Kavgaya dönüştürmeden tartışalım:
Pardus ulusal işletim sistemimiz mi, değil mi?
Pardus ulusal işletim sistemi mi?
- 1
- 2
Tartışmada konuyu açan kişi olarak taraf olmamak için kendi görüşümü ayrı bir mesaj olarak yazacağım.
Bence Pardus ulusal bir işletim sistemi değil. Hatta bir işletim sistemi değil. Fin bilgisayar mühendisi Linus Torvalds öncülüğünde başlayan Linux projesinde bol miktarda bulunan dağıtımdan biridir.
Bu konuda benimle aynı görüşe sahip birini buldum. C ve Sistem Programcıları Derneği Başkanı Kaan Aslan. Kaan Aslan Cumhuriyet gazetesinde Orhan Bursalı'nın Pardus hakkındaki bir yazısı hakkında yazarla arasında geçen e-mail diyaloğunu buldum.
Kaan Aslan:
Sayin Bursali; Pardus ile ilgili bugünkü yaziniz hakkinda bazi açiklamalar yapma geregini hissettim... Öncelikle, Pardus\'un neden israrla sanki bir isletim sistemiymis gibi duyurulmaya çalistigini anlamakta zorluk çektigimi belirtmek isterim. Pardus bir isletim sistemi degildir. Bir Linux dagitimidir. Dolayisiyla Pardus\'un ulusal bir isletim sistemi olmasi da mümkün degildir. Isletim sistemleri oldukça karmasik bir teknolojiye sahip olan yazilimlardir. Maalesef ülkemizde bizim Dernegimiz disinda ciddi anlamda isletim sistemi yazimiyla ilgilenen bir ticari ya da kamusal kurulus yoktur. Orhan Bey, konuyu söyle açiklarsam sizin için daha anlasilir olabilir: Siz diyelim Peugeot marka bir araba satin aldiniz ve bu arabanin içindeki çesitli göstergeleri Türkçe olacak biçimde degistirdiniz. Arabaya kendi olanaklarinizla yeni bir boya çektiniz. Aynalarini da söküp kendi ürettiklerinizle degistirdiniz. Simdi ulusal bir araba yaptiginizi iddia edersiniz muhtemelen size güleceklerdir. Zaten arabanin üzerindeki Peugeot armasi da halen orada durmaktadir. Bir araba yaptiginizi ne zaman öne sürersiniz?.. Sizin katkinizin çok daha önemli boyutlarda olmasi gerekir. Bazi parçalari kendiniz üretmeseniz bile onlari ciddi bir mühendislik çalismasiyla birlestirmeniz gerekir. Pardus bir isletim sistemi degildir. Isletim sisteminin ismi Linux ya da GNU/Linux\'tur. Pardus bir dagitimdir ve Linux\'un Pardus gibi çok sayida dagitimi vardir. Bu tür teknik konularda yanlis anlasilmalari önlemek için Dernegimizden görüs alabilirsiniz... Bir Cumhuriyet okuru olarak çalismalarinizda basarilar diliyorum... Kaan Aslan (C ve Sistem Programcilari Dernegi Baskani)
Orhan Bursalı:
Sayin Aslan, haklisiniz tabii. Burada kisa geçmek için böyle bir girisimde bulundum, zaten yazida da linuks tabanli diye bir laf geçirdim, ama esas linuks dagitimi oldugu konusunda suphesiz haklisiniz... Linuks un üzerine bir turkce giydirme ve ve ozel eklentilerle \"ozellestirilmis\" bir sistem... Amacim baska tabii yaziyi yazarken.. Her neyse, sizinle hem fikirim, ama birakalim bu acik sisteme geçsin devlet!.. Sevgi saygi Orhan Bursali
( kaynak: http://www.csistem.org/ )
Bencede tam olarak "Türk İşetim Sistemi" değildir. Bence tamamen Türk ve bizim olması için kerneli çekirdeği baştan yazılmalı. Şu anda linux kernelini kullanıyor. Ama işletim sistemi yazacaksan ve benim diyeceksen her kodunu her dosyasını senin oluşturman gerekir. Ama bazılarının dediği gibi Pardus Linux'un üstüne tema değildir!
evet yarı yabancı yarı yerli gibi ama olsun ülkemizde
böyle bi gelişmenin olması beni umutlandırıyor gelecekte daha da iyileri yapılabilir düşüncesiyle
Pardus budur işte , lafı benim ağzımdan almış adamKaan Aslan:Siz diyelim Peugeot marka bir araba satin aldiniz ve bu arabanin içindeki çesitli göstergeleri Türkçe olacak biçimde degistirdiniz. Arabaya kendi olanaklarinizla yeni bir boya çektiniz. Aynalarini da söküp kendi ürettiklerinizle degistirdiniz. Simdi ulusal bir araba yaptiginizi iddia edersiniz muhtemelen size güleceklerdir. Zaten arabanin üzerindeki Peugeot armasi da halen orada durmaktadir.
