Asus P4P800
Asus, kullanımı kolaylaştırmak için i865PE chipset'li anakart modeline yapay zeka teknolojisini entegre etti. Bu ürün Hyper Path özelliği sayesinde performans değerlerinin altını üstüne getiriyor.
Asus P4P800
Asus’un P4P800 modeli, ilk bakışta piyasadaki diğer i865PE chipset'li anakartlarla benzer özelliklere sahip bir ürün. Dual Channel DDR bellek modülü desteği,Ser ial Ata yuvaları,USB 2.0 arabirimi,3C om 10Ğ100 ethernet bağlantısı ve 6 kanal ses entegreleri artık neredeyse tüm anakartlarda görmeye başladığımız sıradan niteliklerden sayılabilir. Ama P4P800 bu özellikler dışında sahip olduğu farklı işlevler ile ilgiyi üzerine çekmeyi başarıyor. Bu işlevlerin ilki AI (yapay zeka) teknolojisinin anakarta entegrasyonu. Günlük PC kullanımını en basit seviyeye indirgemek için kullanılan Artificial Intelligence teknolojisi sayesinde Gigabit Lan,6 kanal ses ve BIOS ayarlamaları otomatik olarak yapılabiliyor. P4P800’e dikkatlice bakıldığında 1 AGP ve 5 PCI slotunun yanı sıra bir de farklı bir slota sahip olduğu görülüyor. Bu slotun amacı,oldukça popüler olan kablosuz iletişim özelliğini istendiğinde anakarta kazandırabilmek; yani bu yuvaya takacağınız bir Asus WiFi kartı ile kablosuz dünyaya adım atabilirsiniz.
Artificial Intelligence (AI) ile kolay kurulum Asus P4P800’ün birçok işlevi AI fonksiyonuyla uyumlu çalışacak şekilde tasarlanmış. Örneğin AI Audio sayesinde anakart ses çıkışına bağlanan cihazları otomatik olarak tanımakla kalmıyor,a ynı zamanda hatalı bağlantıları da rapor ederek line in,line out ve mikrofon girişlerini birbirine karıştırmanızı engelliyor. Akıllı teknolojilerden bir diğeri ise AI Net. Gigabit ethernet ile VCT (Virtual Cable Tester) özelliklerini birleştirip AI Net olarak adlandıran Asus'un anakartı, ağ kablosunu 100 metreye kadar kontrol edebiliyor ve üzerindeki 3COM 3C940 denetçisi sayesinde kabloda eğer varsa kırılma noktalarını tespit edip gösterebiliyor. Yeni işlemcilerin çıkışıyla soğutma fanlarının dönüş hızında ve dolayısıyla gürültü oranlarında ciddi bir artış olduğunu biliyoruz. Asus Q-Fan teknolojisiyle bu noktaya da el atıyor,maksimum performans için fan dönüş hızını ayarlayan bu teknoloji sayesinde gürültü oranını da normal seviyelere çekmeye başarıyor. Overclock tutkunları unutulmamış Asus ürününü tasarlarken overclock tutkunlarını da ihmal etmemiş. CPU çekirdek gerilimi 0.025V aralıklarla artırılabiliyor.
Frekans değerlerini 1 MHz aralıklarla değiştirmeye olanak sağlayan SFS (Stepless Frequency Selection),FSB DDR kombinasyonunun elle ayarlanması, CPR (CPU Parameter Recall) özelliğiyle ayarlara geri dönüş overclock meraklılarına yönelik özellikler olarak göze çarpıyor.
Sonuç: i875 chipsetinin performans değerine ulaşıyor Gelelim bu anakartın en can alıcı özelliğine. Intel,i875 chipset'lerine PAT (Performance Acceleration Technology) özelliğini dahil etti ve i875'leri i865'lerden ayıran en büyük fark işte bu teknoloji. Çok ilginçtir ki, normalde sadece Canterwood bazlı sistemlerde görülen bu teknoloji, Asus'un bu Springdale anakartında da mevcut. Intel'in açıklamasına göre Canterwood ve Springdale chipset'leri aynı wafer'dan üretiliyor, yani ikisinin de yapım aşaması aynı. Tabi tutuldukları PAT testinden başarıyla sıyrılan ürünler Canterwood adını alırken, başarısız olanlar Springdale olarak etiketleniyor. Belli bir kalite seviyesine ulaşamayan Springdale'ler PAT özelliği devre dışı bırakılarak piyasaya sürülüyor. Asus,bir şekilde Springdale'lerin PAT teknolojisini etkinleştirmeyi başarmış ve buna Hyper Path adını vermiş. Bundan dolayıdır ki,A sus P4P800 testlerde en iyi i865PE chipset'li anakart olmakla kalmayıp çoğu i875 chipset'li anakartların performansına da ulaşıyor. Böylece daha pahalı bir i875 sisteminin performansını,nispeten ekonomik olan P4P800 ile elde edebiliyorsunuz.