PC'nizi dış tehditlerden koruyacak kurallar

CHIP Online
26-05-2008, 19:40   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj

Tehlikeleri önceden tahmin edebilmek ve önlem alabilmek için bilmeniz gereken 10 altın kural.

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/PC-n ... -kurallar_7073.html

Herhangi bir şekilde dış dünyayla iletişime geçen bir bilgisayarın tehdit altında olduğu tartışılmaz bir gerçek. Bilgisayarınızı ağ üzerinde izole bile etseniz CD, DVD veya taşınabilir bellekleri kullanmaya devam ettiğiniz sürece tehlike devam eder. Zaten bunları da kullanmaktan vazgeçerseniz, bilgisayarınızın daktilodan çok da büyük bir farkı kalmayacaktır.

Günümüzde en çok rastlanan tehlike kaynaklarını ve güvenlik risklerini özetliyor, PC'nizin güvenliğini garanti altına almanızı sağlayacak kuralları sayıyoruz. Bahsedeceğimiz 10 altın kurala uyarak siz de verilerinizi dış tehditlere karşı koruyabilirsiniz.

1. Güncellemeler: Sisteminizi güncel tutun

Risk:
Yazılımlar günümüzde çok daha kompleks bir yapıya ulaştı ve çok hızlı bir şekilde de gelişmeye devam etmeleri gerekiyor. Daha çok yazılımcı emeğinin ve daha düşük tutulan test maliyetlerinin birlikteliği kaçınılmaz olarak daha fazla hatayı ve saldırı noktasını beraberinde getirir. Bundan muzdarip olan sadece işletim sisteminiz değil. Virüs tarayıcılar, güvenlik duvarları, e-posta ve sohbet programları da aynı dertten şikayetçi.

Çözüm:
Saldırganların programların zayıf noktalarını bulmaları ile üreticilerin bir güvenlik yamasını yayınlaması arasında kısa da olsa bir sürelik boşluk olur. Kullanıcı olarak bu yamalardan haberdar olur olmaz programlarımızı güncelleştirmemiz gerekiyor. Programın şayet varsa otomatik güncelleme yüklemesini etkinleştirmelisiniz. Bu tür bir fonksiyona sahip olmayan programları kullanıyorsanız, kendiniz için küçük hatırlatma notları hazırlayarak güncelleme bulunup bulunmadığını belli aralıklarla kontrol etmelisiniz.

Sadece ve sadece, bilinen bütün gedikleri kapatılmış bir sistem internet denizindeki tehlikelerden korunabilir ve dışarıdan gelen tehlikelere karşı savunma geliştirebilir.

Tüm konu: PC'nizi dış tehditlerden koruyacak kurallar

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Bilgisayarınızı korumak için tercih ettiğiniz programlar...

frkn_ua
26-05-2008, 21:08   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
893 mesaj

bu yazının sabit olarak durması gerekiyor.Bilinçsiz internet kullanıcıları bunların nerdeyse hiç birine dikkat etmiyor.Sistemin sadece antivirüs programlarıyla korunabilceğini sanıyorlar.bu yüzdende bu tür yazıları iyice okumaları lazım...

muztava
31-05-2008, 13:59   |  #3  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 1
28 mesaj

internet explorer'in güvenlik açıkları olması (her scripti çalıştırması) nedeniyle mozilla firefox'u tercih ediyorum, scriptleri durdurmak için'ise noscript programını kullanıyorum, çok sık girdiğim sitelerdeki sürekli yinelenen reklamlardan ve bu reklamlar vasıtasıyla bana atılması mutemel yazılımlardan ise adblock plus eklentisi vasıtasıyla reklam verilen site adresini (adserver.adbrite.com; gibi) veya reklamların site üzerine konuşlandığı klasörleri devre dışı bırakıyorum.(örnek: www.domain.com.tr/banners/) gibi. Ücretsiz bir de firewall yazılımım var. İnternette bilgisayarım gece boyunca açık kalmadığı için ise bilgisayarıma saldırı yapılma korkum yok. Çünkü Ip adresim sabit değil ve internet hızım 1 mbit. Benim bilgisayarıma girmeyle uğraşmak, düşüncesizlik olur. Çünkü bilgisayarıma yapacağı saldırı için harcıyacağı vakit esnasında ben zaten netten çıkmış olabilirim. O nedenle daha uzun süre internette duran ve sabit IP sahibi olan kullanıcılar daha fazla risk altında.