HAYIR TÜBİTAK TARAFINDAN GELİŞTİRİLİYOR
Linux'un ana çekirdeğini tamamen Türkçeleştirip, Çomar,Pisi gibi Programlar geliştirip bunun kullanıma sunulmuş halidir.
En azından güzel bir projedir.
Okulumdaki hocalara en azından zorla kurduğum bi sistemdir. Flashdisk viruslerinden etkilenmeyen bir sistem dir :D:D
Ulusal değildir.
Öyle diyene gülmek gerekir.
Ekşisözlük açıklaması gibi oldu ama dediğim gibi ulusal değildir.
Ha Knoppix ha Pardus :D
Bu Konunun Cevabını En iyi Verecek Kisi Forumda ParDus'La ıLgıLı acıLmıs "Gereksiz İşLetım Pardus " adLı basLık aLtında Pardus dusmanı arkadasLarLa Savaşmış oLan Kişi BADİBERE nickLi arkadasımızdır. gercektende acayip guzeL cvpLarı vardıı.BADİBERE seni bekLıyoruz : )
VALLA pardus tam olarak linux kernelinii kullanıyor.ayrıca masaüstü yöneticisinin baştan yazılması lazım ulusal olması için.eğer beklersek biraz tam ulusal işletim sistemimiz çıkacak.az kaldı
Sifirdan bir isletim sistemi yazmaya calismak ne kadar akil kâridir tartisilir. Yazilanlarin da sonu da pek parlak olmadi, beos gibi. Aslinda, yukarida dendigi gibi, oturup mevcut dagitimlari Turkcelestirmek yerine, mevcut uygulamalarin alternatifi sifirdan Turkce uygulama yazmak da israf bence. Bu kadar is gucu, keske ayni proje etrafinda calissa da cok daha iyi yazilimlar ortaya ciksa.
Ulusallik konusuna gelince, Pardus da ulusal bir isletim sistemi olamaz, olsa olsa bir linux dagitimi olabilir. Turkce ve Turkler tarafindan Turkcelestiriliyor ya da ek uygulamalar yapiliyor olmasi, ulusal olmasini mi gerektirir? Yarin bir Turk firmasi cok iyi bir oyun yaptiginda da ulusal oyunumuz mu diyecegiz? Isin asli "ulusal" kavraminin bir bilgisayar yazilimina on ek olarak gelmesi bile bence garip.
Kısa kesicem : Tam anlamıyla ulusal işletim sistemi değildir.
Önce bir oturup "ulusal olma" kavramını açıklamak, sonra da neyin "ulusal" olup neyin olmadığını bulmak gerekir.
ha ulasal ha ulasal değil ne olacak geçin bu işleri ya
Hallederiz_87Hep başka konular konuşulmuş hiç düşndünüzmü?Niye PARS felan değilde PARDUS....?İsim önemli mi sizce?
Ulusal devlet ulusal teknoloji ulusal bilinç
ya arkadaşlar bunları bırakında mevcut olan kudretin damarlarınızdaki asil kanda olduğuna inanın yeter, linux tek başına yazılmadı türkler hiçmi destek vermedi sanıyorsunuz ? linux çekirdeği dünya malıdır ve her millet bu çekirdeği kendi çıkarları doğrultusunda izin almaksızın değiştirebilir ve dağıtabilir ..., 2. türkiyenin daha bi çok şeye ihtiyacı var, özellikle bankalarda :), sağolsun yabancılar devamlı bizim istihbaratçılarımızı öğreniyor bide bankalar geçse pardus a yada onun gibi özel bir sisteme süper olcak hani :), yaa işte böyle anlıyoruzki pardus ulusal işletim sistemi ama biz ipi elin eline verdikçe bizi asan çok olur :D, acaba gerçekten ne zaman uyanacaksınız merak ediyorum, toprağımıza düşman postalı deyincemi türk olduğunuz ne kadar önemli bir yerde yaşadığınız ve teknolojinin ne kadar değerli olduğu aklınıza gelecek :), pardus neden yapıldı gizli gizli nerelerde kullanılıyo yada açık açık nerelerde var bakın :s, linux casusluk açısındanda iyidir :), araştırın görün :)
MAndrake icin fransiz red hat icin amerikan suse icin almanlar gelistirdi denilirken ?
