pc de belli başlı kurallar

LANKER
11-06-2007, 20:50   |  #1  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
65 mesaj

arkadaşlar herşeyde olduğu gibi pc dünyasındada belli başlı kurallar var.mesela x1950xt ekran kartı kullancaksan agp bir anakart lazım.benim sorum şu;
bana biriniz (baştan sağma olmasın ve bütün bileşenleri kaplasın) bu kuralları yazabilirmi.mesela şöyle ddr3 ram kullanacaksan anakartın özelliği şu şu olacak,şu işlemciyi kullanacaksan anakartın özellikleri arasında şu özellik olacak.işte böyle bir şekilde bütün bileşenler arasındaki çalışma düzeni kurallarını yazabilecek,kendine güvenen arkadaş  varsa yazsın lütfen.şahsen kendim için istiyorum.çünkü artık forumlarda ''abi bu kart bunla çalışır dimi''diye sormaktan bıktım :))

Son Düzenleme: LANKER ~ 11 Haziran 2007 23:04
nedimt
11-06-2007, 21:48   |  #2  
Taze Üye
2 mesaj

önce ankartını sec anakartın sitesinden destekledigi işlemci listesine bak ve işlemciyi sec yine anakartın sitesinden rem raid destegine donanımını yapılandır

LANKER
11-06-2007, 22:06   |  #3  
OP Üye
65 mesaj

benim kastetmek istediğim daha profesyonelce birşeydi.mesela amd ve ddr bellek kullanacaksın o zaman senin anakart 939 alt yapısına sahip olacak.yada am2 ddr2 ye destek verir.vs.

ExCeLLiuM
12-06-2007, 01:15   |  #4  
ExCeLLiuM avatarı
Yıllanmış Üye
1,149 mesaj

AMD 939 pinli bir işlemci alırsan DDR 400 ram kullanmak zorundasın. AMD AM2 soket yapısına sahip bir işlemci alırsan alacağın anakartta DDR2 533-667-800 kullanmak zorundasın.

İntelde DDR2 533-667-800 kullanılır. DDR 400 devrini kapatalı çok oldu Intelin.

Alacağın anakartta ekran kartı takılması için gerekli yuva PCI-Express olmasına dikkat et. Çünkü artık kartlar PCI-E altyapısına göre üretiliyor. Yani AGP den uzak dur. AGP daha eski bir sistemdir. Ne AGP ye PCI-E yi takabilirsin ne de PCI-E ye AGP yi takabilirsin.

PCI-E yuvalı bir anakart alırsan PCI-E bir ekran kartı alman lazım. Senin belirtmiş olduğun X1950XT PCI-E bir karttır. Bilmiyorum belki AGP içinde bu kartı üreten firmalar vardır. Ancak kart ilk çıktığında PCI-E altyapısına göre çıkmıştır.

Ekran kartı yeni alacaksan DirectX10 destekli bir kart almalısın. Bu da ATI nin 2XXX serisi ile nVIDIA nın 8XXX serisinde şu an mevcut. Örneğin 8800 GTS oldukça iyi bir kart.

Ekran kartlarında belirtilen DDR3 ya da DDR4 aslında GDDR3/4 tür. Bunlar sadece ekran kartıyla ilgilidir. Anakartla alakası yoktur. Sen sadece ekran kartın PCI-E mi yoksa AGP mi ona bakacaksın anakart açısından.

Anakartlarda bazılarında çift PCI-E ekran kartı yuvaları olabiliyor. Bu yuvalar sayesinde 2 ekran kartını aynı anda kullanarak daha fazla performans elde ediliyor. Bunlara nVIDIA cephesinde SLI, AMD/ATI cephesinde CrossFire deniliyor.

Harddisk, konusunu daha önce anlatmıştım, burayı atlıyorum.

Ram konusunda da DDR 266-333 ya da 400 lik bir belleği DDR2 yuvaya takamazsın, aynı şekilde DDR2 yapısına sahip bir belleğide DDR yuvasına takamazsın. Bunun dışında hızları önemli değildir. Yani takıp kullanabilirsin. Örneğin, alacağın anakart DDR2 533 Mhz destekliyorsa sen DDR2 667 Mhz lik rami alıp anakarata takabilirsin. Bir problem oluşmaz. Sadece Bellek 667 Mhz hızında çalışmıyacak, anakartının desteklediği hızda yani 533 Mhz de çalışacak.

Yeni bir sistem yapıyorsan, güç kaynağı da iyi seç. En azından gerçek 400-450Watt güç sağlayan bir şey al. Tabi sistemine takacağın parçalarla da alakalı bu.

Aklında takılan başke şeyler olursa çekinemden sorabilirsin. Forumun amacı o zaten!

LANKER
12-06-2007, 09:46   |  #5  
OP Üye
65 mesaj

saol KorsanNetTeam aradğım şey tam böyle birşeydi.sen bu forumun vazgeçilmezisin.bi de intel için yapılması gerekenleri anlatsan tam olacak(yani anakartta hangi özellik bulunacak)daha fazla bilgi için herkes lütfen bir tanede olsun yazsın

Son Düzenleme: LANKER ~ 12 Haziran 2007 17:30
ExCeLLiuM
13-06-2007, 05:06   |  #6  
ExCeLLiuM avatarı
Yıllanmış Üye
1,149 mesaj

Özelden gerekli bilgileri verdim.