3500 tl ye en iyi pc toplayabilirmisiniz arkadaşlar....
PC TOPLAMA
- 1
- 2
öncelikle 3500tl bir pc için çok ciddi bir para. almayı düşündüğünüz pc ile ne gibi işleri yapacaksınız?
3boyutlu çizim, render gibi profosyonel işlerle mi ilgileneceksiniz? yoksa sadece oyun, internet gibi şeylerlemi ilgilenecekseniz?bilgisayarı alma amacınızı bilirsek ona göre önerilerde bulunuruz.
eğer sadece oyun içinse 3500tl vermek hakikaten para israfı olur. 2000tl'ye bile çok üst seviye bir oyun bilgisayarı oluşturulabilir. kalan parayı da harçlık yaparsınız. yada başka ihtiyaçlarınıza kullanırsınız. yada para bana batıyor derseniz :-)) , gidip fakir fukaraya yardım ediniz. en azından bir hayır duası alırsınız.
hakikaten 3500tl sadece oyun amaçlı bir bilgisayar için çok çok gereksiz olur. (tabii gerçek anlamda iş için kullanılmayacaksa)
hayır sadece oyun amaçlı olsun bu parayı 1 yıldır biriktiriyorum en iyisini almak istiyorum tavsiyelerinizzi bekliyorum...
tamamdır size en iyisinden bir sistem toplayalım. fakat 2000tl ile3500tl oluşturacağınız sistemler arasında aradaki 1500tl'ye değecekkadar oyun performansında farklılık elde edemezsiniz. tabii bu kişiselbir karar.
ben olsam sadece oyun için 3500tl bir bilgisayara vermezdim.daha çok fiyat/performans oranı iyi olan bir sistem alıp. zamanıgeldiğinde küçük değişikliklerle bilgisayarımı güncel tutardım. çünküşu an vereceğiniz 3500tl'lik sistem 1 sene sonra yarı fiyatınadüşecektir. çünkü bilgisayar parçaları sürekli gelişmekte ve şimdi enüst seviye olarak aldığınız parçalar, 1 sene sonra orta seviyeyeyanaşıyorlar.
ayrıca yakın zamanda (1-2ay içinde) yeni nesil ekran kartları(dx11 destekli), usb3,0 ve sata3 destekli anakartlar çıkacak. bence bu kartlar çıktıntan sonra sistem alınız. çünkü bu kadar para verdikten sonra 2-3yıl başka parça almazsınız. daha sonra keşke biraz daha bekleseymişim demeyiniz.
öncelikle sistemi tüm parçaları düşünerek yazıyorum. monitör, ses kartı, hoparlör. bunlar bilgisayardan alacağın zevki arttıracak parçalardır. ama aynı zamanda kişisel beğenilerdir. ben kendime göre performanslı ve uygun fiyatlı olanları seçtim.
herneyse kendi kişisel görüşlerimi belirttikten sonra bir sistem yazalım.
işlemci:Intel Core i7 920 2.66 GHz 8MB 4.8GT/Sec Lga 1366p
333,00 USD
anakart:Gigabyte EX58-UD4P 6.4GT/s DDR3 S+GL+1394+16X 1366
270,00 USD
ram:OCZ Gold 6 GB (3*2) 1600 MHz DDR3 Triple Kit CL8
219,00 USD
ekran kartı:Palit GTX 275 896 MB 448Bit GDDR3 HDMI 16X
289,00 USD
hdd:WD 500 GB 7200 RPM 32MB SATA2 GP WD5000AADS
59,00 USD
dvd-rw:Lg LG-GH22NS30-40 22X Sata Dvd-Rw Siyah
25,50 USD
ses kartı:Creative SB X-Fi Titanium Pci-E Dahili
107,00 USD
psu:HighPower 650W PFC 80+ 14cm Güç Kaynağı
125,00 USD
kasa:Thermaltake Matrix VX Penc. Alüminyum Kasa Siyah
119,00 USD
monitör:Samsung P2350 23" LCD Monitör Rose Black 2ms Dvi
287,00 USD
hoparlör:Logitech X540 5+1 Speaker (70W) 970223-0914
99,00 USD
kesintisiz güç kaynağı:Tunçmatik Lite 650VA Line Int. K.G.K.
