pcı ex16

derttüccaarı
11-04-2008, 16:45   |  #1  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
98 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2008

slm benim anakartım pcıex16 desteli ama alacagım ekran kartı ise ( SAPPHİRE HD3870)pcıex2.0 destekli benim anakartta bu çalışırmıBeğenmedim

mkpala
11-04-2008, 16:55   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
110 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2007

evet calışır ama %10 yada %15 performan dusuklugu olur okadar

murat guler
11-04-2008, 17:18   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
176 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2007
mkpala
evet calışır ama %10 yada %15 performan dusuklugu olur
Hadddddi beeeee Dil çıkarıyor .Arkadaşım şu linki bir incelemeni tavsiye ederim.Kayda deger bir performans farkı yok


  

Şu 3870-3850'i almayın arkadaşlar,yeter sıkıldım aynı şeyleri yazmaktan.......

Son Düzenleme: murat guler ~ 11 Nisan 2008 17:19
Borga-x
11-04-2008, 17:34   |  #4  
İlk Maestro
Teşekkür Sayısı: 2
11,767 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2006

Nıye be gayet guzel hem arkadaşın butcesı buna elverıyorsa ne yapsın yapma sende murat..

Alibaba
11-04-2008, 18:15   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
427 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007

çalışır. performans farkı da sadece yoğun transfer gerektiren işlerde farkedilmesi zor bir oranda olur. oyunlarda doku kaplamaların karta yüklenmesi işi en başta yapılır, oynarken belirli bir etki göremezsin çünkü işler transferden çok kartın yerel performansına geçer. ama oyuna başlama süresinde farkedilmesi zor bir fark olur. bir de yoğun video bilgisi dump işlemi yapılan HD video oynatma işlerinde transfer 2.0 da daha rahat olur. yani aktarma işlemi daha kısa sürede tamamlanır ve GPU ile CPU arasındaki hattın meşgul kalma süreçleri kısalır.

Son Düzenleme: Alibaba ~ 11 Nisan 2008 18:15
Alibaba
11-04-2008, 18:27   |  #6  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
427 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007

bazılarını kafası almayabilir. madem çok etkisi yok ne diye daha hızlı yuva yapmışlar diye. avantajı anlamanız için bilgisayar elektroniğini bilmeniz lazım. malzemeleri marka modelleri ezberlemekle, CD, laptop, program satmakla bilgisayarcı olunmaz. tıpkı gitar almakla, satmakla müzisyen  olunmadığı gibi. CPU ram video kartına gerekli göndermeleri ne kadar kısa sürede tamamlayıp diğer işlerine geçebilirse o kadar performanslı çalışır. yoksa 16x video işlerine yetmediği için değil. bir de çok yüksek çözünürlüklerde transfere düşen süre artar. transfer yetse bile transferle geçen oyalanma süresi iş yapacak zamanı azaltır. sokak kültürü yaklaşımı konuşmalarıyla teknolojide bir yere varılamaz. her hafta yeni çıkan bir başka cihaz için fanatizm kavgası edersiniz sadece. teknolojik eleştiriler beşeri değil teknik dille yapılır gençler.

Borga-x
11-04-2008, 18:43   |  #7  
İlk Maestro
Teşekkür Sayısı: 2
11,767 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2006

Ali baba dış kulvardan sıyrıldı.. Atak yapıyor.. Kahkahaİşin şakası bence gayet guzel açıklamış. Gerisi yalan olur..

mkpala
11-04-2008, 20:47   |  #8  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
110 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2007
murat guler
mkpala
evet calışır ama %10 yada %15 performan dusuklugu olur
Hadddddi beeeee Dil çıkarıyor .Arkadaşım şu linki bir incelemeni tavsiye ederim.Kayda deger bir performans farkı yok


  

Şu 3870-3850'i almayın arkadaşlar,yeter sıkıldım aynı şeyleri yazmaktan.......

kardesım donanım haber gır orada testlerı var ben yalan soylemek ıcın yazmıyorum heryer ayrı yazar ben maksat arkadasıma bılgı vereyım dedım burası insanların bır bırını yalanladıgı bır forum degıl.

frkn_ua
12-04-2008, 02:17   |  #9  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
893 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2008

pci ex 2.0 ile 1.0 arasındaki farkı ayaırt edebilceğini zaten sanmıyorum.bu konuda sıkıntı olmaz.ayrıca ekran kartı olarak 8800gt yi öneririm hd 3870 den daha iyidir...