PArdus icin bisiler denilmesi neden bu kadar zor?
Bİsiler Türkler soyle TÜrkler boyle demek yerine GElistirmek icin neler yapmamiz gerektigini neden konusmuyoruz ?
Arkadaşlar pardus bir linux dağıtımıdır o kadar. tübitak/uake de bundan fazlasını iddaa etmesede ulasal işletim sistemini deyiveriyor gitsin.
Arkadaşlar konuyu pc dünyası açısından görüyorsunuz ama konuyu politik açıdan görmekde fayda var. Sadece türkye değil bir çok ülkede "ulusal işletim sistemi" sevdası peyda oldu. Sebebi bağımsız ülkelerin teknolojik bağımsızlığını kazanmak istemesi ve siber casusluk ve siber savaş aktivitelerine karşı koruma sağlama çabası. Yani bu ihtiyaçları karşılayabilen bir sistem ancak ulusal olarak nitelendirilebilir. ve bence kodları açık kaynak olup bütün dünyaca bilinen bir sistem bu ihtiyaçları karşılamaktan uzaktır. linux dağıtımlarının uzman hackerlar tarafından dakikalar içinde kırılabildiğide bir gerçektir. çünkü dağıtım da, güvenlik önlemleri de açık kaynaklıdır ve şifresi bilinen bir kilit gibi durmaktadır. linux sistemlerin neredeyse hiç saldırıya uğramaması daha güvenli olduğu için değil "daha az hedef" olmasından kaynaklanır. Farz edelim şu an bir linux dağıtımı windows kadar yaygın olsa ne kadar güvensiz olduğu anında su yüzüne çıkacaktır ve sorunun en büyük kısmını eninim ki bugün linux dağıtımlarının gelişmesini sağlayan özgür programcıların "suistimalleri" teşkil edecektir. Bunun için eğer bir işletim sistemi ulusal olarak nitelendirilecekse bunun devlet eli ile yada devlet denetimde özel/ticari kuruluşlarca kapalı kaynaklı olarak başlı başına bağımsız bir mimari ile inşa edilmiş olmalıdır. Başarı için sadece bu da yetmeyecektir. Çünkü işletim sisteminden messengera bir programın başarılı olabilmesi için şu özellikleride barındırıyor olması gerekir ki bunlarda başlı başına uzmanlık gerektirir;
-Güvenlik (kırılamayacak güvenlik önlemi yoktur, işin sırrı önde olmaktır)
-Kararlılık (son kullanıcı programın arkasındaki bütçeyi ve teknolojiyi önemsemez. çok önemli bir işlem yürütülürken bir anda kitlenen bir program kullanıcı gözünde bitmiştir)
-Kullanım kolaylığı (her yaş ve her gruptan insanın kullanabileceği yapılardan uzak program ve sistemler daima başarısız olmuştur. windowsta setupın rahatlığını yaşamış son kullanıcı linux dosyalarını derlemeye katlanmaz...)
-Kullanıcı deneyimi (son kullanıcılar sisteme uymayı değil sistemin kendisine uymasını beklerler. sezgisel beklentilere cevap veren sistem ve programlar hep başarılı olmuştur. microsoft ve aple bu konuyu hep birinci öncelik olarak görür ve bu doğrultuda hareket ederler. çünkü bu firmalar ticaridir ve kar için "satmak" zorundadır.)
-Çekicilik ( sadece pc son kullanıcıları değil bütün tüketiciler görsel cazibeye önem verir. aynı kalitede iki çikolatadan daima dada süslü ambalaj sahibi olan daha çok satar :) yada daha bilinen bir isme sahip olanlar. bu konuda isim başarısı msye görsellik başarısı kısman aple aittir.)
-Genel Yeterlilik ( son kullanıcı sahip olduğu ürünle daima yapılabilecek her şeyi yapabilmeyi arzu eder. Kullanmayacak bile olsa. en iyi örnek ülkemizde desteklenmediği halde bu telefonda 3g var mı diye soran tüketicilerdir.)
-Ulaşılabilir bir sorumlu & teknik destek (son kullanıcı sahip olduğu ürünle ilgili destek ve muhattap bulabilmeyi sanıldığından daha çok umursar. normal kullanımda aklına gelmesede yaşadığı ilk sorunda bunu yüksek sesle haykırır.)
-Esneklik ( kullanıcılar genelde pcyi sadece internet için kullanıyor olsalar bile gerektiğinde aynı başarıyı oyun eğlence, ofis uygulamaları, çoklu ortam hizmetleri gibi her alanda görmek ister ve kullandığı sistemin yeni ihtiyaçlarına uyum sağlamasını bekler.)
