PC ALMAYA GITTIM (kazıklamaya mı calistilar sizce)

omarr
26-06-2006, 20:52   |  #1  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
69 mesaj

bugun babam ile beraber parcalari almak icin disari ciktik. vatan bilgisayara gittik

=almayi istediklerim=
pentium d 930
asus p5ld2
corsair 1024 mb ddr2 667 mhz pc2 5300(bu 5300 ne bilmiyorum)
samsung 250 gb sata 2 (8mb) ncq
cooler master cac-05- uwd 380 watt kasa
asus drw 1608p 16x dl dvd writer
sapphire x1800xl ekran karti

=orada onerdikleri=
pentium d 930
asus p5ld2
1gb ddr2 667mhz pc2 4200 ram ( ram corsaır ama pc2 4200 diyor buna anlam veremedim ne farkı var pc5300 ile)
samsung 250 gb 7200 rpm 8mb cache sata harddisk (sata 2 yazmamislar ve ncq yok)
aopen h600b-b27 350w siyah kasaneyse aopen iyidir diyorum)
asus drw 1608p 16x dl dvd writer
abit rx800xl 256mb 256bit ddr3 ekran karti

simdi arkadaslar
---hdd ncq server olmayacaksa gereksiz dedi eleman ve sata 2 yerine sata yazdi
---ram konusunda marka yazmamislar ve pc2 5300 yerine 4200 bu nedir ne ise yarar kaziklanacak miyim yoksa
---kasa konusunda dedigim kasa yokmus ellerinde adam feel kasalara bak hem 550 watt dedi kimi yiyecekse artik. aopen de isimi gorur ama 350w
ve ekran karti
---sapphire x1800xl ile abit x800xl hemen hemen ayniymis 3dmark puani 900puan farkedermis bu kart cok iyiymis (sm3 yok ama neyse)

simdi arkadaslar bu ikinci sisteme pesin 1557 ytl taksitle 1880 ytl dediler

ekran karti ve hdd konusunda zaten ikna edemediler ama siz ne onerirsiniz cok basinizi şişirdim ama lutfen yardim edin

Son Düzenleme: omarr ~ 26 Haziran 2006 20:59
SMK BiLiSiM
26-06-2006, 21:19   |  #2  
Yıllanmış Üye
111 mesaj

ALINTIDIR:
BİLGİ: NCQ Dedikleri Nedir?

Intel, 915 ve 925 yonga setleriyle birlikte yeni bir kaç teknolojiyi öne çıkardı. Bunlardan birisi NCQ, yani Native Command Queuing. NCQ, eskiden beri SCSI disklerde bulunan TCQ (Tagged Command Queuing) teknolojisine benziyor. Burada amaç, diske verilen okuma emirlerini en optimize şekilde sıraya sokarak, okuma kafasının hareketini, erişim ve arama için geçen süreleri azaltmak. Aslında Serial ATA'nin saniyede 300MB aktarabilecek ikinci sürümüyle gelmesi planlanan NCQ, şimdiden karşımıza çıkmış durumda.

Peki nedir bu NCQ? NCQ'yu anlamak için basit bir asansör senaryosu çizelim. Otelimizin lobisinde bekleyen asansöre 3 kişi bindi diyelim. İlk binen 9. katın düğmesine bastı, ikinci binen 3. kat düğmesine bastı, üçüncü kişiyse 5. kat düğmesine bastı. Bu durumda, eğer asansör önce direkt 9. kata çıkar, ilk kişiyi indirir, sonra direkt olarak 3. kata iner ve ikinci kişiyi indirir, sonra da 5. kata çıkıp son kişiyi indirirse, inanılmaz zaman ve enerji kaybı yaşanmış olur. İlginçtir ki günümüzün diskleri aynı bu asansörün mantığıyla çalışmaktalar. Oysa akıllı bir asansör sistemi, bu üç kişiyi de tek seferde inecekleri katlarda bırakabilir, zemin kattan yola çıkıp 3, 5 ve 9 katlarda durarak herkesi istediği katta indirebilir. İşte NCQ sisteminin de yaptığı bu, birbiri ardına verilen komutları inceleyip, en optimize şekilde işlenecek şekilde tekrar sıralamak. Mesela diskin kafası merkeze yakın durumdayken, önce en dış kenardaki A verisini, sonra orta bölümdeki B verisini okumak isterseniz, disk A'ya doğru ilerlerken kafanın zaten B'nin üzerinden geçeceğini farkediyor ve A'ya giderkern arada B'yi okuyuveriyor. Sonuç sadece artan disk performansı değil, aynı zamanda azalan kafa hareketi nedeniyle azalan gürültü, azalan ısınma ve artan dayanıklılık. Dolayısıyla NCQ, tamamiyle kazanç sağlayan bir teknoloji.