46,00 USD
KDV 388,17 TL
KDV DAHİL TOPLAM 3.316,36 TL
şimdi sistemi yorumlarsak
işlemci, ekran kartı, anakart, ram neredeyse şu an için kendi sınıflarında en üst parçalar. seçtiklerimden iyi sadece birkaç parça daha vardır. onlarda %5-10 daha iyi performans verir belki ama fiyat olarak seçtiğim parçaların neredeyse 2 katı fiyatındalar. şu hali bile inanılmaz bir sistem oldu. daha fazlasına hiç gerek yok. zaten bütçenin sınırına geldik.
monitör 23" ve full hd, dvi bağlantılı, oyun ve filmler için inanılmaz güzel bir monitör. ve fiyat olarakta özelliklerine göre uygun.
kasa+güç kaynağını yeterli gelecek bir psu ve soğutma olarak iyi olacağını düşündüğüm bir ikili seçtim. bu şekilde daha maliyetli olur. ama daha sağlıklı olabilir. eğer seçtiğim kasa hoşuna gitmezse farklı bir kasada seçebilirsin. çünkü kasa işi biraz da kişisel zevke girer. benim beğendiğim kasanın tipini sen beğenmeyebilirsin. burada önemli olan kasanın sağlamlığı ve soğutma performansıdır. aynı zamanda kasayı seçtikten sonra en azından 650w güç veren kaliteli bir psu seçmelisin. eğer kasa+psu ayrı ayrı uğraşmayayım dersen, işini görecek içinde psu olan kasalar için altta alternatifler var.
http://www.exa.com.tr/aerocool/kasalar/aerocool_vx9-336-8608.html 159$+kdv
http://www.vatanbilgisayar.com/productdetails.aspx?I_ID=39198 175$+kdv
http://www.exa.com.tr/coolermast ... aster-336-8630.html 182$+kdv
ses kartı ve hoparlör, bu fiyat aralıındaki bir bilgisayar için mutlaka olması gereken parçalar. ikisi içinde daha üst seviye parçalar mevcut ama daha profosyonel kullanıma yönelikler ve fiyatları çok yüksek. evde oyun ve film için fazlasıyla yeterli parçalar.
birde bu fiyata aldığın sistemi elektrik kesintisi ve de voltaj dalgalarından korumak için mutlaka kesintsiz güç kaynağı almalısın. çok pahalı bir parça değil. kesinlikle bilgisayarın sağlığı açısından bu parçayı almalısın.
klavye+mouse set yazmadım. yine kişisel bir parça olduğundan, o konuda karar sizin. öneri olarak kendim kullandığım seti yazabilirim. çokta memnunum.
http://www.exa.com.tr/microsoft/klavye_setler/ms_b5q-338-841.html 29$+kdv
umarım yardımcı olabilmişimdir.
O bütçeye GTX 295 daha iyi olurdu.
Herşey Mükemmel ama ekran kartını bu şekilde değiştirip 50 lira daha fazla vermek daha iyi olur.
Zotac GTX 275 AMP! 896 MB 448Bit GDDR3 16X 493,91 TL KDV dahil
zaten ilk mesajda sistemi yorumlarken şu şekilde bir paragraf yazmıştım:
""""işlemci, ekran kartı, anakart, ram neredeyse şu an için kendisınıflarında en üst parçalar. seçtiklerimden iyi sadece birkaç parçadaha vardır. onlarda %5-10 daha iyi performans verir belki ama fiyatolarak seçtiğim parçaların neredeyse 2 katı fiyatındalar. şu hali bileinanılmaz bir sistem oldu. daha fazlasına hiç gerek yok. zaten bütçeninsınırına geldik.""""
