Overclock hakkında bilmek istediğiniz her şey

CHIP Online
10-03-2009, 01:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj

Overclock hakkında bilmek istediğiniz her şey: CHIP Online özel bir overclock dosyası hazırladı...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Over ... -her-sey_11013.html

Alper Özkan

Daha önce buradaki makalemizde, Intel ve AMD işlemciler için overclock konusuna kısaca değinmiş ve pratik overclock yöntemlerinden bahsetmiştik. Ve şimdi sıra daha ayrıntılı bir overclock rehberi hazırlamaya geldi...

Overclock fikrini basit olarak "insan doğası" olarak tanımlayabiliriz. İnsan her zaman daha yükseklere ulaşmak ister. Söz konusu bilgisayar performansı olunca da, her zaman kullandığı bilgisayardan daha yüksek bir performans bekler. İkinci bir neden ise çoğu bilgisayar bileşeni, sahip oldukları potansiyelin %60-%70 arasını son kullanıcıya sunar. Overclock'un amacı da bu potansiyeli sonuna kadar kullanarak performansı artırmaktır. Bu ikisi birleşince ortaya çıkan şey "Overclock tutkusu" dur.

Overclock ve Yararları.
En büyük yararı şüphesiz performans getirisidir. Çalıştırdığınız uygulamalarda gözle görülür bir performans artışı elde edersiniz. Daha ucuz parçalardan topladığınız bir sistemin, daha pahalı bir sistemden daha fazla performans vermesi hem cebinizi hem de sizi mutlu eder. Bir şeyleri başarmanın verdiği haz da cabası. Paranız cebinizde kalırken, sisteminizin potansiyelinden sonuna kadar faydalanarak yüksek performans elde edersiniz.

Overclock ve Zararları
Overclock genel yanılgının aksine, bilinçli ve dikkatli bir şekilde yapıldığında sisteminize asla zarar vermez. Bilinçsizce yapılan overclock, başta işlemci olmak üzere, anakart ve ekran kartına kalıcı hasar verebilir. Üstelik çoğu bileşen, (bazı firmaların overclock için özel ürettiği bileşenler hariç) overclock sonucu oluşan hasar yüzünden garanti kapsamı dışında kalabilir. Overclock, yapıldığı bütün bileşenlerin ömrünü az da olsa kısaltır. Artan voltaj ihtiyacı da elektrik faturanıza cüzi bir miktarda yansıyacaktır.

Tüm konu: Overclock hakkında bilmek istediğiniz her şey

İzleyin: Compex'te Sıvı Azotla Overclock şovu...

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Bu yazıyı okudukta sonra bilgisayarınızı overclock edecek misiniz?

mechulkalan
10-03-2009, 09:29   |  #2  
mechulkalan avatarı
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
35 mesaj

Yapmak isterdim ama bilgisayarım biraz eski ve ben almamıştım. O nedenle işlemci ve ekran kartı dışında bilgisayarım hakkında net bir bilgim yok.

---------------------------------------------
Dayanamadım ve şeytana uydum. E6300 işlemcim 1860 dan 2000'e çıktı. Stok fanla yaptığımı belirteyim. Çok fazla oyun oynamadığım için sisteme fazla yüklenmiyorum. Birazdan 2500'e getirmeyi deneyeceğim :D

Chip yaktın beni :D OC'nin tadını aldım bir kere şu an işlemci fanı almayı düşünüyorum :D

Son Düzenleme: mechulkalan ~ 10 Mart 2009 19:38
Fattur
10-03-2009, 23:16   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
5,768 mesaj

Zaten oc li Kahkaha

H@ckerCesur
11-03-2009, 14:52   |  #4  
Yıllanmış Üye
1,881 mesaj

Bu zamana kadar sistemim eski diye hiç bulaşmak istemedim ama chipin bu yazısıyla ilham geldi. Pentium 4, 3.0 işlemcimi oc yaptım ve 3.3 oldu :D performans gözle görülür derecede arttı.

işlemci frekansı
200 mhz idi
210 yaptım çalıştı
220 yaptım çalıştı
230 yaptım :D sistem açılmadı.
225 yaptım mavi ekran verdi.
tekrar 220 mhz yapınca sorunsuz ve hızlı bir şekilde çalıştı.
3.0 yerine 3.3 ghz oldu hemde oturdugum yerde :))
Resim aşagıdadır...

uGuR.uK
11-03-2009, 17:17   |  #5  
Yıllanmış Üye
8,316 mesaj
Fattur
Zaten oc li Kahkaha
aynen öyleGülümseme:

Sıcaklık değerleri:
CPU (İşlemci)   32 °C
Çekirdek #1        37 °C
Çekirdek #2        36 °C

4GHz denemesinide yaptımda GTA4'te hata verdirdi, oyunu bitirim onuda yapıcamGülümseme.

xSabotaJx
26-03-2009, 18:43   |  #6  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1 mesaj

merhaba
sistemimde intel q6600 cpu (2.4 ghz core 2 quad (4 çekirdek)) ve crucial ddr2 800 mhz 1+1 gb kendinden soğutmalı ledli iki sevdiğim parçam var...xD
şimdi diyeceksiniz sistem iyi ne oc'si...xD
tamamen zevk meselesi...xD

şuan laptop'tan giriyorum...
aynı zamanda oc denemeleri yapıyorum...
şöyleki:
bios farklılıkları olduğu için oc ye tam uyumlu ram'lerime oc yapamadım, fakat daha önceden öğrendiğim işlemci oc'sini yaptım...
yani
fsb hızını
266
.
.
406
ya kadar onar onar arttırdım ve hiçbir sorun yaşamadım...
güzel güzel çalışıyor...

yalnız bir sorum olacak belli bir sıcaklıkta durulması gerekiyor, bu sıcaklık cpu genel sıcaklığımı yoksa çekirdek başına düşen her sıcaklık mı dikkate alınmalı?..

Son Düzenleme: xSabotaJx ~ 26 Mart 2009 20:02