NCQ'nun performans artışlarını ev kullanıcılarının sistemlerinde değil, daha çok sunucu sistemlerde göstereceği iddia edilse de, konunun henüz çok yeni olması ve yeterli test araçlarının olmaması incelikli testler yapmayı şimdilik olanaksız kılıyor. Yapılan ilk testlerde NCQ ile donanılmış 7200rpm disklerin, Western Digital'in 10000rpm'lik ünlü Raptor serisi disklerin üstünde performans sağladıkları görülmekte, ama bu iki disk serisi farklı veri yoğunluklarında kayıt plakları kullandıkları için bu karşılaştırmaların ne derece sağlıklı olduğu tartışmalı.

NCQ sistemini kullanabilmek için öncelikle diskinizin NCQ destekli olması gerekiyor. İkinci olarak, SATA kontrolcünüzün NCQ destekli olması gerekiyor. Intel ICH6R ve RW dışındaki SATA kontrolcüler arasında şimdilik sadece Silicon Image Sil 3124'de NCQ desteği bulunuyor. Ayrıca NVIDIA nForce 4 serisi de NCQ destekliyor. Üçüncü olarak, eğer Intel yonga seti kullanıyorsanız disk kontrolcüsü tipinizi BIOS'dan AHCI (Advanced Host Controller Interface) olarak ayarlamanız ve Intel Application Accelerator 4 sürücüsünü yüklemeniz gerekiyor. NVIDIA için BIOS ayarı gerekli değil ama NVIDIA SW IDE sürücüsünü kurmanız şart. Bu 3 şartı karşıladığınızda sisteminiz NCQ destekli olacaktır. NCQ desteğinin aktif olup olmadığını, Intel Application Accelerator'un içinden kontrol edebiliyorsunuz.

westerin 10000 rpm Lik diskLeri piyasaya suruLmus durumda. ama okadar kasmana gerek yok derim. ncq icin ise kartinin destegi oLmasi gerekiyor bu yazida da yaziLdigi uzere... yeni bir sistem. yazarLar derim...

Bellek Hızı Bellek Yongası Sınıfı Modül Sınıfı Modül
Bantgenişliği Dual-Channel DDR2
Sistem Bant genişliği
400MHz DDR2-400 PC2-3200 3.2GB/s 6.4GB/s
533MHz DDR2-533 PC2-4300 4.3GB/s 8.6GB/s
667MHz DDR2-667 PC2-5300 5.3GB/s 10.6GB/s
5300 sorusunun cevabi...
bence sistemin guzeL arkadasim. ncq destegine okadar takma derim. ram da da 533Mhz yeter diyorum. 667 Mhz oLursa da fena oLmaz. fiyat konusunda uzgunum birsey soyLeyemeyecegim... koLay geLsin guLe guLe kuLLan...

