Pc Reset ve Güç Sorunu

KRY 35.5
26-06-2010, 07:22   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
7 mesaj

Arkadaşlar Merhaba;

Yaklaşık olarak 4 ay önce bir sistem topladım ama maalesef sürekli kronik sorunlarından dolayı hayrını göremedim.

Öncelikle Sistemin Temel Donanım Özellikleri
AMD PHENOM II X4 965
ASUS M4A77TD PRO
HIS ATI 5750
KINGSTON 2X2 GB DDR3 1333 MHZ
SAMSUNG 1 TB SATA II
Aerocool vx-9 high power 460w
Windows 7 Ultimate Edition 64 bit

1.Sorunum bilgisayarı ilk aldığım günden başlayan power tuşuna ilk bastığım an pc'ye güç gelmiyor daha doğrusu pc açılmış gibi gözüküyor fanlar dönüyor fakat ekrana klavyeye falan güç gelmiyo tekrar açıp kapatmam gerekiyo bazen 10-15 kez açıp kapatıp yada 10-15 dakika bekledikten sonra geldiğide olmuyo değil ama bu sorun artık nerdeyse yok gibi en azından eskisi gibi karşıma çıkmıyo daha nadir karşılaşıyorum.

2.sorunum ise pc'nin kendini resetlemesi sorunu bunu ilk aldığımda sadece pes 2010 oynarken karşıma çıktığını için önemsemedim oyundandır demiştim çünkü call of duty mw2 bitirdim bir kez dahi resetleme sorunu olmamıştı.Ama artık oyun oynarken müzik dinlerken tv izlerken veya boş boş dururken bile pc kendini resetliyo ve ya normal olarak yeniden başlıyo yada ilk sorundaki duruma geliyo ve tekrar kapatıp açma yada beklemem gerekiyo ve artı olarak da değiştirdiğim bios ayarları sıfırlanıyo yani fabrika ayarlarına dönüyo diyebilirim bios ayarları.

Sorunu kendi çözme denemelerim sonucunda kendi elde ettiğim bilgiler ise şunlar;
Öncelikle ilk olarak sistem bilgisinde donanım kaynaklarında çakışmalar ve paylaşımda bir çok çakışma olduğunu gördüm ve ilk sistemi kurarken ve o güne kadar da biosdan plug and play özelliğinin no durumunda durduğunu gördüm ve bu özelliği aktif edip tekrar pc'ye sistemimi kurdum fakat daha hiçbir driver kurulmadan baktığımda yinede sistemde çakışmalar gözüküyordu herneyse bu sefer plug and play açık şekilde tüm driverları tek tek hepsinde sistemi restart ederek kurdum ve sonuç hala aşağıdaki resimde görülen donanım çakışmalarına sahibim.

Sonuç olarak ben sorun anakartta mı güç kaynağımı yetersiz işletim sistemiyle ilgili mi bir sorun var yoksa birden çoğunda mı tam karar veremedim ve buraya danışmak istedim şimdiden herkese yardımları için teşekkürler.

Roadrunnner
26-06-2010, 07:54   |  #2  
Yıllanmış Üye
694 mesaj

Şu anda hiçbir donanıma dokunma derim ben.Son çare olarak onları gözden geçir.Çünkü daha yeni aldım diyorsun.Eski bir bilgisayar olsa arızalanmıştır derim ama şu an için bunu düşünme.İşletim sistemini kurarken bazı sürücü çakışmaları oluşmuş gibi görünüyor...Eğer imkanın varsa verilerini yedekle.Daha sonra bilgisayardaki "tüm" USB aygıtları çıkararak tekrar format at...

Son Düzenleme: Roadrunnner ~ 26 Haziran 2010 08:01
IceManF1
26-06-2010, 12:23   |  #3  
IceManF1 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
3,542 mesaj

Yapman gerekenler burada yazılı.
https://www.chip.com.tr/forum/mavi-ekran-reset-donma_t103367.html

Alıntı: [email=Mustafa@PC  
Mustafa@PC;K103367[/email]]
...
Donanım çakışmasını öğrenmek için:

Başlat - Donatlılar - Sistem Araçları - Sistem Bilgisi - Donanım Kaynakları - Çakışma ve Paylaşım - Ayrıntılar bölmesindeki Aygıt sütununda aygıtın yerine bakın,daha sonra kaynak sütununda aygıtın hangi kaynağı kullandığına bakın.Aynı kaynağı kullanan aygıtların kaynak bölümde 2 tane girdisi olur.

