Merhabalar...
Chip Dergisi'nin bu ayki sayısında işlemcilere nasıl overclock çekileceği anlatılmış. Yazıyı okuduktan sonra kendi işlemcimde denemeye karar verdim. Ama bazı sorunlarla karşılaştım. Öncelikle yazıda anlatılan biosla benim bios farklı, ben benim biostan "FREQUENCY/VOLTAGE CONTROL" diye bir bölüme giriyorum,oradan "CPU CLOCK" adlı yere geliyorum. Bu bölümde bazı değerler var: "Min 100" "Max 132" ben bu değerleri"KEY İN A DEC NUMBER" yazan ve karışısında kırmızı bir şerit bulunan yerden değiştiriyorum. Mesela 100 olan yeri 111 yapıyorum, işlemcinin hızı 111x18= 2,00 Ghz oluyor. Buraya kadar her şey normal ama bir süre sonra iştetim sistemim sorun çıkardı. Bilgisayarım kapanıyor ve tekrar açıldığında karşıma mavi bir ekran çıkıyor ve Microsoft/current/... (tam hatırlayamıyorum) kitaplaığında bulunamadı ya da bozuk, bellek fiziksel belleğe dökülüyor gibi garip bir şey yazıyor. Bu işlem her açıp kapatışımda tekrarlıyor. Benim işlemcim P4 1.80A Sizce sorun ne olabilir? İyi bir kullanıcı değilim, yardımcı olursanız sevinirim.
Overclock
Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.İşlemcin aşırı ısınıyo olabilir
Ramlerin kaldırmıyo olabilir
cok basit bir sekilde islemcin yada ram'in o hızı kaldıramıyor demek. stabil bir calısma icin voltaj arttırmayı deniyebilirsin fakat buda sorunu cözmeyebilecegi gibi islemcini kullanılmaz hale getirebilir.
o/c denemelerine baslamadan önce en ufak detayına kadar pc nin bilesenlerini blmen gerekirki , ne sorun cıkabilir nasıl düzeltebilirim gibi konularda is isten gecmeden önlem alasın...
o senin arttırdığın fsb hızıdır.ve o hızla birlikte pci agp ve ram hızlarıda artar.yani ram ve agp pci hızlarını bios soft menuden sabitlemen gerekir.bunu yaparsan işlemcini daha da hızlandırabilirsin.ama iyi bir soğutucuyla çalışmanı tavsiye ederim.ayrıca her anakartta bu hızlar sabitlenemiyor.umarım seninkinde sabitlenir....
menünde şöyle bir ayar varsa
100/33/66
buradaki 100 rakamı senin 111 yaptığın fsb hızıdır.
33 pci slotlarının hızıdır.bunu 33 fixed olarak ayarla.
66 agp portunun hızıdır.bunuda 66 fixed olarak ayarla.
ve ram hızını mesela elindeki muhtemelen 266 mhzlik oem bir ram ve o/c potansiyeli yok.onuda ram ayarlarından sabitleyebilirsin.ayrıca voltaj ayarlarıyla pek oynamamanı tavsiye ederim ama ram voltajını bir basamak arttır.eğer anakrtın bu oranları sabitleyemiyorsa hızı 110 mhz ye düşür.veya stabil olarak çalışacak bir ayara.benim anakartta da agp pci hızlrı ayarlanamıyor ancak ben 116 mhzde celeron 2.6 mı 3.01 ghz hızında kullanıyorum.ancak ram modülüm kingston.ve 2.7 voltta.