Son Düzenleme: SMK BiLiSiM ~ 26 Haziran 2006 21:38
black_flood
26-06-2006, 21:20   |  #3  
black_flood avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 152
5,190 mesaj

aha o kazma kim nedemek sata2 olmasın aptalmı o adam sata 2 al alacaksan diret olmaz sata 1 stok eritmeye çalışan kan emicinin teki o adam.sata 2 vermiyorsa alma çek restini sunucu ve  pcyi karıştırıyor o adam galiba sunucu için olansatalar 15000 rpm snde sata2ler ise 10000 bile yok cpu olarakta 930d pek sıcak bakılmayan bir cpu bence bunun yerine amd toplat daha iyi ve daha az ısınır.

tolga2207
26-06-2006, 21:44   |  #4  
Yıllanmış Üye
793 mesaj

Harddisk konusunda feci saçmalamış adam. Sen kendi listendekini al. Bir de kasayı maliyeti düşürmek için aopen'e çevirmiş olabilir. Eğer kasa önemli değilse aopen kalsın ama almışken iyi birşey olsun diyorsan coolermaster olsun.

omarr
26-06-2006, 23:02   |  #5  
OP Üye
69 mesaj

peki hdd yi hallederim saten ben de sata II istiyorum. Asansor ornegini biliyordum ve cok mantıklı ve gerekli bence de.  biz forumlarda yetismis insanlarız yemeyiz bu numaraları da

kasayı cooler master 380 W dusunuyorum bu arada ama aopen de iyidir diyorum. ama komik olan suydu. eleman "-BAK FEEL KASALAR (ORADA COK VARDI) 550W gucune sahip dedi. ben de bunların psu ları ile donanım yakan yada zorunlu psu degistiren o kadar kisi taniyorum deyince:) eleman ama en azından 550 deseler bile 300 350 yi rahat sağlarlar diye çevirdi"

AMA ONEMLI OLAN EKRAN KARTI
ekran kartı hakkında ne dersiniz. ben kesin onu almamakta kararlıyım. ne yapayım SM3 desteksiz HDR siz oynayacagim oyunları 230 dolar verecegime 300 dolar veririm. HEM ZATEN x1800xl ye gore olan topladigim pc x800xl ile ayni paraya geldi . garip. iyiki az cok cakiyoruz bu islerden

ram konusunda ise
corsair 1024 mb ddr2 667 mhz pc2 5300 ile
corsair 1024 mb ddr2 667 mhz pc2 4200 arasindaki fark nedir. nedir bu 4200 5300 olayı

cok sagolun arkadaslar

ferrarili adam
26-06-2006, 23:15   |  #6  
Yıllanmış Üye
457 mesaj

x800xl iyi karttır ama satılmadığından sana satmaya çalışmıştır.
ama kötü kart değildir kesinlikle .
ekran kartı olarak ya 7600 gt yada x1800gto al başka karta bakma.
hd ye gelince sata veya sata2 çok önemli değil hız farkı yok denecek kadar az.
bu arada eğer oyun ağırlıklı bir sistem topluyorsan

amd 3500 venice işlemci ve nforce 4 anakart öneririm.çift çekirdeğin oyunlarda bir artısı yok.

kasa iyi ve yeterli.

üst seviye ekran kartı alacaksan sapphire x1800 xt al.330 dolar  ama bu karta 400 watt kasa gerekir unutma.

ben şu anda bir kasa toplasam şunları alırım.

amd 3500 venice işlemc.
asus a8n sli deluxe anakart
sapphire x1800xt anakart
450 watt kasa.

omarr
26-06-2006, 23:38   |  #7  
OP Üye
69 mesaj

yani diyorsunuz ki 350 380w az kalır bu sisteme
(ben 350 w dusunceme http://www.extreme.outervision.com/psucalculator.jsp buradan hesaplayip +-50 60 w olarak hesaplamistim ama neyse bu sorun degil)
tamam olabilir sorun degil

x1800xl 300 usd+kdv segmentinde bir kart olarak oldukca iyi

bu arada daha once de basliklar acmistim pc alma planlarim ile ilgili. orada da amd onermislerdi. tamam amd alırım. 3800+ x2 modelini. ama onun fiyatı da alınacak seviyede olmadığı için 930 a yoneldim. ve tum sistemi bunun uzerine kurdum. sanirim bu andan sonra degistirmem ama neden olmasın.

yanliz bir turlu 3500+ vs gibi modellere isinamadim. bilmiyorum. bunlarla ilgili testleri tomshardware de inceleyeceğim

yine de oneriler icin cok sagolun.

