ÖSS'de tarihi rekor denemesi
LeMan dergisinin uzun süredir 'Rekor Geliyor' diyerek merak uyandırdığı konuyu aydınlatıyoruz: Sefa Boyar, 'sıfır doğru' hedefiyle Öğrenci Seçme Sınavı'na girecek. Amacı tüm soruları yanlış yanıtlayıp rekor kırmak.
Üniversiteyi bitirmek üzere olan, hem de ODTÜ gibi bir üniversitenin inşaat bölümünden mezun olup ardından Öğrenci Seçme Sınavı'na girmek... Peki neden? İkinci üniversite mi?.. Hayır. Bunu yapan Sefa Boyar'ın amacı bambaşka. Tüm soruları yanlış yanıtlayıp rekor kırmak ve sınav sistemini, ailelerin ve genel olarak toplumun ÖSS'ye yaklaşımını eleştirerek, fazlasıyla büyütülen ve stres kaynağı olan sisteme dikkat çekmek. Sefa Boyar bu denemesinde en büyük desteği, başta Mehmet Çağçağ olmak üzere LeMan ekibinden görmüş. LeMan, uzun süredir 'karnesi en kötü olanlar'a bisiklet hediye ediyor. Mehmet Çağçağ, bu 'karnesi en kötü olanlar'ın, zekâ fışkıran gözleriyle kendilerini de şaşırttıklarını ve bu denemede Sefa Boyar'a destek vermelerinin başlıca sebebini şöyle açıklıyor: "Ailelerin ve gençlerin yaşadığı bu ÖSS stresi, gerilimi, korku ve endişesi, panikatağı, intiharı başka hangi toplumda vardı? LeMan okuru Sefa kardeşimizin mailine 'Hayır' diyebilmemiz mümkün müydü?.."
MÜHENDİS ÇIKACAK
- ÖSS sınavında sıfır doğru yanıtlama fikri nasıl doğdu?
- Olay birdenbire cereyan etti. Bir an düşündüm; bu sınav bir hayat olarak gösteriliyor. Ve bu hayat birçok öğrenci ve anneler baba için bir yıkım oluyordu. Ben de bunları yaşadım. Annem ve babam aynı strese ortak oldu. Bunu daha iyi göz önüne sunmak ve bir üniversite mezunu olsam bile sınava girecek öğrencilerin söylemek istediklerine elçi olmak için güzel bir yoldu bu.
- 10 gün sonra ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden mezun olacak bir üniversitelinin bunun heyecanını duyması gerekirken, ÖSS ile hesaplaşmaya girmesinin bir anlamı olmalı.
- Aslına bakarsanız bunu tüm üniversiteli arkadaşlarımdan beklerdim. İnsan çok çabuk unutuyor yaşadıklarını. Birçok kişi, "Bana ne kardeşim! Ben sınava girdim. ÖSS'yi bu sene sınava girecek öğrenciler, anneler babalar düşünsün," diyor. Bence yanlış bir düşünce. İster ODTÜ'den, isterse başka bir yerden mezun olayım, ben kendimi en azından topluma karşı sorumlu hissediyorum. Birbirimizin dertlerine ortak olmaz, umursamazsak toplum çöker. Ben de sınava girecek öğrencileri anne ve babaları sonuna kadar desteklediğimi, onların stresine derdine ortak olduğumu göstermek istiyorum.
- Oldukça güç değil mi ÖSS'de sıfır doğruya ulaşmak? Daha önce bu rekorun sahibi yok mu?
- ÖSS arşivinden edindiğim bilgilere göre, daha önce böyle bir olayı deneyen olmamış. olmamış. Benden zeki olmasın, birkaç kişi bütün soruları sallayarak eksi 10 nete kadar inmeyi başarmış. Bu da güzel bir olay tabii ki. Ama burada bahsettiğimiz rekor denememiz, tam 180 sorunun da yanlış yapılmasıdır. Yani eksi 45 netten söz ediyoruz. Bu bir ilk ve cesaret etmesi bile güç bir olaydır. Bu rekoru kırarsam Sayın ÖSS Başkanımızın açıklama yapmasını bekliyoruz. Umarım, en azından bireye saygı duyup, bunu benim için yaparlar. Şimdiden sağol Başkanım, sizin sayenizde buralara geldik.
- Bu rekoru kırmak için nasıl hazırlanıyorsunuz?
- ÖSS'de zaman, ve bilgi önemli. Her ikisini de kontrol ederek en verimli şekilde her gün çalışıyorum. Rekoru kırabilmem için soruların hepsini doğru çözmem gerekiyor. Soruları çözüp, doğru yanıtları bulup yanlışlarını işaretleyeceğim. Tabii ki bütün soruları yapıp yanlışlarını işaretlemem için gerçekten iyi bir çalışma gerekli. Şu an için yalnız çalışıyorum. Fakat birçok hocamdan bu fikrim üzerine beni çalıştırma isteği geldi. Belki çalışacağız. Bu sistemde bunun için bile eşek gibi çalışma gerek ağabey vallahi!