burada koyu olarak yazdığım cümleyi aynı sizin düşündüğünüz gibi gtx295'i ve i7 950'yi düşünerek yazdım. çünkü fiyat olarak benim seçtiğim parçaların tam 2 katı gibi fiyatları var.
o bütçeye gtx 295'te olabilirdi. evet ama sistemi bir bütün olarakdüşünün arkadaşlar. amaç sadece kasa almak değil. oyun deneyimini max'açıkarmak.
ses sistemi, hoparlör, monitör gibi çevre bileşenleri bir sistemin keyif derecesini en çok arttıran parçalardır. bir oyunda yada filmde kaliteli bir 5+1 ses sistemi ile alacağınız keyfi düşünün. bence bu detayları çoğunluğunuz atlıyorsunuz. oyun oynamayı sadece monitördeki görüntü olarak algılamayın.
ayrıca fazladan yazdığım sadece kesintisiz güç kaynağı var. bir de kasa+psu olayından fiyat olarak kırılabilir. bir de işlemciden ve anakarttan fiyat kırılabilir. ama fark ettiğiniz gibi arkadaş en iyi işlemci gibisinden bir istekte bulunduğu için bu şekilde bir sistem kurdum. bana kalsa 3500tl bir bilgisayara verilmez.
ayrıca gtx295 gibi kartı aldığınızda çok daha fazla kazık yersiniz. gtx295'in fiyatı benim önerdiğim kartın fiyat olarak tam 2 katı. peki performans olarak tam 2 katını veriyor mu? ayrıca şu dönemde gtx295'e 550$+kdv para vermek müsriflik olur. (dx11 öncesi).
ayrıca ne olursa olsun, bilgisayarda ciddi anlamda iş yapmayacaksınız, en üst modellerden bence her zaman uzak durulmalı .
çok fazla mesaj yazmaktansa, uzun ve açıklayıcı bir mesaj yazarak, deneyimsiz arkadaşlara daha doğru bilgi aktarılacağını düşünüyorum. fark ettiysen genelde 1 yada 2 başlığa cevap yazarım. yardım etmişken tam olsun diyerekten.
çünkü hiç bilmeyen bir adama sadece şu parçaları al demekle o adama birşeyler öğretilmez. sonra gelip "bilgisayarcıda bir yetkili ile konuştum, bana bu paraya bu olur dedi gibi" cevaplar vermelerini engellemek için uzun uzun açıklamak lazım diye düşünüyorum. Sanırsam, süleyman koyu renkle yazdığım kısımda kimden bahsettiğimi anlayacaktır.
Anakart: 418 lira. GIGABYTE EX58-UD4P iX58 LGA1366 DDR3 PCI.EXP. (Bonus ile)
İşlemci: 472 lira. INTEL CORE i7 920 2.66GHz LGA1366 8MB 4.8GT/s (Bonus ile)
Ram: 332 lira. OCZ 6 Gb (2Gb*3) Gold Edition 1600MHz DDR3
Ekran Kartı: 861 lira. Zotac GTX295 GDDR3 1792MB 896Bit Nvidia
Sabit Disk: 100 lira. WD 3,5" 500GB 32MB SATA2 7200 Rpm Caviar Black
DVD Yazıcı: 40 lira. SAMSUNG SH-S223F 22X SATA DVD-RW
Kasa: 204 lira. Thermaltake VD1000BWS AGUILA MidT ATX PENCERELİ SİYAH
Güç Kaynağı: 337 lira. Thermaltake 850 WATT TOUGHPOWER
Monitör: 369 lira. Samsung 21.5" P2250 Geniş Ekran Lcd
Toplam 3.133 lira yapıyor.