not: x1800xl internet ve diger subelerinde var sadece bornova subesinde yok. musteri istiyorsa getirtsinler degil mi?

diger bilgisayarcıları da gezip iyice bir analiz edecegim

kadirkayik
27-06-2006, 12:09   |  #8  
Yıllanmış Üye
196 mesaj

sen gez kardes ama ramlarde pc..... veri aktarım hızı nı gösterir snye cinsinden kb yada mb idi ama bu degerin buyuk olanları makbul saniyede daha fazla veri iletimine izin vermesine ramen gariptirki hissedilemyecek turdendir ama corsairin yuksek olanı iyi olacaktır buyuk ihtimal bu arada vatan compuer eskisi gibi degil artık musteri memnuniyeti yok

lazrailefsanesi
28-06-2006, 11:03   |  #9  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,393 mesaj

sapphire su aralar sebebini bilmemekle birlikte x1800 serisini digerlerine göre ucuz satıyor.Tam 300$ seviyesindeydi sanırım.

Recep Baltaş
28-06-2006, 15:33   |  #10  
Recep Baltaş avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 8
9,635 mesaj

Bence kazıklamay çalışıyolar.Ben olsam AMD alırdım hele hele şu yaz aylarında...Intel öyle ısnıyoki üstünde yumurta bile pişer .....:))))))) ;)...

AMD çift çekirdekli bir işleci alıncak ve sorun çözülecektir.

tonic
28-06-2006, 21:14   |  #11  
Yıllanmış Üye
1,220 mesaj

sana benden tavsiye vatan bilgisayardan alışveriş yapma. hem oradaki elemanlar fazla bir şey bilmezler hemde normalden pahalıdır orası. onun için bilgisayarcıların olduğu işhanlarını araştır derim. ayrıca bende amd öneriyorum ve çift çekirdek dersen x2 3800+ derim. iki ekran kartı takmıcaksan sli hiç alma. hard disk konusunda da sallamış resmen onun için vatan bilgisayara kanma derim...

lazrailefsanesi
29-06-2006, 19:22   |  #12  
Yıllanmış Üye
1,393 mesaj

Bir tavsiye olarakda sisteminin tam olarak kafanda kurmussan net üzerinden almandir.Daha ucuza geliyor ve belli bir fiyatı (bilgisayarda kesin) gecersen kargo ücretsiz.Evde kendin birlestirirsin.Olmazsa 3 4 milyona herhangi bir cafe vs yaparlar.Bunun haricinde daha gecende arkadasa hepsiburadan topladık monutorle birlikte dijital camera bedavaya geldi.

omarr
29-06-2006, 21:13   |  #13  
OP Üye
69 mesaj

"vatan bilgisayara kanma derim..."

KANMAM ZATEN BU ANDAN SONRA HERİFLER KAZIK 1 TEKNOSA 2 GALERİ ÖZ ŞANAL (İZMİR) 3 VATAN

"Bir tavsiye olarakda sisteminin tam olarak kafanda kurmussan net üzerinden almandir.Daha ucuza geliyor ve belli bir fiyatı (bilgisayarda kesin) gecersen kargo ücretsiz.Evde kendin birlestirirsin.Olmazsa 3 4 milyona herhangi bir cafe vs yaparlar.Bunun haricinde daha gecende arkadasa hepsiburadan topladık monutorle birlikte dijital camera bedavaya geldi."

kafamda kurdum
hatta reklam olmayacaksa inventus ta cok uygun fiyata parçalar. ama internet alışverişi konusunda şüphelerim var. özellikle garanti konusunda o yuzden bilemiyorum

