Ben yazayım o zaman:
1.soru: PERGEL
2.soru: 22
3.soru: Ş
4.soru: 5
5.soru: 108
6.soru: 170 veya 220
7.soru: DOST
8.soru: MİLLET
9.soru: 13824
10.soru: OOX
XOX
OXO veya cevaplarda da var bazı çözümler son soru için bu kadar.
Oyun 2009 Türkiye 14. Zeka Oyunları Yarışması
7. soruda mesela EA'dan A çıkmış. E kaçıncı harf: 6.harf. Yazalım: ALTI... A kaçıncı harf. Birinci harf. O zaman ALTI'nın birinci harfi. Yani A...
Aynı şekilde ÜF ile düşünelim. Ü kaçıncı harf? YİRMİALTI. Ya F kaçıncı harf? 7. harf. O zaman YİRMİALTI'nın yedinci harfi. Yani L. Olay bu.
International Affairs abisi. Bu konuda TZV Oyun 2009'un eleme sorularının cevaplarını tartışıyoruz.
Gerçi bütün soruların cevapları bulundu gibi ama bir veya iki sayfa öncesinde bir dikdörtgen şekli gibi bişeyler var. Orada kaç dikdörtgen olduğunu belki skombinasyon ile bulursun.. :)
arkadaşlar burada yeniyim bende bir kaç soru çözdüm yalnız dördüncü soruyu nasıl çözdünüz bir türlü anlayamadım? çözümünü göstermeniz mümkün mü?
son soruyu ben şu şekilde buldum
X: karalama
OOX
OXO
XXO
Ben yazayım o zaman:
1.soru: PERGEL
2.soru: 22
3.soru: Ş
4.soru: 5
5.soru: 108
6.soru: 170 veya 220
7.soru: DOST
8.soru: MİLLET
9.soru: 13824
10.soru: OOX
XOX
OXO veya cevaplarda da var bazı çözümler son soru için bu kadar.
10.sorunun cevabı yanlış, doğrusu nesat'ın çözümü. dikdörtgeni ve kareleri ayrı ayrı düşünürseniz çözümün kolay olduğunu görürsünüz.
Tekrar yazmaya gerek kalmamış o zaman. ancak 3. sorunun cevabı sadece Ş değil sözcükler de var.
X yerine Ş gelecek ve sözcükler "ÖZDEŞ, DÜŞEY, ÇARŞI, İŞLEK, ŞARYO" olacak. bu soruda X yerine başka bir harf gelebilir eğer anlamlı sözcükler çıkıyorsa. sözcük sorularında tdk sözlüğü esas alınıyor (geçen seneki sorularda olduğu gibi) ve farklı sözcükler tdk sözlüğünde varsa kabul ediliyor.
6. soruda eğer şekil daha önce eklediğim resimdeki gibiyse tablodaki değerler doğru, tek tek sayarak yazdım. ayrıca daha önce de belirttim, tablo bir formüle uyuyor. mesela 2 dikdörtgen için (soruda örnek olarak verilen durum) tablo şu şekilde olacak
1 2 3
1 5 2 1 8
2 2 0 0 2
3 1 0 0 1
11 (sorudaki örnek durum için verilen değer)
aynısını 3 dikdörtgen için çözdüğünüzde bu sefer tablonun ilk satır ve sütunu 13 8 5 2 1 olacak. yani dikdörtgen sayısı arttıkça tablonun soluna ve üstüne ikişer sıra ekleniyor.
Eğer azami dikdörtgen için gereken çizim yöntemi verdiğim şekildeki gibiyse cevap 170, ama başka şekil daha yüksek bir değer de olabilir.
10. soruda tzv2009un dediği gibi nesat'ın çözümü doğru. halıcının soru stiline uygun bir çözüm.
carboni223, 2. soruda cevap 22. sayıların yazılışındaki sesli-sessiz harf sayıları sonsuz bir dizi oluşturuyor. bu cevap. yazılmıştı önceki mesajlarda. son sorunun çözümü de nesat'ın verdiği çözüm.
kardeşim ben 2. soruyu 34 buldum ama simetri açıklaması bana mantıklı geldi ama seninkinin doğru olduğunu sanmıyorum benim cevabım şöyle ki
12+21=33
11'in 3 katı
11+13=24
12'nin 2 katı
12+22=34
34'ün bir katı 34 olduğndan cevap=34
3 kat 2kat 1 kat diye gidiyor.
ve bir de 7. soruyu buldum
cevap DOST
EA E alfabenin 6.harfi ALTI yazıyoruz A da 1. harfi ALTI'nın 1. harfini alıyoruz.
GC G alfabenin 8.harfi SEKİZ yazıyoruz C da 3. harfi SEKİZ'İn 3. harfini alıyoruz.
böle devam ederseniz AKIL çıkacaktır son satırda dost çıkacaktır,
ve son olarakta 9. sorunun cevabı 24'ün kübü
SEVGİLER,...
sizlere inanamıyorum nasıl ona yamuk dersiniz doğru cevap PERGEL ama son şekil yamuk değil GENEL DÖRTGEN lütfen biraz araştıralım yamuk olması için paralellik olması lazım
GEOMETRİK TERİMLERİ ÖĞRENİN DE GELİN
ben son soruyu
OOX
XOX
XOO
BULDUM ŞÖYLEKİ ;
1. satır 1. karede 4 tane karalama var
1. satır 2. karede 3 tane karalama var
1. satır 3. karede 3 tane karalama var
2. satır 1. karede 2 tane karalama var
2. satır 2. karede 0 tane karalama var
2. satır 3. karede 2 tane karalama var
3. satır 1. karede 3 tane karalama var
3. satır 2. karede 3 tane karalama var
3. satır 3. karede 4 tane karalama var
yani
4 3 3
2 0 2
3 3 4
burada köşelerde en fazla bulunan 4 var o zaman
1. satır 3.kareye kare koyup tmmlmamız lazım
3.satır 1. kareye de kare koymalıyız
ortalarda ise en fazla 3 tane var o zaman;
2. satır 1. kareye kare koyacaz
2. satır 3. kareye de kare koyacaz
yanlışsa ispatlayın lütfen
4. sorunun neden öle olduğunu açıklarsanız sevinirim ben yazdığınız yazıyla sorunun arasında harf sayısı benzerliği dışında bir benzerlik bulamadım yardımcı olursanız sevinirim
SAYGILAR...birde 3. soruyu açıklarmısınız???