Bakış açısı meselesi, bana göre bu şekilde bütçe daha iyi değerlendirilmiş olur. Zaten anakartın üzerinde altı kanallı ses kartı var, ilave ses kartına gerek yok. Artan para da kalan klavye, fare, hoparlör, UPS cihazına rahatlıkla yeterlidir. GTX 295 ise % 30'dan fazla performanslı GTX 275'e göre, ki bu da aslında ciddi bir fark. Eğer yeni teknolojileri beklemeyecekseniz, ki onların da ne olacağı belli değil, bu şekilde bir sistem fevkalade olur kanaatime göre.
Ekleme: Tabi ki anladım kimi kastettiğini. :)
Süleyman.Aldığım yerin stoklarında yoktu X48. Zaten piyasada da yok. :) Fiyatı ise piyasanın bir hayli altında, denk geldi diyeyim, planlanmış birşey yoktu. Normal şekilde piyasadan alacaktım; bir parçayı bir mağazadan, diğerini bir başkasından. Birkaç arkadaşımdan da fiyat istedim. Ama çok yakın bir tanıdığımın tanıdığı tatilde buraya gelmiş ve bu işi yapıyormuş. Karsız verdi bana, ekstra oldu yani.
Fakat bu parçaları alırkenki birkaç maceramı anlatayım: Üzerine basa basa bu parçaları istediğimi söylememe rağmen, kasa temini zor olunca bana 450 watt PSU önerildi. Feel kasa önerildi, çok kalitelidir, mutlaka onu alın dendi. Neredeyse ben bile inanacaktım adamlara, ramak kalmıştı Feel alacaktım. :P Diğer parçalar için de öneriler(!) vardı ama kasa kadar trajik değildi elbette. Forumda da gördüğümüz gibi satıcılar ellerinde bulunmayan ürün olduğunda ne yazık ki herhangi birşeyi önerebiliyor ve çok iyidir diyebiliyorlar. Sonra da forumda arkadaşları inandıramıyoruz bunun doğru olmadığına. (007ali duyuyor musun?)
Kısaca böyle yani.Son Düzenleme: Süleyman. ~ 10 Ağustos 2009 22:54
ben tamtamına herşeyiyle Uçak bir pc istiyorum arkadaşlar yani tam fiyat olsun tam 3.500 tl para filan artsın istemiyorum lütfen...
kardeş madem bir sene beklemişsin biraz daha bekle dx11 çıksın daha iyi bir sistem toplarsın aldığın parçaların 1 aya kadar fiyatları çok düşer bence biraz bekle
Zaten iki sistem de uçak gibi, benim önerdiğim biraz daha jet motoruyla takviye edilmiş. :D
GTX 295 zaten şu anki en güçlü ekran kartı. İşlemci ise en güçlü dördüncü-beşinci işlemci. Diğer bileşenler ise son derece ideal. Bütçeniz bakımından daha ne olsun.
Para artmıyor zaten, klavye, fare, hoparlör seçimini zevkinize göre yapabilirsiniz. Bir UPS cihazı almanız elbette iyi olur bu sisteme.
3500 TL bütçe ayırıpta SSD'sız bilgisayar olur mu? Bence aşağıdaki SSD HDD'nin yerine uygulanıp mevcut HDD depolama ve hız gerektirmeyen uygulamalar için kullanılmalı. Zira bu işlemci ve ram kapasitesine HDD gerekli cevabı veremez, mutlaka raid veya SSD uygulanmalı.Neden veremesin ki, gayet güzel verir.
tamam o zaman herkesin eline koluna ssağlık ben önerilenlerden iyi bir şeyler yaparım sağolun varolun...
