pleksi oyun kasası

ilotopi
09-12-2010, 12:07   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 1
3 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009

Minimum masraf ile maksimum soğutma ve sessizlik sağlayan, her tür ATX anakarta uyabilecek en küçük boyutta ATX kasa. Aşağıdaki yazıyı okuyarak siz de kendi mükemmel kasanızı yapabilirsiniz.

 Bilgisayarda hazırladığım tasarımı Google 3D Atölyesine koydum: "http://sketchup.google.com/3dwarehouse/". Buradan "plexiglass ATX PC case" diye aratırsanız Sketchup programı ile hazırlanmış dosyaya erişebilirsiniz. Bu program ücretsizdir, ve kullanımı çok kolaydır.

Soğutma ile ilgili en önemli etken, kasa içi hava akış yönüdür. Kasanın ön tarafında iki adet 12cm'lık fan bulunmaktadır. Ekran kartınızın fanı varsa ve hangi yönde üflüyorsa, öndeki fanları da aynı yöne üfleyecek şekilde yerleştirmelisiniz. Çünkü kasa içindeki hava tek yönlü olmalıdır. Eğer ekran kartının fanı yoksa tavsiyem hava akışının dışarıdan içeri yönde olmasıdır. Çünkü dışarıdan içeri hava üflemek, içerideki havayı atmaktan (az da olsa) daha etkili bir soğutma sağlıyor. Bu iki fan aynı yönde üflemelidir. İşlemci soğutucusu olarak kesinlikle ZALMAN CNPS 9000 serisi tipindeki dik duran modeller kullanılmalıdır. İşlemci soğutucusu, öndeki fanlar ile aynı yönde üfleyecek şekilde yerleştirilmelidir.
Not: İşlemci üzerine direk üfleyen standart soğucutularda, ısınmış hava işlemci etrafına dairesel olarak dağıtılır. Bu sebepten hem kasa içi hava akış yönü bozulur, hem de kuzey köprüsü, bellek kartları gibi işlemciye komşu elemanlar daha çok ısınır.
 
Kasa her türlü anakarta uyumlu olacak şekilde tasarlanmıştır (en büyük boyuttaki ATX anakartı 305x244mm boyutundadır). Bu nedenle her türlü anakarta upgrate edilmeye müsaittir.
 
Kasanın arkasında panel yerine tel örgü bulunmaktadır. Sebep olarak: (1) Arka slot, pci kartları ve havalandırma için bir sürü delik delmek gerekir ve işçiliği zordur. Tel örgüyü kesip biçimlendirmek çok kolaydır. (2) Kasaya giren/çıkan hava herhangi bir dirençle karşılaşmaz. (3) Tel örgü tozu tutar.
 
Performans gerektirmeyen zamanlarda (chat yapmak, müzik dinlemek, ofis uygulamaları, vb.) ön fanların tam performanslı çalışmasına gerek yoktur. Bu gibi durumlarda gereksiz gürültüyü azaltmak için bu fanları ayarlanabilir seçebilirsiniz. Piyasadaki bazı anakartların (Gigabyte’ın bazı modellerinde var) sistem fan slotları 4 pinlidir (PWM). Yani sistem, işlemci dışındaki diğer fanları da otomatik ayarlayabilmektedir. Eğer böyle bir anakartınız varsa ön fanları PWM özellikte seçebilirsiniz. 
 
Kasa boyutunu gereksiz büyükmemek için standart 5,25 inç yerine slim optik sürücü (DVD) taktım. Ferrari’nin kapısı gibi yukarıdan açılıp kapanıyor. Ben, az yer kaplasın diye sabit sürücü olarak 2,5 inçlik ince olanı tercih ettim. Ancak siz standart olanı da takabilirsiniz. Hem DVD hem de HDD kasanan yan kapağına monte ediliyor. Kasaya şu haliyle 2 adet DVD takabilirsiniz, bu da bir oyun bilgisayarı için yeterli. HDD için eğer 2,5 inçlik kullanacaksanız herhangi bir sınırlama yok. 2-3 tane rahat takılabilir.
 
Front panel I/O kartı (kasanın önündeki USB ve ses slotları) ve açma/kapama düğme takımlarını  Türkiye’de harici olarak satan bir yer bulamadım. Bunun için eski kasanızdakini sökmeniz gerekecektir. Ben DVD gibi onu da kasanın üstüne yerleştirdim. Siz isterseniz ön-alt bölmedeki boş yere de takabilirsiniz.
 
Kasa gerçekten mükemmel bir soğutma sağlamaktadır. Ağır yük altında işlemci soğutucu 40 derece civarlarında seyretmektedir. Bence gerek yok ama illa da sıvı soğutma kullanmak isteyenler, ön fanlardan birini çıkartıp yerine CoolIT ECO ALC gibi sistem takabilirler.
 
Kasayı pleksiglastan yapacaksanız ışıklardırma olmadan olmaz! Piyasada çok güzel 30cm’lik 2’şerli lambalar satılıyor. Lambaların güç kaynağına bağlanan küçük kutucukları oluyor. Onu da ön-alt bölmedeki boş alana koyabilirsiniz.
 
Kasanın boyutu 16 (E) x 40 (B) x 28 (D) cm ebatlarındadır. Masa üstünüzde çok az yer kaplayacaktır.
 
Son olarak da baş belası kablolar. Kabloların, kasa içi hava akışını engellemeyecek şekilde çok iyi yerleştirilmesi gerekir. Kasanın ön-alt bölmesinde fazla kablolar için ölü bir alan mevcuttur. Kasa içinde dolaşan kablolar için de panel sabitleyici ve kablo tutturucu gibi aparatlarla düzgün bir yerleşim yapabilirsiniz. 
  

Son Düzenleme: ilotopi ~ 12 Nisan 2011 13:53
mr.snoopy
14-03-2011, 13:56   |  #2  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
7 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2011

gerçekten güzel bir kasa, hepsini inceledim bence gayet başarılı

ilotopi
24-03-2011, 13:25   |  #3  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 1
3 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009

Teşekkür. Kendim yaptığım kasanın resmini aşağıdaki linkten görebilirsiniz. Ancak ben 1'er adet HDD ve DVD koydum.
http://img84.imageshack.us/img84/4556/pleksikasa.jpg
 
Türkiye'de bir kasa imalatçısının olmamsı ne kötü.

Son Düzenleme: ilotopi ~ 29 Mart 2011 12:52
ilotopi bu faydalı yanıtı için aşağıdaki 1 kişiden teşekkür aldı... [ Göster ]
sinanberki
13-08-2011, 02:28   |  #4  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
5 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2011

Çok güzel olmuş