÜLEYMANDA BİZİZ TÜRK BİR VARLIK DA BİZDE GÜÇDE İLİMDE HERSEYDE BİZDE TÜRKÜZ BİZ HEPSİDE BİZE MUHTAC 3 KURUSLUK KOPEKLER.O KADAR NOKTA TÜRK BİR OSMANLI BİR...

Banned
26-03-2006, 17:01   |  #12  
OP Banlandı
1,148 mesaj

sen bugun için söylediklerinle hayal görüyorsun.o bir türk dünyaya bedel sözü bizim için değil o zamanki kahramanlar içindi şimdi sen ve ben beş kuruşluk askeriz aksini iddaa eden varsa bilemem senin sadece parana muhtaçlar ama sen onların herşeyine çünkü bizde üretim yok sadece tüketim var ayrıca şimdi ben köken olarak türk değilim şimdi kalkıp ne diye övüneyim ama dersenki müslüman türk kardeşlerimde övünürüm  
neden milleyetçilik yapayım....
o savaşlarda kürtde çerkezde lazda azeride arapta savaştı sadece türkleri çımbızla çekmek ne kadar doğru...
saygılar....

silinmez
26-03-2006, 23:22   |  #13  
Yeni Üye
21 mesaj

Herşey güzel.Peki Özgürlük Heyeklenin hikayesini bilen var mı?

En meşhur New Yorklu'da Osmanlı geni

Fransız Bartholdi'nin yaptığı Özgürlük Heykeli'nin hikayesi hayli ilginç. Aslında Hürriyet Hanım Mısır'a dikilecekmiş.

Biz onu "Miss Liberty" diye bilirdik, meğerse kendileri "Hürriyet Hanım" olarak doğmuş! Malumunuz olduğu üzere, internette her türlü meseleyi Türkler'in atalarına bağlayan envai çeşit sansasyonel bilgi dolaşır. Çoğunun sağlaması imkansız olduğundan genellikle ciddiye almam. Ancak geçen gün, Özgürlük Heykeli'nin yapımına, 19. yüzyılda Osmanlı toprağı olan Mısır'a dikilmek niyetiyle başlandığını okuduğumda, mevzuyu biraz kurcalamaya karar vermiştim. Kararımın henüz dumanı soğumamıştı ki, posta kutumda Özgürlük Heykeli'nin nasıl Paris'te yapılarak NY'a gittiğini anlatan bir serginin davetiyesini buldum ve davete "icabet eder etmez", küratörün yakasına yapıştım. Evet sayın seyirciler, bu bilgi tamamiyle doğruydu: Genç Fransız heykeltraş Bartholdi, o günlerde yapımı süren, Akdeniz ile Kızıldeniz'i birbirine bağlayan Süveyş Kanalı'na dikilecek bir heykel projesiyle yanıp tutuşuyordu.

DOĞU VE BATI BULUŞTU
Bu, dev bir kadın heykeli olacaktı ve elinde tuttuğu meşale, Doğu'yla Batı'nın buluştuğu noktayı aydınlatacaktı. Ama kimse sanatçıya inanıp destek vermedi. Ama Bartholdi, inatçıydı, üzerinde çalıştığı, durmadan maketlerini yaptığı heykele özel bir mekan bulacaktı. Tam bu dönemde, Fransa'nın, ABD'ye resmi bir hediye göndermek istediğini öğrenen heykeltraş, 1871 yılında New York'a gitti. Limana girer girmez, Asya'nın ışığını temsil etmesi için tasarladığı alevin asıl yerinin Manhattan'ın karşısındaki Bedloe Adası olduğunu hissetti ve derhal görüşmelere başladı. Bundan sonrası da, gerçek bir "girişimcilik" hikayesi. Bartholdi, Paris'e döndükten sonra tüm hayatını bu projeye adadı. Bir yandan ABD'ye başka heykeller yaparak dikkat çekmeye çalışıyor, bir yandan atölyesini halka açarak giriş ücretleriyle para topluyor, bir yandan da fotoğraflar çekip basına dağıtarak çeşitli fonlardan ödenekler elde ediyordu. Bartholdi'nin atölyesi Paris'in en moda mekanlarından biri oluvermişti. Heykelin sağ eliyle meşalesi iki yıl sonra bitti ve Amerika'da sergilenmeye başlandı. Bartholdi, Miss Liberty'nin bedeni için de bir kaç yıl sonra dünyaca ünlü bir başka anıtı, Eyfel Kulesi'ni yaratacak olan mühendisten yardım istedi.