Windows 7'de donanım çakışmalarını öğrenmek aslında biraz daha kolay :

Görev yöneticisi - Performans - Kaynak İzleyicisi - Açılan pencerenin CPU kısmında System Interrupt işlemi sistem kesintileri yada çakışmalarını gösterir.

Donanım çakışması genelde hatalı sürücülerden meydana gelir.

Donanım sürücüleri konusuna gelirsek,
Mutlaka güncel ve donanımınıza uygun driveri kurun.

Bilgisayarıma sağ tıklatın/Özellikler/Aygıt yöneticisi/Bu bölümde sorunlu yada yüklenmemiş aygıt var mı yokmu bakın hatta en üstteki bilgisayar sembölüne sağ tıklayıp,"donanım değişikliklerini tara" diyin ki yeni aygıtlar varsa listeye eklensin yani aygıtlar ve driverlar tekrar gözden geçirilsin.

KRY 35.5
26-06-2010, 19:10   |  #4  
OP Taze Üye
7 mesaj
Alıntı: Roadrunnner  
Şu anda hiçbir donanıma dokunma derim ben.Son çare olarak onları gözden geçir.Çünkü daha yeni aldım diyorsun.Eski bir bilgisayar olsa arızalanmıştır derim ama şu an için bunu düşünme.İşletim sistemini kurarken bazı sürücü çakışmaları oluşmuş gibi görünüyor...Eğer imkanın varsa verilerini yedekle.Daha sonra bilgisayardaki "tüm" USB aygıtları çıkararak tekrar format at...
evet hepsini daha yeni aldım sayılır yani birinde bi sorun varsa  garantileri var servise götürürüm de işte benim ilk aklıma gelen power oldu ama emin olmadan da yeni bi masrafa girmek istemiyorum sonra boşa gitmesin diye powerdan şüphelenmemdeki sebepde ekran kartının sitesinde en az 450w ve üzeri power yazmışlar benimki de sınırda 460w ve ekran masmavi veya yemyeşil çizgiler şeklinde donabiliyo asus'u arayıp sorduğumda bu ilk güç gelmemesi durumu için high power tam güçleri veremiyo falan tavsiye etmiyoruz çok dediler artık kesin bi sonuç elde edemezsem ondan başlıyarak deniycem tüm donanımları tek tek teşekkürler

KRY 35.5
26-06-2010, 19:13   |  #5  
OP Taze Üye
7 mesaj
Alıntı: IceManF1  
arkadaşım saol linki inceledim bana uyan sorunlar ancak yetersiz güç kaynağı olabilir çünkü diğerlerinden olma ihtimali çok düşük birde benim ramin modeli anakartın desteklediği modellerde yok acaba ramlerde bu soruna sebep olabilir mi ?

delicoban3333
26-06-2010, 21:05   |  #6  
Yıllanmış Üye
888 mesaj

bak kardeş bende de ona benzer sorunlar var verdiği sitedeki reçeteyi uygula sorunun çözülür ve ben ıceman in yardımıyla çözecem şimdi ıceman in verdiği sitedeki uygulamaları bir kaç bilgisayarcıyla görüşüp uygulamaya başla evet biraz uzun bir iş ama yapacak bişey yok işte neyse ...

IceManF1
26-06-2010, 21:56   |  #7  
IceManF1 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
3,542 mesaj

Sana %90 ihtimalle sorun PSU'da değildir. Çünkü o kasa ve PSU'su çok kaliteli.
High Power 460W PSU gerçek değeridir ve HD5750 için gerçek 350W-400W bile yeter.
AMD 450W öneriyorki bir sorun olmasın.Ama 460W %100 yeterlidir.

Sen diğer yöntemleri dene.

KRY 35.5
27-06-2010, 01:14   |  #8  
OP Taze Üye
7 mesaj
Alıntı: IceManF1  
Sana %90 ihtimalle sorun PSU'da değildir. Çünkü o kasa ve PSU'su çok kaliteli.
High Power 460W PSU gerçek değeridir ve HD5750 için gerçek 350W-400W bile yeter.
AMD 450W öneriyorki bir sorun olmasın.Ama 460W %100 yeterlidir.

