Plextor'dan Serial ATA 12X DVD±R/RW sürücü

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
MerovingiaN
15-04-2004, 10:22   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
286 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2004

DVD R/RW sürücüler gelişmeye devam ediyor. Türkiye pazarına giren, "+" ve(ya) "-" formatlara yazabilen DVD yazıcıları sitede incelerken, "Bu ürünler çok hızlı bir şekilde gelişmeye devam edecek" şeklinde yorumlarda bulunmuştuk.

Şu anda en hızlı DVD yazıcı, DVD+R medyalara 8X yazabiliyor. Plextor, duyurduğu yeni ürünle DVD+R medyalara 12X hızında yazabilecek. Elbette, bu hızı kaldırabilen medyalarla mümkün olabilecek. Plextor'un yeni ürününün hem Serial ATA(PX-712SA), hem de Paralel ATA(PX-712A) arabirimine sahip modeli olacak. Bu açıdan da bakıldığında, Serial ATA arabirimini destekleyen ilk DVD/CD okuyucu/yazıcı ürün olma özelliğinde.

Plextor PX-712 serisi, DVD+R medyalara 12X, DVD-R medyalara 8X, DVD±RW medyalara 4X hızında, CD-R'a 48X, CD-RW'a 12X hızında yazabiliyor. DVD okuma hızı 16X, CD okuma hızı ise 48X.

12X yazma hızı yüksek fakat DVD'nin her bölümünde bu hızda yazılmıyor. DVD medyanın ış kısımlarında bu hıza ulaşılıyor.

DVD medyalara yüksek hızlarda yazmak güzel ama buna uygun bir medya gerekiyor. Burada birkaç etmen var. Birincisi, şuanda en hızlı 8X DVD+R medyalar bulunabiliyor. Birkaç üreticinin 8X DVD+R medyasına 12X hızında yazılabileceği belirtiliyor. Birincisi, kaliteli DVD+R medya bulmak gerekecek. Ürünün piyasaya süreleceği Nisan 2004'e kadar bu konuda mutlaka gelişme olmalı. Türkiye'de zaten DVD+R medya konusunda bir sıkıntı var. Çok fazla bulunamıyorlar. Bulunan ürünlere de genelde 4X yazılabiliyor. Bizim incelediklerimiz arasından Plextor, NEC ve NU, bu medyaların bazılarına 8X hızında yazılabiliyor.

Peki, Serial ATA'nın bir getirisi olacak mı? Performans açısından bir getirisi olmayacak ancak Serial ATA arabirimini kullanan aygıtları yavaş yavaş sistemlerimizde kullanmak da istiyoruz. Yeni anakartlarda artık daha sık Serial ATA bağlantı noktaları görüyoruz ve 2004'ün ikinci yarısından itibaren anakartlarda daha fazla Serial ATA bağlantı noktası, daha az Paralel ATA bağlantı noktası görmeye başlayacağız. Örneğin, bu sene sonuna doğru birçok anakartta genelde 1 adet Paralel ATA bağlantı noktasının olması tahmin ediliyor. Hal böyle olunca, Serial ATA cihazlara geçiş biraz kaçınılmaz olacak. En azından çok IDE aygıt kullanan bir sistemde Serial ATA arabirimini kullanmak gerekecek. Bu açıdan bakıldığında, Serial ATA ile donatılmış bir sisteme açıkçası Serial ATA bir DVD yazıcı entegre edilmeli.

Peki, DVD yazıcı pazarında bizi ne gibi yenilikler bekleyecek? İlk olarak "+" formata daha fazla kayma olacağını ama DVD yazıcıların genellikle hem "+" hem de "-" formatı destekleyecek şekilde pazara gireceğini tahmin edebiliriz. Hızların artmasında sonra, çift katman DVD'lere yazabilen DVD yazıcılar hayatımıza girecek. Nisan-Mayıs gibi Philips'in böyle bir ürünü bekleniyor. Bundan sonra hem çift katmanda, hem de tek katmanda yazma hızları sırasıyla 12X ve 16X'e çıkacak.

Kaynak: [url] http://pcworld.com/news/article/0,aid,115150,00.asp [/url]