murat guler
12-04-2008, 11:57   |  #10  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
176 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2007

Şimdi Borga kardeşle başlıyım……

Borga-x
Nıye be gayet guzel hem arkadaşın butcesı buna elverıyorsa ne yapsın yapma sende murat..
Borga forumun başkatibi,imamı olarak sen de bunu yaparsan cemaatin ne yapacagını tahmin etmek çok zor degil.Performans olarak 3870’i bile tokatlayan 9600GT Sonic Inventus’da 190 dolara düşmüşken (OC’sizi de 170 dolar) hala 3850-3870’in alınabileceginden bahsetmen.... yani bilemiyorum,bir daha düşünsen daha iyi olacak sanki.Ayrıca gerisinin yalan olup olmayacagına da bu mesajımı okuduktan sonra karar ver istersen.

Alibaba’ya gelmeden mkpala’yı da aradan çıkaralım……Arkadaşım link+inceleme+rakam+kanıt ver rica ediyorum,bunların dışında birşeye itibar etmem ben.Yuvarlak laflarla durumu kurtarmaya çalışma.Benim yaptıgım gibi ciddi bir siteden link ver görelim şu PciEx 1.a ile PciEx 2.0 arasındaki %15 farkı…. Şu bahsettigin Donanım Haber linkini ver,ben bulamadım o sitede bahsettigin yazıyı.

Alibaba’nın yazdıklarına gelince…..şimdi önce üsluptan başlıyım.Forumlara fikirlerimi yazarken normalde olumlu-yapıcı bir dil kullanmaya çalışıyorum,bu forumdaki diger mesajlarıma şöyle bir göz gezdirecek olursan bunu görürsün.Ancak gün içerisinde çok fazla sayıda saçma,bilgisizce ya da fanatik zihniyetli yorum okudugum zaman bunlar birikip bir yerden sonra son okudugum yanlış yorum bende son damla etkisi yaratıyor,ben de “Başlarım olumlu-yapıcı diline “ diyip süperegoyu devreden çıkararak aklıma geleni sansürsüzce yazıyorum.Aslında kimseyi kırma gibi bir niyetim yok ama yeterince araştırma yapmadan fikir beyan etmek de dogru degil.Bu forumlardaki yorumlara bakarak zorlukla biriktirigi paralarla bilgisayar parçası alan bir sürü donanım bilgisi çok kısıtlı çocuk var,bunları yanlış yönlendirmemek lazım.”Fanatizm kavgası”ile de herhalde R3QU3M rumuzlu arkadaşla “Amd Phenom Sistem” başlıklı konuda yaşanan gerginlikten bahsediyorsun.Bu arkadaş belli ki uzunca bir süredir Amd+Ati ikilisi kullanıyor ve yaşı küçük bilgisayar oyuncularının kullandıkları markalara duygusal olarak baglanıp sempati geliştirmesi de sık rastlanan bir durum.Fakat arkadaş sempatiyi abartıp fanatizm noktasına taşımış,hemen her girdigi konuda performans incelemelerini-rakamları zerre kadar umursamadan Amd-Ati propogandası yapıp insanları yanlış yönlendiriyor.Böyle bir zihniyet karşısında bir yerden sonra insanın sinirlenip olumlu dili falan da bir kenara bırakıp tepki göstermesi bence oldukça normal bir durum.O arkadaşa karşı tavrımda da bir yanlışlık oldugunu düşünmüyorum.

Gelelim “kafamın almadıgı” şeylere…..Şimdi öncelikle belirtiyim ki PciEx’de veri yolu tipleri PciEx 1.0,PciEx 1.a ve PciEx 2.0’dır.”x16”şeklinde bir tip yoktur.Konuyu açıp bilgi isteyen arkadaşın bu hatayı yapmasını anlıyorum ama iddialı yorumlar yapan birinin “x16” şeklinde fikir beyan etmesi oldukça eglenceli oluyor dogrusu.Neden daha hızlı anakart ekran kartı yuvaları yapılıyor….. Alibaba anladıgım kadarıyla sen bilgisayar elektronigi ile ilgilenen bir arkadaşsın ve böyle birisi bu soruyu nasıl sorabiliyor ben anlayamadım.Şöyle ki….