EIFFEL'DEN YARDIM
Gustave Eiffel, heykele NY'un iklimine dayanabilmesi için, inanılmaz bir metal iskelet yaptı. Onun yardımıyla 1884 yılında biten heykel, Paris'in orta yerinde süzülüyor, böylece de Bartholdi, aralarında Victor Hugo gibi, dönemin "jet set"inin de içinde bulunduğu gruplara 50 santim karşılığında heykeli gezdiriyordu. Miss Liberty, ertesi yıl sökülüp 200 ayrı kasaya yerleştirilerek gemilerle NY'a taşındı ancak ufak bir ayrıntı vardı. Amerikalılar heykelin kaidesini hazırlamamışlardı! Gözüpek heykeltraşımız, bu zorluğu da, ünlü gazeteci Pulitzer'ın başlattığı bir kampanyayla çözünce, 93 metrelik anıt, 25 Ekim 1886 günü bir havai fişek gösterisiyle, 10davetlinin huzurunda açıldı. Yılda 4 milyon turistin ziyaret ettiği bu hanım kızımız, bildiğiniz gibi sol elinde 1776 anayasasını tutuyor, ayaklarındaki kırık zincirler de köleliğin kaldırılmasını simgeliyor.
Hayatın işaretleri tuhaftır. Kaderin bu hikayede oynadığı rol size de tuhaf görünmedi mi? Sen kalk, Doğu ile Batı'nın buluştuğu noktayı selamlayacak bir meşale tasarla ama oraya kondurama. Sonra da aynı meşaleyi "Amerikan Demokratik değerlerinin" simgesine dönüştür ve bir asır sonra yattığın yerden seyreyle: O "değerleri" artık Bartholdi'nin alevleri bile aydınlatmakta zorluk çekiyor ve yine Doğu ile Batı bir türlü buluşamıyor. Kaderin cilvesi işte!
Sedef Ecer

Banned
27-03-2006, 01:03   |  #14  
Banlandı
621 mesaj

başlığı şöyle değiştirim imf Türkiyeyi vergiye bağlamış

theironman
27-03-2006, 09:40   |  #15  
theironman avatarı
Genel Denetmen
Teşekkür Sayısı: 63
8,347 mesaj

nerden nereye... roller değişmiş biraz galiba.

silinmez
27-03-2006, 11:45   |  #16  
Yeni Üye
21 mesaj

Roller hep değişir.Eğer bir devlet geriye doğru giderse onun yerine dolduracak bir devletin doğuşudur bu.Hep söylenir devletler doğar büyür vede ölür.Bu devletlerin kaçınılmaz bir sonudur.Amerika hep böyle üstün güç olarak mı devam edecektir.Elbette onunda sonu gelecektir.Burda önemli olan bu olurken onun yerini alacak devletin Türkiye olmasıdır.Bu bir nevi bayrak teslimidir.Buna Türkiyenin hazırlıklı olması gerekir.

netsinan
30-03-2006, 00:48   |  #17  
Yeni Üye
35 mesaj
ganzolist
şimdiyi konuş. tek cümle söylüyorum. Türkiyenin bütçesi coca colanın bütçesinin %70 kadardır.
aslında şimdi yer altı kaynakları bakımından bakarsak dünyayı satın alıcak kadar yer altı kaynağına sahibiz fakat bunun farkında değil TÜRKİYE aslında farkında değil demiyelimde birileri tarafından gündeme getirilmiyor bu olay yer altı kaynakları bakımından şöyle bir bakarsak BOR madenleri var ilk başta göze çarpıcak bu nedir bor ne işe yara diye sormayın sakın yoksa kimse okumak istemez bu kadar yazıyı ileri bir teknoloji ve 1mm küp BOR 1 kamyon benzine eş değerde işte olayda bu zaten ABD bu madenleri çıkarmamıza izin vermiyor peki biz başkalarına yedirtirmiyiz bu madenleri keh keh keh işte orası çok zor DÜNYA bizden korkmasaydı şuana kadar 3. Dünya savaşı çoktan başlamıştı hemde sebep TÜRKİYE ve TÜRKİYENİN MADENLERİ olarak tabi bu sebep biraz değiştirildi ne biliyim TÜRKİYE BOR MADENLERİNİN ARASINDA bomba saklıyor gibi bir yalan haberle ama olamaz neden çünkü Tırsıyorlar nede olsa DÜNYADAKİ EN ŞANLI ÜLKE TÜRKİYE

güzel bayan
04-04-2006, 23:09   |  #18  
Yeni Üye
25 mesaj

byzihh'den alıntı..
ama sen onların herşeyine çünkü bizde üretim yok sadece tüketim var ayrıca şimdi ben köken olarak türk değilim şimdi kalkıp ne diye övüneyim ama dersenki müslüman türk kardeşlerimde övünürüm
neden milleyetçilik yapayım....

hayır asıl üretim bizde mesela KAÇAK ÇAY,BÜTÜN KOT ÜRETİMİ(veya bir çok)sadece bir örnek vereyim fransanın askeri kıyafetleri bizde işlenip gidiyor.tarsusta...2bleu jean bizde üretiliyor etiketi yapıştırılıpgeri geliyor vs.vs.vs bu örnekler çoğaltıla bilir.birde türk derken sadece o savaşlarda değil osmanlıdada kürt arap çerkezler vardı yani yerden bitmediler ya ve o milletlerden beyler paşalar vardı.ve ayrıca ben aslen türküm.birde türkiye diyince türk milleti diyince saadece zaten türk akla gelmez değilmi...ve elbette eskinin hayaliyle yaşamamak lazım ama onlar bizim atalarımız biz onları örnek almıcağızda yaşananlardan ders çıkarmıyacağızda ne yapacağız.

aslını unutan millet unutulmaya mahkumdur

cursed
05-04-2006, 00:13   |  #19  
Yıllanmış Üye
1,123 mesaj

arkadaşlar her T.C. vatandaşı bir türk 'tür... diğer türklü ırkalra ayırısanız oan bakılırsa her kes melez.. .safkan diye bir kavrma yok bence ....