Tehlikeleri önceden tahmin edebilmek ve önlem alabilmek için bilmeniz gereken 10 altın kural.
Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/PC-n ... -kurallar_7073.html
Herhangi bir şekilde dış dünyayla iletişime geçen bir bilgisayarın tehdit altında olduğu tartışılmaz bir gerçek. Bilgisayarınızı ağ üzerinde izole bile etseniz CD, DVD veya taşınabilir bellekleri kullanmaya devam ettiğiniz sürece tehlike devam eder. Zaten bunları da kullanmaktan vazgeçerseniz, bilgisayarınızın daktilodan çok da büyük bir farkı kalmayacaktır.
Günümüzde en çok rastlanan tehlike kaynaklarını ve güvenlik risklerini özetliyor, PC'nizin güvenliğini garanti altına almanızı sağlayacak kuralları sayıyoruz. Bahsedeceğimiz 10 altın kurala uyarak siz de verilerinizi dış tehditlere karşı koruyabilirsiniz.
1. Güncellemeler: Sisteminizi güncel tutun
Risk:
Yazılımlar günümüzde çok daha kompleks bir yapıya ulaştı ve çok hızlı bir şekilde de gelişmeye devam etmeleri gerekiyor. Daha çok yazılımcı emeğinin ve daha düşük tutulan test maliyetlerinin birlikteliği kaçınılmaz olarak daha fazla hatayı ve saldırı noktasını beraberinde getirir. Bundan muzdarip olan sadece işletim sisteminiz değil. Virüs tarayıcılar, güvenlik duvarları, e-posta ve sohbet programları da aynı dertten şikayetçi.
Çözüm:
Saldırganların programların zayıf noktalarını bulmaları ile üreticilerin bir güvenlik yamasını yayınlaması arasında kısa da olsa bir sürelik boşluk olur. Kullanıcı olarak bu yamalardan haberdar olur olmaz programlarımızı güncelleştirmemiz gerekiyor. Programın şayet varsa otomatik güncelleme yüklemesini etkinleştirmelisiniz. Bu tür bir fonksiyona sahip olmayan programları kullanıyorsanız, kendiniz için küçük hatırlatma notları hazırlayarak güncelleme bulunup bulunmadığını belli aralıklarla kontrol etmelisiniz.
Sadece ve sadece, bilinen bütün gedikleri kapatılmış bir sistem internet denizindeki tehlikelerden korunabilir ve dışarıdan gelen tehlikelere karşı savunma geliştirebilir.
Tüm konu: PC'nizi dış tehditlerden koruyacak kurallar
- 2. Dikkatsizlik: E-postalarla dikkat edin
- 3. Spam: Alınabilecek önlemleri tanıyın
- 4. Phishing: Her şeye şüpheyle yaklaşın
- 5. Trojan, Keylogger ve Rootkit: Kendinizi savunun
- 6. Dialer: Yapılan aramaları kontrol altında tutun
- 7. Reklamlar: Ücretsiz yazılımlarla gelen tehlike
- 8. Aldanma: Söz gümüşse sükut altındır
- 9. Sosyal dolandırıcılar: Bir kez daha sükut...
- 10. Kullanıcının saflık derecesi: Güvenliğe dikkat
Kaynak: www.chip.com.tr
Tartışıyoruz: Bilgisayarınızı korumak için tercih ettiğiniz programlar...