TuncaBozkurt
30-06-2006, 17:26   |  #14  
Yıllanmış Üye
4,805 mesaj

öncelikle şunu söyliyim vatan bilgisayarın reklamını yapmıyorum.ben şimdiye kadar vatan bilgisayardan bir markalı bilgisayar, bir toplama bilgisayar(ekran kartı-anakart vs. bileşenler), bir de CD-RW aldım.ve aldığım her üründe yine vatan bilgisayarı tercih edeceğim.vatan bilgisayardaki elemanlar birşey bilmiyorlar demek yanlış olur.şimdiye kadar vatan bilgisayardan tek bir şikayetim oldu.aldığım markalı bilgisayarda internette DVD-RW yazıyordu internetten sipariş ettim geldiğinde DVD kombo lu çıktı.
arkadaşa sata 2 yerine sata vermeye çalışması stok eritmeye çalışmaktan da olabilir bir bildiği olduğu için de olabilir.bunu hemen stok eritmeye çalışıyorlar diye damgalamak yanlış olur.Çok pahalı diyorsunuz.o 3 mağazanın içine gold bilgisayar ı koyup teknosa yı çıkartın.teknosada bazı ürünler 1-2 aydır piyasadakinden ucuz durumda.

omarr
30-06-2006, 19:10   |  #15  
OP Üye
69 mesaj

olabilir haklı olabilirsiniz

gold  bilgisayardan alışveriş etmediğim için onu bilmediğimden dolayı yazmadım. ayrıca genelleme yaparak yazdım ben teknoayı da. dediğiniz gibi bazı ürünler indirimli oluyor ama bazı ürünlerle de o indirim farkını kapatıyor

1 örnek vereyim. ps2 oyunlar sanırım 400000taneden fazla satinca platinium serisi oluyor ev fiyatları 39 ytl oluyor. teknosada platinium serisi oyunlarla diger oyunlar aynı fiyata
işte fark burada

vatan için de erken bir yorum yapmış olabilirim. zaten daha bornova (izmir) şubeleri yeni açıldı. bundan da kaynaklı olabilir. onun için vatan çıksın listeden ama teknosa hep orada

lazrailefsanesi
30-06-2006, 20:27   |  #16  
Yıllanmış Üye
1,393 mesaj

Hepsiburada iki bilgisayar topladık bir sorun yaşanmadı.Zaten kargoya ne zaman verildigi ne zaman alacagın gibi bilgileri bildiriyorlar.Diger online satıs sitelerini bilmiyorum ama hepsiburada bu konuda iyi.Yanlız parcalar ayrı ayrı yollandıgı icin hepsi bir günde eline gecemiyor.Bunun haricinde kargoya epey bi korunaklı veriyorlar yolda birsey olur diye cekinme.Ama fabrika cıkısı bir hata varsa sorun olur.Onuda degistiriliyor.Ödeme kredi kartı gibi seylerden çekiniyorsan havale yaparakda siparis verebiliyorsun.Kısaca havale yaptıgın kagıdın bir kopyasını yanlıs hatirlamıyorsam fax cekiyorsun ordan kargoya veriliyor.Bu konuda bir endisen olmasın.

Recep Baltaş
30-06-2006, 20:38   |  #17  
Recep Baltaş avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 8
9,635 mesaj

Arkadaşlar bazı mağzalar var benim şahsen uğramadığım çünkü fiyatlarını piyasa + 10 dolar yapanlar...VATAN,TEKNOSA,GOLD gibi...

tonic
03-07-2006, 21:14   |  #18  
Yıllanmış Üye
1,220 mesaj
Recep Baltaş
Arkadaşlar bazı mağzalar var benim şahsen uğramadığım çünkü fiyatlarını piyasa + 10 dolar yapanlar...VATAN,TEKNOSA,GOLD gibi...
haklısın ama teknosanın verdiği hizmeti de diğerlerinden kolay kolay alamadım ben. gittiğim her şehirdeki teknosadan bir şeylere bakıyorum ve çok güzel ilgileniyorlar. alış veriş yaptıktan sonra da bir problem olursa özellikle müşteri hizmetleri gayet güzel ilgileniyor... ama gold ve vatana ben karşıyım ve hep de öyle olacak sanırım.

egemengiga
04-07-2006, 10:25   |  #19  
Yıllanmış Üye
4,298 mesaj

www.mavibilgisayar.com online al oneride bulunamazlar...