Dilediğiniz gibi harmanlayın ama sakın GTX 295 ile 600 watt güç kaynağını bir araya getirmeyin, yetmez çünkü. Kararınızı verdiğinizde de tekrar dönün ki değerlendirelim, hata var mı diye.
evet süleyman'ında dediği gibi harmanladıktan sonra mutlaka bizlere danışın ki yanlış birşey olmasın.
ayrıca ben kesinlikle ekstra bir ses kartı alınmasından yanayım. inan ki, ekran kartımın o/b ses kartı ile çakışmasından dolayı mecburiyetten 25$'lık Creative SB 5,1 ses kartını aldığımda hakikaten seste çok büyük bir fark oldu. bende böyle bir değişiklik beklemiyordum. ki daha iyi ses kartlarında ve ses sistemleri ile çok büyük farklar elde edilebilir.
tabii ki herkesin ses kalitesi olarak beklentisi farklıdır. müzik benim için çok önemli bir unsur. özellikle jazz ve arasırada geçmiş günlerin hatırına rock dinlediğimden, enstrümanların seslerini net ve kaliteli şekilde duymak benim için oldukça önemli. bende buna göre öneride bulundum.
birde ekran kartında %30 performans artışı için 2 katı para vermek çokta mantıklı değil. ki dx11 öncesi bu kadar para vermeye, bence gerek yok. arkadaş daha sonra çok zarar etmesin diye gtx 275 önerdim.
Ağır yük altına girdiği zaman daha belirgin hissedilir... En azından raid düşünülmeli. Ancak o zaman sistem harcanan paranın hakkını verir.
"Her yıl bilgisayar bileşenlerinin performansı hız ve etkinlik açısından daha da artmaktadır İşlemcilerden RAM ve video kartlarına kadar, veri hızları artış gösterir. Ancak bir ana bileşen geride kalmaktadır: Geleneksel sabit diskler. En güçlü, dört çekirdekli CPU dahi ağır çalışan mekanik disk nedeniyle veriyi beklemeye zorlanmaktadır."
RAID0 düşünülebilir elbette. Ama bunun farkı okuma, yazma ve kopyalamada görülür en belirgin şekilde. Oyunlarda, ram'e alındıktan sonra gerçekleştirilen diğer işlemcilerde sabit disk pasif olduğundan pek bir etkisi olmaz.
ASUS M3A32-MVP Deluxe/WiFi-AP AMD 790FX AM2+ ANAKART 300 TL
AMD PHENOM II X4 955 3.2GHz (SOKET 938) AM3 BLACK EDITION KUTULU İŞLEMCİ HDZ955FBGIBOX 470 TL
ZOTAC NVIDIA GTX 285 AMP! 1GB 512BIT GDDR3 (DirectX 10) PCI-E x16 2.0 EKRAN KARTI X2 1500 TL(CF)
TEAM XTREEM DARK 4GB DDR2 CL5 1066MHz BELLEK KİTİ (2X2GB) – TM2XD1066C54GK X2 300 TL
WESTERN DIGITAL 1TB 7200RPM 32MB 3,5" SABİT DİSK WD10EADS 149 TL
AEROCOOL Syclone SİYAH MID-TOWER KASA (AE-SYCLONE-BK ) 207 TL
GIGABYTE ODIN GT 800W POWERSUPPLY (GE-S800A-D1) 381 TL
Toplam 3380 TL
ASUS M3A32-MVP Deluxe/WiFi-AP AMD 790FX AM2+ ANAKART 300 TL3500 Lira olupta i7 bir sistem toplamamak biraz tuhaf olur.
AMD PHENOM II X4 955 3.2GHz (SOKET 938) AM3 BLACK EDITION KUTULU İŞLEMCİ HDZ955FBGIBOX 470 TL
ZOTAC NVIDIA GTX 285 AMP! 1GB 512BIT GDDR3 (DirectX 10) PCI-E x16 2.0 EKRAN KARTI X2 1500 TL(CF)
TEAM XTREEM DARK 4GB DDR2 CL5 1066MHz BELLEK KİTİ (2X2GB) – TM2XD1066C54GK X2 300 TL
WESTERN DIGITAL 1TB 7200RPM 32MB 3,5" SABİT DİSK WD10EADS 149 TL
AEROCOOL Syclone SİYAH MID-TOWER KASA (AE-SYCLONE-BK ) 207 TL
GIGABYTE ODIN GT 800W POWERSUPPLY (GE-S800A-D1) 381 TL
Toplam 3380
- 1
- 2