-Ticari Potansiyel ( bir işletim sisteminin ticari uygulamalardaki başarısı genel başarısı ile doğrudan ilişkilidir. örnek vermek gerekirse başarılı bir grafiker photoshop un imkanlarını kullana bildiği bir işletim sistemini bırakıp [win/mac] linuxa geçmez.)
ben bunlarada dikkat edilmesi gerektiğine inanıyorum. ayrıca gelecekteki başarılı kapalı kaynak kodlu bağımsız işletim sistemimizin linux/windows/mac/solaris gibi diğer işletim sistemlerinin programlarını da simule edip çalıştırabilmesini beklerim...
- [ Tüm kodu seç ] [ Yeni Pencerede Göster ]
şu anda pcdeki tek os pardus linuxdur. ben pardus düşmanı değilim ;)
Arkadaşlar öncelikle açık kaynak kodunun mantığını anlamak gerekir gnu/linux'un geliştirmelere açık olması bunu özelleştirebileceğimiz anlamına gelir. dolayısıyla PARDUS linux temelli ulusal işletim sistemimizdir. Sayın Kaan Aslan Peugeot firması ben araba yaparım isteyen boyayıp aynalarını değiştirsin o artık yeni bir markadır diye izin mi veriyor ki ve bu örneğe de çok güzel diyenlere şaşıyorum. Biz Amerikan şirketlerinin kafesinden kurtulalım diye uğraşıyoruz siz devletin bi kurumunun bu çabalarını taktir edip destekleyeceğinize kötüleme kampayası başlatıyorsunuz çok ilginç anlamakta güçlük çekiyorum. microsoft'a ve sizin gibi düşünenlere rağmen okulda öğrencilerime pardusu anlatıyorum ve bilgisayarlarına kuruyorum ve devam edeceğim. Bu arada Milli Eğitim Bakanlığı okullarda kullanılan bilgisayarların Pardus uyumlu (donanım bakımından) olmasını ihale şartnamesine ekledi küçük ama önemli bir başlangıç ve ulusal güvenliğn önemli olduğu bütün kurumlarda Pardus kullanılmalıdır. Avusturya, Norveç, Rusya gibi devletler (bunlar ilk aklıma gelenler) okullarında açık kaynak kod kullanmaya hazırlanırken O hep özendiğimiz ve girmek istediğimiz avrupa birliği açık kaynak kodlu yazılımlara yeşil ışık yakarken vay efendim pardus ulusal mı değil mi ben ulusal diyorum www.ozgurlukicin.com da geliştiriciler listesi var birtane yabancı varmı acaba bi bakın hepsi TÜRK sizi tatmin edecekse ekleyelim LİNUX TEMELLİ ULUSAL İŞLETİM SİSTEMİ PARDUS (Zaten böyle ifade ediliyordu ama anlaşılan bu konuda olumsuz eleştiri yazanlar bilmeden eleştiriyor Türkiyenin en büyük sorunu bilmeden konuşmak zaten )PADUS'un Geliştiricileri Pardu'u Şöyle Tarif ediyor:: destek olun kardeşim köstek olmayın ve bu forum başlığı hemen değişmeli Pardus ulusal mı değil Pardus nasıl daha yaygın hale gelir nasıl daha fazla faydalanılır olmalı herkese saygılarımı sunuyorum.
Pardus Mardus ...hikaye....Anadol araba gibi...Çatır çatır Windows varken....!!!!!
Bulaşmayın Pardus a filan .....Çukura düşersiniz...
Bilişimde Ulusalcılık Olmaz...!!!!
dostum sorun ulusallık değil konuyu siyasete çekmeyin sizi anlamak çok zor pardusu kullandınızmı windowsta ne yapıyordunuzda pardusta yapamadınız. ayda kaç kez windows'a format atıyosunuz günde kaç kez ne olduğunu bile bilmeğin güncellemeleri yüklüyosun Türkiye yeniliğe bu kadar kapalı niye yeni herşeyi çukura düşürüyoruz mantık bunun neresinde.(dikkatini çekerim sn.selimhun Türkler demedim Türkiye dedim :))) ayrıca türkçe konuşup ta Türkiyede yaşayıpta neden ulus lafı geçince tepki verir insanlar anlamam ) sanırım bilgisayarı yanlız oyun oynamak ve internet için kullananlarla bu konular tartışılmayacak ben forumdan şimdilik özellikle vurguluyorum şimdilik çekiliyorum zaten yeni girdim okuduklarım beni şaşırttı.
- 1
- 2