alp sormuş:
PATA kullanıyorum neden SATA'ya geçmek avantajlı ?
Soru Türü: Donanım
İşletim Sistemi: Windows XP
Sistem Özellikleri:
Windows XP
İnternet Tarayıcı: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; tr; rv:1.8.1.6) Gecko/20070725 Firefox/2.0.0.6
alp sormuş:
PATA kullanıyorum neden SATA'ya geçmek avantajlı ?
Soru Türü: Donanım
İşletim Sistemi: Windows XP
Sistem Özellikleri:
Windows XP
İnternet Tarayıcı: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; tr; rv:1.8.1.6) Gecko/20070725 Firefox/2.0.0.6
PATA’nın yerini alan SATA bağlantı master/slave ayarını ortadan kaldırıyor,çok daha ince kablolar kullanıyor ve veri aktarım hızını 300MB/saniye’ye kadar yükseltebiliyor.Ancak ne sabit diskler ne de optik sürücüler bu hıza ulaşabilecek durumda değil.En hızlı sabit diskler RAID-0 halinde bile 150MB/saniye seviyesini aşamadığı için SATA bağlantılı sabit disklerle ilgili veri darboğazı söz konusu değil.SATA’nın harici versiyonu olan e-SATA ‘da aynı başarıyı gösterdi ve veri aktarımını 300MB/saniyeye çıkarabiliyor.Böylece harici sabit diskler üzerindeki darboğaz ortadan kalkıyor.Çünkü harici diskler şu ana kadar USB 2.0 bağlantısını kullanıyorlardı.USB veri aktarım hızı ise 60MB/saniye… Hele hele USB 1.1 veri aktarım hızı ise 1.5MB/saniye falandı…Yani iyi bir teknoloji gelişmesi söz konusu.
Ama gelecekte 600MB/saniye veri transfer hızlarına kadar ulaşabileceği düşünülüyor.Ve en az 150MB/saniye veri aktarım hızı olacağı iddia ediliyor.Orası ne kadar doğru bilemem.Malumunuz geleceği görebilmek gibi bir yeteneğim yok. :) Yani aslında şöyle bir durum ortaya çıkıyor, SATA’nın en alt seviyesi PATA’nın en üst seviyesinden daha hızlı ve daha kullanışlı.Ha bir de şey var.Şimdi bu PATA kabloları daha kalın olur ve kasanın içinde bir karışıklık oluştururlar ve haliyle kasa içinde hava sirkülasyonu olmasını engellerler.Dolaylı yoldan da parçaların hızlı soğumamasına neden olurlar ve de yine dolaylı yoldan veri aktarım hızları yavaş olduğu yetmiyormuş gibi performans düşüşüne de sebep olur bu lanet PATA’lar. :) Ayrıca PATA’larda kullanılan jumper’lar bazı kişilerin kafasını karıştırabiliyorlar.
İŞTE BU YÜZDEN SATA :)