4. Soru cevabı için açıklama yapabilirmisiniz, nasıl oluyor
ben son soruyu
OOX
XOX
XOO
BULDUM ŞÖYLEKİ ;
son soru dışında tüm soruların çözümleri açıklandı. forum sayfalarının tamamına bakarsanız görürsünüz. son sorunun da cevabı;
oxo
xox
xoo
cevap doğru, ancak çözümünü açıklanmadı (biraz kafa yormanız için)
yani
4 3 3
2 0 2
3 3 4
ya tmm bir eksene göre alarak falan o dediğiniz gibi çıkıyor biliom(sanırım öle) sizce benim çözümüm neden yanlış, bana gayet mantıklı geldi. Sizin o bütün forum sayfaları dediğiniz insanlar 1. sorudaki son şeklin yamuk değilde genel dörtgen olduğunu bilmiyorlar . Belki bunu da yanlış yapmışlardır.
ben son soruyu
OOX
XOX
XOO
BULDUM ŞÖYLEKİ ;
yani
4 3 3
2 0 2
3 3 4
biz yamuk dedik tmm yanlış ama o şekile paralel kenar diyip yamuk değil diyende vardı=)o da ayrı bişi zaten insanlar doğruyu bulamazlarsa sıkmaya başlıyorlar xD bi de kardeşim benim şu son soru için söylediğim cevap siizce yanlış mı ???açıklaa yaptım zaten ama şekil şöleydi
OOX
XOX
XOO
?????
son şekil için denilen genel dörtgen terimini hiç duymadım ama adı konveks dörtgen olmalıydı.
ayrıca 5. soru için çözümüm şu:
A>5dk
Y>60dk hızlar başta böyle. sadeleştirirsek
A>3dk akrep 1/3 daha hızlı olacağı için 3+1=4dk olur hızı
Y>36dk yelkovan 1/3 yavaş olacağı için 36-12=24dk olur
bu şartlara göre 72 dk sonra saat 01:12 de üstüste gelirler.
arkadaşlar dördüncü soru nasıl 5 çıkıyor. adam orada harfli soru sormuş ki cevabı da kelime ile ilgili çıkacak siz sonuç 5 diyorsunuz. adam akıllı çözümünü yazın da cevap nasıl 5 oluyormuş? kimse kırılmasın ama sanki kafadan atıyormuşsunuz gibi geldi özür dilerim şimdiden. çözüm nasıl diyoruz siz cevabı yazıyorsunuz.
son şekil için denilen genel dörtgen terimini hiç duymadım ama adı konveks dörtgen olmalıydı.kardeşim 72 dakika saatin bozuk halinde ki dakika onun üstüne 36 dakika daha eklemen gerekiyo
ayrıca 5. soru için çözümüm şu:A>5dk
Y>60dk hızlar başta böyle. sadeleştirirsek
A>3dk akrep 1/3 daha hızlı olacağı için 3+1=4dk olur hızı
Y>36dk yelkovan 1/3 yavaş olacağı için 36-12=24dk olurbu şartlara göre 72 dk sonra saat 01:12 de üstüste gelirler.
yani normalde 108 dakika ilerlemesi gereken saat bozulduğu için 72 dakika ilerlemiş orada da gerçek saati soruyor zaten
arkadaşlar dördüncü soru nasıl 5 çıkıyor. adam orada harfli soru sormuş ki cevabı da kelime ile ilgili çıkacak siz sonuç 5 diyorsunuz. adam akıllı çözümünü yazın da cevap nasıl 5 oluyormuş? kimse kırılmasın ama sanki kafadan atıyormuşsunuz gibi geldi özür dilerim şimdiden. çözüm nasıl diyoruz siz cevabı yazıyorsunuz.Arkadaşım o sözcüklerin bir şifresi war sen bu şifreyi çözeceksin orada yazanlara göre bir cevap vereceksin ve sorunun çözülmüş hali şöyle;
"Sorunun cevabı üç katından on eksiğine eşit olan sayıdır."
bunu da formule dökersek şöyle oluyor
3x-10=x
2x=10
x=5
şifrenin kuralı da şöyle;
dikkat ettiysen cümlede geçen her seslii harften önce alfabe de bir sessiz harf var ve her sessiz harften önce de sesli harf var buradan yola çıkarak;
misal U için kendinden bir önceki seslii harfle arasındaki bütün harfleri(hepsi sesiz olacaktır)
u'nun yerine kullanabiliriz ve U için 'P', 'R', 'S' 'Ş', 'T' harfleri kullanılır p harfi içinse aynı sebepten dolayı 'O', 'Ö' harfleri kullanılır. bunlardan cümleye uygun olanını kullanacakksın
LÜTFEN BİLİP BİLMEDEN MİLLETE ATIYOSUN MATIYOSUN DEME ÖĞRENDE GEL!!!!
xD :)))))