Oyun çocuğun fiziksel açıdan gelişmesine katkı sağlar. Basketbol, tenis gibi oyunlar oynayan çocukların ince ve kaba motorbecerileri gelişir. Aynı zamanda hız, esneklik, denge gibi konularda daha iyi olurlar. Dikkat algıları gelişir. Çocuklar oyun oynayarak enerjilerini dışa vururlar ve yaşamda daha aktif rol oynarlar.
Oyunun Duygusal Açıdan Gelişime Etkisi
Çocukların duygusal gelişimi oyunlar sayesinde gelişir. Oyun oynayan çocukların hoşgörü anlayışı gelişir. Oyun arkadaşıyla uyum sağlamayı öğrenir. Paylaşmayı, sıra beklemeyi, başkalarının görüşlerine saygılı olmayı oyun sayesinde kavrayabilir. Böylece hayatında bazı sorumlulukların olduğunu anlar. Oyun sırasında farklı karaktere bürünen çocukhayal gücünü ortaya çıkarır. Farklı yaşantıların ve zevklerin olduğunu keşfeder.
Anne ve baba oyun sayesinde çocuklarıyla daha iyi iletişim kurar. Oyun sayesinde çocuklarının dile getiremedikleri sıkıntılarını anlama fırsatı yakalarlar. Ebeveynler, çocuklarının oyunu kurmasına ve yönlendirmesine izin verirlerse çocuğun kendine güveni artar. Oyun çocuğun hızında ilerlerse çocuk yaptığı aktiviteyi yeterli bulur. Çocuklar oyun içinde ebeveynlerine ipuçları vererek onlara isteklerini anlatırlar. Çocuk, yapmak istediği aktiviteye doğru yöneltilirse kendini daha mutlu hisseder. Çocukla güç mücadelesine girmekse çocuğun yetersiz hissetmesine yol açabilir. Güç mücadelesine girmek yerine düşüncelerini beğenmek onları daha çok cesaretlendirir.