* para biriktirmek için öncelikle gereksiz harcama kalemlerini kısmalısınız*. belli dönemler için* harcamalarınızı bir köşeye not edin ve bunlar üzerinden elemeler yaparak sadece zorunlu kalemleri bırakın. size katma değeri olmayan aktivitelerde harcanan paraları bir sonraki ay kumbaranıza ekleyebilirsiniz ya da hesabınızda kalabilir.
* birikim yapmak için maaş bankanızdan farklı bir bankada birikim hesabı açın*. buraya aylık olarak maaşınızın belli bir oranını yatırın ve çok acil sağlık koşulları dışında dokunmayın.
* alkol gibi eğlence unsuru olan tüketim kalemlerinin periyodunu uzatın, mümkünse hiç harcama yapmayın.
* taksitlendirme ile fazla faiz bindiren ürünlerden* uzak durun. olabildiğince nakitle almaya çalışın veya taksidini kısa tutun.
* eğer kartlarınıza bağlı avans hesabınız varsa kapatın, hiç olmadı limitini düşürün. kredi kartı limitleri için de geçerlidir.
* her yeni çıkan tüketim malzemesini almak zorunda hissetmemek için elinizde bulunan aynı ürünün * artı yönlerini düşünün, bir üst modelinin sizin hayatınızda önemli * bir değişikliğe etki etmeyeceğini düşünün. size sunulan ve üstün adledilen özellikleri kullanmadığınızda hayatınızda birşey eksilmeyeceğini görün.
* ülkedeki dönemsel sıkıntılardan kaynaklı oluşan belirsizlik ortamında ekonomik buhran yaşanabileceğini * ve dara düşebileceğinizi düşünün. o nedenle kıyıda köşede sizi idare edebilecek veya en azından uzak bir yere seyahat edebilecek özgürlüğünüzü sağlayacak para bulunması gerektiğini düşünün.
* çok etkili olmasa da iş yerinizde veya okulunuzda belli güvendiğiniz bir grupla gün düzenleyin (öyle kısırlı pastalı börekli değil); belirlediğiniz bir gün aylık dönemler halinde sırayla * birinizde para toplansın(paranın bugünkü ve gelecekteki değeri hesabını yapabilirsiniz). bunun için genellikle 6 kişilik veya 12 kişilik grupları önerebilirim* *.
* aylık periyotlar halinde gelen elektrik* ve su* faturalarının abartılı gelmesinin nedenlerini araştırın, ev ekonomisi yapın. doğalgaz faturalarını düşürmek için termostat kullanın, evinizin yalıtımı iyi değilse değiştirin. telefon faturanız eğer fazlaysa düşük bir tarifeye geçin, mesela 1000 dk, 1000 sms, 4 gb gibi bir tarifenin ne kadarını kullanıyorsunuz bir yıllık geçmişe bakın. muhtemelen fazlalığı göreceksinizdir.
para biriktirmek isteyenlere tavsiye
Gerçekten para biriktirmek istiyorsanız, ilk önce yaşadığınız şehri gözden geçirin!
Eğer örneğin İstanbul'da yaşıyorsanız, çok büyük ihtimalle çocuklarınıza bırakabileceğiniz hiçbir şey olmayacaktır.
Tabii ki geliriniz iyi değilse!
Böyle giderse gelecekte o kadar çok İstanbulzede ihtiyar olacak ki!
Çok değil 20 sene sonra!
Yapmanız gereken ilk şey işinizi ve ailenizi iyi bir araştırmadan sonra daha küçük bir şehre taşımaktır...