1.Bir teknolojinin geliştirilip piyasaya sunulması için mutlaka o anda piyasada o teknolojiye ihtiyaç olması gerekmiyor.Pazarlama hokkabazlıgı diye bir şey var.Üreticiler kar-piyasada tutunabilmek adına kimi zaman son kullanıcının bilgi yetersizligine oynarlar.Anakartlarda 2.0 destegi uzunca bir süredir var ama bu ona şimdiye kadar ciddi anlamda ihtiyaç oldugundan degil.Mesela Ati’nin 1.5-2 senedir Hollywood animasyon filmlerinde kullanılan dx10.1  teknolojisini alıp ekran kartlarına uygulaması da buna iyi bir örnektir.Şu anda ya da yakın gelecekte oyun için bu teknolojiye ihtiyaç var mı….hayır,ama 10.1 destekli Ati kartlar uzunca bir süredir piyasada.Çünkü bilgisi sınırlı son kullanıcı kart özelliklerini incelerken “Abi bunun dx10.1 destegi varmış,öbüründe dx10 var,demek ki bu daha gelişmiş,bunu alıyım” şeklinde tercih yapabiliyor. Ati'nin 3850-3870 gibi üst düzey kartları rakibi Nvidia'nın üst düzey kartları karşısında hem fiyat hem de performans olarak dökülmesine ragmen sırf dx10.1 destegi nedeniyle donanım bilgisi kısıtlı kişiler tarafından tercih edilebiliyor.Dx10.1 oyunlar çıktıgında yatırımlarının karşılıgını alacaklar derseniz de size şunu derim.Yeni bir grafik teknolojisi çıkıp iyice piyasada yerleşmeden ona yatırım yapmak hep kötü sonuçlanmıştır.Dx10 ilk çıktıgında piyasada dx10 oyun yokken hemen gidip birsürü para dökerek Nvidia 8500 alanların dx10 oyunlar yaygınlaştıktan sonra nasıl komik duruma düştüklerini hatırlamak bu konu için iyi bir örnek olacaktır.Dx10.1'de öyle devrim niteliginde bir gelişme degil zaten.

2.Daha hızlı anakart yuvaları yapılıyor çünkü yapılmak zorunda,çünkü anakartın veri alım kapasitesi-hızı o anda piyasada bulunan en kapasiteli ekran kartının yanında yakın+orta vadede piyasaya çıkacak en kapasiteli ekran kartının maksimum veri gönderi yükünü de rahatça kaldırabilecek kapasitede olmak zorunda.Bugün Ati ya da Nvidia’nın elinde 3Dmark06’dan 200.000 puan alabilecek bir kart olsa bunu piyasaya sürerler mi.Sürmezler,çünkü PciEx 2.0 bile bu karta yetmez,kart kapsitesini gösteremez.Ekran kartı gelişim teknolojisinin önünü kapatmamak için anakart yuvaları çok hızlı-kapasiteli olmalı ve mutlaka açık farkla yakın-orta vadede oluşabilecek muhtemel maksimum ekran kartı gönderi yükü miktarının önünde gitmek zorundadır.Fark açık ara olmalıdır çünkü ekran kartı teknolojisinde sık sık devrim niteliginde performans patlamaları oldugundan anakartların uzun ömürlü olabilmesi için bunlara hazırlıklı olması gerekir.9800Gx2 ile PciEx 1.a’nın kapasite sınırına daha yeni yeni gelinmeye başlanmış olmasına ragmen PciEx 2.0 uzun bir süre önce çıktı çünkü ekran kartı gelişim teknolojisinin sınırlara gelinmeden yeterli bir süre önce önünü görebilmesi gerekir ve anakart teknolojisi-kapasitesi asla bu gelişimin önünde kısıtlayıcı bir etken olmamalıdır.

Elbette PciEx 2.0 PciEx 1.a’dan daha iyidir ve elbette fark yaratır ama burada konu %15 gibi kayda deger bir fark oluyor mu olmuyor mu.Ben miktarın bu kadar olabilecegine dair tek bir yazı okumadım,fikrimi destekleyen saygın bir sitenin incelemesini de referans olarak verdim,isterseniz 10 tane daha link verebilirim (bu arada “teknolojik eleştiriler beşeri degil teknik dille yapılır” demişsin,ilk gönderdigim mesajda verdigim link boru degildi arkadaşım,üzerine tıkladıgın zaman toms’un fikrimi destekleyen teknik incelemesini görebilirsin.Nasıl,hayat süprizlerle dolu degil mi :)).Benim yaptıgım gibi siz de link verin inceleme-rakam üzerinden konuşalım,rakam olmadan havanda su dövmenin bir anlamı yok.Nasıl birşeydir anlamadım…herkes yanlış biliyor,bir siz iki kafadar dogrusunu biliyorsunuz yani….

