Overclock sorunu

HPQ-User
06-04-2008, 22:59   |  #1  
OP CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 29
30,996 mesaj

Serhat sormuş:
Sevgili uzman kişi ,
Kısa bir süre önce ekran kartımın sistem üzerinde darboğaz oluşturduğunu düşünüp ekran kartınım overclock yapmaya karar verdim.
          Bu amaçla araştırdım soruşturdum gidip Zerotherm marka GX-815 Gamer Edition) bir adet yüksek performanslı GPU ,2 adette devir ayarlı kaliteli 92 mm kasa fanı aldım ve kasa fanlarının birini ekran kartının arkasına tam soğutucuya hava üfleyecek şekilde,diğerinide ekran kartının soğutucusunun üzerine kasa kapağına egzos görevi görecek şekilde yerleştirdim ve zaten stok fanla beraber haddinden fazla ısınan ekran kartımı şu değerlerden (idle-55C/Max Load 103C), şu değerlere (idle-40C/Max Load-64C) indirmeyi başardım.3D core 648Mhz/ mem 774mhz çalışan kartı Ati tool kullanarak yavaş yavaş core 730/mem 865mhz'e şu voltaj değerleriyle (1,450V/2.105V) stabil bir şekilde çıkarmayı başardım (bu arada stabiliteyi tam sürüm 3Dmark 2006pro,ati tool ve crysis kullanarak test ediyorum).

Soru 1 : Kart bu değerlerde (730-865)(1,450V/2.105V) 3dmark ve oyunlarda sorun çıkarmıyor ancak Ati tool(0.26)'da scan for artifacts testini başlatığım zaman bir süre sonra kart sıcaklığı 70 dereceyi geçmemesine rağmen sisteme restart atıyor.bu neden olabilir?

Soru 2 : Acaba güç kaynağım yetersizmi kalmaktadır, değiştirmelimiyim, değiştirmeliysem ne tavsiye edersiniz ?

Soru 3 : 3dmark 2006 skorum 7382 puan, bu ekran kartı ve işlemciyle normal bir değermidir yoksa aynı bileşenleri kullanıp forumlarda 10 bin küsürlü değerleri elde ettiğini beyan eden arkadaşlar bol keseden atıp beni boş yere mi işkillendiriyorlar?

Soru 4 : Hernekadar düşük devirde çalışsalar ve tek tek oldukça sessiz olsalar da (Cpu ve Gpu fanı dışında 4 fan daha var kasada, 2si 92mm 2si 120mm) bu  fanlar zaman zaman baş ağrıtabiliyor, fanları sökmeden başka yöntemler kullanarak kasama ses yalıtımı yapmam mümkün müdür ?

Biraz uzun oldu farkındayım ama cevap yazabilirseniz çok mutlu olurum.
Şimdiden teşekkür eder,başarılarınızın devamını dilerm.

Soru Türü: Donanım
İşletim Sistemi: Windows 2000 / NT
Sistem Özellikleri:
Core 2 Quad 6600 (G0)///Asus p5k-E Wifi-AP///4Gb Kingston ddr2 800///160 Samsung IDE///400W FSP Psu///Sapphire X1900XTX///

İnternet Tarayıcı: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.2; WOW64; SV1; .NET CLR 2.0.50727; .NET CLR 3.0.04506.30)

swordmaster_65
06-04-2008, 23:37   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,176 mesaj

1.Core hızına fazla yüklendiginde reset atma kitlenme gibi hatalar olabilir core hızına fazla yüklenme yapmayın mesela 700 mhz yapın ve mem'e yüklenin asıl fark yaratan oyunlarda fark acacak olan memdir.

2.Fsp kaliteli bir marka gercekten 400w güç veriyordur fakat o sistem fazla güç çekeceginden yetersiz kalma ihtimali var.
Birde o.c işleri yapıyorsunuz 500w almanız daha mantıklı olur.
Marka olarak Hihg Power 500w tavsiye ederim.

3.O kart kullanmadıgım ve skorlarını bulamadıgım için bir yorum yapamıyorum malesef.

4.Size tavsiyem cpu ve gpu fanı haricinde kasaya 4 fan takmanıza gerek yok bence öne 12 cm arkaya 12 cm lik 2 adet fan takarsanız bu fanlar fazlasıyla işlerini görüp kasa içerisi ısıyı fazlasıyla düşürecektir.
Kasa içerisi serin olursa zaten diger parcalarında kendi fanları var bir sorun olmaz.

K.A.Y.A.H.A.N
06-04-2008, 23:42   |  #3  
Yıllanmış Üye
672 mesaj

Ne marka kaç watt power suppy var sistemde şuanGözünü devirmiş

1ol3irol
07-04-2008, 01:57   |  #4  
Yıllanmış Üye
1,714 mesaj
swordmaster_65
1.Core hızına fazla yüklendiginde reset atma kitlenme gibi hatalar olabilir core hızına fazla yüklenme yapmayın mesela 700 mhz yapın ve mem'e yüklenin asıl fark yaratan oyunlarda fark acacak olan memdir.

2.Fsp kaliteli bir marka gercekten 400w güç veriyordur fakat o sistem fazla güç çekeceginden yetersiz kalma ihtimali var.
Birde o.c işleri yapıyorsunuz 500w almanız daha mantıklı olur.
Marka olarak Hihg Power 500w tavsiye ederim.

3.O kart kullanmadıgım ve skorlarını bulamadıgım için bir yorum yapamıyorum malesef.

4.Size tavsiyem cpu ve gpu fanı haricinde kasaya 4 fan takmanıza gerek yok bence öne 12 cm arkaya 12 cm lik 2 adet fan takarsanız bu fanlar fazlasıyla işlerini görüp kasa içerisi ısıyı fazlasıyla düşürecektir.
Kasa içerisi serin olursa zaten diger parcalarında kendi fanları var bir sorun olmaz.

Alkış
Cevap 3 : forumlardaki değerlere pek inanma derim. benchmark testleri yapan güvenilir sitelerden bilgi edinebilirsin..