Internet Security tarzında veya anti-virüs programı gerekir mi?Yoksa işletim sisteminde dahili olarak bir program var mı?
Pardus için virüs programı gerekli mi?
Pardus Unix tabanlı bir İşletim Sistemi olduğu için Anti-Virüs programına gerek yoktur.Çünkü Linux için yazılmış virüs yok.. :)
linux tercih edilmeye başlandıkça yavaş yavaş virüsleri de çıkacaktır. şimdilik anti-virüs kurmana gerek yok. virüs bulaşır ama çalışmaz. ancak virüslü dosyayı windowsa götürürsen çalışır
ama illada kurmak istersen pardusun kendi sitesinde anti-virus programı var..
ama boş yere bilgisayarı yavaşlatmaya gerek yok...
linux tabanlı sistemleri için de virüs var ama bir elimizdeki parmakları geçmez heralde şu an için pek sorun teşkil etmiyo yani her 10 siteden 9'unun virüslü olması eğer windows ortamına dosya aktarımı yapmıyosan kafa yoracak bir dert bile değildir her türlü virüslü sitede sirit atabilirsin ama içim rahat etsindersen kur senin bileceğin iş o window için yazılan kadr seçenek olmasa lünux sistemler içinde var aklıma ilk gelen avast...
Aslında biz karşılaştık rootkit diye birşey tam başbelası bu virüse dikkat :)
Arkadaşlar haklı :) Linux tabanlı işletim sistemleri için yazılmış virüsler neredeyse yok.Sık tercih edilenlere göre virüs sıralamasını yapabilirz.Buna göre Windows'da hertürlü antivirus programı gereklidir ama bence pardus'ta gereksizdir.Çünkü pardus için yazılmış virüs programıda,virüste yok neredeyse :)
Clamaw diye bir virüs programı Pardusla beraber geliyor ayrıca yanılmıyorsam bit defender de Linux için bir virüs programı yayınlamıştı. ama kurmana gerek olacağını pek sanmıyrorum bugğüne kadar linux üzerinde dolaşan vede sayısı tesbit edilebilen 2000 civarında virüs var ki bu sayı windows un rakamlarının 300 de birine denk geliyor.
knazar ve buna benzer programlar bunları kur.pisi den.eğer daha değişik programlar varsa bana da yolla özel msj olarak haydi kolay gelsin
Gereklidir ! K-Nazar ve Klamvin'i deneyin !
İnternet SECURİTY Tarzında program varmı bilmeyen var !
Allah bilir
Bugün 2. Özgür Yazılım Konferansı'na katıldım ve orada E-Posta sistemleri üzerine konuşan kişi yaklaşık olarak şöyle birşey dedi :
"Bu antivirüsler daha çok kullanıcıdan kullanıcıya virüslü dosyaların bulaşmaması içindir."
Yani virüsler sisteminize ciddi zararlar veremezler çünkü sistem dosyaları yetkili kullanıcı izni isterler değiştirilebilmesi için. Ancak kullanıcı dosyaları belki zarar görebilir ki bu biraz dikkatsiz kullanıcının başına gelecek birşeydir.
ŞU AN OLMASADA GELECEKTE MUTLAKA ONADA VİRÜS YAZILIR ŞİMDİLİK RAHAT OL...
baDibereBugün 2. Özgür Yazılım Konferansı'na katıldım ve orada E-Posta sistemleri üzerine konuşan kişi yaklaşık olarak şöyle birşey dedi :
"Bu antivirüsler daha çok kullanıcıdan kullanıcıya virüslü dosyaların bulaşmaması içindir."Yani virüsler sisteminize ciddi zararlar veremezler çünkü sistem dosyaları yetkili kullanıcı izni isterler değiştirilebilmesi için. Ancak kullanıcı dosyaları belki zarar görebilir ki bu biraz dikkatsiz kullanıcının başına gelecek birşeydir.
Rootkit bilgisayara kendini donanım gibi gösterir. Aslında biyolojideki virüsler gibi canlı-cansız varlıklar arasındaki geçiş modundadır :) Yani acayip bela bişey bu rootkit.
rootkit denen olay aslında linuxdaki kernel kodlarının arasına ekstra kod eklemeye yada kerneldeki bazı kodları değiştirmeye yarayan araçlardır. kernel kodlar değişince örnek olarak kernele root haklarına sahip başka kullanıcı eklenebilir. bu rootkiti size atan kişide oluşan yeni kullanıcı ile sisteme erişip istediğini yapabilir. ama badibereninde dediği gibi linuxa ne rootkit nede virüs bulaşması bana göre imkansız. yani şu şekilde pc sini kullanan birine bulaşmaz. ilk olarak bilinmesi gereken şey bu adamların neden root hesabı denen bişey kullandığıdır. yani öle her şeye root parolanızı girerseniz yersiniz rootkiti. ikincisi bilgisayarınıza bi program yüklicekseniz kullandığınız dağıtımın deposundaki programları tercih etmelisiniz depolardaki programlarda sakıncalı kodlar bulumaz asla. hadi depoda bulamadınız ki zamanımızda depoda program bulamamak çok nadir rastlanan bir durum. diyelim ki bulamadınız programı nette aramayın asla programın yapımcı sitesine gidip oradan varsa sürümünüz için paket indirin yoksa kaynak kodları indirip oradan derleyin. ve başka hiç bişey için root parolanızı girmeyin (sistemde değişiklikler yapmak dışında). mesela nette gezerken bi site sizden root parolanızı isterse bilinki o site bi işler karıştırıyo girmeyin parolanızı bu kadar basit korunmak. anti virüse hiç bi zaman ihtiyacınız olmaz bu derece bilinçli iseniz.
K nazar diye b,r yazılım var. Bup dosyaları avlıyor.
knazar ın koruma gibi bi görevi yoktur arkadaşım. Türk geleneklerine göre yazılmış görüntüsel bir programcık sadece aman nazar değmesin baabında yani.
hasmetismailInternet Security tarzında veya anti-virüs programı gerekir mi?Yoksa işletim sisteminde dahili olarak bir program var mı?Eğer istersen açık kaynak kodlu pardus pisi deposunda bulunan clamav antivirüsü yükle.
Pardus linux tabanlı olduğu için virüs bulaşma ihtimali oldukça az ve zaten bi şey kurarken enellikle şifre ister veya şunu kurdum die rapor eder. ii kodlanmış bir virüsse (ki kimse linuxa virüs yazmakla uğraşmıo) de pardusun kendi var "knazar" die bi anti virüs programı dahil. o zaten bilinen bütün linux virüslerini tanıo zaten bu nedenle senin herhangi bir anti virüs programı kurmana gerek yok!!!