Son olarak “……avantajı anlamanız için bilgisayar elektroniğini bilmeniz lazım” incisine deginmek istiyorum.Bildigin gibi bu dünyada bilgisayar elektronigi ile ilgilenen tek kişi sen degilsin ve senin zannettiginin aksine bu işlerle ilgilenen diger bir çok insanın ciddi donanım inceleme sitelerinde konularla ilgili yaptıgı inceleme ve yorumları okuyarak benim gibi bilgisayar elektronigi ile dogrudan ilgili olmayan kişiler de kolayca bilgi+fikir sahibi olabilir.Sonuçta ben kimi çok teknik verileri degerlendiremeyebilirim ancak bu incelemelerde herzaman bu teknik verilerin nasıl degerlendirilmesi gerektigiyle ilgili sonuç yorumları da bulunur ki (tanınan-saygın sitelerin yorumlarına rahatça itibar edilebilir) bunlar teknik adam olmayan kişiler için de yeterlidir.Yani bu nasıl bir yaklaşımdır ki…….o zaman bu bakış açısıyla benim ayagımdaki çorabın iyi oldugunu anlayabilmem için de tekstil mühendisi falan olmam gerekiyor herhalde.Öyle ya….böyle bir yorum yapabilmek için çorabın lif yapısını çözebilmek,örülme teknigine vakıf olmak,üretildigi fabrikayı gezip görmek gerekir degil mi.Bu gibi “ben bu işin elektronigi ile ugraşıyorum,ben bilirim,kalanı anlamaz” gibi elitist-etiket meraklısı yaklaşımlar ancak kendine güvenmeyen ve kendini oldugundan daha bilgili-degerli göstermeye çalışan bir zihnin ürünü olabilir.Yoksa bir insan neden belirli bir zümrenin dışındakilerin görüşlerini kafadan dışlasın ki.Bilgisayar donanımı son derece detaylı bir konudur ve herzaman herkesin başkalarının bilgi ve tecrübelerinden ögrenecegi birşeyler olabilir.Bu ihtimali gözardı edip kapıyı kapatmak gibi bir tavır üst düzey bir aklın ürünü olamaz.

Gerçi daha yazacak çok şey var ama mesaj çok uzadı ve ben de sıkıldım.Sonuç itibarı ile diyecegim….link-rakam-inceleme verin de görelim şu %15 farkı,boş yere laf kalabalıgı yapmayalım.Bence şu an için son kullanıcıyı ilgilendiren farkedilir bir performans düşüklügü olmayacagından PciEx 2.0 destekli anakart için kastırmaya gerek yok.Farkın %2-3’ün  üzerine çıktıgı 2000x….falan çözünürlüklü bir takım incelemeler de yazarsanız hiç itibar etmem,kaç kişi o çözünürlüklerde oyun oynuyor-oynayabiliyor,genel için konuşalım.

Öfff,bu forum iyice germeye başladı beni.Ben yine Second Life’a takılıyım,sonra dönerim belki……..

Son Düzenleme: murat guler ~ 12 Nisan 2008 23:14
GaMeRr
12-04-2008, 21:46   |  #11  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,264 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2006

Makale gibi olmuş murat.Kahkaha

hancer72
13-04-2008, 19:05   |  #12  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
9 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2008

çalışır ama tam verim almak zor kardeş

EN8800GTX
14-04-2008, 14:20   |  #13  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
87 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2007

Peki bu konu ile ilgili ben bi soru sorabilir miyim ?

Sorim :D

Anakartın Pci express 2.0 Destekli olduğunu nasıl anlayabiliriz örnek olarak şu anakart Pci express 2.0 Destekli midir Emin değil ve Bu anakart Hakkında Düşünceleriniz nedir ? Emin değil
Not:DDR3 destekli ve fiyatı uygun olması Anakart'ı seçmemdeki önemli etkenler.. Gözünü devirmiş