Overclock hakkında bilmek istediğiniz her şey: CHIP Online özel bir overclock dosyası hazırladı...
Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Over ... -her-sey_11013.html
Daha önce buradaki makalemizde, Intel ve AMD işlemciler için overclock konusuna kısaca değinmiş ve pratik overclock yöntemlerinden bahsetmiştik. Ve şimdi sıra daha ayrıntılı bir overclock rehberi hazırlamaya geldi...
Overclock fikrini basit olarak "insan doğası" olarak tanımlayabiliriz. İnsan her zaman daha yükseklere ulaşmak ister. Söz konusu bilgisayar performansı olunca da, her zaman kullandığı bilgisayardan daha yüksek bir performans bekler. İkinci bir neden ise çoğu bilgisayar bileşeni, sahip oldukları potansiyelin %60-%70 arasını son kullanıcıya sunar. Overclock'un amacı da bu potansiyeli sonuna kadar kullanarak performansı artırmaktır. Bu ikisi birleşince ortaya çıkan şey "Overclock tutkusu" dur.
Overclock ve Yararları.
En büyük yararı şüphesiz performans getirisidir. Çalıştırdığınız uygulamalarda gözle görülür bir performans artışı elde edersiniz. Daha ucuz parçalardan topladığınız bir sistemin, daha pahalı bir sistemden daha fazla performans vermesi hem cebinizi hem de sizi mutlu eder. Bir şeyleri başarmanın verdiği haz da cabası. Paranız cebinizde kalırken, sisteminizin potansiyelinden sonuna kadar faydalanarak yüksek performans elde edersiniz.
Overclock ve Zararları
Overclock genel yanılgının aksine, bilinçli ve dikkatli bir şekilde yapıldığında sisteminize asla zarar vermez. Bilinçsizce yapılan overclock, başta işlemci olmak üzere, anakart ve ekran kartına kalıcı hasar verebilir. Üstelik çoğu bileşen, (bazı firmaların overclock için özel ürettiği bileşenler hariç) overclock sonucu oluşan hasar yüzünden garanti kapsamı dışında kalabilir. Overclock, yapıldığı bütün bileşenlerin ömrünü az da olsa kısaltır. Artan voltaj ihtiyacı da elektrik faturanıza cüzi bir miktarda yansıyacaktır.
Tüm konu: Overclock hakkında bilmek istediğiniz her şey
İzleyin: Compex'te Sıvı Azotla Overclock şovu...
- Altın kural: Soğutma
- Soğutma çeşitleri
- Sağlıklı overclock adım 1: Sisteminizi tanıyın
- Sağlıklı overclock adım 2: Terimler
- Sağlıklı overclock adım 3: Yardımcı araçlar:
- Sağlıklı overclock adım 4: Başlangıç
- Sağlıklı overclock adım 5: Overclock
- Sağlıklı overclock adım 6: Stabilite testi
Kaynak: www.chip.com.tr
Tartışıyoruz: Bu yazıyı okudukta sonra bilgisayarınızı overclock edecek misiniz?