Sen diğer yöntemleri dene.
O zaman bu gece dediğin sayfadaki yöntemleri  tek tek deniyip sonucu yine yazarım teşekkürler ilgin için.

KRY 35.5
27-06-2010, 09:01   |  #9  
OP Taze Üye
7 mesaj

Konuda belirtilenleri yaptım aşama aşama sonuçları ;
Sorunlu Ram:Windows 7nin onarma menüsündeki kendi yazılımını kullandım tüm test boyunca henüz sorun algılanamadı dedi ve baştan başladı.

Yanıyor olabilir :

Doğru Donanıma Doğru Sürücü:
Aygıt yöneticisinde görüldüğü üzere bilinmeyen aygıt yüklenmeyen veya yanlış yüklenen sürücü yok hepsi üreticilerin sitelerinde yayınlanan en güncel versiyonları fakat ikinci resimdeki gibi donanım çakışmaları var nedeni ve nasıl düzeltilebilceği hakkında konu da bir bilgi yok bende bilmiyorum çözümünü.

Pc'nize Mutlaka Bakım Yapın:
CCleanerı zaten sürekli kullanıyorum
Tuneup Sonucu

Virüs Olabilir:Daha tamamlanmadı ama %98e kadar olan kısımda tehdit sayısı 0

Her zaman Güncel BIOS :15.04.2010 da yayınlanan en güncel versiyonu hali hazırda yüklü

Yetersiz Güç Kaynağı:Elimde daha iyi bir psu olmadığı için bundan dolayımı test edemiyorum.

Bunlara Ek Olarak:Sistem ilk kurulduğu zamandan beri ve her sistem ilk kurulduğu saatte bile aynı sorunları gösterdiği için burda anlatılanlar geçerliğini yitiriyor sorunum için.

Umarım durumu daha iyi ifade edebilmişimdir bu sorunu çözüme ulaştırabilirsek baya hora geçicek yani yeni pcnin hayrını göremedik ya çok kötü bişey gerçekten şanssızlık işte :D

Roadrunnner
27-06-2010, 10:17   |  #10  
Yıllanmış Üye
694 mesaj

Arkadaşım USB aygıtları çıkararak format atmayı denedin mi? Problem bende de oluyordu.Ben de neyi yanlış yaptığımı araştırırken bu durumun olduğu zamanlarda USB aygıtlarımla(yazıcı,webcam,flash disk vs.) format attığımı farkettim.Bunları çıkarıp tekrar format atınca bilgisayar gerçekten toparlanıyor.Denemeni öneririm...

Son Düzenleme: Roadrunnner ~ 27 Haziran 2010 10:20
KRY 35.5
27-06-2010, 18:08   |  #11  
OP Taze Üye
7 mesaj
Alıntı: Roadrunnner  
Arkadaşım USB aygıtları çıkararak format atmayı denedin mi? Problem bende de oluyordu.Ben de neyi yanlış yaptığımı araştırırken bu durumun olduğu zamanlarda USB aygıtlarımla(yazıcı,webcam,flash disk vs.) format attığımı farkettim.Bunları çıkarıp tekrar format atınca bilgisayar gerçekten toparlanıyor.Denemeni öneririm...
şu an pc'de yedeğini almam gereken bir kaç şey olduğu için bu yöntemi henüz deneyemedim ama en kısa süre içinde deniycem bana da mantıklı geldi zaten donanım çakışmaların bir çoğu usb aygıtlarla ilişkili gibi görünüyor en kısa zamanda deneyim sonucunu yine yazarım buraya arkadaşım saolasın.

KRY 35.5
27-06-2010, 23:13   |  #12  
OP Taze Üye
7 mesaj

bu arada roadrunner ben galiba seni yanlış anlamışım webcam vb. şeyleri kastetmişsin sanırım zaten kablosuz klavye mouseun alıcısı dışında kullandığım bi usbden çalışan bir donanımım yok ama ben kasanın usblerini ve kart okuyucunun bağlantı kablolarını söküp o şekilde deniyeceğim yani anakarttaki usbler hariç hepsini iptal edip kablosuz klavye mouse da çıkarıp öyle denemeyi düşünüyorum.